Valla oralara geleceğim ama yaklaşık 30-35 dakikadır bu reboot sırasındaki Diagnose ekranı ve 3-4 kere açılıp kapanma ile karşılaşıyorum. Şu anda opt default'ta tekrar DISM - SFC - disk komutlarını uygulayıp eski ayarlarımda açıp kontrol edeceğim.

Adım adım gidilmesi lazım, stabil olmayan profil Windows'u bozacaktır. Bellek temizliği sonrası arka plan boşken bu program 25 Cycle sorunsuz bitirmeli. Ona rağmen bu sorunları yaşamazsın, mesela sanmıyorum.

Disk onarma çıkıyorsa chkdsk komutuyla manuel başlatın, devamlı çıkıyorsa da iptal komutu var, onu uygulayın.

@babe1337 İptal komutu:

chkntfs /x C:

@Ayhan Dönmez Tekrardan selamlar, dün ufak bir düzenleme ve test ile GDM - PDM - MCR off olarak güncelledim ve 13 cycle dediğiniz versiyonda TM5 ile sorunsuz atlattım, maksimum 52°C olacak şekilde. Daha uzun test gerekli elbet fakat oyun içerisinde de gerçekten bir gecikme düşüşü ve artan bir responsiveness fark ettim. Bir sonraki aşamada

tRP: 38 -> 36
6-8-32
SCL: 4-4 veya 6-4
FCLK: 2133 -> 2167 olarak ilerlemeyi planlıyorum, primary timing'lere dokunmadan.

tRAS: 80 olarak bırakacağım, burada tRC'yi aşağı çekmeyi denemek mantıklı mıdır?

Genel olarak başka bir yorumunuz veya değişiklik öneriniz var mıdır? Önceden belirttiğim gibi sentetik test ve benchmarklar umrumda değil açıkçası, tek hedef gaming performans - responsiveness ve smoothness.

@deadfellow :)

1783070344702.webp

@Ayhan Dönmez Tekrardan selamlar, dün ufak bir düzenleme ve test ile GDM - PDM - MCR off olarak güncelledim ve 13 cycle dediğiniz versiyonda TM5 ile sorunsuz atlattım, maksimum 52°C olacak şekilde. Daha uzun test gerekli elbet fakat oyun içerisinde de gerçekten bir gecikme düşüşü ve artan bir responsiveness fark ettim. Bir sonraki aşamada

tRP: 38 -> 36
6-8-32
SCL: 4-4 veya 6-4
FCLK: 2133 -> 2167 olarak ilerlemeyi planlıyorum, primary timing'lere dokunmadan.

tRAS: 80 olarak bırakacağım, burada tRC'yi aşağı çekmeyi denemek mantıklı mıdır?

Genel olarak başka bir yorumunuz veya değişiklik öneriniz var mıdır? Önceden belirttiğim gibi sentetik test ve benchmarklar umrumda değil açıkçası, tek hedef gaming performans - responsiveness ve smoothness.

@deadfellow :)

Eki Görüntüle 262691

TRAS ve TRC toplam kuralı harici çok bağlantısı yok diyebilirim, AM5'te zaten tRAS etkisiz eleman. Çoğu Overclockçu ya ikisini eşliyor şu anda ya da Buildzoid gibi 126, 127 bırakan var. Toplam kuralı uygulayan da var ama ben faydasını çok göremedim. Karhu'da vs. Output daha iyi veriyor. Latency vs. neredeyse etkilemiyor diyeyim. TRAS tek başına etkilemiyor, 30 ile 126'nın gecikmesi de aynı. Bench programları ile bakman lazım. Training'den training'e gecikme minimal değişse de ortalamasını alırsan anlaşılıyor diyeyim.

İşin garibi TRAS 30 bırakıyorsun ve hiçbir test programında hata yok, programlarda da gecikmeyi düşürtmüyor ama birincil zamanlama sonuçta. Akabinde oyun giriyorsun, droptan oyun oynatmıyor sana. Bendeki sınır 34, 36 vs. Bunun altı oyun oynatmıyor bana. Frekansa göre de değişiyor, 6000'de 32 tRAS sorun yoktu ama katkısı yok dediğim gibi.

Yazılımla oyunlarda Frametime takibi yapmanı da öneririm bu ayarlamalar sonrası, bende M-Die var. tRAS tolerasyonu A'ya göre yok muhtemelen. Özellikle tRAS sorunsalı globalde de araştırdığımda M-Die ya da Dual Rank modüllerde sorun olduğunu söylüyorlardı. Buildzoid'in de videosu var bunun hakkında. En büyük problem Frametime bozup test araçlarında hata vermemesi diyeyim. 1:2 modda özellikle 80=80 vs. bırakıyor Chew. 1:1 modda ise kimisi toplam kuralı uygular, kimisi ise tRAS ve tRC bağımsız verir. Örneğin 48'e 62 gibi. Random tamamen. 126 bırakan bir tayfa da var. Bu konu biraz derin. 30-40 aralığı genelde çok tercih edilmez ama A-Die için verilmesinde çok sakınca yok diyeyim. Sende M-Die var, Chew gibi 80 eşlemen yeterli.

TRAS ve TRC toplam kuralı harici çok bağlantısı yok diyebilirim, AM5'te zaten tRAS etkisiz eleman. Çoğu Overclockçu ya ikisini eşliyor şu anda ya da Buildzoid gibi 126, 127 bırakan var. Toplam kuralı uygulayan da var ama ben faydasını çok göremedim. Karhu'da vs. Output daha iyi veriyor. Latency vs. neredeyse etkilemiyor diyeyim. TRAS tek başına etkilemiyor, 30 ile 126'nın gecikmesi de aynı. Bench programları ile bakman lazım. Training'den training'e gecikme minimal değişse de ortalamasını alırsan anlaşılıyor diyeyim.

İşin garibi TRAS 30 bırakıyorsun ve hiçbir test programında hata yok, programlarda da gecikmeyi düşürtmüyor ama birincil zamanlama sonuçta. Akabinde oyun giriyorsun, droptan oyun oynatmıyor sana. Bendeki sınır 34, 36 vs. Bunun altı oyun oynatmıyor bana. Frekansa göre de değişiyor, 6000'de 32 tRAS sorun yoktu ama katkısı yok dediğim gibi.

Yazılımla oyunlarda Frametime takibi yapmanı da öneririm bu ayarlamalar sonrası, bende M-Die var. tRAS tolerasyonu A'ya göre yok muhtemelen. Özellikle tRAS sorunsalı globalde de araştırdığımda M-Die ya da Dual Rank modüllerde sorun olduğunu söylüyorlardı. Buildzoid'in de videosu var bunun hakkında. En büyük problem Frametime bozup test araçlarında hata vermemesi diyeyim. 1:2 modda özellikle 80=80 vs. bırakıyor Chew. 1:1 modda ise kimisi toplam kuralı uygular, kimisi ise tRAS ve tRC bağımsız verir. Örneğin 48'e 62 gibi. Random tamamen. 126 bırakan bir tayfa da var. Bu konu biraz derin. 30-40 aralığı genelde çok tercih edilmez ama A-Die için verilmesinde çok sakınca yok diyeyim. Sende M-Die var, Chew gibi 80 eşlemen yeterli.

O zaman dediğiniz gibi 80-80 kalsın zaten bench skoru ile işim yok, madem oyun performansını etkilemiyor hatta negatif etkiliyor hiç ellemem. bir yandan bunları rehberinizi takip ederek güncellemeye çalışıyorum fakat genel olarak FCLK dışındaki değişiklikler (
tRP: 38 -> 36 / 8-8-32 -> 6-8-32 / SCL: 6-6 -> 4-4 veya 6-4 ne kadar bir performans ekler sizce? ona göre hiç uğraşmayabilirim. Ufakta olsa dün yaptığım bir gaming sessionda gayet hoşuma giden değişiklikler gözlemledim büyük ihtimalle ana nedeni GDM Off oldu. 1% ve 0.1% lerde ve akıcılık hissini daha da artırır derseniz yukardaki değişiklikler ile ilerlemeyi düşünüyorum. Ayrıca LLC'yi Turboya aldım rehberden sonra.

