ryz

Uzman
Makaleler
1
Arkadaşlar, bazen ağır bir program veya oyun açtığımda veya rastgele anlarda (çok nadiren) seste böyle plastik patlaması gibi bir ses ve bilgisayarda saniyelik bir kasma oluyor, ardından düzeliyor. Neredeyse her gün yaşıyorum. Özellikle yeni parçalara geçtiğimden beri böyle bir sorunla karşı karşıyayım. Önceden kulaklıkta bu sorunu yaşamıyordum. 6 saat aralıksız şarkı ve video izledim, telefonda olmadı, o yüzden sorunun kulaklıkta olduğunu düşünmüyorum. Sıcaklık değerlerim normal. Oyun içerisinde veya düz dururken olmuyor genelde bir şeyle aktiviteye geçtiğimde oluyor. Per Core PBO undervolt var.
  • CPU: Ryzen 7 9700X
  • CPU COOLER: ELC-LMF240T-ARGB
  • GPU: Gigabyte EAGLE 6700XT
  • RAM: Patriot Viper Venom 16x2 6000MHz CL30
  • MOBO: Colorful Battle-AX B850M-Plus Pro Wi-Fi V14
  • CASE: Lian Li 205M MESH
1781768279919.webp

Ayarladım hocam teşekkürler.

Hocam format sonrası PBO auto + co -10 ayarlarda da yapıyor.

@Ayhan Dönmez

Donanımsal olabilir mi?

Stok ayarlarda sorun var mı? Clear CMOS denedin mi CLR_CMOS pinlerden anakartındaki? @X99 yardımcı olur musun?

Clear CMOS yapıp dahili grafik kapatın. EXPO açmadan default ayarlarda gözleyin ilk etapta. @ryz Donanımsaldan ziyade belki yazılımsal, işletim sistemi ya da sürücü kaynaklı olabilir.

Direkt biostan sıfırlasam hocam?

Clear CMOS yapın. CLR_CMOS pinlere fişten çektikten sonra 10-15 saniye yıldız tornavida ucu dokunun. Sonrasında kasa Power tuşu, yani güç tuşuna 10 saniye basılı tutup statik alın. Sistemi başlatın. Dahili grafik kapatıp stokta deneyin.

Dahili grafik kapalı hocam eğer biostan EXPO açmam yapıyorsa nasıl 6000mhzde kullanıcam?

Ona sonra bakacağız. İlk önce pinlerden CMOS sıfırlayın, sonrasında dahili grafik kapatın sadece ve deneyin. Sorun çözülürse manuel ayarlanacak. Adım adım gidilmeli.

Dahili grafik kapalı hocam eğer biostan EXPO açmam yapıyorsa nasıl 6000mhzde kullanıcam?

Yanlış görmüyorsam şu 2 pinin altında CLR_CMOS yazıyor. Bu 2 pin altında CLR_CMOS yazdığına emin olun, sonrasında dediğim gibi sıfırlayın, sıfırlandığından emin olduktan sonra da dahili grafik kapatıp düz ayarlarda deneyin. Devam ederse yazılımsal sorun var. @ryz

1782214708971.webp

Clear CMOS ve fan ayarını yaptım Integrated Graphicsi kapattım

Clear CMOS pinden yaptıysanız ve sıfırlandıktan sonra dahili grafik kapatıp fan ayarı yaptıysan tekrardan deneyin. Sorun tekrarlarsa sürücü ya da işletim sistemi kaynaklıdır.