Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Skilnabaterije

Becerikli
Sistemi yeni topladım sıfır, her parçasını kendim taktım, driverları güncelledim.

Oyunları indirdim, her şey sorunsuz, sıcaklıklar iyi, 7500F yük altında 65 dereceyi geçmiyor. Önce bir Fortnite'a girdim her 3-5 saniyede bir oyun takılıyor, bu takılmaların bazılarında ses de anlık gidiyor, sonra geliyor. Valorant da aynı, daha denemedim ama diğer oyunlarda aynı olabilir. Minecraft'ta bir problem yok. Yani o kadar canımı sıktı ki oyun oynayasım bile kalmadı. BIOS güncelledim, EXPO açık. Adrenaline'den kaynaklıdır diye silip only driver ile yükledim yine olmadı. DDU ile eski bir sürüm indirdim olmadı. KC3000 SSD sıcaklığım 49 üstünü görmedi. Daha sonra TPM gibi bir ayarı kapattım o gece düzeldi gibi oldu, daha sonra yine geldi. İndirmeyi unuttuğum bir şey olabilir mi acaba? Aşağıya videosunu bırakıyorum çok kaliteli değil ama takılma çok olduğu için, net belli oluyor.

Çözüm
Windows'tan Olay Görüntüleyicisinden > Windows Günlükleri > Sistem kısmına geldikten sonra "Hata" yazan kısımlardan bazılarının üstüne basın. Realtek PCIe 2.5GbE Family Controller has a Hardware IO error. var ise, Aygıt Yöneticisinden kapatarak düzelttim. O kadar şey denedim, hiç biri olmadı ama bunu Valorant oynarken yine 2-3 saniyede takılır olduğu sırada gördüm denedim ve resetlememe bile gerek kalmadan direkt düzeldi. Fortnite'ta aynı şekilde. Zaten bir problem olduğu 27/12/2025'ten beri 52.000 adet hata mesajı gelmesinden anlaşılmıştır.
Sağ altta görünen 12V hattına ek 5 ve 3 hatlarını da görseydik iyiydi. Neyse, 12V kanalı iyi duruyor.

https://share.google/Vif0wepPJX25OKZs2 buradan yeni bir BIOS var mı diye bir kontrol eder misiniz?
Mobil cihazda olduğum için emin olamıyorum.

Bakmadığımız sadece RAM'ler kaldı. @Ayhan Dönmez M-die mı diyordun bu RAM'e hocam?
M çıkıyor evet. Manuel Timing deneyin Nitro ile beraber, sorunu düzeltebilir.

Evet hocam F5 versiyonunu indirdim daha iki gün önce.

Ufak bi düzelme oldu en başta da bir kasma da olmadı, ancak yine devam eden 3-5 olmasa da 10 saniyede bir takılma devam ediyor.

@Skilnabaterije Şu konuda verdiklerimi dene istersen, 6400 olmazsa 6200 ve 6000 hazır profiller mevcut yine. Clear CMOS işlemini öğrenmen lazım, buton yok senin modelde sanırım. Boot etmezse sıfırlaman gerekecek.

M çıkıyor evet. Manuel Timing deneyin Nitro ile beraber, sorunu düzeltebilir.

@Skilnabaterije Şu konuda verdiklerimi dene istersen, 6400 olmazsa 6200 ve 6000 hazır profiller mevcut yine. Clear CMOS işlemini öğrenmen lazım, buton yok senin modelde sanırım. Boot etmezse sıfırlaman gerekecek.
Konuda verdiklerinizi deneyeceğim hocam ClearCMOS işlemini bilmiyorum.izleyerek ya da rehber ile yapabilirim önerebileceğiniz kaynak var mı? Bir de bu işlemler tam olarak ne işe yarıyor?

Evet hocam F5 versiyonunu indirdim daha iki gün önce.

Ufak bi düzelme oldu en başta da bir kasma da olmadı, ancak yine devam eden 3-5 olmasa da 10 saniyede bir takılma devam ediyor.
Oyunu hangi ayarlarda kullanıyorsunuz? Oyunu DirectX 12'ye alın, kenar yumuşatma olarak XeSS kullanın, görüş ve efektleri yüksek yapın diğer ayarları en düşüğe alıp tekrar deneyin. Ayarları değiştikten sonra devam ederse dediğim Shader Cache'i tekrar sıfırlayıp, mpogpufix'den Shader Cache ayarını "off" olarak ayarlayın.

Oyunu hangi ayarlarda kullanıyorsunuz? Oyunu DirectX 12'ye alın, kenar yumuşatma olarak XeSS kullanın, görüş ve efektleri yüksek yapın diğer ayarları en düşüğe alıp tekrar deneyin. Ayarları değiştikten sonra devam ederse dediğim Shader Cache'i tekrar sıfırlayıp, mpogpufix'den Shader Cache ayarını "off" olarak ayarlayın.

