Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

0elod

Çalışkan
Merhaba,

Yaklaşık 1 hafta önce Gigabyte RTX 3060 12 GB ekran kartından Sapphire RX 9060 XT Nitro+ modeline geçiş yaptım. Asıl amacım, 3060’ın yeni çıkan hikaye oyunlarındaki performans düşüklüğü ve teknolojiden geri kalmasıydı.

9060 XT geldiğinde PC’mi formatladım, temiz bir kurulum yaptım ve sürücülerini kurdum. Sonra RDR2, GTAV ve Spider-Man 2 gibi oyunlarda denedim. Durum çok iyi; hepsinde ultrada 110–120 FPS’den fazla alıyorum. Ancak Valorant oynadığım zaman eski ekran kartımda FPS’im 400–500, bazen 600 civarındayken, 9060 XT ile oynadığımda FPS’im 250–300, bazen 220 oluyor.

Monitörüm 280 Hz, bu yüzden bu durum canımı sıkıyor. İşlemcim Ryzen 5 7500F ve 240 mm sıvı soğutucu ile kullanıyorum. Bu durum normal mi, değil mi tam anlamadım. Yardımcı olursanız sevinirim.

Sistem bileşenlerim:
  • Sapphire RX 9060 XT Nitro+
  • AMD Ryzen 5 7500F
  • Gigabyte A620M H D5 AM5
  • Kingston Beast 32 GB DDR5
  • WD Blue SN570

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Stres olacak bir şey yok. İçini rahatlatmak için şu testleri yaptırayım;

FurMark --> ekran kartı (bunu yaparken HWiNFO'yu da kurup +12v değerini gözlemle 11.4v altına düşmüyorsa sorun yok. Uygulamayı açarken sadece sensörler kısmını seçtiğinden emin ol.)
OCCT --> RAM ve işlemci.
CrystalDiskMark --> SSD testi.

Bu uygulamaları kur ve ilgili testleri yap. Sistemde ciddi bir sorun olsa buradan anlarsın zaten ki bence yok.

Ayrıca verdiğim linklerdeki adımları düzgünce incelediysen BIOS, RAM ayarı ve sürücüler ile ilgili bilgiler vermiştim. Onları da doğru yaptığından emin ol tamamdır.

Tam olarak şu an çözdüm; AMD saçmalığı diyebilirim diye düşünüyorum. CTRL+Shift+S ile görüntü tekrarı açıktı ve ekran kartı boşta %50 kullanıyordu kapattım ve şimdi 500 600 FPS alıyorum. Yardımın için teşekkür ederim.
Tam olarak şu an çözdüm; AMD saçmalığı diyebilirim diye düşünüyorum. CTRL+Shift+S ile görüntü tekrarı açıktı ve ekran kartı boşta %50 kullanıyordu kapattım ve şimdi 500 600 FPS alıyorum. Yardımın için teşekkür ederim.

İnstant replay diye geçiyor. Sanırsam başlattığın andan itibaren sahnenin öncesi ve sonrası için 20 saniye ve 20 dakika kayıt almaya yarıyor. Aynı zamanda boştaki VRAM bellek miktarını da artırıp güç tüketimini de absürt seviyelere çıkarmasıyla biliniyor.

İnstant replay diye geçiyor. Sanırsam başlattığın andan itibaren sahnenin öncesi ve sonrası için 20 saniye ve 20 dakika kayıt almaya yarıyor. Aynı zamanda boştaki VRAM bellek miktarını da artırıp güç tüketimini de absürt seviyelere çıkarmasıyla biliniyor.

3060 kullanırken anında yeniden oynatma kullanıyordum o da son 2 dkyi kayıt alıyordu ama böyle bir FPS düşüşü ve GPU kullanımını absürt bir seviyeye çıkarmıyordu AMD bu işi tam becerememiş galiba ileriki zamanda gelen güncellemeler ile düzelmesini bekliyorum yardımınız için teşekkür ederim.

