İnceleme Persona 3 Reload: 30 Saatin Ardından Düşüncelerim

1708869388704.webp

Persona 3 Reload: 30 Saatin Ardından

30 saati oyunda geride bıraktım. Forumda malum bir forumdaki yazımı kopyala yapıştır yapacaktım normalde ama izin verilmiyormuş. O yazımda 10 saatin ardından düşüncelerimi aktarmıştım. Ben de madem izin verilmiyor, baştan yazayım dedim. Hem 30. saate geldim, Neyse konuyu uzatmayalım. Yazıya geçelim.

Hikaye

Hikayemiz 2. sınıf nakil bir öğrenci olan canon ismiyle "Makoto Yuki" olan ana karakterimizin yeni okulu "Gekkoukan Lisesi"ne transfer olması ile başlıyor. Daha sonra karakterimiz yurtta çeşitli insanlarla tanışıyor, karanlık saat denen saat diliminin gizemini "SEES (Ümdib :)) ile çözmeye çalışıyoruz. Malum yerdeki yazıda dediğim gibi hikayeye asıl incelememde değineceğim. Bu konuda diyebileceğim şey şu anda hikayede orijinal oyundan farklı bir şey görmedim. Bu iyi bir şey çünkü Persona 3 hikayesine bayılırım. Ayrıca belli bir süre sonra çok depresifleşmeye başlayan bir hikaye bu. Belirtmek isterim. Bu konuya detaylıca incelememde değinirim.

Oynanış
Bu konuda birkaç farklı başlığa değineceğim. "Oyun remake olunca karanlık atmosfer gitmiş mi?", "Tartarus nasıl olmuş?" gibi şeylere değineceğim. Ama öncelikle savaş sistemi ve sosyal yaşam aktivitelerinden bahsetmezsek olmaz.

Savaş sistemi klasik bir sistem aslında. Zamanında bu sistemi popülerleştiren de Persona 3 zaten. Peki ne bu sistem? Düşmanın zayıflıklarını bulmak ve toplu saldırı yapmak. Evet, basit bir sistem ama zamanı için devrimseldi. Oyunda gölge denen varlıkların arkasından gizlice saldırırsanız size avantaj, normal şekilde saldırırsanız nötr, o size saldırırsa da dezavantaj veren bir sistem var.
1708870235232.webp

Temel mekanikler ise tam olarak şöyle:

Attack (Saldırı)
Hangi karakter seçiliyse o karakter elindeki silah ile sıradan bir saldırı yapıyor. Genellikle pek işlevli olmuyor ama kritik atak vurabiliyor ve bazı düşmanların zayıf noktası oluyor çeşitli silahlara karşı. Canı az olan düşman üzerinde mana kullanmak istemiyorsanız kullanılabilecek bir seçenek. Bazen de işe yarıyor.

Item (Eşya)
Bu komut envanterinizdeki eşyaları kullanmanızı sağlıyor. Can dolduran, hasar veren, buff veren çeşitli eşyaları kullanabiliyorsunuz. Savaşlarda dikkatli kullanmanız yararınıza olacaktır. Sonuçta eşyalar sınırlı değil.

Guard (Korunma)
O turda saldırı yapamıyorsunuz ve düşman saldırısından korunmanızı sağlıyor. Ayrıca hangi karakter ile yapıyorsanız o karakterin o turluk zayıf noktasını kapatıyor. Bosslar dışında pek işlevli değil ama yine de işe yaradığı zamanlar da az değil.

Persona
Shin Megami Tensei evreninden gelme "Persona" adı verilen yaratıkları çağırmanızı sağlıyor. Personalar çeşitli element hasarları ve fiziksel hasar verebiliyor. Oynanışın asıl kısmını da bu oluşturuyor. Mesela X düşmanı buz elementine zayıfsa X düşmanı üzerinde buz elementi kullanarak onu saf dışı bırakabiliyorsunuz. Aynı şekilde sizin Personanızın da zayıflıkları oluyor. Mesela Jack Frost ateşe karşı zayıf ve ateş elementini kullanabilen bir düşman sizi zayıf bırakabiliyor.

Ve tüm düşmanları düşürürseniz "All Out Attack" denen toplu saldırıyı yapabiliyorsunuz. Normal saldırılardan çok daha fazla vuran bu saldırı grup şeklindeki düşmanları yok etmek için birebir. Kesinlikle en çok bunu kullanacaksınız savaşlarda.

Yeni Mekanikler: Shift ve Teurji
Savaşlardaki asıl yenilik işte bu mekanik. Şimdi sorarlar adama Persona 5 Royal gibi harika bir oynanışa sahip oyunun ardından Persona 3 nasıl zevkli gelecek? Orijinal oyunda sadece bu dört komut vardı ve oynanış pek zevkli denemez. Çok sıkıcıydı hatta bazı kısımları. Karanlık sıkıcı bir koridor topluluğunda düşman avlıyordunuz. Ve stüdyo da buna karşılık olarak bu 2 önemli mekaniği eklemiş.

(Not: Ben malum forumdaki yazıyı yazarken henüz "teurji" mekaniği açılmamıştı. O yüzden o yazıda belirtmedim. İlk defa burada belirteceğim düşüncelerimi.)

Shift
Bir karakter ile kritik vuruş yaptığınızda başka bir karaktere isterseniz geçmenizi sağlıyor. Persona 5'teki Baton Pass ama çok daha basit bir hali. Ve bu pek hoşuma gitmedi. Persona 5'te Baton Pass'in seviyeleri vardı. Seviye atlatarak çok daha iyi avantajlar elde edebiliyordunuz. Bunda hasar bile arttırdığından şüpheliyim. Yine de eklenmesi güzel olmuş. Hiç yoktan iyidir.
1708870828519.webp

Geldik Enfes Noktaya: Teurji
Persona 5 "Royal" oynayanlar oradaki Showtime sistemini hatırlayacaktır. Enfes animasyonları olan ve devasa hasarlar veren çeşitli saldırı animasyonlarıydı. Yalnız oyun ne zaman sizi zorda hissederse o zaman rastgele denk geliyordu ve güvenilir değillerdi. Sadece şansa geliyordu arada bir o kadar işte. Vurduğu hasar büyüktü ama pek bel bağlanacak bir sistem değildi. Teurji sistemi ise bundan farklı. Anlatayım:

Bildiğiniz gibi Persona 5 Royal'da bu showtime animasyonlarında çeşitli enfes animasyonlar ile devasa hasar vurabiliyordunuz. Aynısı Persona 3 Reload için de geçerli. Ama farklı olarak "Teurji barı" denen bir sistem var.
1708870985614.webp

Şu karakterin sağındaki şu anda yeşil renkte olan bardan bahsediyorum. Peki bu ne işe yarıyor? Bu bar dolduğunda o animasyonlu teurji saldırılarını yapabiliyorsunuz! Devasa bir hasar vuruyor ve ciddi avantaj sağlıyor. Peki animasyonları nasıl? Partimizdekilerin teurjilerinin animasyonları Persona 5 Royal'daki animasyonların yanına bile yaklaşamaz.

Bizim ana karakterinki yani canon ismiyle "Makoto Yuki" olan karakterimizin teurji animasyonları ise yine çok iyi değil ama bayağı çeşitli. Sahip olduğunuz Personalara göre değişen animasyonlar var ve bu hoş bir detay. Çeşitlilik olarak da Persona 5'ten bariz şekilde daha fazlalar. Kısaca sevdim bu yeniliği. Hoş olmuş. Bu arada animasyonlar da harika Persona 5'ten kötü dememe bakmayın. Cidden bazıları çok iyi olmuş. Aigis'in teurji animasyonlarına bayıldım mesela. Ayrıca ne zaman dolacağı belli olduğu için güvenebileceğiniz bir sistem.

Ve oyun çok kolay. Keşke daha zor olsaymış. Persona 5'e kolay derken hakkını yemişiz biz. Persona 3'e bak bir de, uyuyarak oynayabilirim oyunu. Keşke daha zor olsaymış. En azından Persona 5 kadar zor olsaymış ki o da çok kolay ama neyse. Yine de savaş animasyonları gayet iyi, hatta yer yer Persona 5'ten iyi olunca savaşlar keyifli oluyor.

Tartarus'a da değinmesek olmaz. Tartarus hala sıkıcı. Ama çabalarını takdir ediyorum, değiştirmek için çaba harcamışlar. Çeşitli kapılar, kayıp insanlar, dizaynda ufak bir değişiklik ve görsellik kasmışlar. En azından yapmışlar ve daha çekilebilir olmuş. Orijinal oyunun kapkaranlık sıkıcı koridorlar topluluğundan daha çekilir kesinlikle. En azından Persona 5'teki Mementos kalitesinde (Belki bir tık daha iyi olabilir.) olmuş diyebilirim. Savaş animasyonlarının enfes olmasından dolayı o eksikliği de göz ardı edebiliyorsunuz yine.

Oyundaki karanlık hava da hala duruyor. Gitmemiş yani korkmayın. Fragmanlarda herkes bu soruyu soruyordu ama öyle bir şey yok. :)

Sosyal Yaşam
Büyük oranda aynı. Zaten değişmesini beklemiyordum da açık dünya keşke daha canlı olsaymış. Persona 5'te gayet canlı hissettiren enfes bir dünyadan sadece 1 tane adam gibi NPC gördüğünüz bir yer olunca ve o yer de ölü NPCler topluluğu olunca insan "keşke" demeden edemiyor. Dünya hala ölü hissettiriyor. Ayrıca Persona 5'te onlarca aktivite vardı, okuldan sonra hangisini yapacağımı şaşırıyordum ve hayatımda oynadığım en dolu oyun diyebileceğim seviyede bir oyundu Persona 5 Royal. Bunda ise okuldan sonra adam gibi yapabileceğiniz şey sayısı social linkler dışında çok az.

Neyse ki social linkler keyifli. Gerçekten çok kötü olanlar (Gurme Kral) olsa da geneli gayet keyifli. Hele bazıları enfes diyebileceğim seviyede. Yapmayı unutmayın efendim, yoksa oyunun tadı çıkmaz. Bu dediğim az aktivite açığını da kapatıyor. Ayrıca Persona 5'ten sayıca çok daha fazla olduğundan dediğim gibi yine az aktivite olayını kapatıyor. Oyunun başlarında sayıca çok azlar ama ilerde çok artıyorlar. Klasik Persona oyunu, sabırlı olacaksınız oyunun açılması için. Ayrıca Persona 3 en hızlı açılan Persona oyunu oynadıklarım arasından. (4 oynamadım. Utanç kaynağım. Yazın kesinlikle oynayacağım.)

Görsellik
Bir oyunun görselliği yer yer nasıl mükemmel olur da yer yer çok kötü olur sorusunu bu kadar sorduran tek oyundur herhalde. Öncelikle söyleyeyim, evet, görsellik çoğu yerde harika. Hatta Persona 5'ten bile iyi. Peki sorunun ne diyecekler için, yer yer de çok dandik. Mesela oyunda bir yerde bir adaya gidiyoruz, texturelar ve gölgeler çok rezalet. "Bu oyun bu kadar kötü görünüyor muydu?" sorusunu sordurttu bana. Neyse ki yurda dönünce hatırladım. Görselliğin harika olduğu yerler çok daha fazla ama böyle şeyler de var.
1708871860647.webp
Ayrıca Tartarus çok güzel duruyor ya. Özel olarak kasmışlar buraya ve cidden hoş duruyor. Yalnız ilk katlar sanki sonraki katlardan çok daha iyi duruyor gibi geldi gözüme. Bilemedim. Sanki ilk kata özel olarak kasmışlar da sonra azalmış gibi. Yine de bana böyle geldi bu. Size farklı gelmiş olabilir ama ilk katlarda çok daha fazla yansıma ve göze hoş gelen detay var bana göre.

Sonuç
Seriye girmek istiyorsanız tam olarak girmeniz gereken oyun bu. Malum forumda yazdığım yazı gibi hala 9/10 seviyesinde ilerliyor. Hikaye de büyük etmen tabii ama dediğim gibi onda incelemede bahsederim. Kesinlikle oynamanızı öneririm. 70 dolar etmez ama Game Pass'te aylık 160TL'ye 2-3 ayda bitirirsiniz ve değer. Yeni bir oyun seviyesinde, Capcom seviyesinde bir Remake değil ama Dead Space Remake seviyesinde hatta bir tık daha kaliteli bir Remake diyebilirim. Ben sadece grafikleri yenileyip salarlar diyordum ama cidden kasmışlar. Gerçi ben bu noktada oyunun 8 aydır falan yapıldığını sanıyordum meğerse okuduğum bir şeye göre 2 senedir yapılıyormuş. Neyse işte beğendim kısaca. Oynayın, oynattırın.

Son düzenleyen: Moderatör:
Oyunu bayağı sevdim ama orijinali oynayan biri için grafik hariç hiçbir yenilik sunmaması üzücü. Şahsen çıkmadan 1 ay önce orijinali bitirmiştim ve bu konuda acayip hayal kırıklığına uğradım. Yeni oynayacaklar ise artık direk bu sürüme baksınlar. Optimizasyonu ve TR çevirisi de oyunun bayağı iyi.

Oyunu bayağı sevdim ama orijinali oynayan biri için grafik hariç hiçbir yenilik sunmaması üzücü. Şahsen çıkmadan 1 ay önce orijinali bitirmiştim ve bu konuda acayip hayal kırıklığına uğradım. Yeni oynayacaklar ise artık direk bu sürüme baksınlar. Optimizasyonu ve TR çevirisi de oyunun bayağı iyi.
Hocam Persona 5 Royal'daki sistemler ucundan eklenmiş. Görsellik ve soudtrack yenilenmiş ki ikisi de harika olmuş. Sosyal hayat kısımları tabii aynı kalacak. Yani Persona remakeinden ne bekleyebilirsin ki? Ben sadece grafik yenileyip salarlar diyordum beklediğimden iyi çıktı. Benim beklentilerle de alakası olabilir. Ben razıyım Persona 3 Reload'dan.

Hocam Persona 5 Royal'daki sistemler ucundan eklenmiş. Görsellik ve soudtrack yenilenmiş ki ikisi de harika olmuş. Sosyal hayat kısımları tabii aynı kalacak. Yani Persona remakeinden ne bekleyebilirsin ki? Ben sadece grafik yenileyip salarlar diyordum beklediğimden iyi çıktı. Benim beklentilerle de alakası olabilir. Ben razıyım Persona 3 Reload'dan.

Oynanış direk orijinalle aynı hocam. Zindanların misal çeşitli olmasını beklerdim Persona 5 royal de ki gibi öyle bile yapmamışlar. Ok remake de bu kadar da aynı olmasa iyi olurmuş. Bu arada bende ok oyuna ama işte buruk bir taraf kaldı oyunu bitirince bu konuda.

Oynanış direk orijinalle aynı hocam. Zindanların misal çeşitli olmasını beklerdim Persona 5 Royal'deki gibi öyle bile yapmamışlar.
P5R'deki zindanlar genelde tek tek elle yapiliyor cunku, P3R'de genellikle ayni zindani tekrarlayip tekrarlayip kullanmislar. Onceki nesil konsollarin ve tembelliklerinin etkileyici faktor oldugunu dusunuyorum.

Buna ek olarak oyunun arayuzu bile cok buyuk bir fark orijinal oyunla, oynanisa tam olarak etki etmese bile gorsellik olarak feci iyi bir sey. Alma sebebi adeta.

