Jezoo 4

Uzman
@Ayhan Dönmez hocam selam, benim derdimi bilirsiniz. Micron RAM'ler ile siyah ekran problemleri teşhisi koymuştunuz. Şu anda T-Create Expert 1x16 GB CL34 7200 MHz SK Hynix A-die RAM kullanıyorum. Tek slotla kullanıyorum çünkü diğer slotum bozuk; taktığımda görüntü gelmiyor.

Bu şekilde RAM'i aldığımda beri kullandım fakat az önce tekrardan aynı siyah ekranımı aldım. Boşu boşuna masraf yapmış gibi hissediyorum. :(

Sorun tam olarak nerede? Nasıl garantilerim? Anakartı garantiye mi vermeliyim?

Anakart modelini belirtir misin? Diğer slotun bozuk olduğunu nerede teyit ettiniz? RAM'in A-die olması çok iyi, zaten tak kullan direkt tam 7200 MHz hızlarında çalışmaz, aldığın model overclock için uygun. Bir de konuya Ayhan hocamız baktıysa mutlaka, contact frame gibi işlemci kiti varsa, kullanmanı önermez, yani kit varsa iptal edin. RAM'in bozuk olma durumu yok, anakartın sağlamsa, takılan RAM'i bozmuyorsa sorun yaşamazsın.

Anakart modelini belirtir misin? Diğer slotun bozuk olduğunu nerede teyit ettiniz? RAM'in a-die olması çok iyi, zaten tak kullan direkt tam 7200 MHz hızlarında çalışmaz, aldığın model overclock için uygun. Bir de konuya ayhan hocamız baktıysa mutlaka, contact frame gibi işlemci kiti varsa, kullanmanı önermez, yani kit varsa iptal edin. RAM'in bozuk olma durumu yok, anakartın sağlamsa, takılan RAM'i bozmuyorsa sorun yaşamazsın.

B650M-R modelini kullanıyorum.

Diğer RAM slotu konusuna gelirsek 2 farklı RAM kiti ile test ettim hocam sağ slota 2 farklı RAM taktığımda görüntü sorunsuz geliyor ama sol slota 2 farklı RAM taktığımda görüntü gelmiyordu ikisini beraber takınca da gelmiyor bu yüzden o slotun bozuk olduğundan şüpheliyim.

Contact Frame'i önermediğinizin farkındayım fakat şu anda işlemcim 7 7800X3D eskiden 7500F vardı ve contact frame kullanmıyordum onda da aynı siyah ekran problemlerini yaşıyordum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Diğer RAM slotu konusuna gelirsek.

Sistemde sadece klavye mouse kalsın, extradan; kulaklık, yazıcı, USB aygıtı ne varsa sökün. BIOS mutlaka güncel olsun, en son sürümü kurabilirsin, beta da kurabilirsin, ASUS'ta betalar sorun çıkartmaz. Sistemi kapatın, Power Supply düğmesi açık kalabilir, anakart üzerindeki CLR_CMOS pimlerine; yıldız tornavidanın ucu ile en az 5-6 saniye temas edin, CMOS işleminden sonra; kasanın açma tuşunu 5-6 defa arka arkaya spamlarsın, yani statik elektriği boşaltmış olursun, son olarak sistemi açarsın.

B650M-R.webp

Sistemde sadece klavye mouse kalsın, extradan; kulaklık, yazıcı, USB aygıtı ne varsa sökün. BIOS mutlaka güncel olsun, en son sürümü kurabilirsin, beta da kurabilirsin, ASUS'ta betalar sorun çıkartmaz. Sistemi kapatın, Power Supply düğmesi açık kalabilir, anakart üzerindeki CLR_CMOS pimlerine; yıldız tornavidanın ucu ile en az 5-6 saniye temas edin, CMOS işleminden sonra; kasanın açma tuşunu 5-6 defa arka arkaya spamlarsın, yani statik elektriği boşaltmış olursun, son olarak sistemi açarsın.

Eki Görüntüle 281678

Denendi hocam, sonuç aynı; görüntü yok.

Clear CMOS atmaktan pinler yamuldu zaten ona rağmen yine de çalışıyor. :D

Tertemiz RAM'leri elimden çıksın diye tek RAM fiyatından sattım bir de garantisi bile devam ediyor vah halime vah.

Tanıdığım bir arkadaşım var, sistemi ikimiz de aynı mağazadan aynı özelliklerle (PSU hariç) satın aldık; kendisini sonradan tanıdım tabii ki.
Onun sisteminde 750W PSU var iken bende 850W PSU var, Hydro K.

NOT: Kendisi de aynı problemi yaşıyor, sistem tamamen aynı, sadece PSU'lar farklıydı.
Düşüğümde ekran kartından kaynaklı olacağını düşünüyorum, fakat şu kriter birazcık eliyor.
Öncelikle RAM'leri test ederken diğer monitörümü iGPU'ya bağlamıştım; görüntü gittiğinde ana ekranım tamamen siyah ekrana düşüyor, iGPU'ya bağlı monitörüm sadece ekranı donuyordu (görüntü var fakat tepki yok).
Onun dışında şu anda az önce bir siyah ekran yedim ama devamı gelir mi bilmiyorum.

Bir de Ayhan hocam ekran kartımın kablolarından birazcık şüphelendi; ondan mıdır?

1790098678423.webp

Konularına bakacağım. Ayhan hocamız tam olarak ne demiş merak ettim. Anakart CMOS işlemiyle görüntü vermiyorsa, bu RAM ile sana B850M-K yolu gözükmüş.

Zaten anakartı kırıp atacağım hocam; az kaldı, şu sorunu çözemezsem B850M-Force alacağım, aldığım RAM'ler boşa gitmesin bari OC'sini yapalım. :D

Son düzenleyen: Moderatör:
  • Tam tahmin ettiğim gibi. Ayhan hocamız işlemci kitini sökmeni söylemiş, bir de şu var; kesin olarak RAM'in arızalı dememiş, zaten sisteminde böyle bir sorun varken, direkt RAM'i değiştirirsen sorunun çözülür şeklinde öneride bulunmaz.
  • Ekran kartı bağlantısına da değinmiş, arkadaşının yaptığı bağlantı şeklinde, sistem sorun çıkartmayabilir, senin sistemde de sorun çıkartmayacağı anlamına gelmez, önce önerileri uygulaman lazım.
  • RAM'lerin M-die silkon kalıbı ve revizyona sahip olabilir demiş, bu kötü bir şey değil, yani A-die de alman şart değil.
  • İşlemci aparatını sökmeni söylemiş, elinde macun olmadığı için yapamam demişsin.
  • Sonuç olarak oradaki mesajlarda 6-7 tane çözüm yolu var, o işlemleri yaptıysan, yapacak başka bir şeyin kalmamış.
Bu aldığın RAM'lerle B850M-K kullanmanı öneririm, bir de aktif soğutma olarak, RAM'lerin üzerine 1 tane ya da 2 tanede olabilir, 12 cm fan takmanı öneririm.
Yapılacak bir şey kalmamış, yeni anakart hayırlı olsun.

11111111.webp

22222222.webp

3333333333.webp

• Tam tahmin ettiğim gibi. Ayhan hocamız işlemci kitini sökmeni söylemiş, bir de şu var; kesin olarak RAM'in arızalı dememiş, zaten sisteminde böyle bir sorun varken, direkt RAM'i değiştirirsen sorunun çözülür şeklinde öneride bulunmaz.
  • Ekran kartı bağlantısına da değinmiş, arkadaşının yaptığı bağlantı şeklinde, sistem sorun çıkartmayabilir, senin sistemde de sorun çıkartmayacağı anlamına gelmez, önce önerileri uygulaman lazım.
  • RAM'lerin m-die silkon kalıbı ve revizyona sahip olabilir demiş, bu kötü bir şey değil, yani a-die de alman şart değil.
  • İşlemci aparatını sökmeni söylemiş, elinde macun olmadığı için yapamam demişsin.
  • Sonuç olarak oradaki mesajlarda 6-7 tane çözüm yolu var, o işlemleri yaptıysan, yapacak başka bir şeyin kalmamış.
Bu aldığın RAM'lerle B850M-K kullanmanı öneririm, bir de aktif soğutma olarak, RAM'lerin üzerine 1 tane ya da 2 tanede olabilir, 12 cm fan takmanı öneririm.
Yapılacak bir şey kalmamış, yeni anakart hayırlı olsun.

Tıpatıp aynı sisteme sahip bir arkadaşım da var ben ve bir arkadaşım aldık diğer sorun yaşayan arkadaşı sonradan tanıdım.

Diğer arkadaşıma gelirsek onunla benim sistem arasında PSU ve RAM farkı vardı onda Corsair Vengeance 2x16 CL36 Samsung b-die RAM'ler var EXPO açık hiçbir sorun ile karşı karşıya kalmadı kendisi anakartlarımız da aynı ekran kartı bağlantılarımız da aynı (onunki 750W benimki 850W) ama dediğiniz gibi onda sorun olmayıp bende de olmayacağı anlamına gelmiyor evet bunun için ne yapabilirim?

Şu an sadece ya PSU'ya da anakart kaldı başka seçenek yok çünkü diğerlerini eledim sayılır.

Az önce oyunda bir siyah ekran daha yedim şimdi diyeceksiniz ki yük altında mı siyah ekran veriyor o zaman ekran kartı kaynaklıdır.

Maalesef hayır tamamen rastgele oluyor genelde oyunda iken daha sık karşılaşabiliyorum ama normal yük altında iken de oluyor.

Bağlantı konusuna gelirsek nasıl çoklayıcı kullanmadan bağlayabilirim ki başka PSU almak mı zorundayım?

Ayhan hocamın mesajlarına göre sadece ekran kartı bağlantıları kalıyor.

Son düzenleme:
Corsair Vengeance 2x16 CL36 Samsung b-die RAM'ler var EXPO açık hiçbir sorun ile karşı karşıya kalmadı kendisi anakartlarımız da aynı ekran kartı bağlantılarımız da aynı (onunki 750W benimki.

Dostum anlıyorum ben seni. Arkadaşının sistemdeki RAM'lerin çipi ve silikon kalitesi Samsung B-die çıkmış, bu yüzden şanslı, Micron'ya da cmxt çıksaydı, bütün sistem sağlam olsa bile, uğraşır dururdu, sistem illaki manuel ayar isterdi yani. Elindeki PSU'dan da şüpheleniyorsan, yeni anakartın montajını bu PSU ile yapma derim, ben bu hataları yıllar önce yaptım, elimden geçen sistemin haddi hesabı yok, sadece yıldırım düşmesiyle 4 tane sistemim yandı, birkaç tane de kendim hasarlı PSU yüzünden anakart yaktım. İşin sonunda emeklerin boşa gitmesin. RAM'leri bir tane Patriot Venom 6000 MHz CL30 da alabilirdin. H die gelirdi ama, kabul ettiği bazı değerlerden dolayı A-die sayılıyor. Bu işler aceleye gelmez, güç kaynağının sağlam olduğundan emin değilsen, bir servis ya da atölyede test ettir derim, sağlamsa tamamdır, sağlam değile değişikliğe gidersin. AM5 sistem böyle işte, Intel'ya da AM4'e benzemez, bir yerde hata yaparsan affetmiyor. Sonuç olarak eleye eleye gideceksin, yoksa uykularını kaçırır bu sistem :)