ryz

Uzman
Arkadaşlar, bazen ağır bir program veya oyun açtığımda veya rastgele anlarda (çok nadiren) seste böyle plastik patlaması gibi bir ses ve bilgisayarda saniyelik bir kasma oluyor, ardından düzeliyor. Neredeyse her gün yaşıyorum. Özellikle yeni parçalara geçtiğimden beri böyle bir sorunla karşı karşıyayım. Önceden kulaklıkta bu sorunu yaşamıyordum. 6 saat aralıksız şarkı ve video izledim, telefonda olmadı, o yüzden sorunun kulaklıkta olduğunu düşünmüyorum. Sıcaklık değerlerim normal. Oyun içerisinde veya düz dururken olmuyor genelde bir şeyle aktiviteye geçtiğimde oluyor. Per Core PBO undervolt var.
  • CPU: Ryzen 7 9700X
  • CPU COOLER: ELC-LMF240T-ARGB
  • GPU: Gigabyte EAGLE 6700XT
  • RAM: Patriot Viper Venom 16x2 6000MHz CL30
  • MOBO: Colorful Battle-AX B850M-Plus Pro Wi-Fi V14
  • CASE: Lian Li 205M MESH
1781768279919.webp

Hocam FGR diye search edince çıkmıyor. Ne diye aratsam bulurum? @Ayhan Dönmez

BIOS güncel mi sizde? Orada AGESA sürümü de yazar BIOS'ta, AGESA 1.3.0.1 ise sorun olmaz. Bank Refresh Mode diye aratman lazım, bu ayar Normal kalmalı Patriot için. FGR uygun değil. PBO ayarı da sizde muhtemelen stabil değil şu anda, havalar ısındı ve silikona bağlı bir durum. VT3 testine almanız lazım, rehberdeki test araçları kısmında VT3 nasıl kullanılacağı açıklandı. Bu işlemler esnasında arka planı arındırın, FACEIT ve Vanguard varken hiçbir şey yapılamıyor.

BIOS güncel mi sizde? Orada AGESA sürümü de yazar BIOS'ta, AGESA 1.3.0.1 ise sorun olmaz. Bank Refresh Mode diye aratman lazım, bu ayar Normal kalmalı Patriot için. FGR uygun değil. PBO ayarı da sizde muhtemelen stabil değil şu anda, havalar ısındı ve silikona bağlı bir durum. VT3 testine almanız lazım, rehberdeki test araçları kısmında VT3 nasıl kullanılacağı açıklandı. Bu işlemler esnasında arka planı arındırın, FACEIT ve Vanguard varken hiçbir şey yapılamıyor.
BIOS son sürüm değil, şu an bir alt sürüm. Bank diye aratınca çıkan 4 şey var.

Buradaki ayarlar:

AGESA:

@Ayhan Dönmez

IMG_20260618_111541.webp

IMG_20260618_111734.webp

BIOS son sürüm değil, şu an bir alt sürüm. Bank diye aratınca çıkan 4 şey var.

Buradaki ayarlar:

AGESA:

@Ayhan Dönmez

Eki Görüntüle 258216

Eki Görüntüle 258217

Bu kartlarda BIOS sınırlı, o yüzden tavsiye etmiyoruz aslında ve kafasına göre FGR train etmiş. Direkt stabilite bozan bir ayar bu. Şu anda ASUS/MSI/Gigabyte özelinde Mixed train ediliyor. Eskiden Normal train edilirdi.

BIOS güncelleyip bakın bu ayarın eklenip eklenmediğine ama sanmıyorum. Kartlar noksan. İnsanlar övüp övüp bitiremiyor ama işin yazılım kanadını düşünen yok.

1.2.0.3f ise aslında Normal train etmeliydi bir de, bu Bank Refresh Mode olayı 1.2.7.0'dan sonra entegre edildi diye hatırlıyorum. BIOS güncel olarak 1.3.0.0 AGESA ve üzerini içeriyorsa ona güncellemende fayda var. @ryz

Bu kartlarda BIOS sınırlı, o yüzden tavsiye etmiyoruz aslında ve kafasına göre FGR train etmiş. Direkt stabilite bozan bir ayar bu. Şu anda ASUS/MSI/Gigabyte özelinde Mixed train ediliyor. Eskiden Normal train edilirdi.

BIOS güncelleyip bakın bu ayarın eklenip eklenmediğine ama sanmıyorum. Kartlar noksan. İnsanlar övüp övüp bitiremiyor ama işin yazılım kanadını düşünen yok.

1.2.0.3f ise aslında Normal train etmeliydi bir de, bu Bank Refresh Mode olayı 1.2.7.0'dan sonra entegre edildi diye hatırlıyorum. BIOS güncel olarak 1.3.0.0 AGESA ve üzerini içeriyorsa ona güncellemende fayda var. @ryz

Hocam, aslında bu anakartı B650M-R değişimi sırasında siz önermiştiniz ama neyse :)

BIOS güncellemesi yaptım, AGESA 1.3 üstü şu an refresh management ayarı çıkıyor.

Son düzenleme:
Hocam, aslında bu anakartı B650M-R değişimi sırasında siz önermiştiniz ama neyse :)

BIOS güncellemesi yaptım, AGESA 1.3 üstü şu an refresh management ayarı çıkıyor.

Colorful çok nadiren önermişimdir, önerdiysem de sonrasında birebir ayarlama sözü vererek hep önerdim aslında. Şu anda hatırlamıyorum. Körü körüne hiç önermedim diyebilirim ama.

Bank Refresh Mode yok mu? Muhtemelen sana ayarlatmayacak. Bunun eski adı M_ORDERING idi. Onun da bu BIOS'ta olduğunu sanmıyorum. Refresh Management ayrı bir ayar ama oradan da ayarlanıyor. Hangi seçenekler var?

Bank Refresh Mode yok mu? Muhtemelen sana ayarlatmayacak. Bunun eski adı M_ORDERING idi. Onun da bu BIOS'ta olduğunu sanmıyorum. Refresh Management ayrı bir ayar ama oradan da ayarlanıyor. Hangi seçenekler var?
Auto Enabled Disabled Force Enabled.
Ayrıca BIOS sıfırlandı hocam ne ayar yapmamı önerirsiniz?

Integated Graphics kapatıp düz EXPO açın sadece şu anlık. Sonrasında bu FGR mod olayına bakın. Tekrar FGR mod train ettiyse bu Refresh Management Disabled deneyin. Bank Refresh Mode ya da M_ORDERING / M_Ordering mevcut değil bu kartlarda diye hatırlıyorum. Kıt BIOS'u var.

Artık yapay zeka da bizden iyi biliyor.

1781772950444.webp

Disabled enabled hiçbir şey fark ettirmedi. PBO ve CO'suz çalıştırdığımda acayip spike yiyor işlemci ve fan ayarıma rağmen bazenleri boşta program açıp kapatırken veya video açıp kapatırken çok ısınıyor.(60-70C) Buna nasıl bir çözüm bulurum hocam? @Ayhan Dönmez

Disabled enabled hiçbir şey fark ettirmedi. PBO ve CO'suz çalıştırdığımda acayip spike yiyor işlemci ve fan ayarıma rağmen bazenleri boşta program açıp kapatırken veya video açıp kapatırken çok ısınıyor.(60-70C) Buna nasıl bir çözüm bulurum hocam? @Ayhan Dönmez

Onun çözümü fan ayarı ve dahili grafik kapatmak. Fan hızlanma süresi için saniye ya da Level artırman lazım.

Çiplet mimaride sıcaklık zıplamasını engelleyemezsin, mimari gereği öyle. İntel'den farklı. @ryz