Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

noby

Uzman
Bilgisayar günde 1-2 kez kendini resetliyor. Sorun neyden kaynaklanıyor olabilir. Nasıl anlarım?

Sistemim:
  • R5 7500F (+200 -20 PBO) 360mm sıvı Soğutmalı.
  • RTX 5060 Ti 16 GB
  • XPG 2x16GB 6000 MHz CL36 RAM (EXPO-1)
  • Asus TUF Gaming B650-E
  • NZXT C750 PSU

Olay Günlüğü'nde bu şekilde görünüyor.

1759753019483.webp

CPU güç kablosu bu şekilde. Bundan olabilir mi?

1759753376296.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Akım koruma prizini çıkardığımdan beri hiç resetlenmedi sistemim. Evdeki elektirikten kaynaklanıyor da olabilir. Çünkü elektirik dalgalanması oluyor bazen evde.

PBO +200 -40 ile de tamamen stabil çalışıyor işlemci. -35 -25 -20 ve -10'da denedim ancak en iyi performansı -40'ta aldım. Oyun içi sıcaklıklar max 65 dereceyi görüyor.

Çözüm:
PBO +200 -40 ile resetleme yapıyormuş. 1 aya yakındır +200 -20 ile resetlemedi sistemi.
Cinenench R23'te -40'ta 15K'ya yakın puan alıyordu, 10 yaptım 13K oldu.

Bu konuda -40 yapmıştık. Şu anda -10a aldım.

Her BIOS güncellemesi sonrası AMD tarafı bu değerleri düşürüp arttırabiliyor. Örnek, ben de eski BIOS sürümünde sabit -60 +200 alabilirken yeniden alamıyorum; o değeri stabilite için mikro kod ile sınır koyuyorlar.

Kabloyu biraz daha geriye çekebilirsin. Aynı anakart var bende de. O kısım biraz dar oluyor o anakart üzerinde soğutucu kısımlarından dolayı. Çektiğin fazlalığı, arkaya gizlersin. NZXT güç kaynaklarının kabloları bir tık sert maalesef. Şekil verirken, sert bükme ama. Kendi anakart resmimi atayım fikir olması açısından.

Eki Görüntüle 190518
Bu şekilde bir sorun çıkarır mı? Radyatörü zor yerleştirdim oraya. Bir de dün 1 saate yakın işlemcim tam yükteydi ve bir sorun yaşamadım.

Ben O.C sorun olduğu sanmıyorum, daha doğrusu tek suçlusu O.C olmayabilir. 41-63 hatası genellikle ekran kartı ve PSU kaynaklı diye biliyorum.
581.X sürücü kullanıyorsanız bir süre 577 deneyin, OCCT ile Power testi yapar mısınız? Akım korumalı priz kullanıyor musunuz?

Bence O.C sorun olduğu sanmıyorum daha doğrusu tek suçlusu O.C olmayabilir. 43 hatası genellikle ekran kartı ve PSU kaynaklı diye biliyorum.
581.X sürücü kullanıyorsanız bir süre 577 deneyin, OCCT ile Power testi yapar mısınız? Akım korumalı priz kullanıyor musunuz?
Evet akım korumalı priz var. Prizde voltaj ayarı yaptım alt sınır 200V üst sınır 250V. Prizden kaynaklı bir durum olduğu zaman prizin ışığı yanıp sönüyor. PC resetlendiğinde prizde bir sorun yoktu. Bir de 2. monitörümün sol kısmında çok arada 1 saniyelik renk değişimi oluyor garip bir şekilde.

Dediğiniz gibi ekran kartı ile ilgili sorun olabilir. Genelde Apex Legends (En yüksek ayarlarda) oynarken resetliyor kendini sistem. Şu anda 581.42 sürümü kurulu.

Evet akım korumalı priz var. Prizde voltaj ayarı yaptım alt sınır 200v üst sınır 250v. Prizden kaynaklı bir durum olduğu zaman prizin ışığı yanıp sönüyor. PC resetlendiğinde prizde bir sorun yoktu. Bir de 2. monitörümün sol kısmında çok arada 1 saniyelik renk değişimi oluyor garip bir şekilde.

Dediğiniz gibi ekran kartı ile ilgili sorun olabilir. Genelde Apex Legends(en yüksek ayarlarda) oynarken resetliyor kendini sistem. Şu anda 581.42 sürümü kurulu.
Bir süre akım korumalı prizi söküp dener misiniz?

@noby, 580 sonrasi NVIDIA suruculeri sorunluydu sanirsam. Garanti olmasi acisindan 577'ye falan dusurmeyi dener misin? Ek olarak PBO'yu komple sifirlar misin? Once sistemde yapilan degisiklikleri kaldirip duzluge cikaralim, ondan sonra degisiklikleri teker teker stabilite testine tabi tutarak tekrar kuralim.

EXPO aciksa EXPO'yu da kapat.