Eve geçtikten sonra hepsini deneyeceğim hocam. Eğer olmazsa, problemi arayacağım yer neresi olmalı? Çünkü o kadar şey denedikten sonra bunlarda da olmama ihtimali elbetki var donanımsal olabilir mi? Çoğu oyunda olup Minecraft gibi oyunlarda olmaması, yazılımsal olduğunu düşünüyorum.

Eve geçtikten sonra hepsini deneyeceğim hocam. Eğer olmazsa, problemi arayacağım yer neresi olmalı? Çünkü o kadar şey denedikten sonra bunlarda da olmama ihtimali elbetki var donanımsal olabilir mi? Çoğu oyunda olup Minecraft gibi oyunlarda olmaması, yazılımsal olduğunu düşünüyorum.
Net bilemeyiz, AMD ekran kartı var sonuçta. Her şey mümkün.

Takılma denince akla ilk RAM gelir, sonrasında diğer parçalar gelir. DRAM'sız M.2 SSD bunların başında gelir. Bir de stabilite testi yaptın mı hiç, RAM Test Pro indirip test etmen iyi olur. 6400 C32 o konudaki ayarları dene, sıkıntı olursa 6200-6000 denersin. Hazır profiller mevcut, nasıl yapılacağı anlatıldı. Gigabyte'da Memory Multiplier kısmında x60, x62, x64 girdiğinde MT/s olarak karşılıkları 6000, 6200, 6400 olacak. Çünkü Bus Clock 100 MHz.

Yıllardır Fortnite'ı hem Nvidia kartlar ile hem de AMD kartlar ile oynadım. Hepsinde stutter sorununu bir şekilde yaşadım. Yeni sezonda sanırım yeni UE sürümüne geçtiler. Son zamanlarda yağ gibi akıyor oyunum.
OCCT testi yaptığınızda da bir problem gözükmemiş. Ve diğer oyunlarda sorun yaşamadığınızı da belirtmişsiniz. Bu yüzden sorun oyun yüksek ihtimal oyundan kaynaklı. Sadece Minecraft'da yaşamadığını belirtmişsiniz pardon. Donanımsal değil de yazılımsal sorun yaşıyor olabilirsiniz. Aşağıdaki belirttiğim sürücüleri deneyin isterseniz.

Denemek isterseniz sürücü olarak 25.10.1 deneyin. Olmaz ise 25.9.2 sürümünü deneyin. Dediklerim hiç işe yaramıyorsa Fortnite'ın performans modu var, onu açarak GPU yükünü azaltıp işlemciden faydalanabilirsiniz.

Sistemi yeni topladım sıfır, her parçasını kendim taktım, driverları güncelledim.

Oyunları indirdim, her şey sorunsuz, sıcaklıklar iyi, 7500F yük altında 65 dereceyi geçmiyor. Önce bir Fortnite'a girdim her 3-5 saniyede bir oyun takılıyor, bu takılmaların bazılarında ses de anlık gidiyor, sonra geliyor. Valorant da aynı, daha denemedim ama diğer oyunlarda aynı olabilir. Minecraft'ta bir problem yok. Yani o kadar canımı sıktı ki oyun oynayasım bile kalmadı. BIOS güncelledim, EXPO açık. Adrenaline'den kaynaklıdır diye silip only driver ile yükledim yine olmadı. DDU ile eski bir sürüm indirdim olmadı. KC3000 SSD sıcaklığım 49 üstünü görmedi. Daha sonra TPM gibi bir ayarı kapattım o gece düzeldi gibi oldu, daha sonra yine geldi. İndirmeyi unuttuğum bir şey olabilir mi acaba? Aşağıya videosunu bırakıyorum çok kaliteli değil ama takılma çok olduğu için, net belli oluyor.

Knkm, bende yaşadım. Fortnite falan DX12 seç, onun dışında:

• EXPO/XMP falan kapat
  • Oyun modu kapat
  • MPO kapat
  • Donanım hızlandırmalı GPU kapat
  • Radeonu varsayılan yap, undervolt yaptıysan sıfırla
  • FreeSync açıkça kapat; kapalıysa aç
  • İnternetini kontrol et
  • Single player oyunlarda dene, Hogwarts Legacy ücretsiz yükle, başka bilmiyorum

Windows'tan Olay Görüntüleyicisinden > Windows Günlükleri > Sistem kısmına geldikten sonra "Hata" yazan kısımlardan bazılarının üstüne basın. Realtek PCIe 2.5GbE Family Controller has a Hardware IO error. var ise, Aygıt Yöneticisinden kapatarak düzelttim. O kadar şey denedim, hiç biri olmadı ama bunu Valorant oynarken yine 2-3 saniyede takılır olduğu sırada gördüm denedim ve resetlememe bile gerek kalmadan direkt düzeldi. Fortnite'ta aynı şekilde. Zaten bir problem olduğu 27/12/2025'ten beri 52.000 adet hata mesajı gelmesinden anlaşılmıştır.

Çözüm