Ali Çelik

Başarılı
Sistemim:
  • Raijintek Cratos 850W
  • R5 7500F
  • Colorfull Battle-AX B650M Plus Wi-Fi V15
  • Patriot CL30 6000 MT 2x16 GB
  • Kioxia Exceria Plus G3
  • Gigabyte RX 9070 XT
Dün gece 8-9 saat sorunsuz oyun oynadım. Sabah kahvaltıdan sonra bilgisayar başına geçince bu saçma problem başladı. Sırasıyla yaptığım işlemler şu şekilde:
Ekran kartı driver'ını DDU ile silip tekrar yükledim.

Anakartın BIOS pilini söküp EXPO kapalı BIOS varsayılan haliyle denedim.
Kasadaki tüm bileşenleri söküp termal macun değişimi ve temizliğini yapıp kasa fan bağlantılarını yapmadan çalıştırdım.
Kasada klavye, mouse hariç tüm takılı cihazları söktüm.

1787437715480.webp

1787437715480.webp

Oyun esnasında ekran siyah oluyor ve buna zırrrr diye sabit bir elektrik sesine benzer ses eşlik ediyor. Birkaç saniye sonra sistem resetleniyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Eki Görüntüle 275212

Eki Görüntüle 275212

Oyun esnasında ekran siyah oluyor ve buna zırrrr diye sabit bir elektrik sesine benzer ses eşlik ediyor. Birkaç saniye sonra sistem resetleniyor.

Elektrik problemi gibi görünüyor, PSU kablolarını iyicene sök anakart her şey dahil ve tek tek itina/özen ile ile yeniden tak, oturttuğundan emin ol. Aynı şeyler tekrardan yaşanıyorsa PSU'yu garantiye gönderebilirsin.

Elektrik problemi gibi görünüyor, PSU kablolarını iyicene sök anakart her şey dahil ve tek tek itina/özen ile ile yeniden tak, oturttuğundan emin ol. Aynı şeyler tekrardan yaşanıyorsa PSU'yu garantiye gönderebilirsin.

Bu arada, sistem çökme eğer senin sağdan soldan duyup yaptığın CPU/GPU işlerinden veya BIOS'tan geliyor ise BIOS'u sıfırla bir de öyle dene.

Sistemin tamamen tüm bileşenlerini ayırıp tekrar topladım. Hatta kasa fanlarından şüphelenip kasa fanlarını da sökp tekrar bağlamadım. Ancak durum değişmedi. Anakarttan da bu sıkıntıyı yapabilir mi? Çünkü benim 1 yıldır çok iyi değerlerde çalıştırdığım RAM'lerim geçen ay birdenbire çalışmaz olmaz, EXPO bile açmadı ve elle tekrar gevşek zamanlamalar girerek 5800 MHz'de çalıştırabildim. O yüzden anakarttan da emin olamıyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Sistemin tamamen tüm bileşenlerini ayırıp tekrar topladım. Hatta kasa fanlarından şüphelenip kasa fanlarınıda sökp tekrar bağlamadım. Ancak durum değişmedi. Anakarttan da bu sıkıntıyı yapabilir mi? Çünkü benim 1 yıldır çok iyi değerlerde çalıştırdığım RAM'lerim geçen ay birdenbire çalışmaz olmaz EXPO bile açmadı ve elle tekrar gevşek zamanlamalar girerek 5800MHz de çalıştırabildim. O yüzden anakarttan da emin olamıyorum.

İşlerim sistemini Windows 11 son sürüme güncelle bir dene bakalım bir değişim olacak mı?

Yoksa PSU ilk şüpheli, ardından ekran kartı.

Sistemi 1 yıldır kullanıyorum. İşlemci ve ekran kartı sıcaklığına ayrı bir özen gösteriyorum. Oyunlarda FPS sabitleme yapıyorum. Genel olarak ekran kartım GPU 50 hot spot 75 çalışıyor. İşlemcim ve ramlarim OC olarak kullandım. İşlemcide genelde en fazla 85 dereceye çıkıyordu genel ortalaması 60-70 arasıydı. Ancak ramlerim 55-65 dereceye ulaşabiliyordu. Sonra bir kaç gündürde anakartın VRM pasif soğutma plakarı çok sıcak çalışıyordu. İşlemcim 1.25v sabit voltaj ile tüm çekirdekler 5.4 ghz çalışıyordu. İşlemcinin kendini soğutabilsemde anakartı biraz göz ardı etmiştim.

Sistemi 1 yıldır kullanıyorum. İşlemci ve ekran kartı sıcaklığına ayrı bir özen gösteriyorum. Oyunlarda FPS sabitleme yapıyorum. Genel olarak ekran kartım GPU 50 hot spot 75 çalışıyor. İşlemcim ve ramlarim OC olarak kullandım. İşlemcide genelde en fazla 85 dereceye çıkıyordu genel ortalaması 60-70 arasıydı. Ancak RAM'lerim 55-65 dereceye ulaşabiliyordu. Sonra birkaç gündürde anakartın VRM pasif soğutma plakarı çok sıcak çalışıyordu. İşlemcim 1.25v sabit voltaj ile tüm çekirdekler 5.4 GHz çalışıyordu. İşlemcinin kendini soğutabilsemde anakartı biraz göz ardı etmiştim.

VRM soğutmalarının sıcak çalışması problem değildir, problem olan o VRM'lerin sıcaklıktan dolayı tam yük altında işlemcini besleyememesidir, kısacası ne kadar sıcaklığı kaldırabilmesidir.

VRM'ler ben yandım Allah deyip işlemci frekansı kısıyorsa o zaman sıkıntı var, kah kasa havalandırmasında kah anakart soğutmasında.

Çökme tam olarak ne uygulattırırken veya ne oynattırırken yaşanıyor?