Vangetta

Uzman
Merhaba. İyi sosyaller arkadaşlar.

Yakın zamanda PC güncellemesi yaptım. Mimar olduğum için render programlarında yüksek işlemci gücüne ihtiyaç duyuyorum ve haliyle oyun da oynuyorum. R9 3900X işlemcili bilgisayarımı, R9 9950X işlemci ve 2070 Super ekran kartımı ise Gigabyte RX 9070 XT olarak güncelledim. Anakart seçimim Gigabyte Aorus Elite X870, RAM’lerim ise XPG Lancer 32x2 6000 MHz.

PC’yi daha önce kurduğum gibi kurdum ve 2K oyun oynayarak başladım. Önce MW3 oyununda ayarlar ultra seviyede; ancak CPU saçma şekilde 80-85 °C arasında geziniyor. GPU’nun 80 °C seviyelerinde çalışmasına anlam verebiliyorum; ancak CPU için bu değerler bana fazla geldi. CPU-Z ile stres testi yaptım, maksimum 95 °C’yi gördü. Zaten üstünü ölçemiyor galiba; ancak bilgisayar kapanmadan çalışmaya devam etti, ona da şaşırdım. HOI4 oynarken de bazı zamanlarda 75-80 °C’yi gördü. Bilgisayar boşta iken sadece YouTube’da video izliyorum, sıcaklık ise 55 °C.

Geçici çözüm olarak BIOS ayarlarından CPU’yu 4.3 GHz’e sabitledim. Sıcaklık fırlaması artık yok; ancak maksimum performans almayacaksam ne işime yarar? Kasam Corsair 570X, soğutucum ise Corsair H150i Pro. Radyatörün önünde 3 adet LL120, arkasında ise 3 adet ML120 fan bulunmakta. İlk kurduğum zamanki hevesle yekpare yapıp koca bir blok oluşturmuştum ve canavar gibi çalışıyor.

iCUE yazılımına baktığım zaman CPU soğutma bloğu 34 °C görünürken, işlemcim 70 °C’lerde geziyor. Ancak bir temasızlık olduğunu düşünmüyorum çünkü kancalar tam oturuyor ve vidayı maksimum seviyede sıkmam gerekse güç uygulamam gerekiyor. GPU fanları inanılmaz derecede dönüyor ve müthiş ses yapıyor zaten.

Daha önceki sistemimde de 2K oyun oynuyordum ancak bu denli bir sorun yaşamamıştım. Belki benim cooler bloğum yapısal olarak oturmuyordur diye CPU frame sipariş ettim, gelmesini bekliyorum. Ancak o zamana kadar donanımsal bir arıza olabilir mi diye test yapmak istiyorum. Belki undervolt, belki başka bir şey; ancak fazla bilgim olmadığı için elim var mıyor. Neleri izlemem gerektiğine dair bir yol gösterebilirseniz sevinirim.

Şimdiden iyi sosyaller.

Son düzenleyen: Moderatör:
200W üstü güç çeken işlemcilerde ısınma tüm soğutucularda başlar, 300W'a yaklaşınca tutması için üst seviye soğutucu gerekir, bir anormallik yok.

Curve Optimizer ile biraz dizginlenebilir.

Kasa önündeki camı çıkarmanın da faydası olur.

Son düzenleme:
Oyunlarda normalden yüksek sıcaklık alıyorsunuz. 9950x3D ile hiçbir zaman bir oyunda 70 derece ya da fazlasını görmedim. (PBO açık, shader compile ederkenki sıcaklıkları ignoreliyorum) Soğutucu Arctic II 420mm.
Prime95 - OCCT Extreme testlerinde vb PBO açıkken 95 dereceyi görüyorum oda sıcaksa. Oda sıcak değilse 92-93 derece. Cinebech 23-24 te ise 77-82 derece arası gidip geliyor.
İşlemcinin bu sıcaklıklara çıkması normal bu arada. 95 derecede çalışacak şekilde tasarlanmış zaten, kendisini o dereceye geldiği zaman limitliyor.

200W üstü güç çeken işlemcilerde ısınma tüm soğutucularda başlar, 300W'a yaklaşınca tutması için üst seviye soğutucu gerekir, bir anormallik yok.

Curve Optimizer ile biraz dizginlenebilir.

Kasa önündeki camı çıkarmanın da faydası olur.
Bende öyle olduğunu düşünüyorum ancak donanımsal bir hata varsa bu ihtimalide es geçmek istemedim açıkçası. Benim pompa 6-7 senelik değiştirmek istemiyorum şahsen eğer zorunda kalmazsam. Curve optimizer konusunu bir araştırayım iyi bir detay oldu benim için. Belki undervolt yapmak zorunda kalmam böylelikle.
Oyunlarda normalden yüksek sıcaklık alıyorsunuz. 9950x3D ile hiçbir zaman bir oyunda 70 derece ya da fazlasını görmedim. (PBO açık, shader compile ederkenki sıcaklıkları ignoreliyorum) Soğutucu Arctic II 420mm.
Prime95 - OCCT Extreme testlerinde vb PBO açıkken 95 dereceyi görüyorum oda sıcaksa. Oda sıcak değilse 92-93 derece. Cinebech 23-24 te ise 77-82 derece arası gidip geliyor.
İşlemcinin bu sıcaklıklara çıkması normal bu arada. 95 derecede çalışacak şekilde tasarlanmış zaten, kendisini o dereceye geldiği zaman limitliyor.
Testlere baktığım zaman x3D işlemci ile arasında 20 derecelik bir fark görüyorum o yüzden fazla şaşırmam açıkçası kendisini kapatmadığı sürece yoğun bir sorun olmaz ancak benim aldığım herhangi bir render 3-4 saatlere ulaşabiliyor bazen ve full işlemci kullanımı bu sırada kapanmasını hiç istemem pimpirik seviyem bunu düşününce yükseliyor. İnternette izlediğim testlerde Ryujin Aio ile CPU-Z stress testinde 75-80 derecelere ulaştıklarını gördüm benim pompa ile aralarında fark bu kadar etkiler mi cidden ona emin olamadım açıkçası.

Soğutucune ne zaman satın aldın? Belirttiğin AIO çok eski bir tarihli çünkü büyük ihtimalle pompa ya da montajda problem olabilir.
İşlemci benim önceki pc den kalma. 2019da ilk çıktığı zamanlarda almıştım. Montaj kaynaklı bir problem olmadığına eminim pompada max derecede dönünce sesinden belli ediyor kendisini zaten.

Yapmamı önerdiğiniz bir test var mı incelemeyi kolaylaştırması için ?

Hocam konudan bağımsız imzanızdan sistemi gördüm ve merak ettim bu kasada kaç adet fan takılı ve yüksek fan sesi gibi durumlar yaşıyor musunuz?

Hocam konudan bağımsız imzanızdan sistemi gördüm ve merak ettim bu kasada kaç adet fan takılı ve yüksek fan sesi gibi durumlar yaşıyor musunuz?
Egzoz ve üst 2 fanlarım CM MF120. Ön tarafta Corsair H150i Pro Radyatörün üzerine bağlı 3 adet LL120, 3 ader ML120 fan var. Normal şartlarda pek ses sorunum yoktu ancak bu Gigabyte rx9070xt performansa geçince güzel ses yapıyor.

Egzoz ve üst 2 fanlarım CM MF120. Ön tarafta Corsair H150i Pro Radyatörün üzerine bağlı 3 adet LL120, 3 ader ML120 fan var. Normal şartlarda pek ses sorunum yoktu ancak bu Gigabyte rx9070xt performansa geçince güzel ses yapıyor.
Teşekkür ederim. Benim kasada da çok fan var bazen şu sessiz çalışan elektiriklik süpürgeler gibi çalışıyor noluyo diyorum.

Egzoz ve üst 2 fanlarım CM MF120. Ön tarafta Corsair H150i Pro Radyatörün üzerine bağlı 3 adet LL120, 3 ader ML120 fan var. Normal şartlarda pek ses sorunum yoktu ancak bu Gigabyte RX 9070 XT performansa geçince güzel ses yapıyor.

Radyatör öne takılı demişsiniz, hortumların çıktığı yer üstte mi? Altta mı?