Bu arada başka bir sorum var, BIOS üzerinde CK ları 30, ProcODT 40 yapsamda boot sonrası zentimings üzerinde ProcODT yi 48 e alıyor tekrar, BIOS ekranına gelince CK'lar Auto gözüküyor ama 30 olarak çalışıyor orda sıkıntı yok ama ProcODT yi uygulamıyor. Bu drive strenght tarafında bir öneriniz var mıdır bahsettiğim değişiklikler özelinde

1783086776529.webp
1783086911706.webp

Zen i büyük olarak yüklüyorum görünürlüğe yardımcı olması için, burada VDD peak, VDDQ peak bu şekilde. Bir ara VDDQ VDD yi geçti bu sebeple 1.41 e indirdim onu

Dosya Ekleri

• 1783086913262.webp
    1783086913262.webp
    172,8 KB · Görüntüleme: 16
O zaman dediğiniz gibi 80-80 kalsın zaten bench skoru ile işim yok, madem oyun performansını etkilemiyor hatta negatif etkiliyor hiç ellemem. Bir yandan bunları rehberinizi takip ederek güncellemeye çalışıyorum fakat genel olarak FCLK dışındaki değişiklikler (
tRP: 38 -> 36 / 8-8-32 -> 6-8-32 / SCL: 6-6 -> 4-4 veya 6-4 ne kadar bir performans ekler sizce? Ona göre hiç uğraşmayabilirim. Ufakta olsa dün yaptığım bir gaming sessionda gayet hoşuma giden değişiklikler gözlemledim büyük ihtimalle ana nedeni GDM Off oldu. 1% ve 0.1%lerde ve akıcılık hissini daha da artırır derseniz yukarıdaki değişiklikler ile ilerlemeyi düşünüyorum. Ayrıca LLC'yi Turbo'ya aldım rehberden sonra.

Bu arada başka bir sorum var, BIOS üzerinde CK ları 30, ProcODT 40 yapsamda boot sonrası ZenTimings üzerinde ProcODT yi 48'e alıyor tekrar, BIOS ekranına gelince CK'lar Auto gözüküyor ama 30 olarak çalışıyor orada sıkıntı yok ama ProcODT yi uygulamıyor. Bu Drive strenght tarafında bir öneriniz var mıdır bahsettiğim değişiklikler özelinde

Direnç ve terminasyon konularında anakarta güven derim, 1:1 modda etkisi neredeyse sıfır. Gelişigüzel ayarlanmasından söz etmiyorum tabii. Anakart genelde uygun ayarlar, bunlar daha çok 1:2 mod sorunsalı. B850/X870 kartlarda bu dirençleri sonrasında düzelttikleri için 8000+ frekanslar daha stabil şekilde mümkün olabildi diyeyim. ZenTimings kart özelinde bazen yanlış okuyabiliyor, bir de ASUS'ta da olmak üzere BIOS'ta birkaç farklı menüden değişiyor bu kısımlar. Üzerine Overwrite ediyor olabilir, denemek lazım ama katkısı olmaz sana şu aşamada dediğim gibi. Sende M-Die olduğundan tRP ve tRCD çok düşemeyeceksin 6200 özelinde, özellikle Gear kapalıyken. Aynı şekilde SCL 4 yemeyebilir Gear kapalı, 5 bırakman idealdir. WRSCL AM5'te normalde katkısı yok ve 1 bırakılır ama M-Die 1 Boot etmez, A-Die eder. A-Die'da da bazen stabilite bozduğu olur. M-Die'da sınır 4 kabul etmek lazım diyeyim WRSCL. RDSCL zaten 6000 ve üzerinde 4 sınır, herkesin kabul gördüğü değer bu. Gear kapalıyken yine 4 yemeyebilir, kite bağlı durumlar. 8-8-32-4-16 kısmına da ellemene gerek yok, gözle göremezsin farklarını. Bench programlarını kapsıyor bu kısımlar daha çok.

Ryzen 7000'de bir de Bias, ARd, PMU training, tRCDWR kısımları yok. WR için Nitro menüsünden Active SPD timings ve tRCD CTRL kısmından Hex ya da ondalık değer girip değişilebiliyor, sonraki güncellemeler ile bu kısmı güncellediler ama Ryzen 7000'de Boot etmiyor halen daha. Bunu da ayreten denemen lazım. Muhtemelen WR'yi RD'ye eşliyor.

Direnç ve terminasyon konularında anakarta güven derim, 1:1 modda etkisi neredeyse sıfır. Gelişigüzel ayarlanmasından söz etmiyorum tabii. Anakart genelde uygun ayarlar, bunlar daha çok 1:2 mod sorunsalı. B850/X870 kartlarda bu dirençleri sonrasında düzelttikleri için 8000+ frekanslar daha stabil şekilde mümkün olabildi diyeyim. ZenTimings kart özelinde bazen yanlış okuyabiliyor, bir de ASUS'ta da olmak üzere BIOS'ta birkaç farklı menüden değişiyor bu kısımlar. Üzerine Overwrite ediyor olabilir, denemek lazım ama katkısı olmaz sana şu aşamada dediğim gibi. Sende M-Die olduğundan tRP ve tRCD çok düşemeyeceksin 6200 özelinde, özellikle Gear kapalıyken. Aynı şekilde SCL 4 yemeyebilir Gear kapalı, 5 bırakman idealdir. WRSCL AM5'te normalde katkısı yok ve 1 bırakılır ama M-Die 1 Boot etmez, A-Die eder. A-Die'da da bazen stabilite bozduğu olur. M-Die'da sınır 4 kabul etmek lazım diyeyim WRSCL. RDSCL zaten 6000 ve üzerinde 4 sınır, herkesin kabul gördüğü değer bu. Gear kapalıyken yine 4 yemeyebilir, kite bağlı durumlar. 8-8-32-4-16 kısmına da ellemene gerek yok, gözle göremezsin farklarını. Bench programlarını kapsıyor bu kısımlar daha çok.
O zaman hiç ellemiyorum madem durum böyle şansı ve zamanı zorlamaya gerek yok, belki 5-5 denerim SCL lerde o kadar. Önceliğim 2133 -> 2167 FCLK olacak büyük ihtimalle sıkabileceğim son hatrı sayılır performansı o verecektir.

Rehberinizde bu bilgiyi de gördüm, RCD ayrılmadığı için tek bırakın demişsiniz, SPD üzerinden deneyebilirim ama kartta oldukça giriş seviyesi olduğu için bi tereddüt ettiriyor.

Şimdi aklıma geldi belki latency tarafında 8x 8x Burst yerine 1x 1x denenebilir ama dediğim gibi oyunda bunun farkı hissedilir mi veya 1% - 0.1% de

Ek olarak:

1783087602588.webp

Bu tarafta bu iki profil arasında bu kadar fark olması normal midir bandwith olarak? Latency tarafını göz ardı ediyorum çünkü ilk test safe boot + min io port ile yapılmıştı. Bandwith farkını oyunlar için önemli bir etkisi var mıdır

Son düzenleme:
O zaman hiç ellemiyorum madem durum böyle şansı ve zamanı zorlamaya gerek yok, belki 5-5 denerim SCL lerde o kadar. Önceliğim 2133 -> 2167 FCLK olacak büyük ihtimalle sıkabileceğim son hatrı sayılır performansı o verecektir.

Rehberinizde bu bilgiyi de gördüm, RCD ayrılmadığı için tek bırakın demişsiniz, SPD üzerinden deneyebilirim ama kartta oldukça giriş seviyesi olduğu için bi tereddüt ettiriyor.

