Hocam konudan bağımsız olucak ama size bir sorum olacak benim anakartım ASRock B450M. Bu anakarta takılabilecek işlemciler belli peki ekran kartı olarak maksimum ne takılabilir ilerisi için örnek veriyorum şu an 4090 taksam sıkıntı çıkarır mı? Anakart x16 yuvası PCle 3.0 destekliyor
4090 taktın diyelim, onu besleyecek bir işlemci alman gerecek ki o işlemciyi o mobo'ya taktığın anda VRM'ler benim yaşadığım gibi alarm verecektir. Sonra onları soğutacağım diye uğraşırsın. 12900K'ya sabit 130W vereceğim diye çok uğraştım.

İyi yapmışsınız. Çok daha geleceğe dönük olmuş. Heatsink'in vidalarını sıkarken bir yeri hafif sıkıp sonra diğer yeri de hafif sıkın ve bunu döngü halinde yapın ki macun tam yayılsın ve eşit otursun.
Heatsink ne demek hocam 😁 Kastettiğiniz yeri anladım ama 2 vidayı sıkıyoruz orası değil mi?

Son düzenleyen: Moderatör:
Heatsink ne demek hocam 😁 Kastettiğiniz yeri anladım ama 2 vidayı sıkıyoruz orası değil mi?
Heatsink soğutma bloğunun kendisi hocam, kısaca fanların üstünde takılı olduğu büyük metal bloktan bahsediyor. @pawEn hocam doğru söylüyor, eğer bir sol bir sağ şeklinde takmazsan tak diye çıkabiliyor. Hem macun da daha orantılı dağılır.

Çıkarmaz ancak hafif bir performans düşüklüğü olur 3.0 slota 4.0 takacağınız için.
Teknik olarak hafif bir performans kaybıyla mümkün yani anladım.

4090 taktın diyelim, onu besleyecek bir işlemci alman gerecek ki o işlemciyi o Mobo'ya taktığın anda VRM'ler benim yaşadığım gibi alarm verecektir. Sonra onları soğutacağım diye uğraşırsın. 12900K'ya sabit 130W vereceğim diye çok uğraştım.
Mobo ne demek? VRM de anakart soğutma blokları mı oluyordu? Niye işlemciye o W'yi veremediniz tam olarak ne sıkıntı çıkardı?

Evet altı kare olan işlemciye temas eden kısım.

Heatsink'e örnek olarak direkt Peerless'ın beyaz modelini atayım. O 2 blok ve altındaki borular falan filan tamamı heatsink oluyor.
1730918453957.webp

Teknik olarak hafif bir performans kaybıyla mümkün yani anladım.

Mobo ne demek? VRM de anakart soğutma blokları mı oluyordu? Niye işlemciye o W'yi veremediniz tam olarak ne sıkıntı çıkardı?
MoBo, Motherboard'ın kısaltması olarak kullanılır. Yani anakartın kısaltması. Motherboard. MoBo.

Evet altı kare olan işlemciye temas eden kısım.

Heatsink'e örnek olarak direkt Peerless'ın beyaz modelini atayım. O 2 blok ve altındaki borular falan filan tamamı heatsink oluyor.
Eki Görüntüle 96471

MoBo, Motherboard'ın kısaltması olarak kullanılır. Yani anakartın kısaltması. Motherboard. MoBo.
Ohooo daha bilmediğim ne çok şey var mış İngilizcesini biliyordum da kısaltmasını hiç düşünmedim.

mobo ne demek? VRM de anakart soğutma blokları mı oluyordu? Niye işlemciye o W'yi veremediniz tam olarak ne sıkıntı çıkardı?
Mobo sokak ağzında anakart hocam, motherboard. Sıkıntıyı da özetleyeyim: 12900K oyunlarda genel olarak 100-110, en yüksek değerlerde de 135W civarı çekiyor. İşlemci bu değerleri çekmek isteyince VRM'lerde beslemek adına 100 derecelere fırlıyor. Benim anakartın solunda soğutma bloğu varken üstünde yok, ben de üste 140mm'lik bir fan takmak zorunda kaldım. Fanı takmadan önce örneğni BF2042'de çektiği watt sürekli 65'e çakılıyordu. İşlemci en azından %90 civarında performans sağlamak için gerekli olan voltajı çekmeli.

Mobo sokak ağzında anakart hocam, motherboard. Sıkıntıyı da özetleyeyim: 12900K oyunlarda genel olarak 100-110, en yüksek değerlerde de 135W civarı çekiyor. İşlemci bu değerleri çekmek isteyince VRM'lerde beslemek adına 100 derecelere fırlıyor. Benim anakartın solunda soğutma bloku varken üstünde yok, ben de üste 140Mm'lik bir fan takmak zorunda kaldım. Fanı takmadan önce örneğni BF2042'de çektiği watt sürekli 65'e çakılıyordu. İşlemci en azından %90 civarında performans sağlamak için gerekli olan voltajı çekmeli.
Anladım fazla güç çekince bu sefer VRM'ler zortluyor. Sizde üstteki sıcaklığı alması için kasa üstüne fan taktınız anladım.

i5-7600K, i5-13400F ve i9-12900K'da cok defa X denedim ve hiç taşma olmadi. Abartmadan kibarca çekersen sorun olmaz :)
Hocam bir de şunu sorayım hazır konusu varken GPU soğutucuların termal macununu nasıl siliyorsunuz yani silmesi aynıdır da malum onlar daha küçük oluyor işlemciye göre ve sildikten sonra o küçük yüzeye nasıl termal sürüyorsunuz.

Bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum ama gene de sorayım bu değişim işlemini direkt kasanın içinde yapacağım. Millet anakartı süngere falan koymuş, benim anakart montajlı çıkarmak istemiyorum pek sıkıntı olmaz umarım?

Anladım fazla güç çekince bu sefer VRM'ler zortluyor. Sizde üstteki sıcaklığı alması için kasa üstüne fan taktınız anladım.

Hocam bir de şunu sorayım hazır konusu varken GPU soğutucuların termal macununu nasıl siliyorsunuz yani silmesi aynıdır da malum onlar daha küçük oluyor işlemciye göre ve sildikten sonra o küçük yüzeye nasıl termal sürüyorsunuz.

Bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum ama gene de sorayım bu değişim işlemini direkt kasanın içinde yapacağım. Millet anakartı süngere falan koymuş, benim anakart montajlı çıkarmak istemiyorum pek sıkıntı olmaz umarım?
Ben çıkarmıyorum dikkatli ol bir sey olmaz. CPU soğutucuyu da silerken ayni islem çıkardıktan sonra eline alıp güzelce kasanin dışında temizle.

Siz bilirsiniz hocam basit bir tercih nokta şekli. O yüzden söyledim. Hangi soğutucuyu aldınız bu arada?
Hocam ben bunu aldım demiştim ya hani Thermalright Peerless Assassin 120 Hava Soğutucu

Aynı fiyata daha hoş duran şu aşağıdaki soğutucu da var mış dijital olarak dereceyi gösteren ama bu tek fanlı 4 borulu benim aldığım 2 fanlı ve 6 borulu daha iyi soğutma sağlar değil mi?