Crestfallen

Uzman
Merhaba. Dün ChatGPT'den yardım alarak şu overclock ayarlarını yaptım.

AI overclock tuner → DOCP II.
DRAM Frequency DDR5-6400 DRAM voltage ~1.40 v

Precision Boost OverDrive → Advanced

PBO limits → motherboard

Curve Optimizer → all cores, negative, 10.

Bunları yaptıktan sonra her yeniden başlattığımda siyah ekran yedim. Hata ektedir.

Bu hatayı düzeltmek için Ai den tekrar yardım aldım ve RAM'i 6200 MHz'ye düşürdüm. Bir de Memory context restore ayarını Auto'dan enabled yaptım. Siyah ekran sorunum çözüldü ama bu sefer açılışta mavi ekran yedim. BIOS sıfırlama, başlangıç onarma derken sonunda bilgisayar açıldı ama çok dosya kaybettim ve bazı şeyler karıştı.

Şimdi sıfır kurulum yapacağım. Kurulum sonrası tekrar overclock yapmak istiyorum. Sizce neyi yanlış yaptım? Ayar öneriniz var mı?

Sistemim: R5 7600X, ASUS TUF gaming B650 Plus, Patriot 6400 MHz CL32, RX 6600XT. PSU 650W.

20250812_120519.webp

Son düzenleme:
Bu rehberi izlemen lazım:

ZenTimings indirip SS atarsan daha net görülür, RAM A-Die mi? Onun için de HWiNFO tam mod aç, solda bellek modül kısmını genişletip tek modüle tıkla, açılan kısımda A ya da M-Die şeklinde belirtmesi gerekli. @Crestfallen

Training failure sebebiyle safe mod'a postluyor sistem. Girdiğin timing-voltajlar uyumsuz yani. Memory context ve Power down ayarları b650 çipsette çakışıyor, ikisini Auto bırakmanda fayda var, bırak sistem 1 dk'da açılsın. Mavi ekranı önler.

@Agarta Sana önerdiğim timing ayarlarını paylaşma şansın var mı bu konuda? Destek olabilirsen sevinirim.

@Crestfallen BIOS olarak son sürüme güncellemelisin bir de, test aracı olarak OCCT kullanabilirsin ya da Testmem5 1usmus profili.

A ya da M-Die olarak belirtmezse, tRFC değerinden anlayacaksın, 6400 frekans için konuşursak 384 tRFC boot ediyorsa A-Die'dir, etmezse M-Die'dir, M-Die 512 tRFC stabil açar, 480 boot eder ama stabil olmaz 6400 frekans için konuşursak. Bir de 2:1 mod atmıştır anakartın, 6400 1:1 mod kullanman çok zor, golden chip lazım. En iyi ihtimalle 6200 1:1 mod kullanırsın. Nebi anlatmış, izlersen çoğu şeyi öğrenirsin.

Son düzenleme:
@Ayhan Dönmez, şu an Windows güncelleştirmelerini yapıyorum. Bahsettiğim gibi Windows çöktüğü için sıfır kurulum yaptım.
Bittiği gibi hem dediklerini uygulayacağım hem de RAM mevzusuna bakıp sana dönüş yapacağım. Çok teşekkür ederim.

@Ayhan Dönmez, şu an Windows güncelleştirmelerini yapıyorum. Bahsettiğim gibi Windows çöktüğü için sıfır kurulum yaptım.
Bittiği gibi hem dediklerini uygulayacağım hem de RAM mevzusuna bakıp sana dönüş yapacağım. Çok teşekkür ederim.
Nebi her şeyi anlatmış, PBO'dan tut da RAM kısmına kadar, bence sıfırdan izle videolarını 2x'te. Öğrenmemen mümkün değil, PBO kısmını yazın çok zorlama, +200 falan verme o kısım stokta kalsın, diğer yaptığın PBO ayarları doğru, -20 verip test edebilirsin OCCT ile, stabilse kullan. 6000 CL30 ayarlaman yetecektir RAM'leri, Nebi CL32 vermiş de 30 yap sen o kısmı. Excel dosyası güncel, problem olmaz. Patriot'lar A ya da M Die diye yazmıyordu sanırım, M-Die gibi davran sen, çok da önemli değil zaten.

6000 CL30 1:1 mod ayarla, 1.35v ya da 1.4v yeterli VDD-VDDQ-VDDIO. SoC voltaj manuel mod deyip 1.25 ayarla, VDDP'yi 1.0 ayarla. Auto sizin kartlarda 1.15 falan veriyor, gereksiz bir değer. Bu memory context ve power down auto kalsın, mavi ekran yeme. 1 dk geç açılsın sistem, dünyanın sonu değil, günde 1 kere PC açılıyor sonuçta. Eski çipsette bu sıkıntı hala giderilmedi.

@Agarta Ekstra Nitro kısımları falan var, kendisine anlattım, müsaitken o da yardımcı olmak isterse katkı sağlayacaktır.

Recep Bey'in PBO Rehberi kapsamlı, oradan yardım alabilirsin. Yaz aylarında +100/+200 vermene de çok gerek yok bence, -20/-25 test edersin ekstra OCCT CPU test ile, yeterli gelecektir. 6400 CL32 olduğu için sende, anakart 2:1 mod atacaktır, 6000 1:1 mod ayarlamalısın, EXPO açsan bile UCLK=MCLK yap, sonrasında frekans 6000 çek Ai Tweaker'den, ilk 4 ana zamanlamayı 6000 için uydur, 6000 CL30-38-38-96 yeterli gelir.

Tweaked sadece 65535 tREFI yapıyor ve birkaç alt zaman değişiyor diye biliyorum, tREFI değeri eğer RAM'ler 55 dereceyi geçiyorsa 50.000'de bırak, 50K yeterlidir performans için. Sıcaklığa duyarlı 2 parametre var kabaca RAM'de, tRFC ve tREFI, en çok da bu ikisi latency düşüşü, performans artışı sağlar, dezavantajı RAM'ler ısınıyorsa hata üretir. @Crestfallen

Merhaba. Dün ChatGPT'den yardım alarak şu overclock ayarlarını yaptım.

AI overclock tuner → DOCP II.
DRAM Frequency DDR5-6400 DRAM voltage ~1.40 v

Precision Boost OverDrive → Advanced

PBO limits → motherboard

Curve Optimizer → all cores, negative, 10.

Bunları yaptıktan sonra her yeniden başlattığımda siyah ekran yedim. Hata ektedir.

Bu hatayı düzeltmek için Ai den tekrar yardım aldım ve RAM'i 6200 MHz'ye düşürdüm. Bir de Memory context restore ayarını Auto'dan enabled yaptım. Siyah ekran sorunum çözüldü ama bu sefer açılışta mavi ekran yedim. BIOS sıfırlama, başlangıç onarma derken sonunda bilgisayar açıldı ama çok dosya kaybettim ve bazı şeyler karıştı.

Şimdi sıfır kurulum yapacağım. Kurulum sonrası tekrar overclock yapmak istiyorum. Sizce neyi yanlış yaptım? Ayar öneriniz var mı?

Sistemim: R5 7600X, ASUS TUF gaming B650 Plus, Patriot 6400 MHz CL32, RX 6600XT. PSU 650W.

Eki Görüntüle 172818
6000MHz CL30 Patriot ram ve 7600 işlemci var.

*Frekans başlığındaki değerleri aynı şekil gir. 6000MHZ , UCLK=MEMCLK, 2000MHz bu şekilde ayarlaman lazım

*Timings tablosundaki ilk değer tCL o yüzden 30 yaptık. Aşağıdaki Voltage değerlerini üst limite göre ayarladım. 1.25 , 1.35 diye. VDDP değerini 1.0 ayarladım.

*CPB-Auto,
*PBO-Manuel PPT 80 TDC 75 EDC 150 ayarladım. İşlemci çok ısındığından PPT limitini biraz kıstım. İstersen sen Eco Mode 65W ayarlayabilirsin. Öyle yaptığında zaten PPT 88 oluyor. Senin işlemci bir de 7600X modeli daha da ısınıyordur. Benim yazdığımı yazabilirsin.
*Curve Optimizer i All core negatif -20 veya -25 verebilirsin ben 25 verdim. Yine sıcaklıktan ötürü Thermal limiti 85 dereceye sınırladım. Bunu yapmasan da olur.

Advanced-AMD OC-DDR Options-Nitro settings bölümü var. Buna benzer bir şeydi görürsün zaten. Oradan;
*Nitro: Enabled
*Robust Trainng: Enable
*Rx:1 TX:2 Control Line:1
*Rx Tx Burst Lenght 8X-8X şeklinde ayarladım.

*Memory Context ve Power Enabled ayarlarını Disable ettim.

Ayarlarım bu şekilde. @Ayhan Dönmez gözden kaçırdığım bir şey var mı?

@Crestfallen Bu şekilde 30dk test yaptık. Sorun çıkmadı . Eğer göz atmak istersen konu linkini de paylaşıyorum. https://techolay.net/sosyal/konu/r5-7600-icin-undervolt-overclock-tavsiyesi.132810/

Dosya Ekleri

• 1754930656231.webp
    1754930656231.webp
    33,3 KB · Görüntüleme: 43
6000MHz CL30 Patriot ram ve 7600 işlemci var.

*Frekans başlığındaki değerleri aynı şekil gir. 6000MHZ , UCLK=MEMCLK, 2000MHz bu şekilde ayarlaman lazım

*Timings tablosundaki ilk değer tCL o yüzden 30 yaptık. Aşağıdaki Voltage değerlerini üst limite göre ayarladım. 1.25 , 1.35 diye. VDDP değerini 1.0 ayarladım.

*CPB-Auto,
*PBO-Manuel PPT 80 TDC 75 EDC 150 ayarladım. İşlemci çok ısındığından PPT limitini biraz kıstım. İstersen sen Eco Mode 65W ayarlayabilirsin. Öyle yaptığında zaten PPT 88 oluyor. Senin işlemci bir de 7600X modeli daha da ısınıyordur. Benim yazdığımı yazabilirsin.
*Curve Optimizer i All core negatif -20 veya -25 verebilirsin ben 25 verdim. Yine sıcaklıktan ötürü Thermal limiti 85 dereceye sınırladım. Bunu yapmasan da olur.

Advanced-AMD OC-DDR Options-Nitro settings bölümü var. Buna benzer bir şeydi görürsün zaten. Oradan;
*Nitro: Enabled
*Robust Trainng: Enable
*Rx:1 TX:2 Control Line:1
*Rx Tx Burst Lenght 8X-8X şeklinde ayarladım.

*Memory Context ve Power Enabled ayarlarını Disable ettim.

Ayarlarım bu şekilde. @Ayhan Dönmez gözden kaçırdığım bir şey var mı?

@Crestfallen Bu şekilde 30dk test yaptık. Sorun çıkmadı . Eğer göz atmak istersen konu linkini de paylaşıyorum. https://techolay.net/sosyal/konu/r5-7600-icin-undervolt-overclock-tavsiyesi.132810/
Gayet başarılı bir problem göremedim, sadece ilk zamanlama değeri cas latency, tCL olarak 30 yapılıyor, sizin RAM 30 değerini rahatlıkla açar 1.35v'ta çünkü, Nebi 32 belirlemiş işini garanti almak adına, aman aman da bir fark olmaz gerçi, önemli olan 6000 1:1 mod kullanmak, biliyorsun. 2:1 modda bu performans 7600'e denk, 6000 1:1 mod için. 6400 1:1 mod 8000 2:1 mod denk, kabaca böyle düşünün, frekans aldanmayın.

6400 1:1 açamazsınız, ben 1.29 SoC'ta zor bela açıyorum, 6400 CL26'yı, mavi ekran yersiniz. 6000 1:1 mod en güvenlisi, güvenli alanda kalmak iyi olacaktır uzun vadede. Sonrasında getirisinden çok götürüsü olur. Format atmak zorunda kalmış konu sahibi mesela. Veri kaybı olur, corruptlar.

Öncelikle ilgi ve alakanız için hepinize teşekkür ederim. Açıkçası bu kadar ilgili bir dönüş alacağımı düşünmemiştim ve bu overclock konusunun bu kadar yorucu olanağını. Ben basit 3-4 tık zannediyordum. 😅😅

Şimdi a-die mi m-die mi olduğunu anlayamadım. Çeşitli programlar indirdim ama çözemedim. Sadece Hynix olduğunu öğrendim. Sonunda nebi beyin a-die ayarlarını denemeye karar verdim ve tüm ayarları yaptıktan sonra tRFC1 ayarını 384 yapıp çalıştırdım ve bilgisayar düzgün çalıştı. Sonra tekrardan 420'ye aldım ve CPB'yi açtım, PBO'yu yorgun kaldığım için level 2 80 dereye sabitledim ve 20 dakika OCCT testi yaptım. Bu testin anlamı oldu mu bilmiyorum (çünkü CPU derecesi sabit)ama sadece maksimum güçte düzgün çalışacak mı görmek istedim.
Bu arada mangitude -20 ve PBO limits motherboad olarak değiştirdim. CPU 81i gördü, RAM 57 (47 de olabilir tam hatırlayamadım bunu gözlerim ağrıyor) derece yi gördü ve avarage 5000MHz üstüne çıktı.

Şimdi PBO-manuel ppt 80 tdc 75 edc 150 ayarlarını girdim. Voltajları 1.22 ve 1.33 olarak değiştirdim. Tekrar OCCT testi yapıyorum. 22 dakika oldu, CPU 89-93 dereceleri gördü AVG 84-87 derecede çalıştı.
AVG 4400-4600MHz arası gördüm. RAM'ler Max 58 dereceyi gördü, AVG 54 derece.

Açıkçası PBO level 2 80 derece daha iyiydi sanki. O şekilde bırakmayı düşünüyorum.

Ayarları manuel olarak değiştirdiğim için Expo yu açmadım. Tweaked mevcut. Açsam faydası olur mu?
Bir de timing ayarlarını @Agartanın değerleri gibi yapıp test etmeli miyim?

@Ayhan Dönmez @Agarta ikinize de paylaştığınız bilgiler için tekrar teşekkür ederim.
@Recep Baltaş PBO üzerine çektiğiniz video çok yardımcı oldu teşekkür ederim.

Öncelikle ilgi ve alakanız için hepinize teşekkür ederim. Açıkçası bu kadar ilgili bir dönüş alacağımı düşünmemiştim ve bu overclock konusunun bu kadar yorucu olanağını. Ben basit 3-4 tık zannediyordum. 😅😅

Şimdi a-die mi m-die mi olduğunu anlayamadım. Çeşitli programlar indirdim ama çözemedim. Sadece Hynix olduğunu öğrendim. Sonunda nebi beyin a-die ayarlarını denemeye karar verdim ve tüm ayarları yaptıktan sonra tRFC1 ayarını 384 yapıp çalıştırdım ve bilgisayar düzgün çalıştı. Sonra tekrardan 420'ye aldım ve CPB'yi açtım, PBO'yu yorgun kaldığım için level 2 80 dereye sabitledim ve 20 dakika OCCT testi yaptım. Bu testin anlamı oldu mu bilmiyorum (çünkü CPU derecesi sabit)ama sadece maksimum güçte düzgün çalışacak mı görmek istedim.
Bu arada mangitude -20 ve PBO limits motherboad olarak değiştirdim. CPU 81i gördü, RAM 57 (47 de olabilir tam hatırlayamadım bunu gözlerim ağrıyor) derece yi gördü ve avarage 5000MHz üstüne çıktı.

Şimdi PBO-manuel ppt 80 tdc 75 edc 150 ayarlarını girdim. Voltajları 1.22 ve 1.33 olarak değiştirdim. Tekrar OCCT testi yapıyorum. 22 dakika oldu, CPU 89-93 dereceleri gördü AVG 84-87 derecede çalıştı.
AVG 4400-4600MHz arası gördüm. RAM'ler Max 58 dereceyi gördü, AVG 54 derece.

Açıkçası PBO level 2 80 derece daha iyiydi sanki. O şekilde bırakmayı düşünüyorum.

Ayarları manuel olarak değiştirdiğim için Expo yu açmadım. Tweaked mevcut. Açsam faydası olur mu?
Bir de timing ayarlarını @Agartanın değerleri gibi yapıp test etmeli miyim?

@Ayhan Dönmez @Agarta ikinize de paylaştığınız bilgiler için tekrar teşekkür ederim.
@Recep Baltaş PBO üzerine çektiğiniz video çok yardımcı oldu teşekkür ederim.
Pbo Level 2 ile PPT 80 olarak ayarladığındaki performans farklarına bakar mısın? Level kısmını ben de tam bilmiyorum. Expo yu açmaman lazım. Tablodaki değerleri elle giriyorsun ya o yüzden zaten 6000e mhzye ayarlayıp 1:1 yapma amacımız o.

Bendeki Patriot ramlerin stabilize sorunları var. Riske atmamak adına @Ayhan Dönmez stabil bölgede kalmak adına öyle yaptı. Denemekten zarar gelmez istersen deneyebilirsin. Sistem görüntü vermez veya mavi ekran alırsan en kötü Clear CMOS yap resetle biosu.

Aşağıda Test sonuçlarımı da paylaşayım. Yazdığım ayarlarda + Klimasız Oda + Antalya Sıcağı

1755071843363.webp

C23 Testi daha ağır oluyor sanırım. Orada tepe sıcaklıklar daha fazla çıkıyor. Senin işlemci X o düz modele göre daha fazla ısınır. Yaptığın ayarlar daha hissedilir olur. Benim işlemci 65W zaten PPTsi Eco modda 88W . Sitesinde 90W demişler. O yüzden ben mecbur elle 80 yaptım. Sen direkt Eco moda da çekebilirsin. Sıcaklık sorunsa PPT limitlersin. Şu sıcaklarda 80 85 derece oyun oynamak istemediğimden ben olduğu kadar kıstım. Senin odan serindir ona göre ayarlarsın.