Çözüldü R5 5600 & RTX 4060 V2 sistemde %1 FPS'te anlık düşüşler ve Micro Stuttering sorunu

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

kral06

Becerikli
Oyun oynarken rastgele zamanlarda %1 FPS aniden 30-40 seviyelerine düşüyor ve yarım saniyeliğine ufak bir takılma yaşıyorum. Genelde Battlefield 1 oynuyorum 120-180 arası FPS alıyorum. GPU en fazla 70 derece, CPU 60 derece civarında.

Yaptıklarım:
  • BIOS güncel.
  • Memtest86 testi yaptım sorun bulunamadı.
  • Windows 10 ve 11'e temiz kurulum yaparak denedim.
  • Oyunu ikinci SSD'ye kurdum.
  • ReSize BAR açık ve kapalı denedim.
  • D.O.C.P açık ve kapalı denedim.
  • BIOS ayarlarını BIOS üzerinden sıfırladım.
  • AMD chipset güncel.
  • Ekran kartının eski sürücüsünü yükledim.
  • Game DVR kapattım.
  • 30 dakikalık FurMark testi sonucunda minimum FPS 100'ün altına düşmedi.
  • G-Sync ve Adaptive Sync kapattım.

Tüm bunları denememe rağmen sorun devam ediyor. Sorunun kaynağı ne olabilir?

Sistem özelliklerim:
  • Ryzen 5 5600
  • ASUS Prime B550M-K
  • Corsair Vengeance LPX 2x8 16 GB DDR4 3200MHz CL16
  • ASUS Dual RTX 4060 V2 OC Edition
  • Lexar NM610PRO 500GB GEN3x4 NVMe SSD
  • Crucial BX500 500GB SATA SSD
  • Corsair CX750 750 watt 80+ Plus Bronze

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
En son denediğim yöntemden sonra sorunla uğraşmayı bırakmıştım şimdilik kendiliğinden çözüldü gibi. Ekran kartında sorun yok gözüküyor bu haliyle garantiye versem bile geri gönderirler diye düşünüyorum tabi sonradan belirgin bi arıza çıkartırsa gönderirim.

Sorunun nedenini buldum her şey ekran kartının yaptığı DPC gecikmesinden kaynaklıymış aslında Latencymon yazılımı bana en başından beri nvidia sürücüsünün yaptığı gecikmeyi gösteriyordu ama ekran kartında sorun yoktur diye düşünüyordum. Test için RX 570 taktım Latencymon'daki yüksek gecikmeler oyunlarda ve videolardaki mikro takılmaların hepsi gitti. Sizde de aynı sorun varsa Latencymon testini başlatın sonra mp4 dosyası veya tarayıcıyı açın DPC gecikmesi bir anda 700 800'lere spike oluyorsa sorun çok büyük ihtimalle ekran kartındadır.
Dediğimi yabana atma. Evindeki farklı bir prize takıp dener misin? Çünkü her bozuk parça sana denk gelmedi ya?

Aynen en az 1 hafta test edin. Sorununuz çözülürse bana dua edin bu illetten kurtulmam için.

Bilmiyorum hocam, yaklaşık 3 senedir bu sorunlarla mücadele ediyorum, sürekli ümit bağladım ama artık uğraşmak istemiyorum.

Bilmiyorum hocam, yaklaşık 3 senedir bu sorunlarla mücadele ediyorum, sürekli ümit bağladım ama artık uğraşmak istemiyorum.
Stutter esnasında bendeki gibi %1 FPS değerinde düşüş oluyor mu? Belki de elektrik tesisatındaki sorun, fişe taktığın her bilgisayara kalıcı bir hasar bırakıyor.

Son düzenleme:
Stutter esnasında bendeki gibi %1 FPS değerinde düşüş oluyor mu? Belki de elektrik tesisatındaki sorun, fişe taktığın her bilgisayara kalıcı bir hasar bırakıyor.

Oluyor hocam, %1 FPS değeri de %0.1 FPS değeri de düşüyor. Ben de elektrik tesisatından olduğunu düşünmekteyim @3035 hocamın da dediği gibi tüm bozuk parçalar bana denk gelmiyor ya

Hocam sıkıntı AMD sistem, Reddit dahil girmediğim araştırmadığım yer kalmadı bu sorunu yaşayanların işlemcisi hep AMD. Şans işi. Birilerine denk gelmezken birilerine geliyor, bende diğer oyunlarda yok ama PUBG üzerinde Sanhok mapinde çok, Erangel çok nadir, diğer maplerdede az az oluyor ama bakıyorum elalem akıcı oynuyor. R7 7800X3D RTX 4080 Super var bende de akıcı bir şekilde PUBG oynayamamak çok üzücü, CS2 sıkıntı yok, Dying Light 2, RDR2 bunların hiçbirinde sıkıntı yok anlamadım.

Sizin bahsettiğiniz durum oyunla alakalı tamamen. Ben her oyunda bu sorunu yaşıyorum. İşlemcinin AMD veya Intel olması fark etmiyor.

Örnek bir konu bırakıyorum:

Bendeki sorunun birebir aynısını yaşıyor ve işlemcisi Intel.

2 yıl oldu bu sorunu çözemedim, sistem değiştim olmadı, bakın anlatayım: İlk sistemim R5600 & RX 6700 XT kullanıyordum, Micro stutter yapmadığı oyun yoktu, canım sıkıldı AMD'den soğudum. İlk iş yeni bir SSD aldım, olmadı işlemciden dedim anakart ve işlemci değiştim (MSI B760M Gaming Plus Wi-Fi + i5 13600K ), olmadı ekran kartı değiştim 4060 Ti aldım, olmadı PSU kaynaklı olabilir dedim MSI 850W Gold PSU aldım, olmadı RAM'ler zaten DDR5 oldu 32 GB yine olmadı. Eskisi kadar FPS düşmesi yok ama bitmedi. Misal oyun oynuyorum o Allah'ın belası %1 FPS anlık olarak 50'ye düşüyor çıkıyor, o sırada bir takılma (belki 10 salise) ama takılıyor işte. Çözümü bulan olursa bana da söylesin, o internetteki yolların hepsini denedim, PC'yi başka odada bile çalıştırdım, 3'lü ara kablosunu bile değiştirdim, yok, yok, yok...

Ben de sorunun elektrikten kaynaklı olduğunu düşündüğüm için artık çözüm aramayı bıraktım. Bilgisayarı başka bir evde oyuna girip test ettiniz mi?

Yok onu test etmedim ama artık bende takmıyorum böyle oynuyorum.

Hocam aynı sistem bir tek SSD ile PSU farklı bende ama aynı sorunu yaşıyorum, sizin eklemediğiniz MPO ayarını da denedim o da çözmedi siz deneyin belki bir işe yarar bilemiyorum ama her forumda araştırdıysanız zaten illaki bu ayara denk gelmişsinizdir.
Reddit'te bazı insanlar bu sorunu 10 yıllardır yaşadığını ve farklı bilgisayar kurmalarına rağmen hala Micro stuttering yaşadıklarını söylüyorlar. Elektrik tesisatında bir sorun olduğunu söyleyenler var, hatta şöyle bir şey okumuştum, " elektriği bozuk bir evde bilgisayarınızı çalıştırırsanız o bilgisayar sürekli kekelemeye devam eder, başka bir evde denedim ve sorun yine devam etti ama arkadaşımın bilgisayarında bir sorun yoktu. Evimin elektriği kendi bilgisayarımı bozduğu için artık geri dönüşü yoktu. "

i9 9900K ile aynı sorunu yaşayan birinin postunu okumuştum Reddit'te, sorunun AMD işlemci ile alakalı olduğunu sanmıyorum.

Yok onu test etmedim ama artık bende takmıyorum böyle oynuyorum.

Bazen oyun deneyimini gerçekten çok kötü etkiliyor keşke ben de takmasam, oyunlardan soğuttu.

@purelife99, MPO ayarını kapatmıştım, ama bu da sorunu çözmedi. Artık sorunun elektrikten kaynaklandığından emin olduk, bu yüzden başka şeyler denemeye gerek duymuyorum. Anlattığın şey benim de aklıma daha önce gelmişti zaten. Yukarıda, "Elektrik tesisatındaki sorun, fişe taktığın her bilgisayara kalıcı bir hasar bırakıyor." şeklinde aynı sorunu 3 yıldır yaşayan @FRAGX hocama da söylemiştim.

@3035 Sorunu çözemedik ama en azından sorunun kaynağını öğrendik. Yoksa ben de bazı parçaları değiştirecektim, boşa masraftan kurtulmuş oldum.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…