senuzulme

Üstün
Yer
İstanbul
Uzun zamandır yaşadığım bir sorun var. Format attıktan sonra da yaşamaya devam ediyorum. Çok sık olmuyor fakat başıma geldikten sonra sürücüleri siliyor kendi kendine. Format attıktan sonra izlediğim yollar:
  • Windows 10'dan 11'e geçiş yaptım.
  • Windows güncelleştirmelerinin tamamını yaptım.
  • Gerekli sürücüleri güncel olarak donanım sitelerinden indirdim.
  • Sisteme çok yük bindirecek bir oyun oynamıyorum.
Bunlar dışında aklıma bir tek işlemci geliyor. Gereğinden fazla ısınıyor fakat işlemciden kaynaklı olsa sistem kendini kapatır, bunda kapanma yok. Bir anda donuyor ve siyah ekran veriyor. 4-5 dk kendine gelmeye çalışıyor ardından açılıyor fakat AMD sürücüleri silinmiş oluyor.

1770751809067.webp

Anakart: ASRocK B450M Pro4
Ekran kartı: Sapphire Pulse RX 5600XT
İşlemci: Ryzen 5 3600

Soruna ekran kartının sebep olduğu bariz zaten. Fakat farklı kartla deneyecek imkanım yok.
Yazılımsal olduğunu düşünmüyorum hocam, bence direkt donanımsal arızalı. O yüzden değişim dışında pek seçenek görünmüyor. Zaten yazılımsal olarak da yapılacak şeyleri yapmışsınız. Belki undervolt falan denenebilir de yani default ayarlarda düzgün çalışması gereken şey çalışmıyorsa sorunludur bence.

Yazılımsal olduğunu düşünmüyorum hocam, bence direkt donanımsal arızalı. O yüzden değişim dışında pek seçenek görünmüyor. Zaten yazılımsal olarak da yapılacak şeyleri yapmışsınız. Belki undervolt falan denenebilir de yani default ayarlarda düzgün çalışması gereken şey çalışmıyorsa sorunludur bence.
Kartı alalı 6 yıl falan oluyor. Bu saatten sonra değiştirmem mümkün değil. Eğer çözemezsem, muhtemelen bu şekilde kullanmaya devam ederim.

ChatGPT, "Kartın VBIOS’u hiç güncellendi mi?" tarzı sorular sordu. Fakat bu konulara hiç hakim olmadığım için aralarında bağ kuramadım.

@Recep Baltaş

Ekran kartının üstüne toprak atmaya başlayın hocam, helvasını yemeniz yakındır. Bir kaç öneride bulunacağım. İlk önce MPO'yu kapatın sorunu %90 ihtimalle çözülebilir. DDU ile sürücüyü kaldırın, kurarken internet bağlantısını kesin. 23.1.1 veya 24.3.1 sürümü kurun. Bunlar çözmezse ekran kartının bellek hızını -50 düşürün ardından güç limitini +%20 verip deneyin.