P5R'deki zindanlar genelde tek tek elle yapiliyor cunku, p3R'de genellikle ayni zindani tekrarlayip tekrarlayip kullanmislar. Onceki nesil konsollarin ve tembelliklerinin etkileyici faktor oldugunu dusunuyorum.

Buna ek olarak oyunun arayuzu bile cok buyuk bir fark orijinal oyunla, oynanisa tam olarak etki etmese bile gorsellik olarak feci iyi bir şey. Alma sebebi adeta.

P3R de de elle yapsalarmış dostum? Tutan mı vardı Atlus'u? Remake böyle bir şey değil ki. Olur da diğer firmalarda böyle remake yapmaya başlarsa geçmiş olsun. Arayüzü P5R'den alacaklarına zindan tasarımlarını alsalardı. Orada da 100 saatte tekrar eden noktalar vardı ama P3R de Dark Hour kısımları şahsen benim için oyunun en sıkıcı kısımlarıydı.

@Hudson51 belirttim konuda bunu. Savaş animasyonları yenilenmiş, P5R'deki çeşitli mekanikler ucundan eklenmiş ama dediğiniz gibi Tartarus hala sıkıcı. Uğraşmışlar mı? Evet, Monad kapıları gibi çeşitli etkinlikler var yine. P5R'deki Mementos görevleri, Tartarus'ta kayıp insanlar gibi çok daha basit ve sıkıcı bir konseptle yedirilmiş. Yani aslında uğraşmışlar ama yeterli değil. Zindan konusunda fikirlerinize katılıyorum. Savaş animasyonları P5R'den iyi aslında ama zindan gibi bir günahı var oyunun. En iyi Persona olma potansiyeli varmış oyunun. Hatta 1 sene daha geliştirilse öyle olurmuş ama olmamış. Hikaye yine harika. Ha bir yandan da iyi olmuş böyle sonuçta Metaphor: ReFantazio gibi bir proje var. P3R'ye daha fazla kaynak gitmesini istemezdim Metaphor yüzünden. Metaphor çok daha fazla beklediğim bir proje. Direkt GOTY olmasını, hatta Persona 5 Royal'dan iyi bir oyun olmasını bekliyorum. Konsepti de keza Personalardan çok daha ilgi çekici geldi bana. (Oy toplayıp seçim kazanacaksınız. :)) Bu yüzden P3R'ye de çok kaynak harcanması Metaphor'a daha az kaynak demek ve bunu istemiyorum. Zaten P3R ve Metaphor için stüdyo iki ekibe ayrılmıştı. (Metaphor en az 13 senelik proje ama neyse.) Artık P3R ekibi de Metaphor üzerinde çalışıyordur. Güney Kore'de +15 olarak nitelendirilmiş bu sene çıkacağı belli. Steam sayfası da açıldı. 11 Ekim deniyor. Çok heyecanlıyım ya. Oyun geliyor, bekliyoruz.
P5R'deki zindanlar genelde tek tek elle yapiliyor cunku, P3R'de genellikle ayni zindani tekrarlayip tekrarlayip kullanmislar. Onceki nesil konsollarin ve tembelliklerinin etkileyici faktor oldugunu dusunuyorum.

Buna ek olarak oyunun arayuzu bile cok buyuk bir fark orijinal oyunla, oynanisa tam olarak etki etmese bile gorsellik olarak feci iyi bir sey. Alma sebebi adeta.
P3R zindanlarını da tek elle yapsalardı o zaman? Persona, en sevdiğim video oyun serisi direkt ve 3 gözümde 9/10'luk oyun ama bu eksisini görmezden gelemem. Random Generated zindanlar PS2 döneminden kalma ama PS5-XSX dönemindeyiz. Tartarus, Mementos'dan iyi olmuş ama Mementos'un random generated bir zindan olduğunu düşünürsek bu büyük bir başarı değil. P5R'de en sevmediğim palace olan Kaneshiro's Palace'dan bile kötü. En azından P5R'deki en dandik ana zindan seviyesinde olsaymış iyi olurmuş. En iyi Persona olma potansiyeli varmış ama olmamış. Dediğim gibi olmaması da bir yönden iyi Metaphor projesi yüzünden ama sağlık olsun. Ben yine de razıyım Persona 3 Reload'dan.