Şimdi aklıma geldi belki latency tarafında 8x 8x Burst yerine 1x 1x denenebilir ama dediğim gibi oyunda bunun farkı hissedilir mi veya 1% - 0.1% de

1x-1x stabil ise böyle bırakman iyi. Boot to boot variance denilen bir durum var AM5'te, gün aşırı test etmen de faydalı olacaktır. B650/X670 genel anlamda terk edildi artık, bu tarz işlerle uğraşan çoğu kişi bazı sebeplerden B850/X870 kaydı. Normalin dışına çıktığında bu çipsetler sorun yarattığı oluyor çünkü. Adım adım gitmen faydana olur, 2167'yi en sona bırak. Onu VT3 ile doğrulaman lazım. PBO'yu da aynı şekilde en sona bırak, VT3 9000 saniye yapman yeterli.

Bunu tekte anlarsın zaten. TRCDWR 16 deneyeceksin oradan CTRL seçtikten sonra. Hex ya da ondalık olduğu orada yazar açıklamasında. TRCDWR 16'nın Hex karşılığı 10.

Bu tarafta bu iki profil arasında bu kadar fark olması normal midir bandwith olarak? Latency tarafını göz ardı ediyorum çünkü ilk test safe boot + min io port ile yapılmıştı. Bandwith farkını oyunlar için önemli bir etkisi var mıdır

Tek CCD'de bandwidth FCLK ile limitli, oyunlar sadece gecikmeye bakmaz. FPS tabanlılarda bant genişliği de önemli. CS gibi oyunlarda mesela 6000 CL26 yerine 8000 CL34 kullanmak daha iyi performans veriyor.

AIDA'ya çok itibar etmeyin bir de, 7500F > 9850X3D çıkartan bir program. AGESA'lar ile AIDA gecikmesi +5/+10 aralığında arttı. Core Tunings Legacy ya da MSI'de Latency Killer vs. açıldığında eski 55-60 ns bandına geriliyor ancak. AGESA kaynaklı bir durum ve AIDA yanlış okuyor tamamen.

2167 MHz stabil ise 6200 MT/s'de o şekilde kullanırsın, stabil değilse @ShadowLegion gibi 2133 çekersin. Ryzen 7000'de FCLK problematik denk gelebiliyor.

Son düzenleme:
1x-1x stabil ise böyle bırakman iyi. Boot to boot variance denilen bir durum var AM5'te, gün aşırı test etmen de faydalı olacaktır. B650/X670 genel anlamda terk edildi artık, bu tarz işlerle uğraşan çoğu kişi bazı sebeplerden B850/X870 kaydı. Normalin dışına çıktığında bu çipsetler sorun yarattığı oluyor çünkü. Adım adım gitmen faydana olur, 2167'yi en sona bırak. Onu VT3 ile doğrulaman lazım. PBO'yu da aynı şekilde en sona bırak, VT3 9000 saniye yapman yeterli.

Bunu tekte anlarsın zaten. TRCDWR 16 deneyeceksin oradan CTRL seçtikten sonra. Hex ya da ondalık olduğu orada yazar açıklamasında. TRCDWR 16'nın Hex karşılığı 10.

Tek CCD'de bandwidth FCLK ile limitli, oyunlar sadece gecikmeye bakmaz. FPS tabanlılarda bant genişliği de önemli. CS gibi oyunlarda mesela 6000 CL26 yerine 8000 CL34 kullanmak daha iyi performans veriyor.

AIDA'ya çok itibar etmeyin bir de, 7500F > 9850X3D çıkartan bir program. AGESA'lar ile AIDA gecikmesi +5/+10 aralığında arttı. Core Tunings Legacy ya da MSI'de Latency Killer vs. açıldığında eski 55-60 ns bandına geriliyor ancak. AGESA kaynaklı bir durum ve AIDA yanlış okuyor tamamen.
Tamamdır o zaman önce SPD üzerinden TRCDWR 16 denerim oluyor mu diye, daha sonrasında Nitro tarafında 1x 1x Burst denerim, araya bi 4-4 SCL denemesi yapıp bu optimizasyonu FCLK 2167 ile bitiririm. Her şey iyi giderse 6200 30 veya 6000 28 test ederim. 6200 üstü veya 2167 FCLK üstü boot etmiyordu bi ihtimal optimized a alıp 2200 ve 6400 boot etmeyi deneyebilirim sonuçta bir sürü BIOS ve AGESA updateleri geldi geçti.

Tamamdır o zaman önce SPD üzerinden TRCDWR 16 denerim oluyor mu diye, daha sonrasında Nitro tarafında 1x 1x Burst denerim, araya bi 4-4 SCL denemesi yapıp bu optimizasyonu FCLK 2167 ile bitiririm. Her şey iyi giderse 6200 30 veya 6000 28 test ederim. 6200 üstü veya 2167 FCLK üstü boot etmiyordu bi ihtimal optimized a alıp 2200 ve 6400 boot etmeyi deneyebilirim sonuçta bir sürü BIOS ve AGESA updateleri geldi geçti.

6200 CL28 istersen 1.5-1.55V ister Gear kapalı sende minimum gibi. TRCDRD ve tRP de voltaj istiyor, CL istemiyor tek başına yani. CL için VDD verdiğinde diğerleri arada kaynıyor diyeyim. Yoksa 8-8-32 kısmı vs. de hep VDD yani. 0.02, 0.01 hepsini toplarsan sağlam fark ediyor.

TRCDRD 36 ya da TRP 36 M-Die'da zor, özellikle Gear kapalıyken. 6200'de sınır 37 kabul edilebilir. VDD verip bakman lazım. VDDQ 1.4-1.45'ten fazla isteyeceğini çok sanmam ama özellikle tRDWR 14 yapmak 1.55 VDDQ istiyor bende 1.4-1.45 yerine. Bu timing özelinde VDDQ ihtiyacı var. TWTRL'de de muhtemelen var.

Bias 0-1 yapılamıyor sende, bu da VDDQ kısıyor bir miktar. Sinyalizasyonla alakalı diyeyim. 1-2-0 Nitro özelinde de bazı çipler Bias 0-1 aktif olmadan açamıyor. Control Line 0 istediği oluyor ama Ryzen 7000 desteği yok.

Modülü 30-35 derece civarında tutsan Hynix'te bu da VDD kısıyor. CL, tRCD, tRP, tREFI, tRFC vs. hepsi sıcaklığa bağımlı. Hynix'te 45-50 derecelerden 30'a sabitlemek 0.1 VDD kısıyor. Kite bağlı değişmekle birlikte. 6400'de tRCDRD 36 bende stabil ama 35 derece kalabildiği müddetçe. Bir yerden sonra verdiğin voltaj sıcaklığı tolere edemez, kiti soğutman şart. Watercool harici de mümkün değil yazın 30-35.

2200 ve 6400 boot etmeyi deneyebilirim

Sende de IOD sorunu var, Hotspot 65-70 aralığındayken 6400 hayal olur. 6200 1-2-1 Nitro'lar vs. de zorlayabilir. Senin aslında bu koşullar altında M-Die için 6000 CL26-36-36 açıp FCLK 2167-2200 MHz stabil ise kullanman daha mantık dahilinde olur diye düşünüyorum. Yazın en azından. Diğer türlü 6200 CL28 2167 ayarlayıp kullanırsın. Nitro problem, UCLK problem. 60+ IOD'da bunlar zorlar.

@babe1337 Adamlar söylüyor zaten, üretimle de alakalı bu IOD mevzusu ama özellikle 65+'da stabilite sallantıda diyeyim. 1:2 mod 8400, 1:1 mod 6400-6600'ler ya da 1-2-1/1-2-0 Nitro'lar zor.

1783089977028.webp

@babe1337 Buna da bir bakın. Control Line 0 1.15 VDDP isteyebilir, 1.25 VSOC isteyebilir. 26-36-36 1.55/1.6 VDD isteyebilir. TRAS testte hata vermiyor zaten, bende 36 problem çıkartmıyor 6000'de. Bu Mixed algoritması ile de bir şeylerin değiştiğini düşünüyorum. TRAS sonra halledersin. TRAS 48, tRC 80 vs. kalabilir.

1783090581705.webp

Son düzenleme: