@ONDEARTH bu konuda hala şüphen var ise, buyur gel seni misafir edelim. JEDEC, EXPO, Manuel olarak ayarlanan profilleri kendin kullan düşüncelerini aktar. Cidden zen ilet AM5 kullanıyor isen kendin dene.CCD ve IOD voltajı değişince bile oyunun akıcılaşıyor. Mermi atışların değişiyor. Nasıl bir savunma bu? 60Hz kullanıyor isen sorun yok.
Valla gece gece Cap Frame X açtım 32MB CCD ne alemde bakalım diye.Paylaştığım rehberi incelemenizi rica edeceğim. Böyle görüşlere nereden ve nasıl kapıldığınızı çok merak ediyorum zira. Elinizde bir kanıt mevcut mu? 3-5 FPS deyimini nereden gördünüz ya da öğrendiniz? AM5 platformunda bilhassa Benchmark yapıp kıyas ettiniz mi? Bir kanıta dayandırmamız gerekiyor çünkü. Yapılan tüm işlemler sizin söyleminize göre hiçbir katkısı olmayan ve tamamıyla boş işlemler. Rehberde bu detaya değindim, aktif soğutma örnekleri paylaştım. Sabitleme ihtiyacı yok, aynı şekilde uygularsanız göreceksiniz zaten.
@Yakuza Bu konudaki görüşlerinizi aktarırsanız sevinirim. Çünkü ''boş iş'' olarak görülüyor. Rehberde bahsettiğim kişi de size aktardığım üzere aynı söylemde bulunuyordu. AM5 platformunda ilk defa rehber yayınlayan kişiden söz ediyorum. Bu konuda ciddi bir yanılgı ve deneyim eksikliği mevcut. İnsanların yanlış bilgilendirilmesine gönlüm razı gelmediğinden zaten o rehberi hazırladım.
Bu forumda en azından bu tarz söylemlere mani olmamız lazım ya da bir kanıta dayandırmamız lazım. Kanıta dayalı olmayan hiçbir söylem bu forumda yer almamalı. Eğer alırsa bunca emek ve zaman boşa gitmiş olacak. İnsanlar yanlış bilgilenmiş ve yönlendirilmiş olacak. Kendi üzerinizde alıp denemeden, birebir aynı ayarları uygulamadan, mobil işlemci ile Desktop kıyası yapılarak yorum yapılmasını çok yanlış buluyorum. İki platform birbirinden apayrı.
Zaten piyasada hali hazırda 1 tane boş adam geziyor, aynı senaryonun bu forumda dallanıp budaklanmasına benim gönlüm el vermez. O kadar emek vererek DDR5 sistemler adına 100K kelimelik bir makale yazdım. Bunların hepsi nasıl bomboş şeyler ya da 3-5 kişinin bir eğlencesi olabilir? Gerçekten akıl tutulması, başka bir şey değil.
Biz bunun için buradayız ama görüyorum ki bunun hiçbir anlam ve önemi yok. Boşuna uğraşmışız bunca zaman. Ben üzerime düşen görevi yerine getirip 100K kelime içeren bir makale hazırladım. Yılların tecrübesini aktardım. Daha da kimseye yardımcı olmayacağım zaten, insanlar vefasız çünkü.
Bedavaya hiç kimse bu işi babasının hayrına yapmaz, bana bu net şekilde öğretildi ki benim de bedavaya hiçbir konuya el atmamam lazım. Şimdiye dek yüzlerce sistem ayarladım, sabaha kadar sistem Tune'ladım. Bunlar 3-5 kişinin eğlencesi ve boş iş olarak görülüyorsa benim burada işim bitmiş, demektir.
@Ayhan Dönmez aktif soğutma nasıl ki işlemci de ve GPU da önemli ise RAM içinde o kadar önemli, iyi bir soğutmaya sahip olmayan işlemcide TDP PPT düşürme yoluna başvuruluyor ya da Undervolt yapılıyor, yani frekansı düşürülüyor ki işlemci yüksek sıcaklıklarda çalışmasın ama bu o kadar mantıksız bir hareket ki bana göre ben bir bileşeni alıyorsam %100 ünü kullanmak isterim niye %70 ini kullanayım? Verdiğim paradan tam verim almak isterim. Dolayısıyla düz mantık düşünmek lazım, belleklerden TAM VERİM almak istiyorsak AKTİF SOĞUTMA GEREKLİ.@Styxrage Rehberde Timing ayarları sonrası Bench sonuçlarını aktarabilir misin?
Herkese selam,
AM5 sistemlerde DDR5 Manuel Tuning ve RAM Overclock özelinde güncel rehberlerde birtakım eksiklikler, daha doğrusu hatalar(doğru bilinen yanlışlar) bulunduğundan ve birçok kullanıcı Boot sorunları yaşadığından dolayı böyle bir rehber hazırlamaya karar verdim. Bu rehberde işlemci, anakart ve RAM üçlemesini birlikte ele alacağız. DDR5'te Manuel Tuning işlemi tam anlamıyla sadece Hynix M-die, A-die, H-die ve Samsung B-die özelinde yapılabilmektir. Geri kalanlarda düz EXPO Boot ediyorsa ve sorunsuzsa o şekilde kullanmak lazımdır. Diğer IC'ler hakkında elde maalesef ki net bir...
- Ayhan Dönmez
- 6000 am5 ayar bellek bios ddr5 ddr5 ram ddr5 ram ayarı hynix manuel ram ram ayarı sk hynix timing
- Forum: RAM
@ggbye Aktif soğutma olayı hakkında ne düşünüyorsun? Aktif soğutma ''saçma'' olduğundan söz edilmiş.
@MAH0A Aktif soğutma gereksiz olup olmadığı konusunda sizin de görüşlerinizi merak etmekteyim.
@Ayhan Dönmez aktif soğutma nasıl ki işlemci de ve GPU da önemli ise RAM içinde o kadar önemli, iyi bir soğutmaya sahip olmayan işlemcide TDP PPT düşürme yoluna başvuruluyor ya da Undervolt yapılıyor, yani frekansı düşürülüyor ki işlemci yüksek sıcaklıklarda çalışmasın ama bu o kadar mantıksız bir hareket ki bana göre ben bir bileşeni alıyorsam %100 ünü kullanmak isterim niye %70 ini kullanayım? Verdiğim paradan tam verim almak isterim. Dolayısıyla düz mantık düşünmek lazım, belleklerden TAM VERİM almak istiyorsak AKTİF SOĞUTMA GEREKLİ.
Yakın zamanda hem GPU hem CPU hem RAM optimize edilince sıcaklık, güç tüketimi ve FPS ne yönde davranış gösterecek, bununla alakalı birkaç oyun testi yapacağım, RAM leri sadece EXPO yu açarak da test edeceğim. Bir de tüm sistemi default haline alıp sadece EXPO aktif (Günümüz TR kullanıcılarının %95 i) olarak test gerçekleştireceğim. @Ayhan Dönmez hocamızın rehberine uygulamalı olarak bu yönde bir katkı sağlamaya çalışacağım, o Teorik kısmını bizlere anlattı. Ben ise pratikte neler olduğunu kanıtlar ile göstereceğim. Vaktim olursa bu haftasonuna kadar böyle bir rehber içeriği hazırlayacağım.
Çok iyi düşünmüşsün, böyle bir şeye gerçekten gerek var. @Yakuza da o konuda yardımcı oldu, teşekkürlerimi sunuyorum. Rehberinizde DDR5 Rehberi'ni kaynak göstermeyi unutmayın. Olabildiğince ilgi ve alakayı bu yöne doğru kaydırmamız lazım. İnsanlar doğru bilgiye hasret kalmış.Cehalet perdesi artık aralandı, gerçekler gün yüzüne çıktı.
Ayrıca bu ana rehber kapsamında da sonuçları ayreten paylaşmanı isterim, çok değerli ve önemli olacaktır.
R5 5600- R5 7500F gibi işlemciler özelinde online rekabetçi gereksiniminde tam sınırda olduğu için RAM ayarı yapılsa ve rahatlatsa bile yaşanan drop işlemci'yi işaret eder. Bu oyunlar CS2-Valorant ve diğer MOBA LoL vs. 4 çekirdeği sonuna kadar kökler yani 4 Core 8 thread bu oyunlara ayrılmış ve bomboş olmalı, mümkünse C-State kapalı olmalı, güç ayarları maximum performans seçilmeli ve CPU Set Setter gibi programlar ile oyunun kullanacağı çekirdekler de kilitlenmiş olmalı. 6 çekirdekli işlemciler maalesef sınırda kaldığı için düzgün bir deneyim yaşatmıyor bu devirde. Windows 11'de, Windows+Anti Cheat+Fare+Klavye+Mikrofon vs aynı anda 2 çekirdekte iş yapamıyor ki bir de üstüne Discord falan açanlar hatta Alt Tab'da Chrome veya Spotify'da chill muzik takılanlar var hele onlar hiç abi ayar yaptık ama hala drop var o bu falan demesin gitsin 8 çekirdekli işlemci alsın.
Zen6'lar ile birlikte 9800X3D serisi 12 çekirdeğe terfi edecek, 9950X3D'ler de 16 yerine 24 çekirdeğe terfi edecek, o zaman işte ucuz yollu 32 veya 48MB önbellekli yeni işlemciler 8 çekirdekli olur RAM ayarlamaları ile tam rahatlık sağlanır.
RAM konusunra ben PC toplarken ilk anakart+GPU+SSD satın almıştım. RAM'leri Corsair olarak bakarken adamlar anakart olarak 10layer kullanılmasını tavsiye etmişler. İş işten geçti artık anakartı da almışız ya 6000MHz CL30 MSI Carbon her türlü kaldırır deyip siparişi verdim öyle. Ama neden özellikle 10 layer tavsiye edildiğini tam anlayamadım @Ayhan Dönmez
DRAM stabilitesi ve sinyal yolakları, veri yolları arasında katman sayısının artması aşırı önem taşıyor. 6-Layer ile 10-Layer bir kart arasında ciddi fark var. Yine 1 DPC/2 DPC muhabbeti de ciddi önem taşır, olası parazitlerin ve sinyal kaybının önüne geçmek adına Layer ve DPC ayrımı, eğer ki RAM ya da CPU Overclock ile uğraşacaksan şu an için DDR5'te ciddi önem taşıyor. Carbon kartında sorun yaşamazsın ama, 2 DPC 8-Layer 6000-6400 ve 8000-8200 MT/s için Golden bir çipte yeterlidir. 2x32 DR yerine 2x16 SR modüller ile dediğim frekans aralıkları Golden bir çipte mümkündür. Üzeri görülemez Ambient'te.
Hatta Tachyon X870 çipset ve 10 Layer'dir. Diğer üst segment X870E kartların aksine, tek çipset bulunur Tachyon'da. E çipset kartlarda paralel bağlı bir yonga daha bulunur, bu da ayrıca parazit kaynağıdır. Ne kadar çipset, M.2 ve USB portu, o kadar instabilite etkeni demektir RAM OC işinde. Hepsi önem arz eder, minik dokunuşlar önemlidir. 8600 MT/s yerine 8700 MT/s açabilmek için bu adımların hepsi gerekli. 6000 1:1 mod her türlü açılıyor zaten. @Yakuza
2-3 gündür misafirim vardı pek bakamadım. Güncel ayarlarımla test yaptım, sonuçlar şu şekilde;@Styxrage Rehberde Timing ayarları sonrası Bench sonuçlarını aktarabilir misin?
2-3 gündür misafirim vardı pek bakamadım. Güncel ayarlarımla test yaptım, sonuçlar şu şekilde;
1024x768FPS: Avg=658.5, P1=231.3
FPS: Avg=653.2, P1=224.4
FPS: Avg=646.2, P1=230.8
FPS: Avg=639.9, P1=236.7
FPS: Avg=645.3, P1=216.1
Bunlar ekte bıraktığım Timing ayarları ve -30 +200MHz PBO sonrası final değerlerim. Şu an boşum, PBO kapatıp tekrar Benchmark yapar eklerim.
(Zen, voltaj ayarlarımın bazılarını yanlış gösteriyor, ayarları bire bir kopyalamayın.)
Hocam burası biraz karıştı zaten, ben 4800, 6000 EXPO, ve sayenizde yaptığım 6400 CL28'i temiz bir şekilde rehberinize eklerim.Aynısını DDR5 RAM Overclock rehberine iletme şansın var mıdır? Senin adına iletmem çok doğru olmayacaktır. O rehber altında tüm sonuçları toplamamız uygun olacaktır. İnsanlar sonrasında ne işe yaradığını anlamıyor. Rehberde değindim ama CS, Valorant oynamadığımdan sonuçları entegre edemedim. Sizin sistemlerinizi hususi olarak ayarladığımdan sonuçlarınızı rehberde paylaşmanızı beklemekteyim. @Styxrage Vakit olduğunda daha iyilerini de yaparız, ama ancak bu kadar oluyor. 6400 1:1 IMC limiti.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?