Arkadaslar ben de Altus'u ovmedim zaten, ben de fark ettiyseniz tembel olduklarini belirttim. Bu kadar bana karsi alevlenmenize gerek yoktu. Tekrar yuksek ihtimal remake edilmeyecek bir oyunda bu kadar minimal bir efor sarf etmeleri sinir bozucu zaten, ben sadece bilgiyi verdim. Atlus her ne kadar tembel olsa bile 8. nesil konsollara da cikmasaydi oyun belki daha fazla ugras verilmis bir oyun cikabilirdi diye dusunuyorum. Tabii gelistirilme surecinde de aceleye getirmisler gibi duruyor, kesinlikle Persona 5 ve Royal'i kadar emek verilmemis, cok belli.

@vanillamint öyle berbat, TLOU P1 seviyesinde bir Remake değil. Değişiklikler daha çok görsellik ve savaş animasyonları kısmında. Remake olarak da iyi hani. Hatta milletin o öve öve bitiremediği, RE2 Remake ile aynı kalitede remake abi dediği Dead Space Remake'ten iyi bir Remake konuda belirttiğim gibi. O kadar da tembel değil stüdyo. Sadece daha geç çıksaymış en iyi Persona potansiyeli varmış ama olmamış. Metaphor gibi bir proje varken de buna çok kaynak gitmesini de istemezdim dediğim gibi. Ayrıca Persona bu. Oyunun yüzde 70'i social link ve hikaye. Bunları değiştiremezsin zaten. Yani oyunun yapısı pek yeniliğe uygun değil direkt.

Bir de hala en iyi opening şu bence:

Son düzenleme:
@LegendaryDevilHunter metaphor benim de oldukça büyük merakla beklediğim bir proje. Biraz daha renkli olmasını bekliyordum şahsen ama SMT gibi daha karanlık tonlarda olacak gibi. Yine de Persona sonrası atlusdan çıkan en büyük iş ve oldukça da ilgi çekici. Olurda metaphor çok iyi çıkarsa p3R'nin bu denli sıkıcı kısımlarını kendi içimde Ok'lerim ama çıkmazsa benden çekeceği var Atlus'un :D

@vanillamint yok hocam estağfurullah. Alevlenmem siz değil direk Atlus'a :D

@Hudson51 hocam 13 senede oyun yapamadılarsa stüdyoyu kapatsınlar direkt. Persona 5'ten eski proje. Project ReFantazio adıyla yıllardır devam etti. Yani ATLUS'un en uzun süren projesi bu diyebiliriz. Arkaplanda neler döndü de bu kadar uzun sürdü bilmem. 9/10'luk oyun bekliyorum. Hatta Persona 5 Royal'dan iyi olmasını bile beklerim ama 9/10'luk bir oyuna da tamamım. Kısaca başyapıt bekliyorum.

Metaphor savaş sistemi çok keyifli duruyor. Hem gerçek zamanlı, hem de sıra tabanlı var. Şu özel yaratıklarla her skill attığımızda harika animasyonlar çıkıyordu fragmanlarda. Animasyon konusunda bayağı iyi bir oyun gelecek orası belli. Şehirler de canlı duruyor hadi bakalım. Steam'de 25 dolar biriktirdim şimdiden (Ucu ucuna 4-5TL yetmedi 30'a tamamlamaya.) pre-order açılırsa vereceğim ama sanmam. Personalardaki gibi social linkler de var. Ben her türlü zevk alırım gibi ya. Persona ama daha karanlık tonda geçen, daha iyi aksiyon sistemli ve daha karanlık, siyasi bir tona sahip oyuna hayır demem hatta ekrana salya akıtarak oynarım.

P3R animasyonları da iyi yenilenmiş ama hakkını yemeyelim. Metaphor'da da böyle savaş animasyonları görsek valla harika olur.

Yeni konular

Geri
Yukarı Alt