CCD ve IOD voltajı değişince bile oyunun akıcılaşıyor. Mermi atışların değişiyor. Nasıl bir savunma bu? 60Hz kullanıyor isen sorun yok.

CCD ve IOD voltajı değişince bile oyunun akıcılaşıyor. Mermi atışların değişiyor. Nasıl bir savunma bu? 60Hz kullanıyor isen sorun yok.
@ONDEARTH bu konuda hala şüphen var ise, buyur gel seni misafir edelim. JEDEC, EXPO, Manuel olarak ayarlanan profilleri kendin kullan düşüncelerini aktar. Cidden zen ilet AM5 kullanıyor isen kendin dene.

Dosya Ekleri

• sss.webp
    sss.webp
    27,2 KB · Görüntüleme: 51
  • sssewe.webp
    sssewe.webp
    9,8 KB · Görüntüleme: 51
Son düzenleme:
Paylaştığım rehberi incelemenizi rica edeceğim. Böyle görüşlere nereden ve nasıl kapıldığınızı çok merak ediyorum zira. Elinizde bir kanıt mevcut mu? 3-5 FPS deyimini nereden gördünüz ya da öğrendiniz? AM5 platformunda bilhassa Benchmark yapıp kıyas ettiniz mi? Bir kanıta dayandırmamız gerekiyor çünkü. Yapılan tüm işlemler sizin söyleminize göre hiçbir katkısı olmayan ve tamamıyla boş işlemler. Rehberde bu detaya değindim, aktif soğutma örnekleri paylaştım. Sabitleme ihtiyacı yok, aynı şekilde uygularsanız göreceksiniz zaten.

@Yakuza Bu konudaki görüşlerinizi aktarırsanız sevinirim. Çünkü ''boş iş'' olarak görülüyor. Rehberde bahsettiğim kişi de size aktardığım üzere aynı söylemde bulunuyordu. AM5 platformunda ilk defa rehber yayınlayan kişiden söz ediyorum. Bu konuda ciddi bir yanılgı ve deneyim eksikliği mevcut. İnsanların yanlış bilgilendirilmesine gönlüm razı gelmediğinden zaten o rehberi hazırladım.

Bu forumda en azından bu tarz söylemlere mani olmamız lazım ya da bir kanıta dayandırmamız lazım. Kanıta dayalı olmayan hiçbir söylem bu forumda yer almamalı. Eğer alırsa bunca emek ve zaman boşa gitmiş olacak. İnsanlar yanlış bilgilenmiş ve yönlendirilmiş olacak. Kendi üzerinizde alıp denemeden, birebir aynı ayarları uygulamadan, mobil işlemci ile Desktop kıyası yapılarak yorum yapılmasını çok yanlış buluyorum. İki platform birbirinden apayrı.

Zaten piyasada hali hazırda 1 tane boş adam geziyor, aynı senaryonun bu forumda dallanıp budaklanmasına benim gönlüm el vermez. O kadar emek vererek DDR5 sistemler adına 100K kelimelik bir makale yazdım. Bunların hepsi nasıl bomboş şeyler ya da 3-5 kişinin bir eğlencesi olabilir? Gerçekten akıl tutulması, başka bir şey değil.

Biz bunun için buradayız ama görüyorum ki bunun hiçbir anlam ve önemi yok. Boşuna uğraşmışız bunca zaman. Ben üzerime düşen görevi yerine getirip 100K kelime içeren bir makale hazırladım. Yılların tecrübesini aktardım. Daha da kimseye yardımcı olmayacağım zaten, insanlar vefasız çünkü.

Bedavaya hiç kimse bu işi babasının hayrına yapmaz, bana bu net şekilde öğretildi ki benim de bedavaya hiçbir konuya el atmamam lazım. Şimdiye dek yüzlerce sistem ayarladım, sabaha kadar sistem Tune'ladım. Bunlar 3-5 kişinin eğlencesi ve boş iş olarak görülüyorsa benim burada işim bitmiş, demektir.
Valla gece gece Cap Frame X açtım 32MB CCD ne alemde bakalım diye.

İşlemci burada 5550-5650Mhz bandında çalıştı, çekirdek yükleri 8 adete yayıldığı için daha dengeliydi.

Valorant 1080p Performansı böyle. Cap Frame X kayıt alırken kendisi oto 1080p'ye çeker.

1777598688314.webp

%1 Orada ne yazıyor 376 FPS.

Hadi haritadan haritaya değişir biraz pay bırakalım %1 320 ortalama desek 32MB L3 işlemci ile 300-320Hz monitör bu ayarlarla rahatlıkla kullanılabilir.

Biz ne duyuyoruz forumlarda ? %1 FPS çok düşük 160-180-200-220FPS alıyorum(genelde bu aralıklardadır), 320-360hz monitör'de takılma var ve akıcılık yok diye şikayetler. Bırak 300Hz'yi, 240Hz bile sıkıntılı yani ki 240Hz artık standart oldu piyasada.

Asıl konu bunun ile birlikte fare çevirdiğinde oyun kamerasının da aynı tepkisellikte olmaması. Şikayetler neler? Oyun kamerası çevrilirken sanki yağda akıyormuş gibi. Hiç sekmez bu kelamlar. Bu kısım FPS-Yarış vb. hızlı tepki gerektiren oyunlarda Düz EXPO1'e bırakılamayacak kadar zaruri ki anlık hareket-anlık tepkiyi gören evet bu sefer oldu gerçekten diyor.

7500F performansını tam kestirebilmem için PBO ayarlarından temel hızı düşürüp ardından Fmax'a eksi değer verip 7500F'i taklit etmem gerekir ki zamanında yaptım hatta statik 4.5Ghz+No PBO ile R5 5600 taklidi denedim ama böyle bile olsa Zen4 ile Zen5 Arasında IPC olarak azımsanmayacak fark var(%25'e varan) bu yüzden birebir taklit olmuyor, onun için 7950x3D sahibi birisinin oturup uğraşması gerek. 9700x de mesela zen5 ve 5.5Ghz hızında çalışıyor ki 9700x bu performansı rahatlıkla verebilir. 9950x3D özünde 9850x3D+9700x çipletlerinin birleşimidir.

Ekleme : Bu işlemler aslında size 2-3 yıl sonraki teknolojiyi tecrübe etmenize olanak sağlıyor.

Ekleme 2 : Monitörüm 240Hz. 270'e OC olabiliyor ama 240 stabildir diye 240 kullanırım. Ben çok dürüstçe söyleyebilirim x3D ile non-x3D arasında hiç bir fark görmedim oyun seansında, aynı akıcılık aynı vuruş hissi. 400-500Hz monitörüm olsaydı o zaman x3D farkını hissedebilirdim.

Sürücü farklarına da değineyim. Nvidia Studio sürücüsü testlerden daha uzun süre geçirilmiş ve sonradan yayınlanan sürücüdür. Game Ready sürücüleri mayın eşekliği yapılması için önceden piyasaya salınır, gelen feedbackler ile Studio sürücüsünü tamamlarlar. AI entegrasyonu yapılıyor maalesef şu anki durum bu.

Disney'e film/animasyon çeken ekip sürücü crash yüzünden render'ı gümlediğinde sahibi/ceo'su gider Jensen'i telefonla arayıp sövebilir. İşler öyle ciddi.

591.74 Studio Sürücüsü RTX Auto HDR dışında hiç bir problemi olmayan(Problem bazı oyunlarda renklerin soluklaşması), DLSS 4.5 Destekleyen ve topluluğun çoğunluğunun hala sıkı sıkıya bağlı kaldığı stabil sürücü olduğundan dolayı evvelki benchmark o sürücüdeydi ki zaten HDR bende kapalıdır. Yeni çıkan Game Ready sürücüsünün mayın eşekliğini yapanları reddit başlıklarında okudum bir şans verdim ve yükleyip öyle test aldım, sürücü fena değil şimdilik bir sıkıntısı yok.

Ekleme 3 : Benim kasanın kerametinden olabilir, Ram'i soğutan Fanın hızı 3000RPM'de, ben sabitledim. Normalde bunun çok ciddi derecede duyulup rahatsız etmesi gerekirdi fakat kasanın kerametinden. Ses geçirmiyor, sadece radyatör fanları çok yüke girerse jet motoruna dönüşür o kadar. Kasa ses yalıtımı da önemliymiş.

MSI MEG Prospect 700R, 21 yıl önce aldığım Thermaltake Kandalf kasası gibi maşallahı var.

@Ayhan Dönmez

Benim ağzımda sık kullandığım bir laf vardır : "Bunların amacı üzümü yemek değil bağcıyı dövmek" diye. Ondan çok takılmamak gerek.

Son düzenleme:
@Styxrage Rehberde Timing ayarları sonrası Bench sonuçlarını aktarabilir misin?

@ggbye Aktif soğutma olayı hakkında ne düşünüyorsun? Aktif soğutma ''saçma'' olduğundan söz edilmiş.

@MAH0A Aktif soğutma gereksiz olup olmadığı konusunda sizin de görüşlerinizi merak etmekteyim.
@Ayhan Dönmez aktif soğutma nasıl ki işlemci de ve GPU da önemli ise RAM içinde o kadar önemli, iyi bir soğutmaya sahip olmayan işlemcide TDP PPT düşürme yoluna başvuruluyor ya da Undervolt yapılıyor, yani frekansı düşürülüyor ki işlemci yüksek sıcaklıklarda çalışmasın ama bu o kadar mantıksız bir hareket ki bana göre ben bir bileşeni alıyorsam %100 ünü kullanmak isterim niye %70 ini kullanayım? Verdiğim paradan tam verim almak isterim. Dolayısıyla düz mantık düşünmek lazım, belleklerden TAM VERİM almak istiyorsak AKTİF SOĞUTMA GEREKLİ.

Yakın zamanda hem GPU hem CPU hem RAM optimize edilince sıcaklık, güç tüketimi ve FPS ne yönde davranış gösterecek, bununla alakalı birkaç oyun testi yapacağım, RAM leri sadece EXPO yu açarak da test edeceğim. Bir de tüm sistemi default haline alıp sadece EXPO aktif (Günümüz TR kullanıcılarının %95 i) olarak test gerçekleştireceğim. @Ayhan Dönmez hocamızın rehberine uygulamalı olarak bu yönde bir katkı sağlamaya çalışacağım, o Teorik kısmını bizlere anlattı. Ben ise pratikte neler olduğunu kanıtlar ile göstereceğim. Vaktim olursa bu haftasonuna kadar böyle bir rehber içeriği hazırlayacağım.

Son düzenleme:
@Ayhan Dönmez aktif soğutma nasıl ki işlemci de ve GPU da önemli ise RAM içinde o kadar önemli, iyi bir soğutmaya sahip olmayan işlemcide TDP PPT düşürme yoluna başvuruluyor ya da Undervolt yapılıyor, yani frekansı düşürülüyor ki işlemci yüksek sıcaklıklarda çalışmasın ama bu o kadar mantıksız bir hareket ki bana göre ben bir bileşeni alıyorsam %100 ünü kullanmak isterim niye %70 ini kullanayım? Verdiğim paradan tam verim almak isterim. Dolayısıyla düz mantık düşünmek lazım, belleklerden TAM VERİM almak istiyorsak AKTİF SOĞUTMA GEREKLİ.

Yakın zamanda hem GPU hem CPU hem RAM optimize edilince sıcaklık, güç tüketimi ve FPS ne yönde davranış gösterecek, bununla alakalı birkaç oyun testi yapacağım, RAM leri sadece EXPO yu açarak da test edeceğim. Bir de tüm sistemi default haline alıp sadece EXPO aktif (Günümüz TR kullanıcılarının %95 i) olarak test gerçekleştireceğim. @Ayhan Dönmez hocamızın rehberine uygulamalı olarak bu yönde bir katkı sağlamaya çalışacağım, o Teorik kısmını bizlere anlattı. Ben ise pratikte neler olduğunu kanıtlar ile göstereceğim. Vaktim olursa bu haftasonuna kadar böyle bir rehber içeriği hazırlayacağım.

Çok iyi düşünmüşsün, böyle bir şeye gerçekten gerek var. @Yakuza da o konuda yardımcı oldu, teşekkürlerimi sunuyorum. Rehberinizde DDR5 Rehberi'ni kaynak göstermeyi unutmayın. Olabildiğince ilgi ve alakayı bu yöne doğru kaydırmamız lazım. İnsanlar doğru bilgiye hasret kalmış. :) Cehalet perdesi artık aralandı, gerçekler gün yüzüne çıktı.

Ayrıca bu ana rehber kapsamında da sonuçları ayreten paylaşmanı isterim, çok değerli ve önemli olacaktır.

