Amoemo

Çalışkan
Merhaba,

Sistemimdeki CL30 6400 MHz RAM işlemcime göre biraz üst seviye bir RAM. Bu RAM'de EXPO'yu 6400 MHz'de kullandığımda Memtest'te 10 bine yakın hata alıyorum ama EXPO'yu açıp 6000 MHz'e düşürdüğümde hata sayısı sıfırlanıyor. Asıl sorun şu ki bu RAM'de EXPO'yu açıp hızı 6000 MHz'e düşürdüğümde, Auto ayarda olmasına rağmen CPU SoC voltage 1.272v, MC voltage ise 1.424v olarak kalıyor. Yani voltaj ve DRAM timing dahil her şey 6400 MHz profiline göre yapılandırılmış kalıyor. Bu da sistemimde Micro stutter yaratıyor. Benim amacım bu RAM'leri CL30 6000 MHz kitlerinin ayarına getirmek. Bu RAM'leri EXPO açıkken kullanabilir miyim? Eğer EXPO açıkken kullanamazsam bu kiti CL30 6000 MHz kitleriyle aynı ayara getirmem için yapmam gereken ayarlar nedir?

Not: Bu RAM'leri 6400 MHz'de kullanmak istemiyorum lütfen bu işten anlayanlar bana CL30 6000 MHz kitleriyle bu kiti nasıl aynı ayara getireceğime dair yol göstersin.
  • AMD Ryzen 7 7800X3D.
  • ASUS Prime RTX 5070 Ti OC.
  • ASUS B850M Plus Wi-Fi anakart.
  • Corsair RM850e 850W 80+ Gold 140mm fanlı güç kaynağı.
  • G.Skill 32 GB (2x16 GB) Trident Z5 Neo 6400 MHz CL30 EXPO.
  • Kingston Renegade 2 TB PCI-e 4.0 NVMe M.2 SSD (7300 MB okuma / 7000 MB yazma)

IMG_4954.webp

IMG_4955.webp

IMG_4956.webp

IMG_4957.webp

IMG_4958.webp

IMG_4959.webp

IMG_4960.webp

IMG_4961.webp

IMG_4962.webp

IMG_4963.webp

IMG_4964.webp

IMG_4965.webp

IMG_4966.webp

IMG_4967.webp

IMG_4968.webp

Hocam buradaki vddg ccd voltage ve diğerlerini ne yapayım
Bu kısma dokunma, attığım SS'lerde ne varsa birebir o olsun.

Attığım SS'te yazıyor, VDDG CCD ve VDDG IOD 1000 mV uygula. Diğer kısma elleme, ora ile işin yok, SS'lerde ne varsa birebir o, düzelttiğim kısımlar ile beraber @Amoemo

1761427509998.webp

1761427561458.webp

Son düzenleme:

Dosya Ekleri

• IMG_4985.webp
    IMG_4985.webp
    388,6 KB · Görüntüleme: 37
Integrated Graphics kapalı kalacak, 1:1 mod için önemli, Fast boot tercihen disable kalsın. Mcr-pdm dediğim gibi ilk etapta disable, 1 saat OCCT dediğim test geçerse Auto alırsın, hızlı açıp kapar.

Attığım SS'leri birebir geçirsen kaybın ne olacak?

Anlamana gerek yok ki, sen operatör görevi görüyorsun, ben seni yönlendiriyorum şu anda. Bu stabil açacaktır senin kitte, copy paste yapman yeterli.

@Amoemo bana güven gerisini düşünme, birebir geçir 15 tane SS attım, save exit yapacaksın sonrasında ve OCCT dediğim testi yap. BIOS son sürüme güncel mi? Değilse onu güncellemen lazım ilk.

@Amoemo a-die kitin var 2x16, çok yanlış düşünüyorsun çoooook.

Senin kit şu anda bende olsaydı 6600 CL26 açmıştım, benim direkt 6000 CL30 m-die var. Bu da benim kaderim. Senin direkt istediğin kit aslında, EXPO aç geç 6000.

Bunları geçir gel, save & exit yap, ben buradayım. Elinden tuttum, o eli tutmak ya da bırakmak senin elinde. En doğrusu bu olur sende şu anda. BIOS güncel değilse SS attığım sürüme güncelle, sonrasında SS'leri geçir birebir. Bir şey yapmana gerek yok, ne yazıyorsa onu yazıp geçireceksin sadece. Şöyle düşün, bir sınava girdin, 0 bilgisin, yanındaki arkadaşının kağıdını geçiriyorsun. Bu meseleye böyle bak. Daha da bir şey demiyorum, top sende.

@LH44 seni ikna edecektir, ikna kabiliyeti yüksektir.

@Haluk Albayrak sen de belki arkadaşa cesaret verebilirsin, benden bu kadar :D

Benim bilgim ile senin ikna kabiliyeti birleşmesi lazım, ben bilgileri de sana aktardığıma göre top sende bundan sonra diyelim :D 6000-6600 arası timingler genel hatlarıyla belli. A-die ise iş daha kolay tabii.

Vallahi hocam ne diyebilirim ki. Benim a dielar 6400 MHz CL 28 oldu çok zorlamadan.

Voltaj değiştirmeden acaba daha da sıkabileceğim timingler var mı performansa etki edecek.

Eki Görüntüle 195967
1761428404214.webp

@Haluk Albayrak tREFI maxlamak ve tRFC düşürmek harici başka yok, ama fan üfletmediğin için testte bu ikisi hata verecektir muhtemelen. Bir de GDM Disabled deneyebilirsin stabilliğini, eğer stabilse tRFC ve tREFI bu değerleri yapıp kullanmaya devam edebilirsin. Bunları test ettiğin anda hata verir yüksek ihtimal sıcaklık kaynaklı. Bu tRDRDSCL-tWRWRSCL GDM Enable iken 4-4, Disable iken 5-5 olabilir ama 6-6 kalması problem değil. tREFI-Refresh Interval + tRFC önemli burada latency için, bir de CL değeri tabi.

FCLK 6400 için 2133 olması daha iyi, 2200'ün latency açısından katkısı yok sadece bandwith artırıyor. Çipin 2233 yapabiliyorsa o daha iyi olur, ama yüksek ihtimal 2233 boot etmeyecektir, ayarları kaydettikten sonra onu denersin @Haluk Albayrak

2133x3=3200x2=6400 MT/s ediyor çünkü FCLK 2133 MHz ve UCLK=MCLK=3200 2:3 oranında eşliyor kendini.

Eki Görüntüle 195969

@Haluk Albayrak trefı maxlamak ve tRFC düşürmek harici başka yok ama fan üfletmediğin için testte bu ikisi hata verecektir muhtemelen. Bir de gdm disabled deneyebilirsin stabilliğini, eğer stabilse tRFC ve trefı bu değerleri yapıp kullanmaya devam edebilirsin. Bunları test ettiğin anda hata verir yüksek ihtimal sıcaklık kaynaklı. Bu trdrdscl-twrwrscl gdm enable iken 4-4, disable iken 5-5 olabilir ama 6-6 kalması problem değil. Trefı-Refresh ınterval + tRFC önemli burada latency için, bir de CL değeri tabii.

FCLK 6400 için 2133 olması daha iyi, 2200'ün latency açısından katkısı yok sadece bandwith artırıyor. Çipin 2233 yapabiliyorsa o daha iyi olur ama yüksek ihtimal 2233 boot etmeyecektir, ayarları kaydettikten sonra onu denersin @Haluk Albayrak

2133x3 = 3200x2 = 6400 MT/s ediyor çünkü FCLK 2133 MHz ve uclk = mclk = 3200 2:3 oranında eşliyor kendini.

Teşekkürler hocam deneyeceğim.

Integrated Graphics kapalı kalacak, 1:1 mod için önemli, Fast boot tercihen Disable kalsın. MCR-PDM dediğim gibi ilk etapta disable, 1 saat OCCT dediğim test geçerse Auto alırsın, hızlı açıp kapar.

Attığım SS'leri birebir geçirsen kaybın ne olacak?

Anlamana gerek yok ki, sen operatör görevi görüyorsun, ben seni yönlendiriyorum şu anda. Bu stabil açacaktır senin kitte, copy paste yapman yeterli.

@Amoemo Bana güven gerisini düşünme, birebir geçir 15 tane SS attım, save exit yapacaksın sonrasında ve OCCT dediğim testi yap. BIOS son sürüme güncel mi? Değilse onu güncellemen lazım ilk.

@Amoemo A-Die kitin var 2x16, çok yanlış düşünüyorsun çoooook.

Senin kit şu anda bende olsaydı 6600 CL26 açmıştım, benim direkt 6000 CL30 M-Die var. Bu da benim kaderim. Senin direkt istediğin kit aslında, EXPO aç geç 6000.

Bunları geçir gel, save & exit yap, ben buradayım. Elinden tuttum, o eli tutmak ya da bırakmak senin elinde. En doğrusu bu olur sende şu anda. BIOS güncel değilse SS attığım sürüme güncelle, sonrasında SS'leri geçir birebir. Bir şey yapmana gerek yok, ne yazıyorsa onu yazıp geçireceksin sadece. Şöyle düşün, bir sınava girdin, 0 bilgisin, yanındaki arkadaşının kağıdını geçiriyorsun. Bu meseleye böyle bak. Daha da bir şey demiyorum, top sende.

@LH44 Seni ikna edecektir, ikna kabiliyeti yüksektir.

@Haluk Albayrak Sen de belki arkadaşa cesaret verebilirsin, benden bu kadar :D

Benim bilgim ile senin ikna kabiliyeti birleşmesi lazım, ben bilgileri de sana aktardığıma göre top sende bundan sonra diyelim :D 6000-6600 arası timingler genel hatlarıyla belli. A-Die ise iş daha kolay tabi.
Hocam biosta mcr pdm kısmı yok