Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

0elod

Çalışkan
Merhaba,

Yaklaşık 1 hafta önce Gigabyte RTX 3060 12 GB ekran kartından Sapphire RX 9060 XT Nitro+ modeline geçiş yaptım. Asıl amacım, 3060’ın yeni çıkan hikaye oyunlarındaki performans düşüklüğü ve teknolojiden geri kalmasıydı.

9060 XT geldiğinde PC’mi formatladım, temiz bir kurulum yaptım ve sürücülerini kurdum. Sonra RDR2, GTAV ve Spider-Man 2 gibi oyunlarda denedim. Durum çok iyi; hepsinde ultrada 110–120 FPS’den fazla alıyorum. Ancak Valorant oynadığım zaman eski ekran kartımda FPS’im 400–500, bazen 600 civarındayken, 9060 XT ile oynadığımda FPS’im 250–300, bazen 220 oluyor.

Monitörüm 280 Hz, bu yüzden bu durum canımı sıkıyor. İşlemcim Ryzen 5 7500F ve 240 mm sıvı soğutucu ile kullanıyorum. Bu durum normal mi, değil mi tam anlamadım. Yardımcı olursanız sevinirim.

Sistem bileşenlerim:
  • Sapphire RX 9060 XT Nitro+
  • AMD Ryzen 5 7500F
  • Gigabyte A620M H D5 AM5
  • Kingston Beast 32 GB DDR5
  • WD Blue SN570

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Stres olacak bir şey yok. İçini rahatlatmak için şu testleri yaptırayım;

FurMark --> ekran kartı (bunu yaparken HWiNFO'yu da kurup +12v değerini gözlemle 11.4v altına düşmüyorsa sorun yok. Uygulamayı açarken sadece sensörler kısmını seçtiğinden emin ol.)
OCCT --> RAM ve işlemci.
CrystalDiskMark --> SSD testi.

Bu uygulamaları kur ve ilgili testleri yap. Sistemde ciddi bir sorun olsa buradan anlarsın zaten ki bence yok.

Ayrıca verdiğim linklerdeki adımları düzgünce incelediysen BIOS, RAM ayarı ve sürücüler ile ilgili bilgiler vermiştim. Onları da doğru yaptığından emin ol tamamdır.

Tam olarak şu an çözdüm; AMD saçmalığı diyebilirim diye düşünüyorum. CTRL+Shift+S ile görüntü tekrarı açıktı ve ekran kartı boşta %50 kullanıyordu kapattım ve şimdi 500 600 FPS alıyorum. Yardımın için teşekkür ederim.
Ekran kartı ve işlemci kullanımın nedir? Ayarları yükseltmeyi denedin mi?

Chipset sürücüsünü özellikle kurdun mu?

1757572798399.webp

Şimdi oyuna girip CPU GPU kullanımına bakacağım.

işlemci %70 80de geziyor ekran kartı ise %49 50 asla 51 olmuyor 50de kalıyor
1757573155106.webp

Son düzenleme:
7500F & RX 9060 XT Valorant oyun videosunu inceledim değerler; 500-600 FPS , %1 Low 250-300 FPS arası değişiyor. Yani aldığınız değerler normal değil.

https://techolay.net/sosyal/konu/rx...600x-sistemde-micro-stuttering-sorunu.131202/

Şu açtığım iki konuyu incelemeni istiyorum. İlki üründe bir sorun varsa anlamanı sağlayacak test adımlarını, ikincisi ise ürün sorunsuzsa sadece ince ayar gerekiyorsa yapman gereken adımları içeriyor.

3000 serisini hafife almamak lazım. 7600X RX 9060 XT sisteme 3070 Ti taktığımda CS2 yağ gibi akıyordu. 5060 Ti taktım aynı RX 9060 XT'deki gibi oynanmaz halde oyun. Yani üst modele geçtim tüm oyunlar daha iyi olmalı diye düşünmemek lazım. Sen yine açtığım konuları incele, eksik yanlış yaptığın bir şey varsa düzeltmiş olursun. En azından kafanda soru işareti kalmaz.

7500F & RX 9060 XT Valorant oyun videosunu inceledim değerler; 500-600 FPS, %1 Low 250-300 FPS arası değişiyor. Yani aldığınız değerler normal değil.

https://techolay.net/sosyal/konu/rx...600x-sistemde-micro-stuttering-sorunu.131202/

Şu açtığım iki konuyu incelemeni istiyorum. İlki üründe bir sorun varsa anlamanı sağlayacak test adımlarını, ikincisi ise ürün sorunsuzsa sadece ince ayar gerekiyorsa yapman gereken adımları içeriyor.

3000 serisini hafife almamak lazım. 7600X RX 9060 XT sisteme 3070 Ti taktığımda CS2 yağ gibi akıyordu. 5060 Ti taktım aynı RX 9060 XT'deki gibi oynanmaz halde oyun. Yani üst modele geçtim tüm oyunlar daha iyi olmalı diye düşünmemek lazım. Sen yine açtığım konuları incele, eksik yanlış yaptığın bir şey varsa düzeltmiş olursun. En azından kafanda soru işareti kalmaz.

Attıklarınız inceledim bende takılma yok FPS'im Hertz'imin altına düşmesine rağmen bir takılma hissetmiyorum ama düşük olması mental olarak üzüyor tüm oyunlarda iyi olmayacağını biliyorum ama dediğim gibi üzücü bir olay en sonunda unlost FPS arttırma yapacağım :) sizce sadece Valorant'ta FPS düşük diye iade etmem gerek var mı diğer hikaye oyunlarında FPS videolardaki gibi

Attıklarınız inceledim bende takılma yok FPS'im Hertz'imin altına düşmesine rağmen bir takılma hissetmiyorum ama düşük olması mental olarak üzüyor tüm oyunlarda iyi olmayacağını biliyorum ama dediğim gibi üzücü bir olay en sonunda unlost FPS arttırma yapacağım :) sizce sadece Valorant'ta FPS düşük diye iade etmem gerek var mı diğer hikaye oyunlarında FPS videolardaki gibi
Sorun sadece FPS düşüklüğü ise buna çok takılmayın. Ben mesela FPS'yi monitör hertz değerine sabitleyip oynuyorum. Bunu yapmak için de VSYNC ve GSYNC açmam yeterli oluyor. FPS değerlerinin yüksek olması daha akıcı bir oyun deneyimi sunacağı anlamına gelmiyor zaten. Şöyle bir örnek vereyim Rainbow Six Siege isimli oyunda alabildiğim FPS 400 civarı oluyor. Baktığında bu halde input lag da oldukça düşük. Ancak ben napıyorum NVCP üzerinden VSYNC, GSYNC ve düşük gecikme açık yapıyorum, oyun içi de DLSS quality olarak seçiyorum. Bu şekilde oyunlar çok daha akıcı hale geliyor. Yani değerlerin yüksek olması mı yoksa akıcı bir oyun deneyimi mi? Kesinlikle akıcılık derim.

Sorun sadece FPS düşüklüğü ise buna çok takılmayın. Ben mesela FPS'yi monitör Hertz değerine sabitleyip oynuyorum. Bunu yapmak için de V-Sync ve G-Sync açmam yeterli oluyor. Yağ gibi akıyor oyunlar. Teorik olarak değerlerin yüksek olması daha akıcı bir oyun deneyimi sunacağı anlamına gelmez. Şöyle bir örnek vereyim Rainbow Six: Siege isimli oyunda alabildiğim FPS 400 civarı oluyor. Baktığında bu halde input lag da oldukça düşük. Ancak ben napıyorum nvcp üzerinden V-Sync, G-Sync ve düşük gecikme açık yapıyorum, oyun içi de DLSS quality yaptığım an ekran yağ gibi akıyor. Yani değerlerin yüksek olması mı yoksa akıcı bir oyun deneyimi mi? Kesinlikle akıcılık derim.

Bende akıcılık derim ama yeni bir şey alınca insanda otomatik olarak bir stres oluyor eskisi daha iyiydi bu neden böyle gibisinden diğer oyunlarda bir sıkıntı yok umarım sonraki driver güncellemelerinde bu sorunda ortadan kalkar yardımınız için çok teşekkür ederim iyi günler iyi oyunlar diliyorum.

Sorun sadece FPS düşüklüğü ise buna çok takılmayın. Ben mesela FPS'yi monitör Hertz değerine sabitleyip oynuyorum. Bunu yapmak için de V-Sync ve G-SYNC açmam yeterli oluyor. FPS değerlerinin yüksek olması daha akıcı bir oyun deneyimi sunacağı anlamına gelmiyor zaten. Şöyle bir örnek vereyim Rainbow Six: Siege isimli oyunda alabildiğim FPS 400 civarı oluyor. Baktığında bu halde input lag da oldukça düşük. Ancak ben napıyorum nvcp üzerinden V-Sync, G-SYNC ve düşük gecikme açık yapıyorum, oyun içi de DLSS quality olarak seçiyorum. Bu şekilde oyunlar çok daha akıcı hale geliyor. Yani değerlerin yüksek olması mı yoksa akıcı bir oyun deneyimi mi? Kesinlikle akıcılık derim.

Şu an bir şey fark ettim PC'yi kapa aç yaptım arkada sadece DC Spotify falan açık ve ekran kartı %50 kulanıyor düşme ve yükselme yok bunun hakkında bir fikriniz var mı?

Bende akıcılık derim ama yeni bir şey alınca insanda otomatik olarak bir stres oluyor eskisi daha iyiydi bu neden böyle gibisinden diğer oyunlarda bir sıkıntı yok umarım sonraki driver güncellemelerinde bu sorunda ortadan kalkar yardımınız için çok teşekkür ederim iyi günler iyi oyunlar diliyorum.

Furmark --> Ekran kartı (Bunu yaparken Hwinfo'yu da kurup +12V değerini gözlemle 11.4V altına düşmüyorsa sorun yok. Uygulamayı açarken sadece sensörler kısmını seçtiğinden emin ol.)
OCCT --> RAM ve işlemci
Crystaldiskmark --> SSD testi

Bu uygulamaları kur ve ilgili testleri yap. Sistemde ciddi bir sorun olsa buradan anlarsın zaten ki bence yok.

Harici olarak; BIOS, ekran kartı, chipset ve Windows güncellemelerini yaptığından emin ol. AMD radeon üzerinden çok fazla ince ayar yapma default bırak sadece freesync ve düşük gecikme aç gerisi faydadan çok zarar getiriyor. Güç seçeneklerinden dengelide bırak. BIOS da default kalsın sadece XMP/EXPO açıksa kapatıp ram değerini manuel girmeni öneririm. Bu saydıklarım sistemin stabil çalışmasını sağlayacaktır.

Son düzenleme:

FurMark --> ekran kartı (bunu yaparken HWiNFO'yu da kurup +12v değerini gözlemle 11.4v altına düşmüyorsa sorun yok. Uygulamayı açarken sadece sensörler kısmını seçtiğinden emin ol.)
OCCT --> RAM ve işlemci.
CrystalDiskMark --> SSD testi.

Ayrıca verdiğim linklerdeki adımları düzgünce incelediysen BIOS, RAM ayarı ve sürücüler ile ilgili bilgiler vermiştim. Onları da doğru yaptığından emin ol tamamdır.

Tam olarak şu an çözdüm; AMD saçmalığı diyebilirim diye düşünüyorum. CTRL+Shift+S ile görüntü tekrarı açıktı ve ekran kartı boşta %50 kullanıyordu kapattım ve şimdi 500 600 FPS alıyorum. Yardımın için teşekkür ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Sevindim, geçmiş olsun.