14600KF, 5800X3D'den neredeyse iki kat daha ucuz olmasına rağmen oyun tarafında kafa kafaya bir tık daha önde, render ve çoklu çekirdekte ise çok daha güçlü bir işlemcidir.
Teşekkürler hocam, anakart olarak ne önerirsiniz? Birde soğutma olarak SE-224XTS kullanacağım. Yeterli olur mu sizce?

Stok hâli zaten o civarlarda çalışıyor, 13900K/14900K doğru soğutma ve güç limitleriyle R23'te 43K-45K seviyelerini zorlayabilen işlemciler. 9950X ve 9950X3D gibi işlemciler render sentetikte çok güçlü olsa da piyasa fiyatları 13900K-14900K'nin neredeyse iki katı. Konunun ana fikri zaten fiyat performans ve platform maliyeti. :D

Eki Görüntüle 276552

Mimarilere gelirsek, LGA 1700'ün 13900K 14900K en büyük avantajı monolitik olmasıdır. Çekirdekler, L3 önbellek, Ring Bus ve entegre IMC aynı silikon üzerinde yer alır, Ring interconnect çekirdekleri, önbelleği ve System Agent'ı gecikmesiz bağlar.

Core Ultra serisinde Intel modüler, tile tabanlı bir tasarıma geçti. Çekirdekler compute tile üzerindeyken bellek kontrolcüsü SoC Tile içine taşındı. Bu verimlilik getirse de, LGA 1700'ün monolitik yapısına kıyasla bellek erişim topolojisi ayrıldığı için gecikme tarafında mimari bir dezavantaj oluşturdu. LGA 1700'de sıkı ayarlanmış belleklerle yakalanan ultra düşük nanosaniyeleri bu chiplet tarzı yapısında yakalamak çok daha zor.

Test konusunda da 1080p Low, GPU sınırını kaldırıp CPU draw call görmek için yöntemdir, oyun testlerinin 1080p Low'da yapılacağı kuralı yoktur. 1440p, 4K veya 1080p Ultra testleri de gerçek kullanım senaryosudur. Çözünürlük arttıkça GPU limitine girilmesi gerçek oyun koşullarında aradaki farkın neredeyse tamamen kapandığını gösterir

X3D'nin önbelleği, oyunlarda işlemcinin RAM'e gitme ihtiyacını azaltarak büyük avantaj sağlıyor. AMD'nin CCD IO Die Infinity Fabric gecikme katmanlarına karşılık, LGA 1700'ün Ring Bus yapısı ve sıkı zamanlamalı B die bellek tuning potansiyeli sayesinde aradaki fark bariz şekilde kapanıyor.

Eklediğim 1080p testlerinde de görüldüğü üzere, aralarında 3-4 yıllık nesil farkı ve yarı yarıya fiyat farkı olmasına rağmen 1440p 4K LGA 1700 platformu gayet diri kalıyor ve bütçeye göre açık ara en mantıklı yükseltme seçeneği olmayı sürdürüyor.

Eki Görüntüle 276547

Eki Görüntüle 276548

Eki Görüntüle 276549

Eki Görüntüle 276550

Biraz da kendi fiyat bandındaki rakip işlemcilerin testlerini ekleyelim, tablo daha net görünsün.

Eki Görüntüle 276562

Eki Görüntüle 276563

Eki Görüntüle 276564

DDR5'in ek masrafını ödeyecekseniz, Core Ultra veya AM5 alabiliriz.
Siz yazma aşamasında iken ben mesajı düzenledim ve düzenli halini aşağıdaki kısımda bıraktım mesajı değerlendirmek gerekirse eğer beklendiği gibi oyun performansı olarak r9 9950x3d önde kapattı bende fiyatın dahil olmadığı noktada zaten bu durumdan bahsetmiştim kaldi ki multithreading işlerinde önde olduğunu sizde kabul ediyorsunuz. 2K da oyun testi 4k da oyun testi olmaz değil aradaki farkı daha iyi görebilmek için 1080p testlerine bakmak daha doğru olacaktır gelelim gerçek kullanım senaryosuna bu şekilde bir senaryo yok kişiden kişiye değişecek durumdur. R9 9950X fiyatına bakacak ise fiyatları 25k civarı ve i9 14900k ile aynı fiyat sıkalasında ben burada daha iyi alternatif olabilecek 270K Plus(DDR5-DDR4 bağımsız sadece kıyas için) örneğini verdim kaldı ki oyun performansı olarak 2 ccd ye sahip olması gecikme ve %1 fps değerlerini de aşağı çekeceği için burada R7 9800X3D yönlenirse daha iyi oyun performansı ve daha uyguna alınmış olacak ama DDR4 kapsamından çıkılmayacak ise zaten burada fiyat açısından çok iyi olduğunu söylüyorum. Yoksa burada gidipte 13. nesil ve ya 14. nesil Intel işlemciye karşı am4 herhangi bir şekilde şansı yok buna da hemfikirim bunu da savunmadım.
4K da tüm üst seviye işlemciler nerdeyse aynı performansı verir(Bundan dolayı 4k testi yanlış bir değerlendirme dedim) oyun işlemci bağımlılığı azalacağı için(Ekran katın iş yükü artacağı için işlemci bağımlılığı azalıyor). Kaldı ki oyun için en iyi performansı veren işlemci hem X3D avantajı ile hemde tek CCD üzerinde 8 çekirdek sunması ile R7 98000X3D ve ya R7 9850X3D. Eğer işlemci testini oyunlarda kıyas yapacaksanız 1080P - LOW grafiklerde yapılır. Diğer türlü aradaki farkı görmek çok daha zorlaşır(imkansızlaşır). Ben senden stok hali ile bir puan istedim bana gittin YT kaynaklı bir resim attın AMD işlemcilerde OC yapılabiliyor haberin olsun. Senden Cinebench 2026 testi istiyorum burada yarışa girmek için değil sadece meraktan istiyorum tercihen single core da paylaşabilirsin. Yoksa buraya 7 270K Plus koyduk mu amd biraz üzülebilir(multi core - workstation) o konuda

Oyun Testi (İstersen tamamını da izleyebilirsin):

Son düzenleme:
Teşekkürler hocam, anakart olarak ne önerirsiniz? Birde soğutma olarak SE-224XTS kullanacağım. Yeterli olur mu sizce?
Bu nesil biraz sıcak çalışan bir seri ama SE-224-XTS oyun odaklı kullanımda işini görecektir. Sıcaklıklar yüksek gelirse BIOS üzerinden ufak bir undervolt veya güç limiti ayarıyla çok rahat dizginleyebilirsin.

Anakartta ise manuel voltaj veya çarpan overclock'u ile uğraşmayacaksan B760 çipset gayet yeterli. B760'larda da modele ve BIOS'a bağlı olarak undervolt ve güç limiti ayarları yapılabiliyor. Ancak ileride işlemci yükseltirim, overclock yaparım veya BIOS tarafında daha fazla ince ayar imkânı isterim dersen, uygun fiyata Z690 ya da Z790 çipsetli bir model yakalarsan kesinlikle onu tercih etmeni öneririm.

Siz yazma aşamasında iken ben mesajı düzenledim ve düzenli halini aşağıdaki kısımda bıraktım mesajı değerlendirmek gerekirse eğer beklendiği gibi oyun performansı olarak r9 9950x3d önde kapattı bende fiyatın dahil olmadığı noktada zaten bu durumdan bahsetmiştim kaldi ki multithreading işlerinde önde olduğunu sizde kabul ediyorsunuz. 2K da oyun testi 4k da oyun testi olmaz değil aradaki farkı daha iyi görebilmek için 1080p testlerine bakmak daha doğru olacaktır gelelim gerçek kullanım senaryosuna bu şekilde bir senaryo yok kişiden kişiye değişecek durumdur. R9 9950X fiyatına bakacak ise fiyatları 25k civarı ve i9 14900k ile aynı fiyat sıkalasında ben burada daha iyi alternatif olabilecek 270K Plus(DDR5-DDR4 bağımsız sadece kıyas için) örneğini verdim kaldı ki oyun performansı olarak 2 ccd ye sahip olması gecikme ve %1 fps değerlerini de aşağı çekeceği için burada R7 9800X3D yönlenirse daha iyi oyun performansı ve daha uyguna alınmış olacak ama DDR4 kapsamından çıkılmayacak ise zaten burada fiyat açısından çok iyi olduğunu söylüyorum.
1080p Low teorik CPU limitini ölçer, kimse aksini iddia etmiyor. Fakat kullanıcılar bu segmentteki kart ve işlemcileri 1440p 4K veya Ultra ayarlarda kullanıyor. Gerçek kullanımda farkın kapanması testin yanlış olduğu anlamına gelmez, GPU sınırına girildiğini ve aradaki farkın anlamsızlaştığını gösterir.

9800X3D 8 çekirdek 16 izlek bir oyun işlemcisi olduğu için Cinebench R23'te yaklaşık 23K civarı puan alırken, 13900K/14900K 24 çekirdek 32 izlek 40K-45K arasına vurup geçiyor. Arada neredeyse %90–100'e yakın, iki katlık bir çoklu çekirdek iş gücü farkı var.

Bütçeden bağımsız saf oyun gücünde tek CCD'li X3D modellerinin avantajı ortada. Konu sınırlı bütçeyle AM4'ten geçiş ve DDR4 ekosisteminde f/p yükseltme olduğunda, 13900KF/14600KF + Z690/B760 kombinasyonu yarı fiyatına sunduğu çoklu çekirdek ve monolitik bellek tepkiselliğiyle en mantıklı seçenek olmaya devam ediyor.

Son düzenleme:
Bu nesil biraz sıcak çalışan bir seri ama SE-224-XTS oyun odaklı kullanımda işini görecektir. Sıcaklıklar yüksek gelirse BIOS üzerinden ufak bir undervolt veya güç limiti ayarıyla çok rahat dizginleyebilirsin.

Anakartta ise manuel voltaj veya çarpan overclock'u ile uğraşmayacaksan B760 çipset gayet yeterli. B760'larda da modele ve BIOS'a bağlı olarak undervolt ve güç limiti ayarları yapılabiliyor. Ancak ileride işlemci yükseltirim, overclock yaparım veya BIOS tarafında daha fazla ince ayar imkânı isterim dersen, uygun fiyata Z690 ya da Z790 çipsetli bir model yakalarsan kesinlikle onu tercih etmeni öneririm.

1080p Low teorik CPU limitini ölçer, kimse aksini iddia etmiyor. Fakat kullanıcılar bu segmentteki kart ve işlemcileri 1440p 4K veya Ultra ayarlarda kullanıyor. Gerçek kullanımda farkın kapanması testin yanlış olduğu anlamına gelmez, GPU sınırına girildiğini ve aradaki farkın anlamsızlaştığını gösterir.

9800X3D 8 çekirdek 16 izlek bir oyun işlemcisi olduğu için Cinebench R23'te yaklaşık 23K civarı puan alırken, 13900K/14900K 24 çekirdek 32 izlek 40K-45K arasına vurup geçiyor. Arada neredeyse %90–100'e yakın, iki katlık bir çoklu çekirdek iş gücü farkı var.

Bütçeden bağımsız saf oyun gücünde tek CCD'li X3D modellerinin avantajı ortada. Konu sınırlı bütçeyle AM4'ten geçiş ve DDR4 ekosisteminde f/p yükseltme olduğunda, 13900KF/14600KF + Z690/B760 kombinasyonu yarı fiyatına sunduğu çoklu çekirdek ve monolitik bellek tepkiselliğiyle en mantıklı seçenek olmaya devam ediyor.
Aynı şeyi bahsediyoruz aslında karşılıklı şekilde birbirimize katılıyoruz bu durum konu sahibine yarar aslında ve ya konuyu takip edecek ve bu konu hakkında fikir sahibi olmak isteyen insanlara. Seviyeli tartışma ve fikir akışı için teşekkürler. Hayırlı akşamların olsun.

Aynı şeyi bahsediyoruz aslında karşılıklı şekilde birbirimize katılıyoruz bu durum konu sahibine yarar aslında ve ya konuyu takip edecek ve bu konu hakkında fikir sahibi olmak isteyen insanlara. Seviyeli tartışma ve fikir akışı için teşekkürler. Hayırlı akşamların olsun.
Teşekkürler hocam. Ben de zaten bu tarz teknik detayları tartışmayı seviyorum, forumun asıl amacı da bu farkları ortaya koyup insanların doğru tercihi yapmasını sağlamak. Konuaslında çok basit Arkadaş zaten elindeki DDR4 ekosistemini koruyarak en mantıklı yükseltmeyi arıyor. Bütçe sınırı olmasa ve amaç saf 1080p oyunculuk olsa tek CCD'li X3D işlemcilerin oyun avantajını kimse inkar etmez zaten. Fakat LGA1700'ün piyasada iki tane kozu var, hem saf monolitik kalıp yapısı hem de hem DDR4 hem DDR5 destekleyen çift bellek kontrolcüsü sunması. Bu sayede eldeki DDR4 belleklerle sıfır ek masrafla çağ atlatıyor ve kiremit chiplet yapılarının getirdiği bellek gecikmesi handikaplarına takılmıyor. İnsanlar sadece oyun oynamıyor, iş render, çoklu görev ve genel sistem gücüne geldiğinde bu i9'lar 8 çekirdekli X3D modellerini ağır iş yüklerinde ikiye katlıyor. Üstelik fiyatları şu an piyasada hak ettiğinin çok altında, tam bir fiyat performans fırsatı. Core Ultra serisine gelirsek hem DDR5 zorunluluğu hem de mimari gecikmeler yüzünden o tarafa geçmektense şu an AM5 daha mantıklı kalıyor, Intel tarafında sıçrama için Nova Lake mimarisini beklemek gerek.