Çok iyi düşünmüşsün, böyle bir şeye gerçekten gerek var. @Yakuza da o konuda yardımcı oldu, teşekkürlerimi sunuyorum. Rehberinizde DDR5 Rehberi'ni kaynak göstermeyi unutmayın. Olabildiğince ilgi ve alakayı bu yöne doğru kaydırmamız lazım. İnsanlar doğru bilgiye hasret kalmış. :) Cehalet perdesi artık aralandı, gerçekler gün yüzüne çıktı.

Ayrıca bu ana rehber kapsamında da sonuçları ayreten paylaşmanı isterim, çok değerli ve önemli olacaktır.

R5 5600- R5 7500F gibi işlemciler özelinde online rekabetçi gereksiniminde tam sınırda olduğu için RAM ayarı yapılsa ve rahatlatsa bile yaşanan drop işlemci'yi işaret eder. Bu oyunlar CS2-Valorant ve diğer MOBA LoL vs. 4 çekirdeği sonuna kadar kökler yani 4 Core 8 thread bu oyunlara ayrılmış ve bomboş olmalı, mümkünse C-State kapalı olmalı, güç ayarları maximum performans seçilmeli ve CPU Set Setter gibi programlar ile oyunun kullanacağı çekirdekler de kilitlenmiş olmalı. 6 çekirdekli işlemciler maalesef sınırda kaldığı için düzgün bir deneyim yaşatmıyor bu devirde. Windows 11'de, Windows+Anti Cheat+Fare+Klavye+Mikrofon vs aynı anda 2 çekirdekte iş yapamıyor ki bir de üstüne Discord falan açanlar hatta Alt Tab'da Chrome veya Spotify'da chill muzik takılanlar var hele onlar hiç abi ayar yaptık ama hala drop var o bu falan demesin gitsin 8 çekirdekli işlemci alsın.

Zen6'lar ile birlikte 9800X3D serisi 12 çekirdeğe terfi edecek, 9950X3D'ler de 16 yerine 24 çekirdeğe terfi edecek, o zaman işte ucuz yollu 32 veya 48MB önbellekli yeni işlemciler 8 çekirdekli olur RAM ayarlamaları ile tam rahatlık sağlanır.

RAM konusunda ben PC toplarken ilk Anakart+GPU+SSD peşin satın almıştım. RAM'leri Corsair olarak bakarken adamlar anakart olarak 10 Layer kullanılmasını tavsiye etmişler. İş işten geçti artık anakartı da almışız ya 6000MHz CL30 MSI Carbon her türlü kaldırır deyip siparişi verdim öyle. Ama neden özellikle 10 Layer tavsiye edildiğini tam anlayamadım. @Ayhan Dönmez

R5 5600- R5 7500F gibi işlemciler özelinde online rekabetçi gereksiniminde tam sınırda olduğu için RAM ayarı yapılsa ve rahatlatsa bile yaşanan drop işlemci'yi işaret eder. Bu oyunlar CS2-Valorant ve diğer MOBA LoL vs. 4 çekirdeği sonuna kadar kökler yani 4 Core 8 thread bu oyunlara ayrılmış ve bomboş olmalı, mümkünse C-State kapalı olmalı, güç ayarları maximum performans seçilmeli ve CPU Set Setter gibi programlar ile oyunun kullanacağı çekirdekler de kilitlenmiş olmalı. 6 çekirdekli işlemciler maalesef sınırda kaldığı için düzgün bir deneyim yaşatmıyor bu devirde. Windows 11'de, Windows+Anti Cheat+Fare+Klavye+Mikrofon vs aynı anda 2 çekirdekte iş yapamıyor ki bir de üstüne Discord falan açanlar hatta Alt Tab'da Chrome veya Spotify'da chill muzik takılanlar var hele onlar hiç abi ayar yaptık ama hala drop var o bu falan demesin gitsin 8 çekirdekli işlemci alsın.

Zen6'lar ile birlikte 9800X3D serisi 12 çekirdeğe terfi edecek, 9950X3D'ler de 16 yerine 24 çekirdeğe terfi edecek, o zaman işte ucuz yollu 32 veya 48MB önbellekli yeni işlemciler 8 çekirdekli olur RAM ayarlamaları ile tam rahatlık sağlanır.

RAM konusunra ben PC toplarken ilk anakart+GPU+SSD satın almıştım. RAM'leri Corsair olarak bakarken adamlar anakart olarak 10layer kullanılmasını tavsiye etmişler. İş işten geçti artık anakartı da almışız ya 6000MHz CL30 MSI Carbon her türlü kaldırır deyip siparişi verdim öyle. Ama neden özellikle 10 layer tavsiye edildiğini tam anlayamadım @Ayhan Dönmez

DRAM stabilitesi ve sinyal yolakları, veri yolları arasında katman sayısının artması aşırı önem taşıyor. 6-Layer ile 10-Layer bir kart arasında ciddi fark var. Yine 1 DPC/2 DPC muhabbeti de ciddi önem taşır, olası parazitlerin ve sinyal kaybının önüne geçmek adına Layer ve DPC ayrımı, eğer ki RAM ya da CPU Overclock ile uğraşacaksan şu an için DDR5'te ciddi önem taşıyor. Carbon kartında sorun yaşamazsın ama, 2 DPC 8-Layer 6000-6400 ve 8000-8200 MT/s için Golden bir çipte yeterlidir. 2x32 DR yerine 2x16 SR modüller ile dediğim frekans aralıkları Golden bir çipte mümkündür. Üzeri görülemez Ambient'te.

Hatta Tachyon X870 çipset ve 10 Layer'dir. Diğer üst segment X870E kartların aksine, tek çipset bulunur Tachyon'da. E çipset kartlarda paralel bağlı bir yonga daha bulunur, bu da ayrıca parazit kaynağıdır. Ne kadar çipset, M.2 ve USB portu, o kadar instabilite etkeni demektir RAM OC işinde. Hepsi önem arz eder, minik dokunuşlar önemlidir. 8600 MT/s yerine 8700 MT/s açabilmek için bu adımların hepsi gerekli. 6000 1:1 mod her türlü açılıyor zaten. @Yakuza

DRAM stabilitesi ve sinyal yolakları, veri yolları arasında katman sayısının artması aşırı önem taşıyor. 6-Layer ile 10-Layer bir kart arasında ciddi fark var. Yine 1 DPC/2 DPC muhabbeti de ciddi önem taşır, olası parazitlerin ve sinyal kaybının önüne geçmek adına Layer ve DPC ayrımı, eğer ki RAM ya da CPU Overclock ile uğraşacaksan şu an için DDR5'te ciddi önem taşıyor. Carbon kartında sorun yaşamazsın ama, 2 DPC 8-Layer 6000-6400 ve 8000-8200 MT/s için Golden bir çipte yeterlidir. 2x32 DR yerine 2x16 SR modüller ile dediğim frekans aralıkları Golden bir çipte mümkündür. Üzeri görülemez Ambient'te.

Hatta Tachyon X870 çipset ve 10 Layer'dir. Diğer üst segment X870E kartların aksine, tek çipset bulunur Tachyon'da. E çipset kartlarda paralel bağlı bir yonga daha bulunur, bu da ayrıca parazit kaynağıdır. Ne kadar çipset, M.2 ve USB portu, o kadar instabilite etkeni demektir RAM OC işinde. Hepsi önem arz eder, minik dokunuşlar önemlidir. 8600 MT/s yerine 8700 MT/s açabilmek için bu adımların hepsi gerekli. 6000 1:1 mod her türlü açılıyor zaten. @Yakuza

Anakart tavsiye konularını incelerken 6000MHz CL 30 için özellikle 1 DPC 6 Layer minimum diye laflar dönüyor. Bir sürü A620 anakart ile hazır sistem CL30 6000MHz RAM kilitlediler piyasaya çok fazla RAM sorunu yaşayan var, anakart veritabanından bakayım dedim bu 50-100 dolarlık anakartlar genellikle 4-5 layer ve bazıları da CPU PPT limitli.

@Styxrage Rehberde Timing ayarları sonrası Bench sonuçlarını aktarabilir misin?
2-3 gündür misafirim vardı pek bakamadım. Güncel ayarlarımla test yaptım, sonuçlar şu şekilde;

1024x768
FPS: Avg=658.5, P1=231.3
FPS: Avg=653.2, P1=224.4
FPS: Avg=646.2, P1=230.8
FPS: Avg=639.9, P1=236.7
FPS: Avg=645.3, P1=216.1

Bunlar ekte bıraktığım Timing ayarları ve -30 +200MHz PBO (PBO AUTO'DA KALMIŞ) sonrası final değerlerim. Şu an boşum, PBO kapatıp tekrar Benchmark yapar eklerim.

(Zen, voltaj ayarlarımın bazılarını yanlış gösteriyor, ayarları bire bir kopyalamayın.)

Dosya Ekleri

• 1777654054430.webp
    1777654054430.webp
    31,7 KB · Görüntüleme: 24
Son düzenleme:
2-3 gündür misafirim vardı pek bakamadım. Güncel ayarlarımla test yaptım, sonuçlar şu şekilde;

1024x768
FPS: Avg=658.5, P1=231.3
FPS: Avg=653.2, P1=224.4
FPS: Avg=646.2, P1=230.8
FPS: Avg=639.9, P1=236.7
FPS: Avg=645.3, P1=216.1

Bunlar ekte bıraktığım Timing ayarları ve -30 +200MHz PBO sonrası final değerlerim. Şu an boşum, PBO kapatıp tekrar Benchmark yapar eklerim.

(Zen, voltaj ayarlarımın bazılarını yanlış gösteriyor, ayarları bire bir kopyalamayın.)

Aynısını DDR5 RAM Overclock rehberine iletme şansın var mıdır? Senin adına iletmem çok doğru olmayacaktır. O rehber altında tüm sonuçları toplamamız uygun olacaktır. İnsanlar sonrasında ne işe yaradığını anlamıyor. Rehberde değindim ama CS, Valorant oynamadığımdan sonuçları entegre edemedim. Sizin sistemlerinizi hususi olarak ayarladığımdan sonuçlarınızı rehberde paylaşmanızı beklemekteyim. @Styxrage Vakit olduğunda daha iyilerini de yaparız, ama ancak bu kadar oluyor. 6400 1:1 IMC limiti.

Aynısını DDR5 RAM Overclock rehberine iletme şansın var mıdır? Senin adına iletmem çok doğru olmayacaktır. O rehber altında tüm sonuçları toplamamız uygun olacaktır. İnsanlar sonrasında ne işe yaradığını anlamıyor. Rehberde değindim ama CS, Valorant oynamadığımdan sonuçları entegre edemedim. Sizin sistemlerinizi hususi olarak ayarladığımdan sonuçlarınızı rehberde paylaşmanızı beklemekteyim. @Styxrage Vakit olduğunda daha iyilerini de yaparız, ama ancak bu kadar oluyor. 6400 1:1 IMC limiti.
Hocam burası biraz karıştı zaten, ben 4800, 6000 EXPO, ve sayenizde yaptığım 6400 CL28'i temiz bir şekilde rehberinize eklerim.
Az önce yazdığımı düzelttim. PBO ayarlı diye biliyordum ama bir sorun çıkmış sanırım, PBO kapatmak için BIOS'a girdiğimde PBO Auto olarak kalmış en son. Yani az önce verdiğim değerler PBO Auto hali ile alınmış, CO veya Boost Clock ayarlanmamış.
PBO kapattıktan sonraki testler de şu şekilde;

FPS: Avg=650.6, P1=216.9
FPS: Avg=651.0, P1=211.3
FPS: Avg=640.7, P1=223.6
FPS: Avg=643.8, P1=223.2
FPS: Avg=634.7, P1=215.5

Çözünürlük yine 1024x768. Kazandığımız FPS'in ufak bir bölümünü PBO'dan sağlamışızdır diye düşünüyodum ama PBO kapattığım halde bir eksiklik göremedim. İşin garibi, Auto gördüğüm PBO'yu -30 +200 ayarlayıp çıktım, kaydettiğinden emin oldum. Testleri PBO ile tekrarlamak istedim ama 3 testte de ortalama 570 FPS aldım, %1 de aynı oranda düşük çıktı. Bunu anlayamadım sadece.

FPS'in niye düşük olduğunu buldum hocam. Ya bende problem var ya anakartta, ısırasım geliyo bazen bu kartı. PBO ayarlayıp çıktım, ram kısmına hiç ellemedim, 4800'e çekmiş. Boot etmedi BIOS sıfırladı desem o da değil, PBO +200 duruyor. :facepalm:

@Ayhan Dönmez hocam az önce PBO ayarladım, ramleri 4800 başlattı. Tekrar BIOS'a girdim ram ayarları sıfırlanmamış olduğu gibi duruyor, bu sefer de PBO gitti. Sizin yazılarınızda PBO'yu sona bırakmak gerek dediğinizi okumuştum. Ram ayarlamadan önce -30 +200 açan işlemci şu an açamıyor olabilir mi ?

Son düzenleme: