Sürücü sorunu da olabilir. Maalesef 50K sürücüleri halen sorunlu. Eski sürücüler(50K için olmayan) yükleyemediğinizden biraz bu sürücü döneminde sorunlarla karşılacağınızın bilincinde olun. Yeni ekran kartlarında sürücü sorunu hep yaşanır. Bu sefer Nvidia bir tık daha fazla tökezlediğinden, her şeyde bir sorun yaşanıyor.
Şimdilik yüklemediyseniz şu Hotfix sürücüsünü yükleyin. Nvidia forumuna giriş yapamadığımdan bu bağlantıyı paylaşıyorum. Site güvenilirdir.
Ama yüklemeden önce eski sürücüyü DDU yazılımı ile kaldırın.
DDU ile grafik kartınızın sürücüsünü kalıntı bırakmadan güvenli bir biçimde kaldırabilirsiniz!
Bağlantıdaki önerilere de bir göz atabilirsiniz. Gözünüzden kaçan güncelleme ve temel bakım iyi olacaktır.
Kayıt defterini onaran bir yazılım olduğunu sanmıyorum. Temiz kurulum sadece düzelmesini sağlar. Çok kurcalamadıysanız da bozulmaz.
Öncelikle güncelleme kontrolü yapın. Daha sonra dosya temizliği için 1-2 yöntem göstereceğim.
- Anakart sitesinden BIOS, ses ve ağ sürücülerini güncelleyin.
- AMD sitesinden anakart modeline uygun Chipset sürücülerini yükleyin.
- Ekran kartı sürücüsünü emin olmak adına DDU ile kaldırıp, tekrar yükleyin.
Son sürücüde sorun...
Bellek uyumsuzluk sorunu yaşıyor olabilirsiniz. Özellikle DDR5 tarafında 6000 MHz üstünde bu sorunlar daha çok yaşanıyor.
Almayın.
- Öncelikle 8000 MT/s RAM'ler CUDIMM RAM oluyor ve AMD'de resmi CUDIMM desteği yok.
- Ben şu anda MSI Z890 ACE anakart kullanıyorum. CUDIMM desteği olmasına rağmen 8200 MT/s'de sistem Windows'a geçemiyor.
- AMD için ideal frekans 6000 MT/s, üstünü önermem.
- 6000 MT/s ile 8000 MT/s arasında kayda değer bir performans farkı yok. Hava atmaktan başka bir işe yaramaz!
- Amacın fark yaratmak ise 6000 MT/s ama düşük CL belleklere bak.
Bir de bu sistem ile Windows 10'da durmanızı önermem. Güç seçeneğini de dengelide bırakmanızı öneririm.