Selamlar, hoş geldiniz. Bugün Rakan'ın oynanışından, skillerinin tüm detaylarına kadar her şeyini anlatacağım. Yaklaşık 4 yıldır severek Rakan oynuyorum ve en güvendiğim şampiyonum diyebiliriz. Rakan'ı mobilitesinden ve skill setinden dolayı çok seviyorum. Her duruma karşı bir çaresi var. Kalkanı, engage'i, güçlü bir CC chaini ve iyileştirmesi var. Savaşın ortasında dans etmek istiyorsanız Rakan önerebilirim. Son olarak Rakan'ın bazı yeteneklerinde Xayah ile ekstra uyumu olduğunu belirteyim. Gelin tüm detaylarıyla Rakan'ı size anlatayım.
1715347465943.webp

Yetenekler​

Pasif- Alımlı Kürk​

Rakan seviyesine bağlı olarak değişen sürelerde kalkan kazanır. Kalkan çatışma içinde bile kazanılabilir. Kalkan kırılana kadar Rakan'ın üstünde kalır. Çatışma sonrası eğer kalkan kırılmadıysa 5 saniye içinde kalkan maksimum güçte geri gelir. Kalkan birikmez. Rakan şampiyonlara vurdukça kalkanın cooldownını 1 saniye azaltır.
Takımında Xayah varsa, Xayah ve Rakan birlikte base atabilir. Xayah veya Rakan istedikleri zaman birbirinin baseine katılabilir. Teknik olarak son saniye Xayah'ın yanında base atarsanız 1 saniye içinde base atmış olursunuz.

Q- Göz Alıcı Tüy​

Rakan bir tüy fırlatır ve önüne çıkan ilk hedefe büyü hasarı verir. Tüy rakip bir şampiyona veya destansı canavara değerse, Rakan'ın etrafında küçük bir alan oluşur. 3 saniye içinde Rakan'ın bu alanına değen ilk takım arkadaşı Rakan'ı ve kendini iyileştirir. 3 saniye içinde kimse alana değmezse, Rakan kendini iyileştirir. Büyü kalkanları hasarı engeller ama iyileştirmeyi engellemez.

W- Zarif Uçuş​

Rakan belirli bir alana atlar ve kısa bir gecikmenin ardından alandaki rakipleri 1 saniyeliğine havaya kaldırır ve büyü hasarı verir. Rakan kitle kontrolü yerse bu yetenek yarıda kesilir.
Flash ve Hex-Flash ile kombolanabilir.

E- Savaş Dansı​

Rakan bir takım arkadaşına atlayarak, takım arkadaşına 3 saniyeliğine kalkan kazandırır. Bu yetenek 5 saniyeliğine bedelsiz olarak yeniden kullanılabilir. Rakan kitle kontrol yerse bu yetenek yarıda kesilir. Bu yeteneğin atılma hızı, Rakan'ın hareket hızı arttıkça, artar. Xayah'a atlarken Rakan daha uzak bir mesafeden atlayabilir. Bu yetenek aynı hedef üzerinde kullanılırsa, kalkan miktarı birikmez, süresi ve miktarı yenilenir.

R- Seri Cazibe​

Rakan 4 saniye boyunca hareket hızı kazanır, birimlerin içinden geçebilir ve değdiği rakip şampiyonlara büyü hasarı vererek onları charmlar ve %75 yavaşlatır. Her rakip sadece 1 kez charmlanabilir. Bi,rakip şampiyona değmek, ultinin süresini 0,75 saniye uzatır. Rakan ilk rakibe değdiğinde 1.5 saniyeliğine %150 hareket hızı kazanır. Bu hareket hızı zamanla azalır. Rakan ultisini kullanırken basic saldırı yapamaz ancak yeteneklerini kullanabilir.

Kombolar​

Rakan'ın pek bir kombosu yok. Özetlemem gerekirse Q+W yaparak Q'nun animasyonunu gizleyebilirsiniz. Serbest kamerada oynuyorsanız E+W yaparak daha hızlı şekilde rakiplere ulaşabilirsiniz. Ultiniz açıkken önce Flash atıp sonra W atarak CC chain yapabilirsiniz. Hex-Flash'ınız varsa, Hex-Flash basılı tutup, attıktan hemen sonra W atarak W menzilini artırabilirsiniz.

Rünler ve Eşyalar​

Rünler​

Ben aşırı agresif bir Rakan oyuncusuyum bu yüzden her zaman Glacial Augment oynuyorum. Altına gelen rünlerimi söyleyeyim.
Glacial Augment aldığım için doğal olarak Inspiration ağacını kullanıyorum. Altına Hex-Flash alıyorum. Mobilitemi artırıyor.
Altına Future's Market alıyorum.
Spellerimin daha hızlı gelmesi için de son olarak Cosmic Insight alıyorum.

Yan taraftan Domination alıyorum.
Görüş temizlediğim zaman totem harcamadan yenisini koymak için Zombie Ward alıyorum.
Alt taraftan ultimin daha hızlı gelmesi için Ultimate Hunter alıyorum.

Niteliklerde 1 AD, hareket hızı ve Tenacity alıyorum. Anlayacağınız kullandığım tek rün sayfası var ve değiştirmiyorum.
1715349427402.webp

Eşyalar​

Rakan'ın sabit olarak 2 eşyası var. Zeke ve Solari. Bu ikisinden sonra oyun gidişatına göre eşya kasmalısınız. Rakan şu metada savaşı başlatır ve tanıklayabildiğini tanklar. Savaşı siz yönetirsiniz. ADCarry'nizi koruyun ve onu oynatın. Halihazırda kullandığım eşya setini aşağı bıraktım.
{"title":"THE CHARMER by Aeronight","associatedMaps":[],"associatedChampions":[497],"blocks":[{"items":[{"id":"3865","count":1},{"id":"2003","count":2},{"id":"3340","count":1}],"type":"Starting Items"},{"items":[{"id":"3067","count":1},{"id":"1001","count":1}],"type":"Early Items"},{"items":[{"id":"3050","count":1},{"id":"3158","count":1},{"id":"3190","count":1},{"id":"3002","count":1}],"type":"Most Need Items"},{"items":[{"id":"3109","count":1},{"id":"2504","count":1},{"id":"3083","count":1},{"id":"4401","count":1},{"id":"3075","count":1},{"id":"3143","count":1}],"type":"Items Purchased by Condition"},{"items":[{"id":"2138","count":1},{"id":"2140","count":1},{"id":"2139","count":1}],"type":"Potions"}]}

Oynanış​

Rakan bir support. Oyunun ilk safhalarında yanındaki ADCarry ve oynadığı matchupa göre oynamanız gerekiyor. Eğer karşınızda engage bir support yani Nautilus gibi bir support varsa çalıları kullanarak baitleyin ve ADCarry'nize fırsat yaratın. Müsait bir zamanda ise takasa girin. Takas bittikten sonra Q atarak canınızı doldurun. Eğer peelar bir support varsa sürekli takas deneyin. Manası bitene kadar.
Eğer yanınızda menzili yüksek bir ADCarry varsa biraz yanında bekleyin. Farmlamak istiyorsa koridoru kule altında freezeleyin ve roama çıkın. Eğer agresif bir ADCarry varsa koridoru sürekli ittirin ve görüş alın.
Takım savaşlarına gelirsek, hedefiniz daima taşıyıcılar olmalı. ADC kastıysa takıma call verin, ADC'ye engage atın. Ama önceliğiniz kendi ADCarry'niz olsun. Korumayı ihmal etmeyin. 3 adet uzun menzilli dashiniz var. İyi değerlendirin.

Emeğine sağlık. Uğraşmışsın başka yerlerden kopyalayıp ta buralara rehber diye yapıştırmışsın. Teşekkür ederiz. 😌

Rakan, ekürisi Xayah ile birlikte gerçekten iyi sinerji yakalıyor. Dikkatli oynayınca hem koridorda çok sağlam dürtme potansiyeline sahip hem de savaş başlatma özelliği ile bizim takımın ormancısının baskına geldiği anlarda rakibi yakalayabiliyor. Takım savaşlarında zaten ultisi ile kalabalık arasına girdiğinde çok etkili oluyor ve üstüne rakibi sersemletiyor. Çok sevdiğim bir support. Adc main olarak yanımda bir Rakan bana hep güven vermiştir.

Rakan maini olarak rehberi çok beğendim. TF'lerde çok etkili olan bir çardır. Basit ama etkili olan, en sevdiğim kombosudur: Ulti + W. Çünkü genellikle ani savaş başlatma hareketidir. Bu kombonun zamanında çok ekmeğini yedim. Farkında olmadan Rakan'ı oynayanlar arasında ilk 700 arası sıralamasındaydım.

Ayrıca sizden Leona için bir rehber bekliyorum hocam. :)

Rakan maini olarak rehberi çok beğendim. TF'lerde çok etkili olan bir çardır. Basit ama etkili olan, en sevdiğim kombosudur: Ulti + W. Çünkü genellikle ani savaş başlatma hareketidir. Bu kombonun zamanında çok ekmeğini yedim. Farkında olmadan Rakan'ı oynayanlar arasında ilk 700 arası sıralamasındaydım.

Ayrıca sizden Leona için bir rehber bekliyorum hocam. :)
Hocam Leona'ya hakim değilim ne yazık ki. Ayrıca Ulti Flash W çok iyi kombodur.