KayraSct

Çalışkan
Merhaba, 1 yıldır (PC'yi aldığımdan beri) geçmeyen bir anlık takılma sorunu var. Eylül ayında işlemciyi R5 7500F'ten R7 7800X3D'ye geçirdim ama hiçbir şey değişmedi. 1 yıldır akla gelen her şeyi denedim ama sonuç sıfır. Yardımlar için şimdiden teşekkürler.

Sistem:
  • MSI RTX 4070 Super 2X
  • Ryzen 7 7800X3D
  • Crucial 2x16 GB
  • 1 TB SSD
  • ASUS B650M-K anakart
  • 2K ASUS monitör (G-Sync destekli)

Saçma sapan bir sürücü bile bu soruna sebep olabiliyor. Daha dün yabancı forumları tararken Audio suruculerini devre disi birakarak stutter sorununu cozen birine denk geldim, ya da ne bileyim fTPM kapatiyor ve ciddi iyilesme goruyor. Bir yillik surecte bu tarz ayarlari denediginizi varsayarak donanim tarafinda farkli bilesen testini daha mantikli buluyorum. Hani fark olmasa bile donanim defteri kapanir, sadece ayar denemeye başlarsınız. Düzelmezse de satış veya kabulleniş ile süreç devam eder.

Bunlar doğru. Olay Görüntüleyicisi'nden ekran görüntüsü isteme sebebimde buydu. Bazı sürücüler bu soruna sebep olabilir. Realtek Ethernet, MediaTek'in Wi-Fi sürücüsü gibi. Bunları ya tamamen devre dışı bırakacaksın ya da kendi sitesinden son sürücüyü indirmek genelde sorunu çözüyor.

Eğer stutter sebebi bu sürücüler kaynaklıysa olay görüntüleyicisinde bu sorun gözüküyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
@SunseTTime RAM'ler Micron değil mi? Crucial=Micron.

Merhaba, 1 yıldır (PC'yi aldığımdan beri) geçmeyen bir anlık takılma sorunu var. Eylül ayında işlemciyi R5 7500F'ten R7 7800X3D'ye geçirdim ama hiçbir şey değişmedi. 1 yıldır akla gelen her şeyi denedim ama sonuç sıfır. Yardımlar için şimdiden teşekkürler.

Sistem:
  • MSI RTX 4070 Super 2X
  • Ryzen 7 7800X3D
  • Crucial 2x16 GB
  • 1 TB SSD
  • ASUS B650M-K anakart
  • 2K ASUS monitör (G-Sync destekli)
2K ASUS monitör (G-Sync destekli)

@KayraSct Bu monitör eğer 170 Hz Overclocked panel ise bu da tek başına stutter kaynağı. G-Sync ile 170 Hz kullanamıyorsun, aralıklı dropluyor. CL48 RAM hakkında zaten konuşmaya gerek yok, o da bir diğer sebep. G-Sync kapatıp dene eğer Overclock panel ise ya da OSD'den 144 Hz geri çek. Native çözünürlük ve Refresh Rate dışına çıktığında G-Sync sorun yapıyor.

@KayraSct Bu tehlikeli. Ama şu anda yapabileceğin bir şey yok. Crucial son kullanıcıdan çekildi zaten, daha piyasada zor bulunur.

Son düzenleme:
@SunseTTime RAM'ler Micron değil mi? Crucial = Micron.

@KayraSct Bu monitör eğer 170 Hz Overclocked panel ise bu da tek başına stutter kaynağı. G-Sync ile 170 Hz kullanamıyorsun, aralıklı dropluyor. CL48 RAM hakkında zaten konuşmaya gerek yok, o da bir diğer sebep. G-Sync kapatıp dene eğer Overclock panel ise ya da OSD'den 144 Hz geri çek. Native çözünürlük ve Refresh Rate dışına çıktığında G-Sync sorun yapıyor.

@KayraSct Bu tehlikeli. Ama şu anda yapabileceğin bir şey yok. Crucial son kullanıcıdan çekildi zaten, daha piyasada zor bulunur.

Monitörü gerçek çözünürlüğünde overclock yapmadan 180Hz kullanıyorum zaten monitör değişikli yapmıştım bir kere.

Monitörü gerçek çözünürlüğünde overclock yapmadan 180Hz kullanıyorum zaten monitör değişikli yapmıştım bir kere.

Hynix 2x16 6000 CL30 bir kit ile denenmesi lazım ama şu an için bu mümkün değil. En az 1 yıl kadar böyle idare etmen lazım. Farklı marka-model RAM denemeden kesin konuşmak zor. Micron sorun çıkartıyor AM5 sokette. Drop sorunları yaygın. Optimizasyona da kapalı. Hynix gibi manuel Tuning desteklemiyor. Belki bir şeyler yapılabilir ama B650M-R kartında Clear CMOS tuşu falan yok. Benim kendi elimde olsa sabah başlarım, akşama kadar anca biterdi. O derece zor Micron tunelaması.

BIOS günceldir diye tahmin ediyorum. İlk şüpheli Micron her zaman bu senaryolarda. Forumda çok kişinin sorunu düzelmişti Hynix geçtiğinde.

Bunlar doğru. Olay Görüntüleyicisi'nden ekran görüntüsü isteme sebebimde buydu. Bazı sürücüler bu soruna sebep olabilir. Realtek Ethernet, MediaTek'in Wi-Fi sürücüsü gibi. Bunları ya tamamen devre dışı bırakacaksın ya da kendi sitesinden son sürücüyü indirmek genelde sorunu çözüyor.

Eğer stutter sebebi bu sürücüler kaynaklıysa olay görüntüleyicisinde bu sorun gözüküyor.

Testler tamam hata yok.

Arkadaşın dedigi gibi önce OCCT, TestMem5 testlerini gerceklestirebilirsiniz. Hata vermezse başka önerilerde de bulunuruz.

Hata yok hocam. Aşağıda LatencyMon sonucu paylaşmak istedim bir de İSLC.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2026-01-10 162919.webp
    Ekran görüntüsü 2026-01-10 162919.webp
    157,7 KB · Görüntüleme: 47
  • Ekran görüntüsü 2026-01-10 162908.webp
    Ekran görüntüsü 2026-01-10 162908.webp
    77,3 KB · Görüntüleme: 39
  • Ekran görüntüsü 2026-01-10 162457.webp
    Ekran görüntüsü 2026-01-10 162457.webp
    138,6 KB · Görüntüleme: 51
@SunseTTime 'da da hata yoktu. Ama Hynix geçtiğinde farkı hissetmişti. Onda bambaşka bir sorun vardı, o olmasaydı zaten 10 numara 5 yıldız sistemi vardı. Bazı şeyler kader kısmet.

@KayraSct Zaten hata olmaz, sorun hata olması değil. Oyunlarda problem çıkartıyor. Başkasında çıkartmazken sende çıkartabiliyor mesela. Manuel Tuning kısmına da kapalı. Sabahtan akşama kadar uğraşsam o bile yetmez belki de. Boot etmez sistem. Timing kabul etmez Micron DDR5'te.

@SunseTTime'da da hata yoktu. Ama Hynix geçtiğinde farkı hissetmişti. Onda bambaşka bir sorun vardı, o olmasaydı zaten 10 numara 5 yıldız sistemi vardı. Bazı şeyler kader kısmet.

@KayraSct zaten hata olmaz, sorun hata olması değil. Oyunlarda problem çıkartıyor. Başkasında çıkartmazken sende çıkartabiliyor mesela. Manuel tuning kısmına da kapalı. Sabahtan akşama kadar uğraşsam o bile yetmez belki de. Boot etmez sistem. Timing kabul etmez Micron DDR5'te.

Ne yapmam gerek yani çok teknik bilgim yok bilgisayarlarda.

1 yıldır bununla uğraşarak kaybettim bile😁. En iyisi sadece konsol alıp direkt bu işlerden çekilmek ama yapacak bir şey yok.

2x16 6000 CL30 diye bas bas bağırıyor herkes. Nebi bile bunun öneminden bahsetmiş. Kendisiyle ne kadar yıldızımız barışmasa ve çatışsak da durum bu. Bunun haricinde aldığın her şeyde stutter olma ihtimali var AM5'te. Hazır sistem firmaları Hynix koymaz. Samsung ve Micron elden çıkartmaya çalışır. Bilinçli kullanıcı Hynix harici AM5'te alınmayacağını bilir. Forumlarda yetkili kişilerin hepsi Hynix öneriyor şu anda. Diğerleri önerilmiyorsa bir sebebi var. Ama şu an için bir şey yapamazsın. Hynix alacağım diye 30K bayılmanın anlamı yok.

6000 CL30 önerilmesinin sebebi, hem %100 Hynix oluşu hem de bellek kontrolcü rahat açması. Yoksa 8000 CL38 alsan onu da manuel ayarlayıp açarsın. O da Hynix çünkü.

Ne yapmam gerek yani çok teknik bilgim yok bilgisayarlarda.

Fresh OS falan kuracaksın, sıfırdan formatlayacaksın. Driverleri eksiksiz ve düzgün kuracaksın. Her şeye rağmen tekrarlıyorsa yapacak bir şey yok. 2x16 Hynix denenmesi lazım. Şu an bunu yapamazsın. Kötü zamana denk geldi. En az 1 yıl daha böyle piyasa.

2x16 6000 CL30 diye bas bas bağırıyor herkes. Nebi bile bunun öneminden bahsetmiş. Kendisiyle ne kadar yıldızımız barışmasa ve çatışsak da durum bu. Bunun haricinde aldığın her şeyde stutter olma ihtimali var AM5'te. Hazır sistem firmaları Hynix koymaz. Samsung ve Micron elden çıkartmaya çalışır. Bilinçli kullanıcı Hynix harici AM5'te alınmayacağını bilir. Forumlarda yetkili kişilerin hepsi Hynix öneriyor şu anda. Diğerleri önerilmiyorsa bir sebebi var. Ama şu an için bir şey yapamazsın. Hynix alacağım diye 30k bayılmanın anlamı yok.

6000 CL30 önerilmesinin sebebi, hem %100 Hynix oluşu hem de bellek kontrolcü rahat açması. Yoksa 8000 CL38 alsan onu da manuel ayarlayıp açarsın. O da Hynix çünkü.

Tanıdığım birilerinde RAM olsa alıp denemek isterim. Benim de ilk bilgisayarım olduğundan bende de yok. Bundan önce hep konsol kullanmıştım.