R5 7500F & RTX 5060 Ti sistem için BIOS'ta yapılması gereken ayarlar nelerdir?

jonBABA

Çalışkan
Arkadaşlar merhaba. Yeni bir sistem aldım. R5 7500F, RTX 5060 Ti ve anakartım B650 Tomahawk. İlk defa bir AM5 sistem kullanacağım. Sistem geldikten sonra EXPO hariç BIOS'tan yapmam gereken ayarlar nedir? Teşekkürler.

Yaptığım RAM, Nitro, PBO ayarlarının stabilitesini tespit etmem için önerdiğiniz program/programlar var mı?

@prime Bunlar yeterli gelir test için. PBO için OCCT CPU+RAM Extreme+Large kullanabilirsin.

Çok teşekkürler hocam her şey için.

@Ayhan Dönmez hocam, yine ben. MCR ve Power Down ayarları defaultta. Sistemde kasayı açıyorum ekran 4 sn sonra geliyor. Bu değer normal midir? 4 sn sonra gelmesi ramleri trainlemiyor demek sanırım, yani bu ayarları kurcalamama gerek yok galiba?

Son düzenleme:
1 kere trainlemiştir, sonrasında sistemi hızlı açar, Fast Boot falan da açıksa yine hızlanır sistem açılışı. Ama stabilite adına MCR-PDM ve Fast Boot ben kapalı kullanıyorum, sen Auto kullan, stabilite bozulursa disable çekip denersin bunları @prime

Hocam sistem geldi. BIOS'tan expo'yu açtım ve 6000 M/T olarak şimdilik sorunsuz çalışıyor. Windows'u kurdum ve ssd ve ekran kartı testi yaptım. SSD modeli Lexar NM790 1TB. Sanırım sonuçlar normal çıktı. Funmark değerlerim nasıl? 8 dakika falan sürdü. Bundan sonraki aşamalar ne olsun?

Dosya Ekleri

• SSD.webp
    1,4 MB · Görüntüleme: 58
  • GPU.webp
    1,3 MB · Görüntüleme: 62
BIOS güncelleyip RAM ayarları ya da PBO ayarları yapabilirsin. Nebi'nin rehberi var, A-Die ise kitlerin ona göre uygulayabilirsin, eğer emin değilsen M-Die kısmını uygularsan daha iyi olur, zaten çok fark yok. Nitro ayarları vermiştim, EXPO1 üzerine onu yaparsın, Nebi'nin zamanlamaları da yazarsın ekstra. PBO için ise uğraşman gerekebilir, stabilite yakalaması çok kolay değil, +100 -15 civarı vermen yeterli gelir. @jonBABA

Funmark testinin sonucu iyi mi hocam? Bu arada ss atayım RAM'lerin.

Dosya Ekleri

• ram1.webp
    83,1 KB · Görüntüleme: 52
  • ram2.webp
    99,7 KB · Görüntüleme: 50
Funmark testinin sonucu iyi mi hocam? Bu arada ss atayım RAM'lerin.
Furmark'ta problem yok. Fan devrini ekran kartı yazılımından ayarlayabilirsin ekstra ama Furmak için normal sıcaklık. RAM'ler M-Die çıkabilir, Nebi'nin rehberde M-Die kısmını uygularsın, bir de Nitro ayarları vermiştim onları uygula ekstra. PBO kısmını da çok abartmana gerek yok dediğim gibi, genel anlamda bunlar yapılabilir. Zaten getirisi %10-%20 arası olur max bu ayarların.

Ekran kartı yine Nebi'nin rehberden Undervolt+Overclock yapabilirsin Afterburner'den, 950 mV civarına 2.7 GHz + 2000 Memory verebilirsin mesela.

Hocam bu RAM ayarlarını yapmasak direkt EXPO profilini kullansak aralarında çok aşırı performans farkı yaratır mı?

Nebi hepsini anlatmış aslında, sıfırdan öğreneceksen gayet faydalı, çok yanlışını göremedim. Uygulamalı olarak yapman daha iyi olur, ekran kartı UV işlemi, PBO UV işlemi bir de RAM+Nitro ayarları M-Die gibi davran RAM'lere @jonBABA

Hocam bu RAM ayarlarını yapmasak direkt EXPO profilini kullansak aralarında çok aşırı performans farkı yaratır mı?
%5-10 performans getirisini alamazsın.

Teşekkürler hocam. Bir şey daha soracaktım. Pcyi yeniden başlatınca veya yeni açınca mouse ve klavyeye güç biraz geç geliyor. Anakartta sarı bir ışık yanıyor o sönünce güç geliyor. Bu normal midir?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…