Çözüldü R5 5600 & RTX 4060 V2 sistemde %1 FPS'te anlık düşüşler ve Micro Stuttering sorunu

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

kral06

Becerikli
Oyun oynarken rastgele zamanlarda %1 FPS aniden 30-40 seviyelerine düşüyor ve yarım saniyeliğine ufak bir takılma yaşıyorum. Genelde Battlefield 1 oynuyorum 120-180 arası FPS alıyorum. GPU en fazla 70 derece, CPU 60 derece civarında.

Yaptıklarım:
  • BIOS güncel.
  • Memtest86 testi yaptım sorun bulunamadı.
  • Windows 10 ve 11'e temiz kurulum yaparak denedim.
  • Oyunu ikinci SSD'ye kurdum.
  • ReSize BAR açık ve kapalı denedim.
  • D.O.C.P açık ve kapalı denedim.
  • BIOS ayarlarını BIOS üzerinden sıfırladım.
  • AMD chipset güncel.
  • Ekran kartının eski sürücüsünü yükledim.
  • Game DVR kapattım.
  • 30 dakikalık FurMark testi sonucunda minimum FPS 100'ün altına düşmedi.
  • G-Sync ve Adaptive Sync kapattım.

Tüm bunları denememe rağmen sorun devam ediyor. Sorunun kaynağı ne olabilir?

Sistem özelliklerim:
  • Ryzen 5 5600
  • ASUS Prime B550M-K
  • Corsair Vengeance LPX 2x8 16 GB DDR4 3200MHz CL16
  • ASUS Dual RTX 4060 V2 OC Edition
  • Lexar NM610PRO 500GB GEN3x4 NVMe SSD
  • Crucial BX500 500GB SATA SSD
  • Corsair CX750 750 watt 80+ Plus Bronze

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
En son denediğim yöntemden sonra sorunla uğraşmayı bırakmıştım şimdilik kendiliğinden çözüldü gibi. Ekran kartında sorun yok gözüküyor bu haliyle garantiye versem bile geri gönderirler diye düşünüyorum tabi sonradan belirgin bi arıza çıkartırsa gönderirim.

Sorunun nedenini buldum her şey ekran kartının yaptığı DPC gecikmesinden kaynaklıymış aslında Latencymon yazılımı bana en başından beri nvidia sürücüsünün yaptığı gecikmeyi gösteriyordu ama ekran kartında sorun yoktur diye düşünüyordum. Test için RX 570 taktım Latencymon'daki yüksek gecikmeler oyunlarda ve videolardaki mikro takılmaların hepsi gitti. Sizde de aynı sorun varsa Latencymon testini başlatın sonra mp4 dosyası veya tarayıcıyı açın DPC gecikmesi bir anda 700 800'lere spike oluyorsa sorun çok büyük ihtimalle ekran kartındadır.
Bunu birinci SSD'yi çıkartmadan yaparsam fark yaratır mı? Nasıl olsa Windows'u ona kurmadan devam edeceğim. M.2 SSD'yi çıkartmam için işlemci soğutucuyu da çıkartmam gerekiyor.

Fark edebilir, yani kesin emin değilim ancak yapın ki tamamiyle emin olalım.

SATA SSD ile M.2'nin dalgalanma farkı çok.

Denedikten sonra çözülüp çözülmediğini söyler misiniz?

Fark edebilir, yani kesin emin değilim ancak yapın ki tamamiyle emin olalım.

SATA SSD ile M.2'nin dalgalanma farkı çok.

Denedikten sonra çözülüp çözülmediğini söyler misiniz?
Denedim maalesef sorun devam ediyor. Sorunun milyon tane kaynağı var kimisi anakartı değiştirince düzeldiğini söylüyor bazıları monitörden kaynaklandığını söylüyor. Bilgisayarı değiştirmesine rağmen çözemeyenler var akıl alır gibi değil.

Ben sadece işlemci ve SSD'yi değiştirmedim bu ikisini değiştikten sonra da bu sorun devam ederse daha da peşini bırakacağım.

Şimdi aklıma geldi hocam anakarta işlemciyi siz mi montaj ettiniz? Bir de anakarta ve işlemci pinine bakın yamulma varsa sistem düzgün çalışmıyor olabilir.

Hayır 4 ay önce Gaming Gen'den hazır sistem olarak aldım bu sorun sonradan kendiliğinden ortaya çıktı ondan öncesine kadar yoktu.

Bu konudaki adam her şeyi denemiş bilgisayarı bile değiştirmiş ama ilginç bir şekilde anakarttaki USB 3.0 kablosunu çıkarınca düzeldiğini söylüyor 2. sayfada.
Ben de az önce anakarttaki o kabloyu çıkardım tekrar oyuna girdim sorun düzelmedi. diğer şeyleri de denemeye üşendim zaten daha önceden yapmıştım hepsini. düzeleceği konusunda pek umudum kalmadı.

Dosya Ekleri

• 2025-02-04_01-36.webp
    72 KB · Görüntüleme: 81
Sistem özelliklerim.
Ryzen 5 5600
ASUS Prime B550M-K
Corsair Vengeance LPX 2x8 16 GB DDR4 3200MHz CL16
ASUS Dual RTX 4060 V2 OC Edition
Lexar NM610PRO 500GB GEN3x4 NVMe SSD
Crucial BX500 500GB SATA SSD
Corsair CX750 750 watt 80+ Plus Bronze

SSD ile ne alakası var sistem SWAPFILE sorunu yaşıyor;

2x16GB yap sorun kökten çözülür.

0:45 1:02 bu kısımlarda micro stutter belirgin şekilde fark ediliyor.

Artı -1 Eksi
SSD sağlığı kaç yani 4 ayda ne kadar düşmüş? Bir de 1 tane RAM'i çıkarıp tek bir RAM ile oyun oynayın stutter artıyor mu azalıyor mu onu test edin. Eğer artıyorsa RAM yetersizdir 32 yapmanız lazım eğer azalıyorsa RAM'de sıkıntı vardır. Kesinlikle test edin. Geri dönüşünüzü bekliyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…