Merhaba,

Yaklaşık bir hafta önce B850 Gaming Plus, R7 7800X3D, RX 9070 XT Nitro+ ile bir sistem topladım. Sistemi kurduğum ilk birkaç günden beri işlemcinin PBO değerlerinde ne kadar alçalabileceğimi deniyordum. Şaşırtıcı bir şekilde "all cores -30" değerinde kapanma gibi problemler yaşamamıştım, ta ki bugüne kadar.

Bugün ekte verdiğim problem yaşandı ve o zamandan beri anakartta sarı ve kırmızı ışık yanıyor. İki farklı ekran kartı ve ekran kartsız problem devam ediyor. 4 RAM slotunu da tek tek denedim (RAM üzerinde herhangi bir işlem yapmadım.), sıvı soğutucuyu tak-çıkar yaptım, jbat1 reset denedim.

Sadece BIOS pilini çıkartamadım, onun da sebebini ekte paylaşıyorum. İşaretli kısma ne kadar baskı uygularsam uygulayayım herhangi bir şey olmuyor. Rica ediyorum yardımcı olun.

Eki Görüntüle 213573

Eki Görüntüle 213574

Cımbızla çekeceksin o siyah şeyi.

Merhaba,

Yaklaşık bir hafta önce B850 Gaming Plus, R7 7800X3D, RX 9070 XT Nitro+ ile bir sistem topladım. Sistemi kurduğum ilk birkaç günden beri işlemcinin PBO değerlerinde ne kadar alçalabileceğimi deniyordum. Şaşırtıcı bir şekilde "all cores -30" değerinde kapanma gibi problemler yaşamamıştım, ta ki bugüne kadar.

Bugün ekte verdiğim problem yaşandı ve o zamandan beri anakartta sarı ve kırmızı ışık yanıyor. İki farklı ekran kartı ve ekran kartsız problem devam ediyor. 4 RAM slotunu da tek tek denedim (RAM üzerinde herhangi bir işlem yapmadım.), sıvı soğutucuyu tak-çıkar yaptım, jbat1 reset denedim.

Sadece BIOS pilini çıkartamadım, onun da sebebini ekte paylaşıyorum. İşaretli kısma ne kadar baskı uygularsam uygulayayım herhangi bir şey olmuyor. Rica ediyorum yardımcı olun.

Eki Görüntüle 213573

Eki Görüntüle 213574

Undervolt ile donanım bozulmaz aksine parça ömrü uzar. OC ile fazla voltaj verirseniz bozulabilir. Ayarlar fazla kaçmış olabilir. Sorun ekran kartından kaynaklı büyük ihtimalle.

Yaptıgın halde olmadıysa hocam. bilmiyorum bende çözüm bitti :)
Bende de bitti hocam, artık amacım düzeltmek değil en azından bozulan parçayı bulabilmek. Ancak onu da yapamadım, mantıklı gelmiyor. İşlemcinin zarar görme ihtimalini pek yüksek görmüyorum undervoltta stabilizasyon problemleri ve kapanma görmem gerekirdi hiç biri yoktu. Ekran kartı olsa diğer kartta niye problem devam ediyor? 4 slotta ram denedim ancak 1 adet 16GB'lık var belki ramdedir sıkıntı. PSU kaynaklı olsa "artifacting" problemi yaşamamış olmam gerekirdi sanırım. Bilmiyorum.

Undervolt ile donanım bozulmaz aksine parça ömrü uzar. OC ile fazla voltaj verirseniz bozulabilir. Ayarlar fazla kaçmış olabilir. Sorun ekran kartından kaynaklı büyük ihtimalle.
Hocam evet ekran kartından olabilir ancak diğer kartta niye problem devam ediyor?

Bende de bitti hocam, artık amacım düzeltmek değil en azından bozulan parçayı bulabilmek. Ancak onu da yapamadım, mantıklı gelmiyor. İşlemcinin zarar görme ihtimalini pek yüksek görmüyorum undervoltta stabilizasyon problemleri ve kapanma görmem gerekirdi hiçbiri yoktu. Ekran kartı olsa diğer kartta niye problem devam ediyor? 4 slotta RAM denedim ancak 1 adet 16 GB'lık var belki ramdedir sıkıntı. PSU kaynaklı olsa "artifacting" problemi yaşamamış olmam gerekirdi sanırım. Bilmiyorum.

Hocam evet ekran kartından olabilir ancak diğer kartta niye problem devam ediyor?

Ekran kartı modeli nedir? Yoksa dahili GPU mu var? Belirttiğinize göre 9070 XT ve kartsız da denemişsiniz. BIOS pilini çıkardınız mı? Yani BIOS sıfırlandı mı?

Eğer BIOS ayarları duruyorsa sıfırlanmadıysa Core -30'dan geriye doğru 1'er şekilde düşürerek deneyin. Sıfırlanmışsa gene aynı durum devam ediyorsa donanımsal sıkıntı vardır. PC fişten çektikten sonra pili çıkartıp deneyin. Undervolt ile PC bozulmaz başka şekilde bozulmuştur.

Son düzenleme:
Merhaba,

Eki Görüntüle 213573

Eki Görüntüle 213574

Sorun CPU değil, BIOS ayarı bozulmuş. Çözüm BIOS'u tamamen sıfırla.
BIOS pilini çıkar. Sağdaki tırnağı hafif dışa it, pil fırlar zaten.
Olmazsa jbat1'i PSU kapalıyken 10 saniye kısa devre yap.
Yine olmazsa yöntem BIOS flashback yap.
Biliyorsan eğer.

Ekran kartı modeli nedir? Yoksa dahili GPU mu var? Belirttiğinize göre 9070 XT ve kartsız da denemişsiniz. BIOS pilini çıkardınız mı? Yani BIOS sıfırlandı mı?

Eğer BIOS ayarları duruyorsa sıfırlanmadıysa Core -30'dan geriye doğru 1'er şekilde düşürerek deneyin. Sıfırlanmışsa gene aynı durum devam ediyorsa donanımsal sıkıntı vardır. PC fişten çektikten sonra pili çıkartıp deneyin. Undervolt ile PC bozulmaz başka şekilde bozulmuştur.
Sapphire RX 9070 XT Nitro+. İGPU, işlemcinin dahili gpusunu kullanmaya çalıştım. BIOS pili daha önce birçok kez çıkardım ancak konuyu oluşturduğum mesaja bakarsanız bir türlü çıkartamadığımdan bahsettim. JBAT1'e birçok kez tornavida ile kısa devre yapmaya çalıştım ancak görüntü gelmediğine göre başaramamışım. Görüntü gelmiyor keşke gelse bir BIOS'a girebilsem.
Sorun CPU değil, BIOS ayarı bozulmuş. Çözüm BIOS'u tamamen sıfırla.
BIOS pilini çıkar. Sağdaki tırnağı hafif dışa it, pil fırlar zaten.
Olmazsa jbat1'i PSU kapalıyken 10 saniye kısa devre yap.
Yine olmazsa yöntem BIOS flashback yap.
Biliyorsan eğer.
Fırlamıyor ne yazık ki hocam sanki sıkışmış gibi duruyor ne yaptıysam çıkartamadım.
Kısa devreden kastınız tornavida ile iki ucunada dokunmak ise evet denedim.
BIOS flashback hakkında bilgi sahibi değilim ancak sizce problemi çözebilir mi?

Sapphire RX 9070 XT Nitro+. iGPU, işlemcinin dahili gpusunu kullanmaya çalıştım. BIOS pili daha önce birçok kez çıkardım ancak konuyu oluşturduğum mesaja bakarsanız bir türlü çıkartamadığımdan bahsettim. Jbat1'e birçok kez tornavida ile kısa devre yapmaya çalıştım ancak görüntü gelmediğine göre başaramamışım. Görüntü gelmiyor keşke gelse bir BIOS'a girebilsem.

Fırlamıyor ne yazık ki hocam sanki sıkışmış gibi duruyor ne yaptıysam çıkartamadım.

Pil çıkmıyorsa direkt flashback yap.
Tüm bozuk ayarları sıfırlar ve sorun biter.
Ama buna direk girmeden önce biraz daha uğraş pili çıkarırsın.
Bilmiyor olabilirsin kendine güveninde yoksa BIOS Flashback'le alakalı sıkıntı yaşayabilirsin.

Sapphire RX 9070 XT Nitro+. iGPU, işlemcinin dahili gpusunu kullanmaya çalıştım. BIOS pili daha önce birçok kez çıkardım ancak konuyu oluşturduğum mesaja bakarsanız bir türlü çıkartamadığımdan bahsettim. Jbat1'e birçok kez tornavida ile kısa devre yapmaya çalıştım ancak görüntü gelmediğine göre başaramamışım. Görüntü gelmiyor keşke gelse bir BIOS'a girebilsem.

BIOS'da BIOS açılıyorsa 30'dan geriye doğru 1'er şekilde indirerek de deneyin ayarlar bozulmaz. Pili çıkartabilseniz iyi olurdu tornavida ile bastırınca metal kısma, pil atar normalde biraz sert bastırmak gerekiyor.