Teşekkürler hocam. Ben de zaten bu tarz teknik detayları tartışmayı seviyorum, forumun asıl amacı da bu farkları ortaya koyup insanların doğru tercihi yapmasını sağlamak. Konuaslında çok basit Arkadaş zaten elindeki DDR4 ekosistemini koruyarak en mantıklı yükseltmeyi arıyor. Bütçe sınırı olmasa ve amaç saf 1080p oyunculuk olsa tek CCD'li X3D işlemcilerin oyun avantajını kimse inkar etmez zaten. Fakat LGA1700'ün piyasada iki tane kozu var, hem saf monolitik kalıp yapısı hem de hem DDR4 hem DDR5 destekleyen çift bellek kontrolcüsü sunması. Bu sayede eldeki DDR4 belleklerle sıfır ek masrafla çağ atlatıyor ve kiremit chiplet yapılarının getirdiği bellek gecikmesi handikaplarına takılmıyor. İnsanlar sadece oyun oynamıyor, iş render, çoklu görev ve genel sistem gücüne geldiğinde bu i9'lar 8 çekirdekli X3D modellerini ağır iş yüklerinde ikiye katlıyor. Üstelik fiyatları şu an piyasada hak ettiğinin çok altında, tam bir fiyat performans fırsatı. Core Ultra serisine gelirsek hem DDR5 zorunluluğu hem de mimari gecikmeler yüzünden o tarafa geçmektense şu an AM5 daha mantıklı kalıyor, Intel tarafında sıçrama için Nova Lake mimarisini beklemek gerek.
Intel tarafında yeni seride özellikle çok sağlam geleceği söyleniyor Cache Bellek düzenlemesine gidileceği söyleniyor hatta L2 üzerinden bunu sunabilirse(Şundan ümitliyim L2 üzerinde en yüksek bellek Intel serisinde görüyoruz) herhalde amd üzerine toprak atılabilir ama sanırsam AMD gibi L3 üzerine yüklenmesi bekleniyor (Bilmeyenler için Çekirdeğe yakınlığı simgeler ve L1 en yakın L3 en uzak olarak bilinir ne kadar yakın olursa veriye erişime hızı ve gecikmesi o kadar düşük olur). Aşağıda görsel mevcut
1787951358660.webp

12 Çekirdek ile 285K ya kafa tutma işi bence iyi yaklaşmışım bu arada stabilite testleri yapılmıştır :D

1787951615927.webp

Son düzenleme:

Hocam MSI Mag Z790 Tomahawk + 14600KF almayı planlıyorum ilk başta. Sonrasında 240 MM Bir Sıvı soğutma almayı planlıyorum. Şu anlık ne diyorsunuz bu kombinasyona? 240mm olarak Arctic veya Thermalright düşünüyorum.

Hocam MSI Mag Z790 Tomahawk + 14600KF almayı planlıyorum ilk başta. Sonrasında 240 MM Bir Sıvı soğutma almayı planlıyorum. Şu anlık ne diyorsunuz bu kombinasyona? 240mm olarak Arctic veya Thermalright düşünüyorum.
Eskiden hep arctic önerirdimde nedense çok eleştiri gördüm eleştiri yerine sorunda diyebilirim(ama benim için vaz geçilmez bir kaftan) benim tavsiyem 360mm alman daha doğru olacaktır buradaki seçimin senin bütçeni de çok zorlamayacağına inanıyorum

Eskiden hep arctic önerirdimde nedense çok eleştiri gördüm eleştiri yerine sorunda diyebilirim(ama benim için vaz geçilmez bir kaftan) benim tavsiyem 360mm alman daha doğru olacaktır buradaki seçimin senin bütçeni de çok zorlamayacağına inanıyorum
Maalesef kasam 360MM desteklemiyor, yoksa Aigo alacaktım. Anakart yeterli midir? VRM sıcaklığı vs?

Maalesef kasam 360MM desteklemiyor, yoksa Aigo alacaktım.
6 bakır borulu kule tipi soğutucu bir çok 240mm yi üzen bir soğutmadır. Ve fiyatı gayet uygun