Global C-state ve df C-states kapatın, -30/-35 yapabilir hale gelebiliyor çip. Denemek lazım. Bir zararı olmaz. Idle Power bir miktar artar. Scaler 6X ya da 8X bakarsın ayrıca, 8X +0.015v ekliyor. 10X +0.020v ekliyor. Eksi basmanı kolaylaştırıyor.

@TechMad ilk açışta awe hatası verir, PC restart attıktan sonra düzelecektir. Awe hatası varken test geçersiz. Program ayarlarından 1usmus ve 150 dakika ayarlamayı unutma.

C state açık olması gerekmiyor mu hocam? Normalde daha agresif değer için kapatmak mantıklı mı -35 gibi.

Son düzenleyen: Moderatör:
C state açık olması gerekmiyor mu hocam? Normalde daha agresif değer için kapatmak mantıklı mı -35 gibi.

C-State açıkken -20, C-State kapalıyken -30 civarına denk geliyor. Kapatmak lazım, oyunda her türlü Boost'ladığı düşünülürse. -30 yapabilir ise her türlü serin çalışır, boşta Idle Power düşük olması elektrik faturasını 1 TL oynatır. 5-10W söz konusu. Gerçi son zamlardan sonra, bilemiyorum o kısmı.

Global C-State ve DF C-States kapatın, -30/-35 yapabilir hale gelebiliyor çip. Denemek lazım. Bir zararı olmaz. Idle Power bir miktar artar. Scaler 6x ya da 8x bakarsın ayrıca, 8x +0.015V ekliyor. 10x +0.020V ekliyor. Eksi basmanı kolaylaştırıyor.

@TechMad İlk açışta AWE hatası verir, PC Restart attıktan sonra düzelecektir. AWE hatası varken test geçersiz. Program ayarlarından 1usmus ve 150 dakika ayarlamayı unutma.
Test bitti hocam. Verdiğiniz zamanlamaları girip öyle yaptım. Zentiming'de görüldüğü üzere. Şimdi VT3'e geçiyorum. Scalar 8x yaptım. Çekirdekleri Allcore -30'a aldım. Bakalım hata verecek mi göreceğiz. DF Cstates zaten kapalıydı. Şimdi Global C-states'i de kapattım. Hadi bakalım kolay gelsin bana. :D

Ekran görüntüsü 2026-04-11 174943.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Test bitti hocam. Verdiğiniz zamanlamaları girip öyle yaptım. Zentiming'de görüldüğü üzere. Şimdi VT3'e geçiyorum. Scalar 8x yaptım. Çekirdekleri Allcore -30'a aldım. Bakalım hata verecek mi göreceğiz. DF Cstates zaten kapalıydı. Şimdi Global C-states'i de kapattım. Hadi bakalım kolay gelsin bana. :D

Eki Görüntüle 240170

İyice emin ol, testler tek Boot'ta yapılacak. Gerekirse 12 saat PC'yi kapatma yani. Diğer türlü farklı Boot'ta olması uygun değil. Single Boot stabilitesi önemlidir.

Eki Görüntüle 240170

@ggbye tCK 2-2 DDR4 sever. Gear kapalı ARP 0, 3-3 tCK kalmış. Sen onu yönlendirirsin. :)

Eki Görüntüle 240170

1775930378699.webp
@TechMad tRDWR 14 dene bir de, Burst 1x-1x, Bias 0-1 ile beraber tutuyor bunu. Gear açık zaten.

İyice emin ol, testler tek Boot'ta yapılacak. Gerekirse 12 saat PC'yi kapatma yani. Diğer türlü farklı Boot'ta olması uygun değil. Single Boot stabilitesi önemlidir.

@ggbye tCK 2-2 DDR4 sever. Gear kapalı ARP 0, 3-3 tCK kalmış. Sen onu yönlendirirsin. :)
Tek boot'tan kasıt ne hocam? Windows'ta yapıyorum testi.

1775934484737.webp

@TechMad @ggbye CL26 kitleri olup da EXPO açıp, problem yaşayıp yaşamayacağını soranlar var. @Fatihkilic 'tan halen daha haber yok sanırım. :) Gören de CL24 açtım, problem olup olmadığını sorduğunu sanacak.

Şu profili 1.65V'ta açabilen bir kit, nasıl bir problem olabilir?

1775934576064.webp

Tek boot'tan kasıt ne hocam? Windows'ta yapıyorum testi.

Bunu neden paylaştım? Şu anda sende dandik M-die olmasına rağmen katbekat öndesin bu arkadaşlardan. Düz EXPO 1.45V aktif edip bırakıyorlar öyle çünkü. 6000 CL26-36-36'sın sen de. Fark sıfır yani, düz EXPO olarak bakarsan. Senin girdiğin Timing'ler ve yaptığın ince ayarlar düşünülürse, çok yol katettin.

Ki sendeki modüller, 1.4V 6000 CL30-40-40. Bunu CL26-36-36 açabilmek beceri ister, çok kolay değil. Voltaj isteği fazla ve aktif soğutman lazım.

Eki Görüntüle 240185

@TechMad @ggbye CL26 kitleri olup da EXPO açıp, problem yaşayıp yaşamayacağını soranlar var. @Fatihkilic 'tan halen daha haber yok sanırım. :) Gören de CL24 açtım, problem olup olmadığını sorduğunu sanacak.

Şu profili 1.65V'ta açabilen bir kit, nasıl bir problem olabilir?

Eki Görüntüle 240187

Bunu neden paylaştım? Şu anda sende dandik M-die olmasına rağmen katbekat öndesin bu arkadaşlardan. Düz EXPO 1.45V aktif edip bırakıyorlar öyle çünkü. 6000 CL26-36-36'sın sen de. Fark sıfır yani, düz EXPO olarak bakarsan. Senin girdiğin Timing'ler ve yaptığın ince ayarlar düşünülürse, çok yol katettin.

Ki sendeki modüller, 1.4V 6000 CL30-40-40. Bunu CL26-36-36 açabilmek beceri ister, çok kolay değil. Voltaj isteği fazla ve aktif soğutman lazım.
Hocam 9800X3D için bunlara ince ayar çekmek çok da mühim değil. Bence bu belleklerin asıl potansiyelleri ve performansları 9600X ve 9700X gibi işlemcilerde ortaya çıkıyor. 3D bellekleri olmadığı için sistem belleğine tam olarak yükleniyorlar. Fakat 3D işlemcilerde bu tarz bir yüklenme bence olmuyor. Dolayısıyla zamanlamalar ve gecikmeleri net olarak gözlemlemek mükün oluyor bellek üzerinde.

Hocam 9800X3D için bunlara ince ayar çekmek çok da mühim değil. Bence bu belleklerin asıl potansiyelleri ve performansları 9600X ve 9700X gibi işlemcilerde ortaya çıkıyor. 3D bellekleri olmadığı için sistem belleğine tam olarak yükleniyorlar. Fakat 3D işlemcilerde bu tarz bir yüklenme bence olmuyor. Dolayısıyla zamanlamalar ve gecikmeleri net olarak gözlemlemek mükün oluyor bellek üzerinde.

Programla bakarsan bunlarda da fark var. X3D deyip geçmemek lazım, her türlü ince ayar en iyisidir. Ama tabii sendeki katkı daha fazla, o yadsınamaz. tCK 2-2 vs. yaptın, bunlar bazı oyunlarda Drop sebebi olabilir. IMC limit hepsi, Gear yuvarlıyor yukarıya. C-State kapalı iken +100 -30/-35 vs. VT3 testine al, iyice emin ol. İşe yaramalı kapatmak. Scaler 8x bırak, ona göre eksiyi artır.

Hocam TestMem 1usmus ve RTP hatasız bitti. VT3’e geçtim. Fakat bir tuhaflık var. Bellekler tam dolulukta çalışıyor fakat işlemci boostlamıyor. Sağ üst köşede CPU’nun güç tüketimi, frekansı ve sıcaklığından tam güçte çalışmadığını görüyorum. Zaten fanlar da hızlanmadı. Normalde VT3’e geçince fanlar harıl harıl dönmeye başladı. Fakat şu an normal hızdalar. Sebebi ne olabilir? Bunun sebebi PBO+CO (+100/-30) olabilir mi? Scalar 8x ve Global C-state kapalı.

Dosya Ekleri

• IMG_1418.webp
    IMG_1418.webp
    4 MB · Görüntüleme: 17
Son düzenleme: