Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

nuriC

Çalışkan
Yaklaşık 1 ay önce AM5 sisteme geçiş yaptım.
  • Anakart: Prime B650M-R
  • CPU: Ryzen 5 7500F
  • RAM: XPG Lancer 6400 MHz CL32 2x16 GB
Sorunum ilk olarak EXPO açınca birkaç dakika sonra ekranın gidip kasanın yeniden açılmasıyla gerçekleşti. Belki düzelir diye 6400’den 6000 MHz’ye düşürdüm ama yine oldu. Olay Görüntüleyicisi’nde Kernel Power 41 (63) olarak yazıyordu. Bu sorunu geçen hafta Nebi Akgün’ün timing ayarlarını girerek çözmüştüm, resimde var.

Voltajlar:
  • CPU SOC: 1.25V
  • VDDIO: 1.35V
  • VDD: 1.35V
  • VDDQ: 1.35V
1 hafta bu sorunu yaşamadım ama dün bu lanet sorun tekrardan başıma geldi. 3-4 saat kesintisiz oyundan sonra birden ekran gitti ve sistem yeniden açıldı. Aynı gün kardeşim de uzun oyundan sonra yaşamış. Tam sorunu çözdüğümü sanarken yine başıma gelmesi, bir hafta sorunsuz geçip duruyor başıma gelmesi canımı sıktı. Yardım edebilecek var mı?

1769413073153.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
5200 CL32 bitti hocam. 100dk boyunca yaptim, 50-58 derecelerde gezdi, sorun çıkmadı. Galiba böyle kullanacağım 4800MHz CL40'tan iyidir.

Evet. Bellek kontrolcünde sıkıntı var. 5200 MT/s geçtiyse öyle kullan. İlerleyen süreçte sök tak işlemi yaparsın, bir de BIOS güncellersin. İyice oturduktan sonra belki 5600-6000 MT/s açabilirsin. Ama RAM'lerde bir sıkıntı yok gibi. Ya hatalı montaj, dengesiz pressure kaynaklı sıkıntı var ya da anakartla alakalı problem var. Bu şekilde kullan, en azından Kernel Power yemezsin.
Şimdi bunu dedin diye 30 olamayacağım, üzdün beni. :D

RAM stabil değilken Kernel Power yersin. Aynı şekilde GPU+PSU sorunu da olabilir, denemeden bilinmez.

RTP ile teste al anlattığım gibi, sonrasında 5 dakikada görsel atarsın.
Başlatamadan dondu hocam.Komple donuyor argb,digital dereceler falan dondu

Başlatamadan dondu hocam.Komple donuyor argb,digital dereceler falan dondu

Gerçekten saçmalık var. Tek tek 2 modülü de denemiş miydin A1 slotunda? Bellek kontrolcü ya da bellek sorunu olabilir mi? Modüllerden 1 tanesi faulty ise bu sorunu yapabilir.

EXPO açık iken stabil olamayıp EXPO kapalı stabil kalabilir mesela yani. Ama uzun vadede sorun yaratmaya devam eder, çünkü faulty stick.

Gerçekten saçmalık var. Tek tek 2 modülü de denemiş miydin A1 slotunda? Bellek kontrolcü ya da bellek sorunu olabilir mi? Modüllerden 1 tanesi faulty ise bu sorunu yapabilir.

EXPO açık iken stabil olamayıp EXPO kapalı stabil kalabilir mesela yani. Ama uzun vadede sorun yaratmaya devam eder, çünkü faulty
Nerden anlarım hocam testi falan varsa expo kapalı yapayim

@nuriC Voltaj artırıp CL32 deneyelim son kez. Diğer değerler sabit kalsın. Predictive açtın mı? MEM VPP ayarını 1.9 yapabilirsen stabillik verebilir. Advanced DRAM Settings içinde olması lazım. AI Tweaker en altında. VDD 1.5, VDDQ 1.45, VPP 1.9 deneyeceğiz.

Son bir kez deneyelim, BIOS'tan VPP voltaj kısmını bulup bana görsel gönder. İleteceğim değeri. Predictive açık olsun, Nitro 2-3-1 zaten.

1769432892782.webp

1769432928131.webp

@nuriC Bu zamanlamaları böyle değiştir. CL32, tRFC 510, tRTP 24.

Giriş seviye kart, ımc zorluyor. OCCT PSU testi yapmak gerekli gibi.

Aslında çok da alakası yok, 1 DPC olduğundan tolere ediyor. Sadece 6 Layer. Burada ya IMC patlak ya da RAM'lerden 1 tanesi patlak.

Ya da bent pin var. Pin temas kusuru var, AIO çok sıkılmış, gevşetilmesi lazım. CPU+RAM sökülüp sıfırdan takılması lazım düzelmezse. İş uzun. Modüller tek tek teste alınması lazım.