SunseTTime

Uzman
Makaleler
1
Yer
Fethiye
Arkadaşlar iyi akşamlar. Yaşamakta olduğum üç farklı sorun var ve bir türlü kaynağını bulamıyorum:

1- Monitörle beraber gelen DP kablosunu çıkarıp kendi aldığım VESA Sertifikalı 1.4 DP kablosu ile sistemimi test ettim. Herhangi bir sorun yoktu normal bir şekilde masaüstüne gelip oyun testi yapabildim. Sonrasında eski DP kablosunu geri taktığımda Windows açılma sesi geldi fakat ekran siyah kalmıştı. Bir türlü görüntü gelmeyince DP kablosunu çıkarıp HDMI ile başlattım - malum öyle görüntü direkt geliyor - sonrasında monitörü tekrar DP'ye ayarlayıp güç tuşu ile bilgisayarı kapattım. HDMI kablosunu çıkarıp DP'yi geri takıp sistemi başlattığımda düzelmesini beklerdim çünkü önceden bu yöntem işe yarıyordu. Fakat bu sefer yine görüntü gelmedi. Dört beş kere DP kablosunu sök tak falan yaptım ancak ondan sonra masaüstü geldi diyebilirim. Böylesine bir saçmalık neden kaynaklanır önce onu sormak istiyorum. Bu ikinci monitör, her ikisinde de aynı sorunu yaşadım.

2- Hazır HDMI ile bağlantı sağlamışken BF1 oyun testi yaptım. Her zamanki gibi frametime ve FPS gayet stabil ilerlediği halde sağ-sol dönüşlerde görüntü bozulması meydana geldi. Hatta 1 dakikalık testte 30 saniye nispeten daha az bozulma olurken diğer 30 saniye çok fena görüntü bozulması oldu. Bildiğiniz framepacing tarzı bir bozulmaydı. Görüntü kare kare geliyordu, ekran yırtılması ile karıştırmayalım. Bunun üzerine oyundan çıkmak istediğimde menüye geçiş ekranında sol ve üst kısımda piksellenme fark ettim. Bunu ilk defa yaşamıyorum, DP takılı yaptığım testlerde de oluyordu. Görselini aşağıya iletiyorum incelersiniz.

BF1_test.webp

3- Aylardır çözüm aradığım kısma gelecek olursak HDMI, DP fark etmeksizin sağ-sol dönüşlerde görüntü bozulması devam ediyor. Çok uzatmak istemiyorum ama en kaydadeğer yaptığım denemeler; Anakart, RAM, PSU, monitör ve ekran kartı değişimi oldu. Güncel sorunları RTX 5060 Ti ekran kartı ile yaşamaktayım, belki yine arızalı bir ürün gelmiştir bilemiyorum. Bugüne kadar değişmeyen tek bileşen CPU ve SSD oldu. Bunlar bu tarz sorunlara sebep olur mu onu sizin donanım bilginize bırakıyorum.

Harici olarak; BIOS güncellemesi, VBIOS ekran kartı güncellemesi, eski yeni ekran kartı sürücüleri, W10/W11 sayısız temiz kurulum, ZenTimings ince RAM ve BIOS ayarları gibi birçok şey denendi. UPS, yeni mouse, mouse 500-1000 Hz, FPS Cap, V-Sync/G-Sync gibi denemeleri saymıyorum bile. OCCT, FurMark, LatencyMon, TestMem5 gibi testlerden de sistem bileşenleri başarı ile geçiyor. Artık ne yapacağımı şaşırmış bir haldeyim. @Recep Baltaş hocam bu konuya hiç dahil olmadınız, belki sizin tecrübeniz bir yol gösterir.

Görüntü bozulmasından ne kastettiğimi videolardan da inceleyebilirsiniz;

GÜNCEL SİSTEM BİLGİSİ:
  • Anakart: Asus X870-P Wifi
  • Islemci: AMD Ryzen 7 9700X
  • Ram: XPG Caster RGB 32GB 6000 MHz CI30
  • Ekran Kartı: ASUS Dual Geforce RTX 5060 Ti 16GB
  • Sogutucu: FSP NC5 120mm
  • SSD: Samsung 990 Pro 1TB 7450/6900 Mb/s
  • PSU: High Power 850W ATX 3.1 Gold PSU
  • Kasa: ANTEC NX290
  • Monitör: AOC O27G4ZR 2K 240Hz

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu arada, benim önceki sistemim S2H anakarttı. Bir sorunu yoktu. Fare 1K Hz de mi çalışıyor?
Rampage X-Pike SMX-R89 ve Razer DeathAdder V3 olmak üzere iki mouse denedim. Rampage'de kablosuz özelliği vardı onu da denedim fayda yok. Razer tarafında da 125-8000Hz seçenekleri var, en düşüğü denediğimde bile çözülmedi. Tabii ki nedir çok düşürdüğünde pek sağ sol dönemediğin için bozulmaları daha az hissetmeye başlıyorsun ama gitmiyor.

Rampage X-Pike SMX-R89 ve Razer DeathAdder V3 olmak üzere iki mouse denedim. Rampage'de kablosuz özelliği vardı onu da denedim fayda yok. Razer tarafında da 125-8000Hz seçenekleri var, en düşüğü denediğimde bile çözülmedi. Tabii ki nedir çok düşürdüğünde pek sağ sol dönemediğin için bozulmaları daha az hissetmeye başlıyorsun ama gitmiyor.
Ben de tam şu an fare siparişi vermeyi düşünüyordum. Sırf ihtimallerden dolayı 1K'da kullanacağım 8K'lık fareyi. Umarım sıkıntı yaratmaz.

@Easley
Ne test etmelisin

Sıfır risk ve net teşhis için:

1. Powered USB hub veya PCIe USB kartı ile mouse bağla → BIOS ve oyun testi.

Eğer sorun kaybolursa → anakart USB host controller + timing sorunu.

2. Kasa-dışı izole test (anakart kasadan ayrılmış şekilde) → USB jitter ve parazit testi.

Eğer sorun kaybolursa → kasa ground/şasi EMI tetikleyici.

3. RAM tekli ve dual channel kombinasyonlarını dene → CPU memory controller timing kontrolü.

--

5️⃣ Özet

Sorun tek parça arızası değil.

Sorun “kombinasyon uyumsuzluğu / timing / USB jitter”.

Yeni anakart ve GPU ile tekrar ortaya çıkması normal: farklı anakartlar da bu kombinasyon tetiklediği sürece aynı problem olur.

Artık elektrik hattı veya tek bir parça suçlanamaz, odak: USB host / RAM-CPU-GPU zamanlaması / parazit.

Yani bunların hepsi beni aşan testler, dükkanı olan bir bilgisayarcıya götürmem gerekebilir bir ara. Yani bir kasa değişmedi, neyi nasıl takmış bu Tebilon da 4 aydır bu çileyi çekiyorum aklım almıyor...

@Easley
Ne test etmelisin

Sıfır risk ve net teşhis için:

1. Powered USB hub veya PCIe USB kartı ile mouse bağla → BIOS ve oyun testi.

Eğer sorun kaybolursa → anakart USB host controller + timing sorunu.

2. Kasa-dışı izole test (anakart kasadan ayrılmış şekilde) → USB jitter ve parazit testi.

Eğer sorun kaybolursa → kasa ground/şasi EMI tetikleyici.

3. RAM tekli ve dual channel kombinasyonlarını dene → CPU memory controller timing kontrolü.

--

5️⃣ Özet

Sorun tek parça arızası değil.

Sorun “kombinasyon uyumsuzluğu / timing / USB jitter”.

Yeni anakart ve GPU ile tekrar ortaya çıkması normal: farklı anakartlar da bu kombinasyon tetiklediği sürece aynı problem olur.

Artık elektrik hattı veya tek bir parça suçlanamaz, odak: USB host / RAM-CPU-GPU zamanlaması / parazit.

Yani bunların hepsi beni aşan testler, dükkanı olan bir bilgisayarcıya götürmem gerekebilir bir ara. Yani bir kasa değişmedi, neyi nasıl takmış bu Tebilon da 4 aydır bu çileyi çekiyorum aklım almıyor...
Bence ver tanıdık sorun çıkartmayacağına emin olduğun birisine, o çözsün. Bir noktada insanı yıpratıyor bu sorunlar. İşin içinde olan kişiler belki çözer. Ama gerçekten iyi birisini bulman lazım.

Bence ver tanıdık sorun çıkartmayacağına emin olduğun birisine, o çözsün. Bir noktada insanı yıpratıyor bu sorunlar. İşin içinde olan kişiler belki çözer. Ama gerçekten iyi birisini bulman lazım.
Valla eve gelen bilgisayarcı abi de bilgili fakat ofisi yok, test malzemeleri sınırlı. Haliyle detaylı bir test yapamıyor, kendisinden sadece montaj noktasında destek görebildim. İş yerine eskiden gelen bir bilgisayarcı abimiz vardı, baktım ofisi falan da var. Süreci aktardım getir bakalım, bakmadan bir şey diyemem dedi. Bir müsaitlikte ona götürmeye çalışacağım.

---------------------------------------------------------------------

@Easley, hani arkadaşın evinde RX 9060 XT ve 2x16 5600Mhz Rami çıkarıp ondaki 3070 Ti ve 1x16 6000Mhz RAM'i taktığımda büyük oranda düzelmişti ya, dedim belki tek slotta vardır bir hayır. Kendi başıma söktüm RAM'in birini, 1x16 test ettim şu an hiçbir şey ifade etmedi. Sonra da geri taktım. Düşün ne kadar bezmiş, gözden çıkarmışsam ürünü kendi başıma yaptım. Normalde sök tak işine yeltenmem bilirsin... Mouse'a giden sinyalle ilgili bir sorun var bu çok açık ortada. BIOS'ta takılıyor laglı ilerliyor, oyun açılırken menüde mouse laglı ilerliyor, oyuna giriyorum mouse ile döndüğümde sağ sol dönüşte bozulma oluyor. Klavye ile hareket edersem gram bozulma olmuyor... Bu sorunu bilgisayarcı nasıl çözecek hiçbir fikrim yok. Olduğu gibi geri gelme ihtimali muhtemel duruyor. Yine de şansımı deneyeceğim. @Ayhan Dönmez @LH44

Son düzenleme:
Valla eve gelen bilgisayarcı abi de bilgili fakat ofisi yok, test malzemeleri sınırlı. Haliyle detaylı bir test yapamıyor, kendisinden sadece montaj noktasında destek görebildim. İş yerine eskiden gelen bir bilgisayarcı abimiz vardı, baktım ofisi falan da var. Süreci aktardım getir bakalım, bakmadan bir şey diyemem dedi. Bir müsaitlikte ona götürmeye çalışacağım.

@Easley, hani arkadaşın evinde RX 9060 XT ve 2x16 5600Mhz Rami çıkarıp ondaki 3070 Ti ve 1x16 6000Mhz RAM'i taktığımda büyük oranda düzelmişti ya, dedim belki tek slotta vardır bir hayır. Kendi başıma söktüm RAM'in birini, 1x16 test ettim şu an hiçbir şey ifade etmedi. Sonra da geri taktım. Düşün ne kadar bezmiş, gözden çıkarmışsam ürünü kendi başıma yaptım. Normalde sök tak işine yeltenmem bilirsin... Mouse'a giden sinyalle ilgili bir sorun var bu çok açık ortada. BIOS'ta takılıyor laglı ilerliyor, oyun açılırken menüde mouse laglı ilerliyor, oyuna giriyorum mouse ile döndüğümde sağ sol dönüşte bozulma oluyor. Klavye ile hareket edersem gram bozulma olmuyor... Bu sorunu bilgisayarcı nasıl çözecek hiçbir fikrim yok. Olduğu gibi geri gelme ihtimali muhtemel duruyor. Yine de şansımı deneyeceğim. @Ayhan Dönmez @LH44
Aygıt yöneticisini paylaşır mısın, eksik sürücü falan yok değil mi?

Aygıt yöneticisini paylaşır mısın, eksik sürücü falan yok değil mi?
1.webp
2.webp
3.webp

Evrensel Seri Veri Yolu Denetleyicilerini silip tek tek yükledim fayda yok, sağ click ile ''Güç kazanımı sağlamak için, bilgisayar bu aygıtı kapatsın'' tiklerini de kapadım. Ayrıca güç planı kısmından ''USB Askıya almayı'' kapadım. Yani yok hiçbir şey fayda etmiyor.

Acaba tekrar hiçbir şeye dokunmayıp sadece 3070 Ti tarzı eski bir kart taksan sorun belirli bir oranda düzelir mi ki?

Evrensel Seri Veri Yolu Denetleyicilerini silip tek tek yükledim fayda yok, sağ click ile ''Güç kazanımı sağlamak için, bilgisayar bu aygıtı kapatsın'' tiklerini de kapadım. Ayrıca güç planı kısmından ''USB Askıya almayı'' kapadım. Yani yok hiçbir şey fayda etmiyor.
Mouse için farklı portları denemiştin değil mi ya da 1 KHz polling rate bir mouse ile? Kaç KHz sendeki model.