EnesK01

Uzman
Merhaba, ilk kulaklık incelemem olacak. Kulaklığın sahip olduğu özelliklere internetten bakabilirsiniz. Bu bir kullanıcı incelemesi o yüzden teknik detay girmeyeceğim. Dürüst bir şekilde 3 maddede inceleyeceğim. ERGONOMİ, İŞLEVSELLİK, SES KALİTESİ ve SONUÇ.

ERGONOMİ:

Kulaklık küçük bir Type-C kablo ve üç boy silikonla geliyor. Büyük, orta (standart olarak orta boy ile geliyor.) ve küçük. Kutunun dışı mat plastik. Premium hissi vermiyor ama elde tutuşu fena değil. Tasarımı da fena değil. Çıkarsanız ucuz kulaklık kullanıyor görüntüsü vermez çevreye. Kulaklık kutusunun kapağı tamamen kapanıyor, ancak hafif sallanıyor ve plastik sesi geliyor. Menteşeleri zayıf yani, bu fiyat skalasında her cihaz böyle sanırım. Kulağa sallanmadan oturuyor kulaklıklar ancak en küçük silikonla bile kulaklarımı ağrıttı benim. Baskı uyguluyor kulağa resmen. Ayrıca kulaklarımda büyüktür. Her kulaklığı en ucuzundan pahalısına rahatça taktım bu güne kadar. 1 saat taksanız bile gün boyu kulak ağrısı çekiyorsunuz. Rahatsız edici bir durum.

İŞLEVSELLİK:

Sol kulaklık sensörüne biraz basılı tutarsanız ANC modları arasında geçiş yapıyor, sağ taraftaysa oyun modu açılıp kapanıyor. Ancak gel gör ki sensör çok hassas. Çünkü az bir şey elinizde tutsanız bile yaşanıyor bu durum. Bu dokunmatik özelliği uygulama üzerinden kapatamıyorsunuz. QCY App gerçekten çok vasat bir kullanıcı paneli sunuyor. Neredeyse hiçbir vasfı yok desek yeridir. Kulaklığı kulakta düzeltmeye çalışsanız bile ANC modları arasında geçiş yapıyor, oyun modu kapanıp açılıyor vesaire. Saçmalıklar. Sağ kulaklığın sesi bazen aynı anda çalmıyor veya kesilip bağlanıyor.

Bunun dışında asıl rahatsız edici olan; sesler geç geliyor. Bir içerik oynatırken durdurduğunuzda 1 saniye gecikme ile duruyor ses. Ne yaptıysam düzelmedi. QCY App üzerinden Game Mode açınca bir tık iyileşti gibi geldi ama plasebo etkisi olabilir.

ANC NASIL?

Şeffaflık modunda bariz bir uğultu sesi var. ANC moduna geçince kesiliyor. Ses kesme performansının iyi olduğunu düşünüyorum. Pek bir şey duymuyorsunuz. Rüzgarda denemedim. Kulak kanalını komple tıkayan silikondan kaynaklanıyor da olabilir tabii. :)

SON SES NASIL?

Son ses yüksek ancak kulaklığın ses dengesi berbat. Biraz kıssanız ses hemen azalıyor, biraz açsanız kulağınızda patlıyor. Son ses yüksek ama dinlenecek gibi değil zaten. Yüksek olursa çoğu ses cızırtı yapıyor.

SES KALİTESİ:

Öncelikle kulaklıkta ciddi sibilans problemi var. Anladığım kadarıyla QCY T13 dahil birçok QCY kulaklığın ortak derdi bu. Tizler aşırı keskin ve patlıyor. QCY uygulaması üzerinden 40’tan fazla ekolayzır ayarı denedim buna rağmen düzelmedi. Özellikle rep dinleyenler uzak dursun. Her tık sesi işkence resmen.

Vokaller de zayıf. Sanatçıların sesleri puslu geliyor. Bir youtube videosu izlerken bile ses doğal gelmiyor kulağa. Sanki herkes 10 metre ötede konuşuyor.

Enstrümanlarda öyle. Keman ve gitar gibi sesler tiz ama boğuk ve bulanık. Enstrümantal müzik aşığı biri olarak bu beni büyük hayal kırıklığına uğrattı. Normal şarkılarda bile enstürman ve vokal sesleri o kadar dengesiz ki başınız ağrıyor biraz dinleyince. Her şey birbirine karışmış gibi. Hatta telefon hoparlörü bile daha dengeli bir ses veriyor.

Tüm bunları bir kenara bırakırsak, kulaklığın genel ses kalitesi de zayıf arkadaşlar. Sanki hastayken kulağınız tıkalıymış gibi bir hissiyat veriyor. Eski kulaklığımla Farid Farjad dinlerken keyif alırken, bunda yüzümü ekşittim. 10mm sürücü, ANC falan hikaye yani. Zamanında BİM’den aldığım ucuz kablolu kulaklıklar bile ses kalitesi açısından bunun fersah fersah üstündeydi. Daha önce "orta kalite" bir kulaklığın bile sesini duyduysanız gerçekten üzer sizi.

SONUÇ:

Para koyup biraz daha düzgün markaları tercih edin. Bir dahaki sefere QCY gibi ucuz iş yapan markalardan uzak duracağım. Bu markanın ürünlerini YouTube üzerinde ballandıra ballandıra anlatan insanlar var bir de, ne diyeyim. Ben övmek için övmedim, gömmek içinde gömmem. Kişisel deneyimlerim bunlar.

Biliyorum şimdi gelip derler, "bu fiyata ne bekliyordun? Ucuzunu almışsın."
Avrupa'da bu fiyatlara plastik kalitesine ve ses dengesine kadar standartı olan, olmak zorunda olan ürünler alıyorsunuz arkadaşlar. Kendinizi şu kadar değersiz görmeyin ve marka sevici olmayın. Son kullanıcının sağlığı ve hayat kalitesi tüm şirketlerin her ürününden daha kıymetlidir. Sorularınız varsa cevaplarım. Şarja değinmedim, herhangi bir kulaklığın şarjı iyi gidiyor zaten.