SunseTTime

Uzman
Makaleler
1
Yer
Fethiye
Arkadaşlar iyi akşamlar. Yaşamakta olduğum üç farklı sorun var ve bir türlü kaynağını bulamıyorum:

1- Monitörle beraber gelen DP kablosunu çıkarıp kendi aldığım VESA Sertifikalı 1.4 DP kablosu ile sistemimi test ettim. Herhangi bir sorun yoktu normal bir şekilde masaüstüne gelip oyun testi yapabildim. Sonrasında eski DP kablosunu geri taktığımda Windows açılma sesi geldi fakat ekran siyah kalmıştı. Bir türlü görüntü gelmeyince DP kablosunu çıkarıp HDMI ile başlattım - malum öyle görüntü direkt geliyor - sonrasında monitörü tekrar DP'ye ayarlayıp güç tuşu ile bilgisayarı kapattım. HDMI kablosunu çıkarıp DP'yi geri takıp sistemi başlattığımda düzelmesini beklerdim çünkü önceden bu yöntem işe yarıyordu. Fakat bu sefer yine görüntü gelmedi. Dört beş kere DP kablosunu sök tak falan yaptım ancak ondan sonra masaüstü geldi diyebilirim. Böylesine bir saçmalık neden kaynaklanır önce onu sormak istiyorum. Bu ikinci monitör, her ikisinde de aynı sorunu yaşadım.

2- Hazır HDMI ile bağlantı sağlamışken BF1 oyun testi yaptım. Her zamanki gibi frametime ve FPS gayet stabil ilerlediği halde sağ-sol dönüşlerde görüntü bozulması meydana geldi. Hatta 1 dakikalık testte 30 saniye nispeten daha az bozulma olurken diğer 30 saniye çok fena görüntü bozulması oldu. Bildiğiniz framepacing tarzı bir bozulmaydı. Görüntü kare kare geliyordu, ekran yırtılması ile karıştırmayalım. Bunun üzerine oyundan çıkmak istediğimde menüye geçiş ekranında sol ve üst kısımda piksellenme fark ettim. Bunu ilk defa yaşamıyorum, DP takılı yaptığım testlerde de oluyordu. Görselini aşağıya iletiyorum incelersiniz.

BF1_test.webp

3- Aylardır çözüm aradığım kısma gelecek olursak HDMI, DP fark etmeksizin sağ-sol dönüşlerde görüntü bozulması devam ediyor. Çok uzatmak istemiyorum ama en kaydadeğer yaptığım denemeler; Anakart, RAM, PSU, monitör ve ekran kartı değişimi oldu. Güncel sorunları RTX 5060 Ti ekran kartı ile yaşamaktayım, belki yine arızalı bir ürün gelmiştir bilemiyorum. Bugüne kadar değişmeyen tek bileşen CPU ve SSD oldu. Bunlar bu tarz sorunlara sebep olur mu onu sizin donanım bilginize bırakıyorum.

Harici olarak; BIOS güncellemesi, VBIOS ekran kartı güncellemesi, eski yeni ekran kartı sürücüleri, W10/W11 sayısız temiz kurulum, ZenTimings ince RAM ve BIOS ayarları gibi birçok şey denendi. UPS, yeni mouse, mouse 500-1000 Hz, FPS Cap, V-Sync/G-Sync gibi denemeleri saymıyorum bile. OCCT, FurMark, LatencyMon, TestMem5 gibi testlerden de sistem bileşenleri başarı ile geçiyor. Artık ne yapacağımı şaşırmış bir haldeyim. @Recep Baltaş hocam bu konuya hiç dahil olmadınız, belki sizin tecrübeniz bir yol gösterir.

Görüntü bozulmasından ne kastettiğimi videolardan da inceleyebilirsiniz;

GÜNCEL SİSTEM BİLGİSİ:
  • Anakart: Asus X870-P Wifi
  • Islemci: AMD Ryzen 7 9700X
  • Ram: XPG Caster RGB 32GB 6000 MHz CI30
  • Ekran Kartı: ASUS Dual Geforce RTX 5060 Ti 16GB
  • Sogutucu: FSP NC5 120mm
  • SSD: Samsung 990 Pro 1TB 7450/6900 Mb/s
  • PSU: High Power 850W ATX 3.1 Gold PSU
  • Kasa: ANTEC NX290
  • Monitör: AOC O27G4ZR 2K 240Hz

Son düzenleyen: Moderatör:
@SunseTTime Gamepad var mı elinde hiç peki ya da ödünç alabileceğin birisi, onunla oyunları oynayıp geri dönüş yapar mısın, güncel oyunları mouse + gamepad ile kıyas et.
Powered USB port ve gamepad testi yapıp sizlere haber vereceğim. Yabancı forumlarda benim gibi tüm sistemi değiştirip en son powered USB port ile sorunu çözen baya bir kişi gördüm. Belki bende de işe yarar.

@Ayhan Dönmez @LH44 @Zgoen32 @prime @Easley, Powered USB hub da sorunu çözmedi. Değişmeyen tek şey AM5 platformu oldu, sırf test için de Intel'e geçemeyeceğim. Artık bıktım. Oyun moyun oynamıyorum. Allah kahretsin böyle teknolojiyi. Monster 1050 Ti laptopta kalıp en azından pc eski deyip düşük performans alsaydım der oldum artık. Neyse öyle işte. Sağlıcakla kalın...

Son düzenleme:
Powered USB port ve gamepad testi yapıp sizlere haber vereceğim. Yabancı forumlarda benim gibi tüm sistemi değiştirip en son powered USB port ile sorunu çözen bayağı bir kişi gördüm. Belki bende de işe yarar.

@Ayhan Dönmez @LH44 @Zgoen32 @prime @Easley, powered USB hub da sorunu çözmedi. Değişmeyen tek şey AM5 platformu oldu, sırf test için de Intel'e geçemeyeceğim. Artık bıktım. Oyun moyun oynamıyorum. Allah kahretsin böyle teknolojiyi. Monster 1050 Ti laptopta kalıp en azından PC eski deyip düşük performans alsaydım der oldum artık. Neyse öyle işte. Sağlıcakla kalın...

Çok üzüldüm hocam.
Onlarca şey denedin gercekten bu sorunlar buluyor bizi

Çok üzüldüm hocam.
Onlarca şey denedin gercekten bu sorunlar buluyor bizi
Yarın artık kliniği olan bir PC’ciye gideceğim. Mevcut sorunları (BIOS’ta mouse lagı, Windows açılışında görüntünün geç gelmesi, oyunlarda frametime düzgün olsa bile mouse hareketiyle görüntü bozulması) göstereceğim. Sanırım önce farklı ekran kartı, sonra uzay sistem testi (kasa kaynaklı mı diye), en son da farklı anakart ile test ederler. Eğer yine anakart kaynaklı çıkarsa Gigabyte B850M Force’u iade edip Asus/MSI gibi farklı bir modele geçeceğim. Ayın 18'ine kadar iade hakkım mevcut. Biraz araştırdım Gigabyte B650M S2H ile chipset, BIOS mimarisi ve USB kontrolcüsü aynıymış bir fark yok. Belki de aynı marka tercih ederek hata yapmışızdır, yarın göreceğiz.

Yarın artık kliniği olan bir PC'ciye gideceğim. Mevcut sorunları (BIOS'ta mouse lagı, Windows açılışında görüntünün geç gelmesi, oyunlarda frametime düzgün olsa bile mouse hareketiyle görüntü bozulması) göstereceğim. Sanırım önce farklı ekran kartı, sonra uzay sistem testi (kasa kaynaklı mı diye), en son da farklı anakart ile test ederler. Eğer yine anakart kaynaklı çıkarsa Gigabyte B850M Force'u iade edip Asus/MSI gibi farklı bir modele geçeceğim. Ayın 18'ine kadar iade hakkım mevcut. Biraz araştırdım Gigabyte B650M S2H ile chipset, BIOS mimarisi ve USB kontrolcüsü aynıymış bir fark yok. Belki de aynı marka tercih ederek hata yapmışızdır, yarın göreceğiz.

Hayirlisi olsun hocam umarim cozume kavusur.

Cumartesi elimde kasa gittim bilgisayarcıya, adamlarda test için ne bir ekran kartı var ne de RAM. Diyor benim yapacağım her şeyi sen zaten yapmışsın. Birnevi boş yere götürmüş oldum. Sadece nedir 60Hz monitör, farklı mouse, farklı tesisat ile hala devam ettiğini görmüş oldum. Sonrasında eve döndüm ve bir arkadaşımdan kendi ekran kartı (RTX 3070 Ti) ve RAM'ini getirmesini rica ettim. Sağ olsun getirdi testleri yaptık gram fark yok. Yani Ekran kartı ve RAM arızasız artık ondan eminim. PSU, SSD ve CPU değişimi de gram fark yaratmamıştı tahminimce onlar da artık arızasızdır. Geriye değişmeyen tek parça olarak kasa, soğutucu ve anakart markası (gigabyte) kalıyor. Arkadaş da hazır bir ayı dolmamışken sökelim anakartı iadeye gönder dedi. Malum kasadan Marix hocam dışı kimse şüphelenmiyor. Bilgisayarcıya bile uzay sistem yaptırtamadım, ısrarla diyor anca kasa açılmaz öyle yaparız onu. Kasa sorunu olsa bu tarz mouse lagı, oyunda görüntü bozulması ile sınırlı kalmazdı diyorlar. Öyle deyince bir şey diyemiyorsun tabii. Ben de gemileri yaktım bir iki Reels videosu izledim uzay montajı öğrendim sayılır, sağ olsun Marix hocam da yönlendirdi. Bugün macun alıp onu kurmayı deneyeceğim. Eğer düzelirse kasa kaynaklı bir sorun olduğunu anlamış olacağız. Düzelmezse MSI gibi farklı bir markanın anakartı ile son kez denenecek. Yine düzelmezse denenecek, akıl yürütülebilecek hiçbir şey kalmıyor geriye. Malum diğer tüm parçaların arızasız olduğundan eminiz artık. @Easley @LH44 @Zgoen32 @prime @Ayhan Dönmez

20251216_224852.webp

Bu da fayda etmedi. Marix hocam iki farklı chipset anakartın aynı sorunu yapması cok zor diyor. Haliyle 3. Bir anakart olarak farklı bir marka denemeyip urunleri 2. Elden tek tek satmaya mi baslasam bilemedim. Malum parcalarda ariza yok, garip bir uyumsuzluk var gibi. @LH44 @Ayhan Dönmez @Easley @prime @Zgoen32

Şaka bir yana 5 ay önce BIOS guncellemesi yapmayi bilmezken, simdi uzay sistem kurdum. Bu da bardağın dolu tarafı. :^

Son düzenleme:
Cumartesi elimde kasa gittim bilgisayarcıya, adamlarda test için ne bir ekran kartı var ne de RAM. Diyor benim yapacağım her şeyi sen zaten yapmışsın. Birnevi boş yere götürmüş oldum. Sadece nedir 60Hz monitör, farklı mouse, farklı tesisat ile hala devam ettiğini görmüş oldum. Sonrasında eve döndüm ve bir arkadaşımdan kendi ekran kartı (RTX 3070 Ti) ve RAM'ini getirmesini rica ettim. Sağ olsun getirdi testleri yaptık gram fark yok. Yani Ekran kartı ve RAM arızasız artık ondan eminim. PSU, SSD ve CPU değişimi de gram fark yaratmamıştı tahminimce onlar da artık arızasızdır. Geriye değişmeyen tek parça olarak kasa, soğutucu ve anakart markası (gigabyte) kalıyor. Arkadaş da hazır bir ayı dolmamışken sökelim anakartı iadeye gönder dedi. Malum kasadan Marix hocam dışı kimse şüphelenmiyor. Bilgisayarcıya bile uzay sistem yaptırtamadım, ısrarla diyor anca kasa açılmaz öyle yaparız onu. Kasa sorunu olsa bu tarz mouse lagı, oyunda görüntü bozulması ile sınırlı kalmazdı diyorlar. Öyle deyince bir şey diyemiyorsun tabii. Ben de gemileri yaktım bir iki Reels videosu izledim uzay montajı öğrendim sayılır, sağ olsun Marix hocam da yönlendirdi. Bugün macun alıp onu kurmayı deneyeceğim. Eğer düzelirse kasa kaynaklı bir sorun olduğunu anlamış olacağız. Düzelmezse MSI gibi farklı bir markanın anakartı ile son kez denenecek. Yine düzelmezse denenecek, akıl yürütülebilecek hiçbir şey kalmıyor geriye. Malum diğer tüm parçaların arızasız olduğundan eminiz artık. @Easley @LH44 @Zgoen32 @prime @Ayhan Dönmez

Bu da fayda etmedi. Marix hocam iki farklı chipset anakartın aynı sorunu yapması cok zor diyor. Haliyle 3. Bir anakart olarak farklı bir marka denemeyip urunleri 2. Elden tek tek satmaya mi baslasam bilemedim. Malum parcalarda ariza yok, garip bir uyumsuzluk var gibi. @LH44 @Ayhan Dönmez @Easley @prime @Zgoen32

Şaka bir yana 5 ay önce BIOS guncellemesi yapmayi bilmezken, simdi uzay sistem kurdum. Bu da bardağın dolu tarafı. :^

Senin durumunda kelimeler kifayetsiz kalıyor. Ne yazık ki bir şey demek güç. En son Gamepad ile denemeni önermiştim, çünkü klavyeyle hiçbir sorun yok demiştin. O hususta bir gelişme var mı?

Senin durumunda kelimeler kifayetsiz kalıyor. Ne yazık ki bir şey demek güç. En son Gamepad ile denemeni önermiştim, çünkü klavyeyle hiçbir sorun yok demiştin. O hususta bir gelişme var mı?
Gamepad henüz almadım, beklerken uzay sistem deneyeyim bari dedim.

Bugünkü uzay sistem testi: https://drive.google.com/file/d/1CB-irEtYy-zGgs2e7Zxp7EYOqmETIJNL/view?usp=drivesdk

(Bugunku gozlemim; ekran kartı watt kullanimi bir anda ciddi dusuyor, o anda frametime ve goruntude bozulmalar oluyor. Izleyince anlarsin zaten. FPS sinirlamasi yapinca klasik bir nebze iyilesiyor ama frametime dumduz iken bile goruntu bozulmasi yine oluyor.)

Uzay sistemde kullanılan parcalar:

Eski sistemden; Gigabyte B650M S2H, 7600X islemci, Lexar SSD ve Corsair 650W PSU. Güncel sisremden; RTX 5060 Ti ve 1x16 XPG 6000MHz RAM

Bir iki gün önce yaptığım kasa içi güncel sistem:

Gigabyte B850M Force Wifi6E, Ryzen 7 9700X, Samsung 990 Pro 1TB 7450/6900 Mb/s, High Power 850W ATX 3.1 Gold PSU, XPG Caster RGB 32GB 6000 Mhz CL30. Yine böyle bozulmalar oluyordu. Bilgisayarcıda da aynı devam etti hatırlayin.

Bir iki gün önce yaptığım kasa içi arkadasin RAM ve ekran karti ile yaptigim test:

Gigabyte B850M Force Wifi6E, Ryzen 7 9700X, Samsung 990 Pro 1TB 7450/6900 Mb/s, High Power 850W ATX 3.1 Gold PSU, akadaşın 1x16 RAM'i + arkadaşın 3070 Ti.

Aylardır tüm yaptıklarım bir yana sadece bu 3 test ile şu kanıya varabiliyorum;

• RTX 5060 Ti arızasız
  • XPG 2X16 6000 MHz CL30 RAM'ler arızasız
  • Monitor kaynaklı değil
  • Ev tesisatı kaynaklı değil
  • Kasa kaynaklı değil (uzay sistem ile de aynı)

Kesin olmamakla birlikte: SSD, PSU ve CPU'lar da arızasız cunku birebir ayni tekrar ediyor sorunlar.

Bu senaryoda aklima gelen son şey; sadece AMD islemci ve Gigabyte marka anakart kullanmış olmamiz geliyor. Bunlar dışında ince bir uyumsuzluk olabilir.

@Ayhan Dönmez

Gamepad henüz almadım, beklerken uzay sistem deneyeyim bari dedim.

Bugünkü uzay sistem testi: https://drive.google.com/file/d/1CB-irEtYy-zGgs2e7Zxp7EYOqmETIJNL/view?usp=drivesdk

(Bugunku gozlemim; ekran kartı watt kullanimi bir anda ciddi dusuyor, o anda frametime ve goruntude bozulmalar oluyor. Izleyince anlarsin zaten. FPS sinirlamasi yapinca klasik bir nebze iyilesiyor ama frametime dumduz iken bile goruntu bozulmasi yine oluyor.)

Uzay sistemde kullanılan parcalar:

Eski sistemden; Gigabyte B650M S2H, 7600X islemci, Lexar SSD ve Corsair 650W PSU. Güncel sisremden; RTX 5060 Ti ve 1x16 XPG 6000MHz RAM

Bir iki gün önce yaptığım kasa içi güncel sistem:

Gigabyte B850M Force Wifi6E, Ryzen 7 9700X, Samsung 990 Pro 1TB 7450/6900 Mb/s, High Power 850W ATX 3.1 Gold PSU, XPG Caster RGB 32GB 6000 Mhz CL30. Yine böyle bozulmalar oluyordu. Bilgisayarcıda da aynı devam etti hatırlayin.

Bir iki gün önce yaptığım kasa içi arkadasin RAM ve ekran karti ile yaptigim test:

Gigabyte B850M Force Wifi6E, Ryzen 7 9700X, Samsung 990 Pro 1TB 7450/6900 Mb/s, High Power 850W ATX 3.1 Gold PSU, akadaşın 1x16 RAM'i + arkadaşın 3070 Ti.

Aylardır tüm yaptıklarım bir yana sadece bu 3 test ile şu kanıya varabiliyorum;

• RTX 5060 Ti arızasız
  • XPG 2X16 6000 MHz CL30 RAM'ler arızasız
  • Monitor kaynaklı değil
  • Ev tesisatı kaynaklı değil
  • Kasa kaynaklı değil (uzay sistem ile de aynı)

Kesin olmamakla birlikte: SSD, PSU ve CPU'lar da arızasız cunku birebir ayni tekrar ediyor sorunlar.

Bu senaryoda aklima gelen son şey; sadece AMD islemci ve Gigabyte marka anakart kullanmış olmamiz geliyor. Bunlar dışında ince bir uyumsuzluk olabilir.

@Ayhan Dönmez

Afterburner'den GPU Power Monitoring ayarı kapalıyken yine bu sorun mevcuttu değil mi? GPU ile alakalı sadece GPU Kullanımı tikli kalsın, diğer hepsinin tikini kaldır. Eğer yapmadıysan diye aklıma gelmişken belirteyim dedim. Sebep ne olabilir hiçbir fikrim yok benim de. Çok absürt bir durum.

Bunu global forumlara atsak bile sonuç elde edemeyiz. Sana benim dediğim şeyleri önerecekler. RAM için manuel Tuning ile başla diyecekler ama sende o da fayda etmemişti.

Furmark nasıldı yaptığında? Hotspot sensörü bu seride yok ama GPU ve Memory sıcaklıkları mevcut. Orada drop yiyor musun?

@SunseTTime Şuradan Furmark 2 indir, OpenGL KNOT seç, 1440P Full Screen testi başlat, bir de Option kısmından MSAA X4 olsun. Yanda GPU-Z sensör kısmı açık kalsın, yine 2 dk video kaydı alıp gönder. Sonrasında CPU yüke bindirip deneyelim.

Afterburner falan kapalı olsun, Furmark + GPU-Z Sensör açık kalacak sadece. Kart default stok ayarlarda kalsın.

@SunseTTime İlk dediğim şekilde tek başına Furmark yapacaksın dediğim ayarlarla, preset nasıl ayarlaman gerektiğini söyledim. Sonrasında bu programla Prime95 Small Test açacaksın, eş zamanlı CPU+GPU yükünü yine 2 dk boyunca kaydet. CPU için ekstra HWiNFO açık kalabilir yanda yalnızca sensörler kısmı.

Son düzenleme: