rauay

Başarılı
Selam, 16 GB RAM ve 7800X3D ve 9070 XT var ama sadece Edge açıkken bile kasmaya, donmaya başladı. Bu neden oluyor? Edge'de 10-20 sekme açık ama RAM 12 GB falan kullanımda, neden böyle kasıyor, normal mi? HDD kullanımı bazen %100 ama Windows SSD'ye kurulu. 1 buçuk 2 aylık PC.

1773678730678.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Sanal bellek kapatırsan muhtemelen mavi ekran ya da crash verecektir. Sanal bellek C:'den tayin ediyor normalde. Belki farklı bir durum olabilir onda. ReviOS'ten sonra düzelmiş zaten.

Sonuç olarak bu şekilde kullanmak sağlıklı değil, sözün özü bu. Bilinçli kullandığın müddetçe de AAA oyunlar haricinde sorun yaşayacağını düşünmüyorum.

Sen RAM konularından anlıyorsun ya sormak istiyorum. 8-16 GB RAM sanal bellek kapalı şekilde veya sanal bellek olmasa yeteceğini düşünüyor musun? AAA Oyunlar'da. Ben reviOS kurulu bilgisayarımda 16 GB RAM ile sanal bellek açık reviOS kurulu arka plan neredeyse sıfır. CS2 tarzı FPS oyunları oynarken arkada Discord CS veya farklı bir FPS oyunu. Onun arkasında Chrome'dan veya Edge'den müzik. Bu şekilde anca yetiyordu. Ama bu da tabii benim yaptığım debloat Tweak'ler sayesinde. Ki bu kaç yıl önceydi. Şu an durum daha kötüdür.

Sen RAM konularından anlıyorsun ya sormak istiyorum. 8-16 GB RAM sanal bellek kapalı şekilde veya sanal bellek olmasa yeteceğini düşünüyor musun? AAA Oyunlar'da. Ben reviOS kurulu bilgisayarımda 16 GB RAM ile sanal bellek açık reviOS kurulu arka plan neredeyse sıfır. CS2 tarzı FPS oyunları oynarken arkada Discord CS veya farklı bir FPS oyunu. Onun arkasında Chrome'dan veya Edge'den müzik. Bu şekilde anca yetiyordu. Ama bu da tabii benim yaptığım debloat Tweak'ler sayesinde. Ki bu kaç yıl önceydi. Şu an durum daha kötüdür.

Sanal bellek olmadan crash ya da mavi ekran veriyor çoğu oyun. Yetip yetmemeden ziyade uyumluluk sorunları da var. 2x16 ve debloat Windows olmasına rağmen geçen bir oyun crash verdi, TestMem5 RAM test yine mavi ekran yedim durduk yerde. Sanal belleksiz mümkün değil gibi. CS, Valorant vermez, AAA verebilir. Sonuç olarak ağzına kadar doldurmamak lazım. Sanal bellek kapatmak da oyun bazında sıkıntı olabiliyor. Yoksa sistem yavaşlığından ziyade istersen @ONDEARTH gibi 1000 tane sekme aç, yine bir şey olmayacaktır. Sistem RAM yerine önceliği SSD-HDD'ye verdiğinde asıl sorun oyun bazında orada başlar. Drop da yersin, FPS de çakılır. Bant genişliği arasında uçurum var. Aynı durum VRAM dolduğunda gerçekleşiyor. Orada da sistem RAM'ini sömürüyor.

Sanal bellek olmadan crash ya da mavi ekran veriyor çoğu oyun. Yetip yetmemeden ziyade uyumluluk sorunları da var. 2x16 ve debloat Windows olmasına rağmen geçen bir oyun crash verdi, TestMem5 RAM test yine mavi ekran yedim durduk yerde. Sanal belleksiz mümkün değil gibi. CS, Valorant vermez, AAA verebilir. Sonuç olarak ağzına kadar doldurmamak lazım. Sanal bellek kapatmak da oyun bazında sıkıntı olabiliyor. Yoksa sistem yavaşlığından ziyade istersen @ONDEARTH gibi 1000 tane sekme aç, yine bir şey olmayacaktır. Sistem RAM yerine önceliği SSD-HDD'ye verdiğinde asıl sorun oyun bazında orada başlar. Drop da yersin, FPS de çakılır. Bant genişliği arasında uçurum var. Aynı durum VRAM dolduğunda gerçekleşiyor. Orada da sistem RAM'ini sömürüyor.

RAM kullanımını ağzına kadar doldurmayı tavsiye etmiyorum. 16 GB RAM'ı olan arkadaş 13 GB oyunda kullanıyor. Sanıyor ki bu RAM bana yetiyor. Hayır yetmiyor. O RAM kullanımı gittikçe artıyor. Islc falan kullanmıyorsa. Ki kullansa bile tekrar kaydediyor, RAM şişiyor. Sonra ne oluyor? Drop, stutter kaçınılmaz oluyor. Windows 11 gelmesiyle 16 GB RAM artık tarihi eser oldu benim için.

RAM kullanımını ağzına kadar doldurmayı tavsiye etmiyorum. 16 GB RAM'ı olan arkadaş 13 GB oyunda kullanıyor. Sanıyor ki bu RAM bana yetiyor. Hayır yetmiyor. O RAM kullanımı gittikçe artıyor. Islc falan kullanmıyorsa. Ki kullansa bile tekrar kaydediyor, RAM şişiyor. Sonra ne oluyor? Drop, stutter kaçınılmaz oluyor. Windows 11 gelmesiyle 16 GB RAM artık tarihi eser oldu benim için.

Konu sahibindeki sorunun kaynağı ne idi, net yorum yapamadık. RAM kaynaklı olabilir, ReviOS'ten sonra düzelmiş. RAM kullanımı 11 Pro'ya göre yerlerdedir zaten şu anda. Onun haricinde sanal bellek kapatsa 1x16 sistem kullanamaz düzgün şekilde, AAA'da sıkıntı var. Crash veriyor. 2x16'da dahi Crash yedim. Sorun sanal bellek idi. 2x16 6000 CL30 kullanmakta fayda var DDR5'te. Boş yere sorunlarla boğuşmaya gerek yok. Bende sıkıntı yok ise konu sahibinde sıkıntı yaratabilir şu anki gibi. Formattan sonra düzeldiyse sorun bambaşka bir şey de olabilir. Ama doğruya doğru, yanlışa yanlış demek lazım.

Konu sahibindeki sorunun kaynağı ne idi, net yorum yapamadık. RAM kaynaklı olabilir, reviOS'ten sonra düzelmiş. RAM kullanımı 11 Pro'ya göre yerlerdedir zaten şu anda. Onun haricinde sanal bellek kapatsa 1x16 sistem kullanamaz düzgün şekilde, AAA'da sıkıntı var. Crash veriyor. 2x16'da dahi crash yedim. Sorun sanal bellek idi. 2x16 6000 CL30 kullanmakta fayda var DDR5'te. Boş yere sorunlarla boğuşmaya gerek yok. Bende sıkıntı yok ise konu sahibinde sıkıntı yaratabilir şu anki gibi. Formattan sonra düzeldiyse sorun bambaşka bir şey de olabilir. Ama doğruya doğru, yanlışa yanlış demek lazım.

Windows SSD'ye kurulu. HDD anlık %100 dalgalanma olması normal. Tabii kullanılıyorken. Bu zaten HDD'lerde olan bir şey. RAM kullanımı ağzına kadar dolmuş zaten %83. burada kalkıpta ekran kartı da konuşabiliriz ama önemli olan elimizdeki verilerle devam etmek değil mi? Öncelik RAM olmaz ise diğer olasılıkları konuşuruz. Direkt RAM deseydim zaten RAM al geç yazardım, doğru değil mi? Onun yerine sizin gibi debloat ve Tweak önerdim. Videolar paylaştım. Sorun o değilse demek ki RAM'den de değil derdim.

Windows SSD'ye kurulu. HDD anlık %100 dalgalanma olması normal. Tabii kullanılıyorken. Bu zaten HDD'lerde olan bir şey. RAM kullanımı ağzına kadar dolmuş zaten %83. burada kalkıpta ekran kartı da konuşabiliriz ama önemli olan elimizdeki verilerle devam etmek değil mi? Öncelik RAM olmaz ise diğer olasılıkları konuşuruz. Direkt RAM deseydim zaten RAM al geç yazardım doğru değil mi? Onun yerine sizin gibi debloat ve Tweak önerdim. Videolar paylaştım. Sorun o değilse demek ki RAM'den de değil derdim.

Konu özelinde önerilen tavsiyelerin hepsi yerli yerinde. Birden fazla şey denemek lazım. Şu anda Debloat ve ReviOS sorunu çözmüş. Sonrasında tekrarlarsa tekrar bakmak lazım. Bu konuda fikir ayrılığı var, 1x8 RAM savunan da var, 2x16 altı katiyen olmaz diyen de var. Fikir birliği sağlamak mümkün değil yani, kimseyi de ikna etmek yine mümkün olmaz. Herkesin kendi tecrübesi ve deneyimi ayrı. Ama bütçe dahilinde 2x16 alıp kullanmakta fayda var. 1x16 alan kişi zaten ilerleyen süreçte yanına ilave etmek ister, hem Dual hem de AAA oyunlarda bir nevi gereklilik sayılabilir. Windows'un kendisi zaten sıfır Debloat ile RAM'i haddinden fazla kullanıyor. O yüzden LTSC gibi sürümler ya da custom OS'ler tavsiye ediliyor çoğu yerde. Bu drop sorunu çok geniş yelpaze, bunu en iyi bilenlerden @SunseTTime açıklayabilir. Yeni nesil sistemler ziyadesiyle hassas.

Konu özelinde önerilen tavsiyelerin hepsi yerli yerinde. Birden fazla şey denemek lazım. Şu anda debloat ve reviOS sorunu çözmüş. Sonrasında tekrarlarsa tekrar bakmak lazım. Bu konuda fikir ayrılığı var, 1x8 RAM savunan da var, 2x16 altı katiyen olmaz diyen de var. Fikir birliği sağlamak mümkün değil yani, kimseyi de ikna etmek yine mümkün olmaz. Herkesin kendi tecrübesi ve deneyimi ayrı. Ama bütçe dahilinde 2x16 alıp kullanmakta fayda var. 1x16 alan kişi zaten ilerleyen süreçte yanına ilave etmek ister, hem Dual hem de AAA oyunlarda bir nevi gereklilik sayılabilir. Windows'un kendisi zaten sıfır debloat ile RAM'i haddinden fazla kullanıyor. O yüzden LTSC gibi sürümler ya da Custom OS'ler tavsiye ediliyor çoğu yerde. Bu drop sorunu çok geniş yelpaze, bunu en iyi bilenlerden @SunseTTime açıklayabilir. Yeni nesil sistemler ziyadesiyle hassas.

Tabii bir şey kanıtlamak ikna etmek zorunda değiliz. Sayısız Custom OS kullandım. Tweak debloatlardan da iyi anladığımı düşünüyorum. Ama bunu siz de bilmiyorsunuz bu forumdaki herhangi biri de bilmiyor. Yaptığım önerideki videonun kapak resmine göre yargılanıyorum. Komik değil mi? 2x16 katiyen olmaz diyene de şaşırdım açıkçası. xd.

Tabii bir şey kanıtlamak ikna etmek zorunda değiliz. Sayısız Custom OS kullandım. Tweak debloatlardan da iyi anladığımı düşünüyorum. Ama bunu siz de bilmiyorsunuz bu forumdaki herhangi biri de bilmiyor. Yaptığım önerideki videonun kapak resmine göre yargılanıyorum. Komik değil mi? 2x16 katiyen olmaz diyene de şaşırdım açıkçası. xd.

TR'ye AM5'i getirdiğini ve RAM profesörü olduğunu iddia eden ve son zamanlarda geniş bir kitleye erişmiş bir şahıs mevcut. Bu dahi Debloat ya da modifiye, custom OS'lerin faydasız olduğunu, direkt Pro kurup geçilmesini gerektiğini savunuyor. Yine incelemelerinde Hynix'ten ziyade 1x16 Samsung, Micron RAM tanıtıp pazarlıyor. Şimdi piyasada böyle bir adam var iken, birçok kişi ona itibar ediyorken üstelik, benim tek başına bir şeyleri değiştirmem mümkün değil. Yakın çevremde bu işle ilgilenenler var, modifiye ve Debloat konularına hakimler. Kendi kullandığım sistemimde de uyguluyorum. Nihayetinde güncel kalmak lazım, devire ayak uydurmak lazım. RAM tek başına bir amaç olamaz, sadece araç olabilir. Genel itibariyle kullandığı şeyleri optimize etmesi gerekir. @rauay bu hususlar için ayrı konu açarsa arkadaşlar yardımcı olacaktır. 5090 alıp da doğru düzgün sistem kullanamayanlar mevcut Drop'tan dolayı. Zamanında AM5=Stutter dendiğinde ciddi linç yiyorduk. Bir süre sonra bazı şeyler oturdu ve insanlar tak çalıştır kullanmaması gerektiğini ve parça seçiminin önemini kavradılar. Tanınan, bilinen kanallar 1x16 ya da 4x16 sistem toplayıp pazarlıyorsa insanımız ne yapsın? 4x16'da da sistemi kullanamıyorsun, EXPO Boot etmiyor. Yani 7800X3D ve 9070 XT ikilisini, konu sahibindeki gibi yan yana getirince, herhangi bir sorun çıkmamasını mucize olarak görüyorum. Açık konuşmak gerekirse durum bu.

@Ayhan Dönmez, aktif olarak kullandığım uzay sistem:

Gigabyte B650M S2H, RTX 5060 Ti 16GB, Samsung 990 Pro, XPG 6000 MHz CL30 1X16, 7600X, Corsair 650W 80+ Bronze, FSP NC5 120mm.

NOT: Normalde 2x16 RAM var fakat anakart çift RAM'i boot edememeye başladığı için bir aydır böyle kullanıyorum. Açıkçası oynadığım Starwars BF2 ve Dead by Daylight isimli oyunlarda 0 drop ve stutter ile takılabiliyorum. Hiçbir ince ayar yok. Temiz OS, driver güncellemeleri ve BIOS EXPO açık şekilde kullanmak yeterli geliyor.

Tabii ki herkesin sorunu başka oluyor. Bendeki geçmeyen sorun ansızın gelen mouse lag, görüntünün frame pacing tarzı sinyalimsi bozulması. Bir maç yağ gibi ikinci maç sinyalimsi bozulmalar gelebiliyor. Baktığında 4 anakart, 4 RAM, 4 GPU, 3 CPU, 2 SSD, 2 PSU, 4 monitör, 5 mouse, online UPS denendi fakat bu geçmedi mesela. LatencyMon desen fault page ve high DPC & Latency veriyor ama sebep ve çözüm yok mesela. Yani işin içinden çıkmak zor. Baktığında parçalarda arıza da yok ama yine de sorun yaşıyorsun. AM5 parça seçiyor, bunu da demiş olayım. Yani sadece RAM değiştirerek bile sorununuz çözülebilir zira bende iyileşme sadece farklı RAM + ekran kartı kombinasyonu ile olmuştu. O da bir kerelik.

Elimde sağlam bir AM5 sistem olsa 1 saatte bitecek mesele için aylarca uğraştım, kimseye de tavsiye etmem. Hatta artık bu durumdan bıktığım için daha mütevazi FHD stabil bir laptopa geçmeyi planlıyorum. Çok hard gamer değilseniz bu uğraşa değmez.

Umarım sorununuz çözülür. @rauay

TR'ye AM5'i getirdiğini ve RAM profesörü olduğunu iddia eden ve son zamanlarda geniş bir kitleye erişmiş bir şahıs mevcut. Bu dahi debloat ya da modifiye, Custom OS'lerin faydasız olduğunu, direkt Pro kurup geçilmesini gerektiğini savunuyor. Yine incelemelerinde Hynix'ten ziyade 1x16 Samsung, Micron RAM tanıtıp pazarlıyor. Şimdi piyasada böyle bir adam var iken, birçok kişi ona itibar ediyorken üstelik, benim tek başına bir şeyleri değiştirmem mümkün değil. Yakın çevremde bu işle ilgilenenler var, modifiye ve debloat konularına hakimler. Kendi kullandığım sistemimde de uyguluyorum. Nihayetinde güncel kalmak lazım, devire ayak uydurmak lazım. RAM tek başına bir amaç olamaz, sadece araç olabilir. Genel itibarıyla kullandığı şeyleri optimize etmesi gerekir. @rauay bu hususlar için ayrı konu açarsa arkadaşlar yardımcı olacaktır. 5090 alıp da doğru düzgün sistem kullanamayanlar mevcut Drop'tan dolayı. Zamanında AM5 = stutter dendiğinde ciddi linç yiyorduk. Bir süre sonra bazı şeyler oturdu ve insanlar tak çalıştır kullanmaması gerektiğini ve parça seçiminin önemini kavradılar. Tanınan, bilinen kanallar 1x16 ya da 4x16 sistem toplayıp pazarlıyorsa insanımız ne yapsın? 4x16'da da sistemi kullanamıyorsun, EXPO boot etmiyor. Yani 7800X3D ve 9070 XT ikilisini, konu sahibindeki gibi yan yana getirince, herhangi bir sorun çıkmamasını mucize olarak görüyorum. Açık konuşmak gerekirse durum bu.

O konuda şunu söylemek istiyorum direkt Pro kurup geçilmesi konusunda. Ben Windows 11 LTSC, Home gibi sürümlerde de debloat, Tweak denedim en iyi sonucu Pro'nun verdiğini gördüm. Optimize Pro kullanıyorum. Onun dışında 7800X3D 9070XT ikilisini neden önermediniz. Benim bu hususta bir bilgim yok onu söyleyeyim öncelikle soruyorum sadece. Ve kendim bir FPS oyuncusu olduğum için belki size yanlış veya saçma gelecek ama çevremde Pro oyuncular da var 3K elo üstü, biz kimseye AMD kart önermiyoruz.

Elimde sağlam bir AM5 sistem olsa 1 saatte bitecek mesele için aylarca uğraştım, kimseye de tavsiye etmem. Hatta artık bu durumdan bıktığım için daha mütevazi FHD stabil bir laptopa geçmeyi planlıyorum. Çok hard gamer değilseniz bu uğraşa değmez.

Laptop'da daha çok sorun yaşayabileceklerini de söyleseydiniz keşke. Ve orada çözümler o kadar basitte olmuyor. Parça değiştirmek gibi.

Son düzenleme: