Dagster3532

Becerikli
40 serisinden eski bir NVIDIA kartınız mı var? Kart isterse 3090 olsun hiç fark etmez. DLSS destekli bir oyunda DLSS kapalı iken düşük performans mı yaşıyorsun? Aklına hemen DLSS açıp performansı uçurmak ve yeni DLSS 4.5 güncellemesinin tüm RTX kartlara geldiğini düşündün. Heveslenip açtın. Hatırı sayılı bile olmayan görüntü kalitesi yanında FPS daha da aşağı düşüyor. Normalde 3070, 4060 hatta çoğu durumda 5060 ekran kartından daha üstün olarak biliyordunuz. Ancak yakın zamanda gelen güncelleme sayesinde. Artık kart DLSS açtığı zaman 5060'ı bırakın 4060'ın bile gerisine düşüyor. Bunu bizzat bugün kendim 3080 ekran kartımla yaşadım. Zaten bitmeyen drop ve stutter sorununun yanına şimdi bir de DLSS açınca FPS düşmesi eklendi. Sürücüyü eskiye çekerim diyorsan o da yakında bazı oyunlar tarafından bu sefer de şu sürümün aşağısında isen giremezsin tarzında olaylar falan çıkacak. Sizin düşünceleriniz nedir? Kimi oyunda 20 FPS bile kaybolduğu oluyor.

Moderatör 3000 serisi diye düzeltmiş. 3000 serisi ile alakası yoktur bilginiz olsun. 40 serisi aşağısındaki tüm kartlarda oluyor.

Son düzenleme:
Daha agresif çalışan bir modele geçtiler diye biliyorum. Bu yüzden eski kartlarda FPS kaybının yaşanmasının normal olduğunu düşünüyorum. Sonuçta 3000 serisinin AI performansı ile 5000 serisinin AI performansı bir değil.

Daha agresif çalışan bir modele geçtiler diye biliyorum. Bu yüzden eski kartlarda FPS kaybının yaşanmasının normal olduğunu düşünüyorum. Sonuçta 3000 serisinin AI performansı ile 5000 serisinin AI performansı bir değil.

Yeni kartlarda da pek farkı yok ki? 5000 serisinin de videolarına göz atabilirsin. 5090 olmadığı sürece DLSS4.5'te 4'e göre %10'luk FPS kaybı oluyor ortalama.

Öyle de böyle de bu başarısızlık mı başarısızlık, hala daha çözemedikleri stutter sorunlarının üzerine böyle bir şeyle gelmeleri daha da başarısızlık.

Hani günümüzde insanların sisteminde en çok bulunan kart zaten 3060/4060/5060 - 3070/4070s/5070 falan olduğunu düşünürsek. Ortalamada %10 veya %15'lik FPS kayıplarının olduğunu göz önünde bulundurursak NVIDIA'nın son kullanıyıcı kazıkladığı su götürmez bir şekilde ortaya çıkıyor.

Kimse kusura bakmasın ama rakibin en baba modelinin fiyatına çok daha düşük performanslı orta segment kartını sat fiyat konusunda kazıkla üstüne yetmezmiş gibi "teknoloji önemli kartın gücü bir şey ifade etmiyor" diyerek teknoloji dahil performansından da kıs. Olmuyor maalesef insanımızda sorunsuz diye alıyor ama son kullanıcısını önemsemeyen bir firma tarafından yediği kazığın farkında değil.

Son düzenleme:
Yeni kartlarda da pek farkı yok ki? 5000 serisinin de videolarına göz atabilirsin. 5090 olmadığı sürece DLSS4.5'te 4'e göre %10'luk FPS kaybı oluyor ortalama.

Öyle de böyle de bu başarısızlık mı başarısızlık, hala daha çözemedikleri stutter sorunlarının üzerine böyle bir şeyle gelmeleri daha da başarısızlık.

Hani günümüzde insanların sisteminde en çok bulunan kart zaten 3060/4060/5060 - 3070/4070s/5070 falan olduğunu düşünürsek. Ortalamada %10 veya %15'lik FPS kayıplarının olduğunu göz önünde bulundurursak NVIDIA'nın son kullanıyıcı kazıkladığı su götürmez bir şekilde ortaya çıkıyor.

Kimse kusura bakmasın ama rakibin en baba modelinin fiyatına çok daha düşük performanslı orta segment kartını sat fiyat konusunda kazıkla üstüne yetmezmiş gibi "teknoloji önemli kartın gücü bir şey ifade etmiyor" diyerek teknoloji dahil performansından da kıs. Olmuyor maalesef insanımızda sorunsuz diye alıyor ama son kullanıcısını önemsemeyen bir firma tarafından yediği kazığın farkında değil.
Şu anda Nvidia kullanmadığım için stutter konusunda yorum yapmamıştım. Sadece videodaki FPS kaybına atıfta bulundum. Eğer DLSS 4.5 sonrası bu gibi sorunlar yaşanıyorsa zaten üzerinde durulması gereken bir konu.
AMD'den örnek vermek gerekirse FSR4'ün eski sürümünü önceki nesil kartlarda çalıştırdıklarında videodaki gibi FPS düşüşleri oluyor. Çünkü eski kartların AI performansı iyi değil. Bu yüzden agresif modellerde zorlanıyorlar. Bunun 3000 serisi içinde geçerli olduğunu düşünüyorum. Ama siz 5000 serisinin giriş-orta seviye kartlarında da böyle kayıplar olduğunu söylüyorsunuz. O zaman dediklerinizde haklısınız.

Maalesef teknolojiyi ilerletmek için eskileri ıskartaya çıkarmak gerekiyor. Çözüm şu anlık eski cnn bazlı modelleri kullanmak. Ancak yeni oyunlarda yavaş yavaş cnn modeller kaldırılacaktır. Bu durumda NVIDIA App ile bir süre daha elle preset seçerek durum idare edilenilir gibi duruyor.

Sorun 4090 ve 5090 içinde mevcutmuş. Hem VRAM, hem frekans artıyor. Hem de FPS düşüyor. Arada 10 FPS fark oluyor.

Şu anda NVIDIA kullanmadığım için stutter konusunda yorum yapmamıştım. Sadece videodaki FPS kaybına atıfta bulundum. Eğer DLSS 4.5 sonrası bu gibi sorunlar yaşanıyorsa zaten üzerinde durulması gereken bir konu.
AMD'den örnek vermek gerekirse FSR4'ün eski sürümünü önceki nesil kartlarda çalıştırdıklarında videodaki gibi FPS düşüşleri oluyor. Çünkü eski kartların AI performansı iyi değil. Bu yüzden agresif modellerde zorlanıyorlar. Bunun 3000 serisi içinde geçerli olduğunu düşünüyorum. Ama siz 5000 serisinin giriş-orta seviye kartlarında da böyle kayıplar olduğunu söylüyorsunuz. O zaman dediklerinizde haklısınız.

Vallahi birkaç ay öncesine kadar 3070 kullanıyordum stutterdan geçilmiyordu birçok oyunda. Saçma güç değerleride cabası. 240W çekmesi gereken oyunlarda 170/180w çekiyordu zaten. Yazılımları sağ olsun kendi kartlarını düşürüyorlar.

Şu anda 9070XT kullanıyorum ve bir gram fark yok. DLAA falan fişman hoş ama yüksek çözünürlükte performans alamadıktan sonra 5070'te DLAA açsam ne açmasam ne. Hele ki stutter sorunlarını çözememişken. 5090 hariç kartlarında performans kayıpları mevcut gördüğüm. 5090'da da var ama 3/4FPS öbürlerinde 10/15 civarında.