Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

nuriC

Çalışkan
Yaklaşık 1 ay önce AM5 sisteme geçiş yaptım.
  • Anakart: Prime B650M-R
  • CPU: Ryzen 5 7500F
  • RAM: XPG Lancer 6400 MHz CL32 2x16 GB
Sorunum ilk olarak EXPO açınca birkaç dakika sonra ekranın gidip kasanın yeniden açılmasıyla gerçekleşti. Belki düzelir diye 6400’den 6000 MHz’ye düşürdüm ama yine oldu. Olay Görüntüleyicisi’nde Kernel Power 41 (63) olarak yazıyordu. Bu sorunu geçen hafta Nebi Akgün’ün timing ayarlarını girerek çözmüştüm, resimde var.

Voltajlar:
  • CPU SOC: 1.25V
  • VDDIO: 1.35V
  • VDD: 1.35V
  • VDDQ: 1.35V
1 hafta bu sorunu yaşamadım ama dün bu lanet sorun tekrardan başıma geldi. 3-4 saat kesintisiz oyundan sonra birden ekran gitti ve sistem yeniden açıldı. Aynı gün kardeşim de uzun oyundan sonra yaşamış. Tam sorunu çözdüğümü sanarken yine başıma gelmesi, bir hafta sorunsuz geçip duruyor başıma gelmesi canımı sıktı. Yardım edebilecek var mı?

1769413073153.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
5200 CL32 bitti hocam. 100dk boyunca yaptim, 50-58 derecelerde gezdi, sorun çıkmadı. Galiba böyle kullanacağım 4800MHz CL40'tan iyidir.

Evet. Bellek kontrolcünde sıkıntı var. 5200 MT/s geçtiyse öyle kullan. İlerleyen süreçte sök tak işlemi yaparsın, bir de BIOS güncellersin. İyice oturduktan sonra belki 5600-6000 MT/s açabilirsin. Ama RAM'lerde bir sıkıntı yok gibi. Ya hatalı montaj, dengesiz pressure kaynaklı sıkıntı var ya da anakartla alakalı problem var. Bu şekilde kullan, en azından Kernel Power yemezsin.
1769431677984.webp

Şu kısmı 1 yerine 2 yap.

1769431720148.webp

SoC 1.3 olarak değiştir.

1769431754938.webp

@nuriC VDDP 1.15 olarak değiştir. Tekrardan bir bak böyle. MCR-PDM kapalı olacak.

@nuriC Nitro menüsünde bir gerisinde FCLK VDCI Mode ayarı mevcut. Bu ayarı Predictive olarak değiştir. Search kısmından da aratıp bulursun VDCI diye. Predictive olacak.

Bir de yanlış değer girmediğine emin misin? ZenTimings iletebilseydin bakacaktım güncel duruma.

Eki Görüntüle 221453

Şu kısmı 1 yerine 2 yap.

Eki Görüntüle 221454

SoC 1.3 olarak değiştir.

Eki Görüntüle 221455

@nuriC VDDP 1.15 olarak değiştir. Tekrardan bir bak böyle. MCR-PDM kapalı olacak.

@nuriC Nitro menüsünde bir gerisinde FCLK VDCI Mode ayarı mevcut. Bu ayarı Predictive olarak değiştir. Search kısmından da aratıp bulursun VDCI diye. Predictive olacak.

Bir de yanlış değer girmediğine emin misin? ZenTimings iletebilseydin bakacaktım güncel duruma.
İletemeden donuyor hocam.eminim 2 kez kontrol ettim

Bu verdiğim son ayarları girebiliyor musun? Girip boot et, öyle ilet. En azından kontrol edeyim değerleri.

PBO Auto bıraktın değil mi şu an için?

Girdim simdi boot ediyorum PBO Auto.

Bu verdiğim son ayarları girebiliyor musun? Girip boot et, öyle ilet. En azından kontrol edeyim değerleri.

PBO Auto bıraktın değil mi şu an için?

Açtım şu an donmadı daha.

Dosya Ekleri

• ZenTimings_Screenshot_29490536.0087429.webp
    ZenTimings_Screenshot_29490536.0087429.webp
    26,8 KB · Görüntüleme: 38
@nuriC RTP ile teste al. Auto 1 kere basılacak program açar açmaz, sonrasında 1-90 ayarlayıp Start dersen başlar test süreci. HWiNFO sensörler yanda açık kalacak, CPU IOD Hotspot+RAM SPD sensörleri test anında takip edilecek.

ram testini yapayım mı hocam.Uzun süreçte sıkıntı çıkarmazsa çok güzel olur

Dediğim gibi yaparsan anlayacağız. Testte 5 dakika sonra görsel atarsın masaüstünü. HWiNFO sensörler önemli.

@LH44 @ggbye Şimdi mavi ekranı ve Kernel Power sorunun çözdük. Nasıl çözüm alacağız?

En azından beni 30 yapın, 30 güzel bir rakkam. Tam 30'da emekli olursam gözüm arkada kalmaz.

@nuriC RTP ile teste al. Auto 1 kere basılacak program açar açmaz, sonrasında 1-90 ayarlayıp Start dersen başlar test süreci. HWiNFO sensörler yanda açık kalacak, CPU IOD Hotspot+RAM SPD sensörleri test anında takip edilecek.

Dediğim gibi yaparsan anlayacağız. Testte 5 dakika sonra görsel atarsın masaüstünü. HWiNFO sensörler önemli.

@LH44 @ggbye Şimdi mavi ekranı ve Kernel Power sorunun çözdük. Nasıl çözüm alacağız?
kernel power çözülmemiş olabilir hocam.Ya<zdığım gibi 1 hafta sorun çıkarmadı dün 4 saat civarı oyunda oldu mesela

kernel power çözülmemiş olabilir hocam.Ya<zdığım gibi 1 hafta sorun çıkarmadı dün 4 saat civarı oyunda oldu mesela

Şimdi bunu dedin diye 30 olamayacağım, üzdün beni. :D

RAM stabil değilken Kernel Power yersin. Aynı şekilde GPU+PSU sorunu da olabilir, denemeden bilinmez.

RTP ile teste al anlattığım gibi, sonrasında 5 dakikada görsel atarsın.