20 yıl süresince, elektrikli cihazlarımın fişlerini, özellikle modeme gelen DSL hat kablosunu, sadece yıldırım düşme ihtimali olan yoğun yağışlarda çekiyorum. Bunun dışında hiç fiş çekmiyorum ya da şalter kapatmıyorum. Bugüne kadar sorun yaşamadım.
Detaylar
Kim cevapladı?UnkownTecho
Uzman
@Mert Değerli hocamız bizim gibi düşünmüyor böyle olunca da aklım karışıyorMerhaba ben şalteri her bilgisayarı kapattığımda kapatıyorum 2 yıldır bir zararını görmedim. Yalnız hemen kapatmamanız gerekir fanlar vb tamamen durduğunda kapatmanızı tercih ederim. Açıkken sürekli bir elektrik arızası yaşarsan tehlikeli olabilir. Her ne kadar akım korumalı priz taksak da çok güvenmiyorum işimi garantiye alıyorum.
ReloadingData 1
Yetkin
Yaptığınız işlemde PSU'nun ve anakartın kapasitörlerini sürekli doldur boşalt yaptığınız için PSU sağlığı olumsuz etkilenir.
Köyde vs. oturmuyorsanız buna gerek yok. Elektrik arızalarında bilgisayarlar genelde bozulan ilk eşyalar değildir.
Ha, CMOS pilinizi de gereksiz zorladığınızı belirteyim.
Yaklaşık 20 yıldır PC'yi kapattığımda fişini çekerim. Aynı PSU'yu kullanıyorum kapasitörlerin sürekli doldurulup boşaltılmasının bir alakası olmadığını düşünüyorum. Kısaca fişini çekmek veya şarterini kapatmak sisteme zarar vereceğini sanmıyorum.
@Mert Değerli hocamız bizim gibi düşünmüyor böyle olunca da aklım karışıyor![]()
Bilgisayarımı yıl boyunca açık tutmuşluğum vardır, hiç bir sorun yaşamıyorum, yaşamayacağım.
PSU'nun şalterini kapatmak hiç bir işe yaramayan hatta kapasitörleri gereksiz yere boşaltıp doldurduğunuz için uzun vadede zarar verebilecek bir işlem.
Yaklaşık 20 yıldır PC'yi kapattığımda fişini çekerim. Aynı PSU'yu kullanıyorum kapasitörlerin sürekli doldurulup boşaltılmasının bir alakası olmadığını düşünüyorum. Kısaca fişini çekmek veya şarterini kapatmak sisteme zarar vereceğini sanmıyorum.
Bu da ayrı bir paranoya olsa gerek
ReloadingData 1
Yetkin
Bilgisayarımı yıl boyunca açık tutmuşluğum vardır, hiçbir sorun yaşamıyorum, yaşamayacağım.
PSU'nun şalterini kapatmak hiçbir işe yaramayan hatta kapasitörleri gereksiz yere boşaltıp doldurduğunuz için uzun vadede zarar verebilecek bir işlem.
Bu da ayrı bir paranoya olsa gerekKaç ayda bir BIOS pili değiştiriyorsunuz? Malum, bilgisayarda elektrik olmayınca anakart BIOS ayarlarını hafızada tutabilmek için tamamen BIOS piline muhtaç kalıyor.
Hiçbir zaman BIOS pili değiştirmedim. Hatta 12 ay askere gittim geldim hiç PC açılmadı geldiğimde de tek marşla çalıştı. Öyle pilin çabuk bitiyor diye sanmayın.
Bu şeye benziyor, "Ben hep köy peyniri yiyorum hiç Brucella'ya yakalanmadım."Yaklaşık 20 yıldır PC'yi kapattığımda fişini çekerim. Aynı PSU'yu kullanıyorum kapasitörlerin sürekli doldurulup boşaltılmasının bir alakası olmadığını düşünüyorum. Kısaca fişini çekmek veya şarterini kapatmak sisteme zarar vereceğini sanmıyorum.
Sizin sorun yaşamamış olmanız, başkalarının da yaşamayacağı anlamına gelmiyor. Siz her PC'yi kapattığınızda fişi çekmeye uğraşmaya devam edebilirsiniz.
ReloadingData 1
Yetkin
Bu şeye benziyor, "Ben hep köy peyniri yiyorum hiç Brucella'ya yakalanmadım."
Sizin sorun yaşamamış olmanız, başkalarının da yaşamayacağı anlamına gelmiyor. Siz her PC'yi kapattığınızda fişi çekmeye uğraşmaya devam edebilirsiniz.
Ben başkalarınında bu sorunu yaşamayacağını beyan etmedim zaten. Kendi fikrimce bir sorun olacağını sanmıyorum dedim. Bu kadar yükselmenize gerek yok.
Yükselmelik bir durum yok, sizin bilgisayarınız beni ilgilendirmiyor. Bir durumun aksini belirtiyorsanız argümanınız bu olmamalı, buna vurgu yaptım. Düşünceniz yanlış olsa da söylemenizde bir sakınca yok.Ben başkalarınında bu sorunu yaşamayacağını beyan etmedim zaten. Kendi fikrimce bir sorun olacağını sanmıyorum dedim. Bu kadar yükselmenize gerek yok.
ReloadingData 1
Yetkin
Yükselmelik bir durum yok, sizin bilgisayarınız beni ilgilendirmiyor. Bir durumun aksini belirtiyorsanız argümanınız bu olmamalı, buna vurgu yaptım. Düşünceniz yanlış olsa da söylemenizde bir sakınca yok.
Düşüncemin yanlış olacağını hiç sanmıyorum. Elektronik aletlerin bir ömrü var ve sen ister fişi çekme ister çek elbet bir gün bir sorun verecektir. Elektriğini tamamen kesip tekrar vermek ile cihazın bir sorun yaşacağını sanmadığımı bir kez daha belirtiliyorum.
UnkownTecho
Uzman
Nedense ben de öyle düşünüyorum hocam ısınan parçalar şalterini kapattığım zaman elektriğini boşaltıp soğuyacağı için yararlı olur diye düşünüyorum.Yaklaşık 20 yıldır PC'yi kapattığımda fişini çekerim. Aynı PSU'yu kullanıyorum kapasitörlerin sürekli doldurulup boşaltılmasının bir alakası olmadığını düşünüyorum. Kısaca fişini çekmek veya şarterini kapatmak sisteme zarar vereceğini sanmıyorum.
Son düzenleyen: Moderatör: