KayraSct 3

Çalışkan
Merhaba, DDR5 bir RAM'im var ve gecikmesi çok fazla. Bu da büyük ihtimalle bendeki micro stutter'ın sebebi. Bunu nasıl azaltabilirim? Detaylı bir şekilde yardım ederseniz iyi olur.

Ekran görüntüsü 2026-07-12 121150.webp

Merhaba, DDR5 bir RAM'im var ve gecikmesi çok fazla. Bu da büyük ihtimalle bendeki micro stutter'ın sebebi. Bunu nasıl azaltabilirim? Detaylı bir şekilde yardım ederseniz iyi olur.

Eki Görüntüle 265007

@ggbye 'deki soruna benziyor.

@ggbye'deki soruna benziyor.

Teşekkür ederim ama rehberdeki hangi kısma bakacağımı anlamadım.

Teşekkür ederim ama rehberdeki hangi kısma bakacağımı anlamadım.

Baştan itibaren okuyun, tek tek anlattım hepsini. Anakart marka modele ve Hynix M ya da A-Die olmasına göre ilgili kısımlar değişecek. Ezbere iş yapmamak adına rehberin geneline hakim olmanızı öneririm. Başlıklar halinde ayırdım, her bir konu başlığı ayrı öneme sahip.

Micron ya da Samsung çip varsa çok yapılacak bir şey yok ama, baştan onu tayin edin. Çip ve die bilgilerini, revizyonu nasıl öğrenebileceğinize dair ilgili başlığa tıklatın ilk etapta.

Baştan itibaren okuyun, tek tek anlattım hepsini. Anakart marka modele ve Hynix m ya da a-die olmasına göre ilgili kısımlar değişecek. Ezbere iş yapmamak adına rehberin geneline hakim olmanızı öneririm. Başlıklar halinde ayırdım, her bir konu başlığı ayrı öneme sahip.

Micron'ya da Samsung çip varsa çok yapılacak bir şey yok ama, baştan onu tayin edin. Çip ve die bilgilerini, revizyonu nasıl öğrenebileceğinize dair ilgili başlığa tıklatın ilk etapta.

Kusura bakmayın evde değildim bakamadım. RAM'ler Crucial yani Micron hiç çözüm yok mu?

Kusura bakmayın evde değildim bakamadım. RAM'ler Crucial yani Micron hiç çözüm yok mu?

Maalesef, elden çıkartmak harici hayır. 6000 CL30 en rahatı olur size, Hynix olmak zorundadır. Öteki türlü 100 ns kullanımlar normal. Rekabetçiye uygun değildir Micron.

@Grey Micron B-Die için paylaşabilir ama maalesef Hynix'teki standardizasyon, her kitte neredeyse çalışabilen parametreler Micron ve Samsung için çok geçerli değil. Kit bazlı incelenmesi lazım, bu da uzaktan başarılabilecek bir şey değil. Günler alır, değmeyecektir. Die belliyse ona göre deneyebilirsin, Boot etmediği durumlarda Clear CMOS gerekir.

Bu zamandada RAM almak zor ama stutterin sebebi büyük ihtimalle RAM değil mi?

Maalesef, elden çıkartmak harici hayır. 6000 CL30 en rahatı olur size, Hynix olmak zorundadır. Öteki türlü 100 ns kullanımlar normal. Rekabetçiye uygun değildir Micron.

@Grey Micron b-die için paylaşabilir ama maalesef Hynix'teki standardizasyon, her kitte neredeyse çalışabilen parametreler Micron ve Samsung için çok geçerli değil. Kit bazlı incelenmesi lazım, bu da uzaktan başarılabilecek bir şey değil. Günler alır, değmeyecektir. Die belliyse ona göre deneyebilirsin, boot etmediği durumlarda clear CMOS gerekir.

Sıcaktan hata alma riski var, serin olursa sıkıntı yok. Daha da ötesini kaldırmıyor ama deneyebilirsiniz. En kötü CMOS reset yaparsınız. Benim verim aldığım nokta burası oldu.

Dosya Ekleri

• ZenTimings_Screenshot_29654658.6493547.webp
    ZenTimings_Screenshot_29654658.6493547.webp
    25,7 KB · Görüntüleme: 7