CanPatrioTic

Yetkin
Yer
Ankara
Merhabalar aşağıdaki sistemi kullanıyorum ve çoğu oyunda bu sıralar drop atmaya başladı. FPS değerlerini iyi veriyor fakat 3-5 saniyede bir drop atıyor ve sorunu çözemedim. BIOS güncel. Formatlamayı düşünüyorum fakat çözüleceğinden emin değilim.
  • AMD Ryzen 5 5600 6 Çekirdek 3.50 GHz (SE-214-XT Kule Tipi Fan)
  • AMD Radeon RX 9060 XT 16GB
  • Corsair (2x16) 32GB 3200MHz CL16 Dual Kit
  • MSI B450M PRO-M2 V2
  • 1TB KC3000 M2 SSD (176 GB boş yer var)

Şunu dene;

1. AMD / Radeon Kullanıcıları İçin

1. Radeon Software'i Açın
    • Sağ alt köşedeki Radeon simgesine tıklayın veya başlat menüsünden açın.
  2. Ayarlar > Oyunlar sekmesine gidin.
  3. Performans veya Grafik Ayarları bölümüne girin.
  4. Shader Cache Temizle / Clear Shader Cache seçeneğini bulun ve tıklayın.

Ayrıca;

1. Disk Temizleme'yi Açın
    • Başlat menüsüne “Disk Temizleme” yazın ve açın.
    • Veya Win + R → cleanmgr → Enter.
  2. sürücü Seçin
    • Genellikle Windows'un kurulu olduğu C: sürücüsünü seçin.
  3. Temizlenecek Dosyaları Seçin
    • Açılan pencerede çeşitli dosya türleri listelenir.
    • Shader cache veya GPU ile ilgili dosyalar genellikle “Geçici Dosyalar (Temporary Files)” veya “DirectX Gölgelendirici Önbelleği ” olarak listelenir.
  4. DirectX Shader Cache Seçeneği
    • Eğer listede DirectX Gölgelendirici Önbelleği kutucuğu işaretleyin.
    • Bu, oyunlar ve grafik sürücüsü tarafından önbelleğe alınmış shader dosyalarını temizler.
  5. Tamam'a Tıklayın ve Onaylayın
    • Windows dosyaları temizlemeye başlayacaktır.
    • İşlem birkaç saniye ila birkaç dakika sürebilir, dosya boyutuna bağlıdır.

PC yeniden başlatın oyunlara yeniden girin bu oyunlardaki gölgelendirici önbelleği temizleyecek ve oyuna ilk kez giriyormuş gibi kaplamaları tekrar yükleyecek. Bunu tüm oyunlar da yapacaktır sabırlı olun. 15 dakika civarında en fazla sürecektir oyun içindeki stutter sorunları düzelmelidir.

Drop sorunun hangi oyunlarda oluyor belli oyunda mı yoksa tüm oyunlarında mı?
Şuana kadar Mafia The Old Country, Counter Strike 2, Star Citizen ve Backrooms Rec adlı oyunda başıma geldi. Backrooms Rec oyununda zamana geçtikçe takılmalarda artamaya başladı. Oyunu kapattıktan sonra bilgisayarım dondu ve mecbur restart atmak zorunda kaldım.

OCCT testi yapıp 12v 5V 3.3v kısımlarınıda kontrol edebilir misin?
Eve geçince kontrol edeceğim hocam.

Sen yine de yeni sürücüleri kurmadan önce her zaman DDU ile kaldırıp güncelle "otomatik güncelle" yapınca bazen sorun olabiliyor.

Drop sorunun hangi oyunlarda oluyor belli oyunda mı yoksa tüm oyunlarında mı?

OCCT testi yapıp 12v 5V 3.3v kısımlarınıda kontrol edebilir misin?

Screenshot_1.webp

POWER sekmesinden AVX2 ile testi gerçekleştirdim. Şöyle hepsini yollayım, herhangi bir dalgalanma gözükmüyor gibi hocam.

Son düzenleme:
  • 12V hattı → En çok CPU, GPU, fanlar, motorlar gibi yüksek güç çeken donanımları besler. Modern sistemlerde en kritik hat budur.
  • 5V hattı → Eski nesil donanımlar, bazı anakart bileşenleri, USB portları, disk kontrol devreleri. Yeni sistemlerde yükü azaldı ama hâlâ kullanılır.
  • 3.3V hattı → RAM, bazı chipsetler, PCI-e slotları, CMOS, Logic devreler, düşük voltajlı IC'ler.

Yani her hat farklı donanım gruplarına güç sağlıyor.

Toleranslar (ATX standardına göre)​

• 12V: ±%5 → 11.40V – 12.60V
  • 5V: ±%5 → 4.75V – 5.25V
  • 3.3V: ±%5 → 3.135V – 3.465V
Resimlere göre bir anormallik yok bu voltajlar çok absürt olmadığı sürece sttutere sebebiyet vermez uzun vadede; bileşenler daha çok ısınır, ömür kısalabilir. Bazı hassas IC'ler (ör. Bellek çipleri) hasar görebilir.

En kötü ihtimalle de anakart üzerinde voltaj regülatörleri koruma yapmazsa, direkt donanım arızası olur. Bu durum yaşanma ihtimali ise güncel sistemlerde neredeyse imkansıza yakındır.

PSU da değerler iyi görünüyor oyundayken de o değerleri veriyor mu? BIOS sıfırlayıp stock ayarlarda kullanmayı da dene. HDD sökmeyi denedin mi ya da oyunları HDD de çalıştırmayı. Afterburner ile oyunda droplar başlarken garip değerler var mı takip ettin mi hiç.

PSU da değerler iyi görünüyor oyundayken de o değerleri veriyor mu? BIOS sıfırlayıp stock ayarlarda kullanmayı da dene. HDD sökmeyi denedin mi ya da oyunları HDD de çalıştırmayı. Afterburner ile oyunda droplar başlarken garip değerler var mı takip ettin mi hiç.
Bu arada testteyken işlemci sıcaklığı 89 dereceye kadar dayandı. HDD söküp hiç denemedim. Biraz önce Cronos The New Dawn oyununu deneyeyim dedim ve hiçbir drop yemedim. Anlamadım neden böyle sorun yaratıyor. Onun dışında Forza Horizon 5 oynarken de drop atmaya başladı.

1757530498863.webp

Drop yapan oyunlarda test etmeye çalışın o zaman. Test de 89 olması normal o soğutucu ile. Farklı bir ekran kartı ile test etme şansın var mı? Ayrıca farklı sürücü ile de test ettin mi? XMP kapatıp test ettin mi?
Elimde şu anlık sadece RX 6500 XT var. Müsait olduğum vakit testleri gerçekleştireceğim hocam.

Drop yapan oyunlarda test etmeye çalışın o zaman. Test de 89 olması normal o soğutucu ile. Farklı bir ekran kartı ile test etme şansın var mı? Ayrıca farklı sürücü ile de test ettin mi? XMP kapatıp test ettin mi?
Sonuç aynı. XMP kapalı ve HDD'ye oyunu atıp denedim ondan sonra geri SSD çekip HDD'yi çıkarttım fakat nafile.

Son düzenleme:
RAM'leri de tek tek (16 GB tek takılı olsun) dene eğer hala devam ederse artık donanımları farklı parçalar ile test etmek gerekecek. Anakart, işlemci, RAM, PSU vb.
Sanırım burada yolun sonuna geliyoruz. :') RAM'leri çıkartıp tek tek hem de farklı slotlar da denedim. maalesef aynı. Diğer parçaları söküp deneyecek parçalarım maalesef yok.