Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

kiymalipide

Başarılı
Merhaba,

İşlemci, anakart ve RAM'i yeni aldım fakat stutter sorunundan kurtulamıyorum.

Format attım, EXPO kapattım, PBO açıp kapadım, C-State açıp kapattım, işlemcinin dahili ekran kartını devre dışı bıraktım, DDU ile ekran kartı driverını sıfırlayıp tekrar kurdum, chipset kurdum, BIOS güncelledim, başka ne yapmam gerektiğini bilmiyorum.

Aşırı rahatsız edici; sürekli takılıyor, hatta bazen 1-2 saniyeliğine direkt kilitleniyor.

Ne yapmam lazım? Sorun ekran kartında mı yoksa işlemcide mi?

Denediğim oyunlar:
  • PUBG
  • PSO
  • Apex Legends
  • Rainbow Six Siege X
  • The Crew Motorfest
  • Cyberpunk 2077 (CP2077, menü geçişlerinde takılmalar hariç sorun çıkarmayan tek oyun.)

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Sanırım sorunu çözdüm ya. BIOS Restore Defaults yaptım ve sadece X3D Gaming Modu kapattım. Her şey fabrika ayarındayken test ettim ve 0 takılma. Sonra emin olmak için önce EXPO açtım ve test ettim. Baktım ki yine takılma yok üstüne performans arttı, sonra PBO aktif edip sadece Curve Optimizer'dan -35 ayarlayıp yine test yaptım. Sonuç muazzam.

Bu zaferimin üzerine rahat durdum mu? Tabi ki hayır.
Afterburner üzerinden kademeli şekilde +500 Memory, +50 Core olmak üzere toplam +2000 Memory, +350 Core OC yaptım. Sıcaklık 1 derece değişmedi ve her oyunda ortalama +30 FPS değer kazandım. +450 Core denedim ama hiçbir etkisi olmadı performansa, sanırım kart kendini bir yerden sonra limitliyor.
Pardon sistem bilgisi vermeyi unuttum sinirden.
MSI MAG X870E Tomahawk Wi-Fi
XPG Lancer Blade 6400MHz 24x2 48GB
Palit GameRock RTX 3080 Ti
Samsung 980 Pro, 990 Pro, 860 Evo
Wi-Fi/BT modüllerini BIOS'tan kapatıp denedin mi, Windows güç planı dengelide kalsın. RAM için 6000 CL30 denersen daha iyi olur. BIOS'ta DRAM Timings ve voltaj ayarları kısmını biliyorsan SS atayım onları geçir, bir de Nitro ayarları var, onları da dene. Global C-State Enable kalması daha iyi, iGPU kapalı kalsın.

@kiymalipide İşlemci neydi bu arada, bir de Afterburner kullanıyorsan GPU Power monitoring kapalı kalsın, GPU watt-volt vesaire izletme, onlar da drop yapıyor.

Wi-Fi/BT modüllerini BIOS'tan kapatıp denedin mi, Windows güç planı dengelide kalsın. RAM için 6000 CL30 denersen daha iyi olur. BIOS'ta DRAM Timings ve voltaj ayarları kısmını biliyorsan SS atayım onları geçir, bir de Nitro ayarları var, onları da dene. Global C-State Enable kalması daha iyi, iGPU kapalı kalsın.

@kiymalipide İşlemci neydi bu arada, bir de Afterburner kullanıyorsan GPU Power monitoring kapalı kalsın, GPU watt-volt vesaire izletme, onlar da drop yapıyor.
İşlemci 9800X3D. Wi-Fİ ve BT kapatıp denemedim. Güç planı Nihai Performans'ta, onu Dengeli yapayım. Afterburner kullanmıyorum, Steam ve Nvidia'nın kendi ölçüm yöntemlerini kullanıyorum, yukarıdaki sslerde gözüküyor zaten. RAM ile ilgili BIOS'dan hiç ayar bilmiyorum maalesef ama sslere göre deneyebilirim sanırım, bilemedim :D Nitro ayarı nedir? C-State Enable'da ve iGPU kapalı.

Maalesef değişen bir şey yok, %1 hiç stabil değil ve takılıyor. Anakart'ın bütün sürücüleri ve BIOS güncel.
1761512913533.webp

1761512927765.webp

1761512971405.webp

1761513038909.webp

1761513068941.webp

1761513099480.webp

1761513126173.webp

1761513152556.webp

@kiymalipide MSI'da bu ayarların karşılığını bulup SS'lerdeki gibi değişir misin, UCLK DIV1 Mod= UCLK=MCLK Frequency=6000 FCLK=2133 DRAM Voltaj ya da MEM VDD-1.4 VDDQ-1.4 VDDIO 1.4

İşlemci 9800X3D. Wi-Fİ ve BT kapatıp denemedim. Güç planı Nihai Performans'ta, onu Dengeli yapayım. Afterburner kullanmıyorum, Steam ve Nvidia'nın kendi ölçüm yöntemlerini kullanıyorum, yukarıdaki sslerde gözüküyor zaten. RAM ile ilgili BIOS'dan hiç ayar bilmiyorum maalesef ama sslere göre deneyebilirim sanırım, bilemedim :D Nitro ayarı nedir? C-State Enable'da ve iGPU kapalı.
Hepsi SS'lerde mevcut- MSI'da Overclock ya da Advanced kısımlarında mevcut, az arayıp rahatça bulursun. Karşılıklarını DRAM Timings'ten yazacaksın, timingleri, Voltajlar da MSI'da az ararsan bulursun Overlock bölümünde olsa gerek. @kiymalipide

Nihai performans değil dengelide kalması gerekiyor, bu verdiğim ayarları uygula 6000 MT/s için

Eki Görüntüle 196271
Eki Görüntüle 196272
Eki Görüntüle 196273
Eki Görüntüle 196274
Eki Görüntüle 196275
Eki Görüntüle 196276
Eki Görüntüle 196277
Eki Görüntüle 196278

@kiymalipide MSI'da bu ayarların karşılığını bulup SS'lerdeki gibi değişir misin, UCLK DIV1 Mod= UCLK=MCLK Frequency=6000 FCLK=2133 DRAM Voltaj ya da MEM VDD-1.4 VDDQ-1.4 VDDIO 1.4

Hepsi SS'lerde mevcut- MSI'da Overclock ya da Advanced kısımlarında mevcut, az arayıp rahatça bulursun. Karşılıklarını DRAM Timings'ten yazacaksın, timingleri, Voltajlar da MSI'da az ararsan bulursun Overlock bölümünde olsa gerek. @kiymalipide

Nihai performans değil dengelide kalması gerekiyor, bu verdiğim ayarları uygula 6000 MT/s için
Peki tek RAM ile mi çift RAM ile mi denemeliyim?