PyCharm çok daha ağır. Düzgün bir IDE. Sizin IDE ihtiyacınız yok. Proje şeklinde geliştirme yapacak gibi durmuyorsunuz. VS Code sizin için rahat rahat olur.

Python kurarken Path'e eklemeyi unutmayın. VS Code .py dosyası actiginizda size eklenti kuralım der. Kur deyin. Otomatik halketmezse konu açarsınız bakılır.

Şu an daha yeni yeni öğreniyorum, sadece basit programlar yazacağım sonra geliştireceğim.

PyCharm biraz daha iyi. Nasıl bir proje yapacaksınız veya yapacak mısınız?
Basit program yazacağım sonra ise proje geliştireceğim.

PyCharm VSC'ye gore daha iyi. Programlama alaninda IntelliJ IDE'lerinden baska IDE kullanma.

VS Code şu ana kadar ihtiyaçlarımı fazlasıyla karşılamış bir editör, eklentileri sayesinde. Hızlı açılmasına bayılıyorum. Birkaç kere IntelliJ IDE'lerine şans verdim fakat acayip yavaş açılıyorlar ya, sıkılıyorum. Açılış sonrası performanslarını da beğenmedim, her ne kadar donanımımın pek yeterli olmayışından kaynaklanabiliyor olsa da "kasıyordu".

VS Code'da hep isteğe bağlı eklentiler var ve VS Code bir nevi eklentilerle IDE'ye dönüşüyor. İstediğinizi yüklüyor, istemediğinizi yüklemiyorsunuz. Çok IDE kullanmadığım için avantaj/dezavantaj karşılaştırması yapamayacağım. Belki büyük ölçekli projelerde fark beliriyordur.

Bu düşüncelerim dolayısıyla "Programlama alanında IntelliJ IDE'lerinden başka IDE kullanma." yorumunuza katılmıyorum maalesef. @efedesu'ya hak veriyorum: Hangisiyle rahat ediliyorsa onu kullanmak lazım.

En basitinden örnek vereyim: Şirketteki React + NodeJS projemi tamamen VS Code kullanarak geliştirdim. Uygulama şirketteki genel GUI (grafiksel kullanıcı arayüzü) olarak kullanılıyor. Geliştirmesi gayet rahattı ve hâlâ rahat.

Programlama hayatımda (çoğunlukla kişisel) tamamen VS Code kullanıyorum ve memnunum.

Python kurarken PATH'e eklemeyi unutmayın.

Önemli öneri. Galiba Windows'taki kurulum aracı yüklerken seçenek olarak sunuyordu, en son birkaç hafta önce kullanmıştım aracı. Şu örnek ekran görüntüsünde en aşağıdaki seçenek oluyor (Add Python to PATH):

1706535365082.webp

Sanırsam bunun sayesinde komut satırında python komutunu kullanarak scriptlerimizi çalıştırabiliyoruz:
Bash:
python cok_gizli_script.py

VS Code şu ana kadar ihtiyaçlarımı fazlasıyla karşılamış bir editör, eklentileri sayesinde. Hızlı açılmasına bayılıyorum. Birkaç kere ıntellij IDE'lerine şans verdim fakat acayip yavaş açılıyorlar ya, sıkılıyorum. Açılış sonrası performanslarını da beğenmedim, her ne kadar donanımımın pek yeterli olmayışından kaynaklanabiliyor olsa da "kasıyordu".

VS Code'da hep isteğe bağlı eklentiler var ve VS Code bir nevi eklentilerle IDE'ye dönüşüyor. İstediğinizi yüklüyor, istemediğinizi yüklemiyorsunuz. Çok IDE kullanmadığım için avantaj/dezavantaj karşılaştırması yapamayacağım. Belki büyük ölçekli projelerde fark beliriyordur.

Bu düşüncelerim dolayısıyla "programlama alanında ıntellij IDE'lerinden başka IDE kullanma." yorumunuza katılmıyorum maalesef. @efedesu'ya hak veriyorum: Hangisiyle rahat ediliyorsa onu kullanmak lazım.

En basitinden örnek vereyim: Şirketteki React + Node.js projemi tamamen VS Code kullanarak geliştirdim. Uygulama şirketteki genel GUI (grafiksel kullanıcı arayüzü) olarak kullanılıyor. Geliştirmesi gayet rahattı ve hâlâ rahat.

Programlama hayatımda (çoğunlukla kişisel) tamamen VS Code kullanıyorum ve memnunum.

Önemli öneri. Galiba Windows'taki kurulum aracı yüklerken seçenek olarak sunuyordu, en son birkaç hafta önce kullanmıştım aracı. Şu örnek ekran görüntüsünde en aşağıdaki seçenek oluyor (add Python to path):

Sanırsam bunun sayesinde komut satırında python komutunu kullanarak scriptlerimizi çalıştırabiliyoruz:
Bash:
python cok_gizli_script.py

Tabii hangisi uyarsa onu kullansin. Bana ıntellij IDE'leri daha iyi geliyor ve bsska IDE kullandigim zaman kendilerini ozletiyor. Bu arada yeni surum PyCharm'dan bahsetmiyorum. 2021 versiyonundan bahsediyorum. Yenisinin temasi hic guzel degil (bence).

IntelliJ IDE'leri dediğiniz şey Jetbrains ürünleri. IntelliJ IDEA bu ürünler arasındaki Java ve Kotlin IDE'si.

Soruya bir de ben yanıt vereyim. VS Code fazlasıyla işinizi görür. Biraz geliştikten sonra daha da hafifine ihtiyacınız olursa belki Sublime Text kullanırsınız ancak onlar için daha erken VSC kur geç. IDE'ye bulaşma büyük bir proje geliştirmiyorsan çoğu özelliğini kullanmayacaksın zaten.