Marksman

Uzman
EXPO/XMP sadece önceden belirlenmiş ve çalışabildiği test edilmiş ayarları barındaran basit profil. Yani o hız, gecikme, vb'de çalıştığını garanti eden bir tek tıklama ayar profil. Tabii bu "garanti" tartışılır. Kullandığın işlemci ve anakarta, silikon lotosuna göre EXPO/XMP ayarlarında RAM'i çalıştıramama ihtimalin var.

Günün sonunda iki RAM'ı da tıpa tıp aynı ayarlarda çalıştırabilirsin. O yüzden çok bir anlamı yok. Ama işi kolaylaştırıyor ve kafayı rahatlatıyor. BIOS'ta EXPO/XMP'i açıp işin bitiyor. Bu kadar basit. RAM'ı tune etmek ile uğraşman veya stabilite stres testi yapman gerekmiyor.

Mümkünse hep EXPO ve XMP RAM al. En azından bir hız ve gecikme süresi garantin olur.

Anakartın QVL listesinde olan modeli alsanız daha iyi olur EXPO'dan ziyade.
Anakart modeliniz nedir? Bakalım.
QVL listesinde varsa proc odt gibi direnç ayarları daha stabil oluyor. O yüzden önemli.

Bu arada EXPO ve XMP sadece bir profil. İçinde aynı bellek modülleri var. Biraz yatkınlığınız var ise manuel ayarlayarak ön ayarlı profile göre çok daha iyi bir ayar çekebilirsiniz.

1750091752556.webp

Kendi ayarlarım bu şekilde. Fikir olsun diye paylaştım çünkü CPU ve alacağınız belleğe göre ayarlar değişebilir. Eğer biraz meraklıysanız kendiniz uğraşarak kendi CPU ve bellek kitinizin sweet point ayarlarını bulabilirsiniz.

QVL listesinde varsa proc odt gibi direnç ayarları daha stabil oluyor. O yüzden önemli.

Bu arada EXPO ve XMP sadece bir profil. İçinde aynı bellek modülleri var. Biraz yatkınlığınız var ise manuel ayarlayarak ön ayarlı profile göre çok daha iyi bir ayar çekebilirsiniz.

Eki Görüntüle 155389

Kendi ayarlarım bu şekilde. Fikir olsun diye paylaştım çünkü CPU ve alacağınız belleğe göre ayarlar değişebilir. Eğer biraz meraklıysanız kendiniz uğraşarak kendi CPU ve bellek kitinizin sweet point ayarlarını bulabilirsiniz.
Asus ROG Strix X870-A Gaming Wi-Fi

ASUS ROG STRIX X870-A Gaming Wi-Fi

LoL anakartımız aynı. Qvl Bakıyorum hocam almak istediğiniz kitlere.

1750092111037.webp

8400 TL EXPO olan QVL listesinde var. XMP versyonu henüz eklenmemiş QVL listesine.
İkisi de aynı kit hocam. Hangisini sipariş verdiyseniz iptal etmeyin bence çok fark etmeyecek.
Hele ki eğer kendiniz manuel Tune etmek isterseniz hiçbir farkı yok.
Muhtemelen yeni BIOS güncellemesiyle XMP versyonu da eklenir QVL listesine.
Ama ben sizin yerinizde olsam eğer para muhim değilse QVL listesinde hangisi varsa onu alırdım.

Çünkü proc odt gibi direnç ayarlarının bizimki gibi high end anakartlarda bios güncellemesiyle eklendiğini okumuştum.

Son düzenleme:
LoL anakartımız aynı. Qvl Bakıyorum hocam almak istediğiniz kitlere.

Eki Görüntüle 155390

8400 TL EXPO olan QVL listesinde var. XMP versyonu henüz eklenmemiş QVL listesine.
İkisi de aynı kit hocam. Hangisini sipariş verdiyseniz iptal etmeyin bence çok fark etmeyecek.
Hele ki eğer kendiniz manuel Tune etmek isterseniz hiçbir farkı yok.
Muhtemelen yeni BIOS güncellemesiyle XMP versyonu da eklenir QVL listesine.
Ama ben sizin yerinizde olsam eğer para muhim değilse QVL listesinde hangisi varsa onu alırdım.

Çünkü proc odt gibi direnç ayarlarının bizimki gibi high end anakartlarda bios güncellemesiyle eklendiğini okumuştum.

Teşekkür ederim dostum, iptal ettim EXPO versiyonunu alacağım. O kadar para verdik, bari uğraştırmasın ufak kırıntılardan kaçmaya gerek yok gibi. :giggle:

Eki Görüntüle 155389

Konuyu bozar mı bilemedim ama zen Timing'de değerlerimi göremiyorum çözümünü bulamadım ne yapabilirim? 'I/O driver is not responding or not loaded.' bu hatayı alıyorum. Sonrasında açıldığında da çoğu değeri göremiyorum ekteki şekilde.

1750094047069.webp

Konuyu bozar mı bilemedim ama zen Timing'de değerlerimi göremiyorum çözümünü bulamadım ne yapabilirim? 'I/O driver is not responding or not loaded.' bu hatayı alıyorum. Sonrasında açıldığında da çoğu değeri göremiyorum ekteki şekilde.

Eki Görüntüle 155401
Anti-cheat programları engelliyor genelde, Vanguard vb.

Ayrıca EXPO almanın hiçbir avantajı yok, Proc ODT gibi bir ayarların sıradan kullanıcı için de hiçbir önemi yok.

Anti-cheat programları engelliyor genelde, Vanguard vb.

Ayrıca EXPO almanın hiçbir avantajı yok, proc odt gibi bir ayarların sıradan kullanıcı için de hiçbir önemi yok.

Anti-cheat olayını ben de gördüm hepsini kapayıp yeniden başlatıp denediğimde de aynı sorun oldu. Ramlerim 1:1 olarak çalışıyor mu diye kontrol etmek istiyorum sadece. Mclk ve uclk değerlerini başka nasıl görebilirim?

Son düzenleme: