R5 9600X & RX 9070 XT sistemde oyunlar çöküyor

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Sueshia
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 7
  • Görüntüleme Görüntüleme 159

Sueshia

Gelişen
ASUS Prime RX 9070 XT ekran kartımla RDR 2, Cyberpunk, Witcher 3, hatta bazen Minecraft'ta bile oyunum çöküyor. Bazen Netflix veya YouTube'dan bir şey izlerken faremi hareket ettirince siyah ekran gelip gidiyor. Bunun gibi sorunlar yaşıyorum bu ekran kartıyla.

DDU ile sürücüleri silip tekrar kurdum ama hala bu sorunları yaşamaya devam ediyorum. Nasıl çözebilirim? Yardımcı olursanız sevinirim.

Sistem:
  • Ekran kartı: ASUS Prime RX 9070 XT.
  • İşlemci: AMD Ryzen 5 9600X.
  • RAM: Patriot Viper 16X2.
  • Anakart: ASRock B650M Pro RS.
  • Power: MSI MAG A750 GL 750W.
  • SSD: Kioxia Exceria Pro NVMe 1TB.

Şu konuda yazılanlara göz atın. Recep bey çözüldü yazmış ama sonradan düzenlemiş.

2025-06-22_10-31.webp

AMD maalesef halen sürücü kaynaklı sorunlarını tam anlamıyla çözebilmiş değil.

Ben birkaç şey yazmıştım ama sanırım yukarıda arkadaşın belirttiği gibi. Ekran kartı sürücüsünün güncellenmesini bekleyeceksin sanırım.

Konuyu inceledim ama benim sorunumun bu olduğunu düşünmüyorum, benim video izlerken farem takılmıyor, ekranım anlık siyah oluyor. yine de orada söylenilen şeyleri yapacağım. Ben daha çok oyunların çökmesinden şikayetçiyim bilgisayarımı topladığımdan beri doğru düzgün oyun oynayamadım bu yüzden.

Dosya Ekleri

• CYBERPUNK.webp
    CYBERPUNK.webp
    17 KB · Görüntüleme: 33
Konuyu inceledim ama benim sorunumun bu olduğunu düşünmüyorum, benim video izlerken farem takılmıyor, ekranım anlık siyah oluyor. Yine de orada söylenilen şeyleri yapacağım. Ben daha çok oyunların çökmesinden şikayetçiyim bilgisayarımı topladığımdan beri doğru düzgün oyun oynayamadım bu yüzden.

İstersen RAM'lerin frekansını düşürmeyi dene. DDR5 sistemlerde RAM'ler en yüksek frekansta bazen sorun çıkartabiliyor. Anakartının BIOS sürümünü güncelle eğer güncel değilse.

İstersen bir de RAM'lerinde sorun varsa test et. Bir keresinde bende de oyunlar durmadan çöküyordu sorun bozuk RAM nedeniyleymiş. Problemin bundan kaynaklanmıyor olabilir ama sen yine de bir dene.

İstersen RAM'lerin frekansını düşürmeyi dene. DDR5 sistemlerde RAM'ler en yüksek frekansta bazen sorun çıkartabiliyor. Anakartının BIOS sürümünü güncelle eğer güncel değilse.

İstersen bir de RAM'lerinde sorun varsa test et. Bir keresinde bende de oyunlar durmadan çöküyordu sorun bozuk RAM nedeniyleymiş. Problemin bundan kaynaklanmıyor olabilir ama sen yine de bir dene.

Ramlerimi test ettim bir sorun çıkmadı. Diğer çözüm yollarını denemek için DDU ile driverlerımı silmek için güvenli moda girecektim ama giremeden Bitlocker diye bir ekran geldi bu yüzden güvenli moda giremiyorum.
Güvenli moda girmeden display driverlarını silsem bir sorun olur mu?

Dosya Ekleri

• IMG_20250623_210351_485.webp
    IMG_20250623_210351_485.webp
    3,7 MB · Görüntüleme: 25
Bios ve driver güncellemesi yaptım fakat 15 dakika gibi bir oyun süresinden sonra Cyberpunk çöktü.
Şu konuda yazılanlara göz atın. Recep bey çözüldü yazmış ama sonradan düzenlemiş.

Eki Görüntüle 156508

AMD maalesef halen sürücü kaynaklı sorunlarını tam anlamıyla çözebilmiş değil.

Bu çökme sorunu sadece Cyberpunk içinse bunu ileride düzelteceklerini umuyorum, şimdi farklı oyunlara girip gelişmeleri yazacağım.

Evet bir süredir kullanıyorum ama gerçekten çok tatsız bir deneyim yaşadım. Akıcı bir şekilde Cyberpunk oynayamadım her 1 saat içinde oyunum kesin çöküyor, sürücü zaman aşımı hatası alıyorum. Oyun oynarken özellikle Cyberpunk'ta ekranda yırtılmalar oluyor. Onun dışında oyundayken fare ile veya hareket ederek ekrandaki görüntüyü hareket ettirince nesnelerin kenarları parlıyor keskinleşiyor tam anlayamadım ne olduğunu. Ayrıca ekran kartımın 3 PCIe girişi olduğu için 1 tane Powerdan gelen ve 1 tane yine Powerdan gelerek ikiye ayrılan kablo kullanıyorum bununla alakalı bir sorun olabilir mi?

Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı Alt