3060 kullanırken anında yeniden oynatma kullanıyordum o da son 2 dkyi kayıt alıyordu ama böyle bir FPS düşüşü ve GPU kullanımını absürt bir seviyeye çıkarmıyordu AMD bu işi tam becerememiş galiba ileriki zamanda gelen güncellemeler ile düzelmesini bekliyorum yardımınız için teşekkür ederim.

Rica ederim fakat AMD bu tip sorunları bir güncelleme de çözse de diğer güncelleme de yine aynı sorunlar baş gösteriyor. Bu sebeple bu tip sorunları AMD tamamen ortadan kaldıramadığı için insanlar AMD ekran kartı almıyorlar.

Rica ederim fakat AMD bu tip sorunları bir güncelleme de çözse de diğer güncelleme de yine aynı sorunlar baş gösteriyor. Bu sebeple bu tip sorunları AMD tamamen ortadan kaldıramadığı için insanlar AMD ekran kartı almıyorlar.
Mesela bende de kayıt için gerekli AMD ReLive görünmüyordu, sırf onun için DDU ile güncel sürümü silip eski sürüme dönüp sonra güncel sürüme geri gelmiştim. Sorun öyle geçmişti. Bu tarz sorunları neden çözemiyorlar anlamadım gitti. Video kayıt olarak da NVDIA'da aldığım kayıta göre akıcılık oldukça düşüktü. Baktığında ikisinde de ince ayar yapmamıştım. Zaten bu tarz yazılımsal sorunları bir çözseler kimse fazla para verip NVDIA almaya çalışmaz diye düşünüyorum. Cebimize düşmanlığımız yok sonuçta.

Mesela bende de kayıt için gerekli AMD ReLive görünmüyordu, sırf onun için DDU ile güncel sürümü silip eski sürüme dönüp sonra güncel sürüme geri gelmiştim. Sorun öyle geçmişti. Bu tarz sorunları neden çözemiyorlar anlamadım gitti. Video kayıt olarak da NVIDIA'da aldığım kayıta göre akıcılık oldukça düşüktü. Baktığında ikisinde de ince ayar yapmamıştım. Zaten bu tarz yazılımsal sorunları bir çözseler kimse fazla para verip NVIDIA almaya çalışmaz diye düşünüyorum. Cebimize düşmanlığımız yok sonuçta.

Bende 5060 Ti'ya da 5070 almayı düşünüyordum en ucuz 5060 Ti 23'ten 5070'ler 27'lerden başlıyor sonra 9060XT'yi gördüm incelemelerde 5060 Ti ile rakip olduklarını görünce fiyatı da daha ucuz olunca bunu aldım ama yazılım olayı saçma güç olarak NVIDIA'ya kafa tutuyorlar ama yazılım tırt.

Bende 5060 Ti'ya da 5070 almayı düşünüyordum en ucuz 5060 Ti 23'ten 5070'ler 27'lerden başlıyor sonra 9060XT'yi gördüm incelemelerde 5060 Ti ile rakip olduklarını görünce fiyatı da daha ucuz olunca bunu aldım ama yazılım olayı saçma güç olarak NVIDIA'ya kafa tutuyorlar ama yazılım tırt.
Ne yazık ki öyle. Ben de RX 9060 XT'den 5060 Ti'a geçmiştim. Sorun yaşamasam geçmezdim sonuçta AMD tarafı F/P duruyor.

Ne yazık ki öyle. Ben de RX 9060 XT'den 5060 Ti'a geçmiştim. Sorun yaşamasam geçmezdim sonuçta AMD tarafı F/P duruyor.

AMD ucuz satmasının bir sürü sebebi var. FSR4 DLSS4'ün hala gerisinde RT performansı geride. Saf oyun performansı olarak yakın ama oyun dışında ekstra bir şey yapayım dersen geçmiş olsun başın çok ağrıyabilir. FSR 4 ve RT performansı da 2025 yılında biraz toparladı NVIDIA Ray Tracing'i 2018 yılında tanıttığı ekran kartlarında varken AMD daha bunu stabilleştirmek için 7 yıl geçti. RX 7XXX serisi de dahil olmak üzere diğer serilerde Ray Tracing ve FSR performasının çöpten bir farkı yok.