Merhaba arkadaşlar,
Biraz canım sıkıldı ve Re-Size BAR'a merak saldım. Araştırınca bu özelliğin ne olduğunu ve ne işe yaradığını anladım. Bunda bir problem yok.
Anladığım kadarıyla Re-Size BAR esasen AMD tarafında yer edinen bir teknoloji ama sonrasında NVIDIA da bunu kullanmaya başlamış. Sanırım RTX 3000 serisi ve 4000 serisi bu teknolojiyi destekliyor.
@Recep Baltaş, bir videosunda RTX 3090 için Re-Size BAR'ı etkinleştirmek için öncelikle NVIDIA Denetim Masasında "Yeniden Boyutlandırılabilir Taban Adres Yazmacı" kısmının "Hayır" olduğunu gösteriyor, sonrasında RTX 3090'ın VBIOS'unu güncelliyor, devamında ise BIOS üzerinden Re-Size BAR'ı açıyor ve sonra da "Yeniden Boyutlandırılabilir Taban Adres Yazmacı" kısmının "Evet" olduğunu göstererek Re-Size BAR'ı etkinleştirdiğini ifade ediyor.
Şimdi sorularımı sıralıyorum:
Sistemim:
Anakart: Gigabyte B550M DS3H Rev 1.4
İşlemci: Ryzen 5 5600
Ekran Kartı: Galax GeForce RTX 4060 1-Click OC 2X 8 GB
RAM: Adata XPG Spectrix D50 32 GB (2x16 GB) DDR4 4133MHz CL19
PSU: Simplicity HPG-600ST-T12S - 600W
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
VBIOS güncellemeden BIOS üzerinden aktif ettim ve herhangi bir sorun olmadan kullanabiliyorum.
Yine de teşekkür ederim.
Biraz canım sıkıldı ve Re-Size BAR'a merak saldım. Araştırınca bu özelliğin ne olduğunu ve ne işe yaradığını anladım. Bunda bir problem yok.
Anladığım kadarıyla Re-Size BAR esasen AMD tarafında yer edinen bir teknoloji ama sonrasında NVIDIA da bunu kullanmaya başlamış. Sanırım RTX 3000 serisi ve 4000 serisi bu teknolojiyi destekliyor.
@Recep Baltaş, bir videosunda RTX 3090 için Re-Size BAR'ı etkinleştirmek için öncelikle NVIDIA Denetim Masasında "Yeniden Boyutlandırılabilir Taban Adres Yazmacı" kısmının "Hayır" olduğunu gösteriyor, sonrasında RTX 3090'ın VBIOS'unu güncelliyor, devamında ise BIOS üzerinden Re-Size BAR'ı açıyor ve sonra da "Yeniden Boyutlandırılabilir Taban Adres Yazmacı" kısmının "Evet" olduğunu göstererek Re-Size BAR'ı etkinleştirdiğini ifade ediyor.
Şimdi sorularımı sıralıyorum:
- RTX 4060 ekran kartım için de aynı yolu mu izlemeliyim? Yani önce ekran kartımın VBIOS'unu güncellemeli miyim?
- RTX 4060'ın VBIOS'unun güncel olup olmadığını nasıl anlarım?
- RTX 4060'ın VBIOS'u nasıl güncellenir? NVIDIA'nın sitesinde VBIOS güncellemeyle ilgili bir yazılım aradım ama bulamadım maalesef.
- VBIOS güncellemeye gerek yoksa direkt BIOS üzerinden Re-Size BAR'ı etkinleştirdikten sonra yapmam gereken bir şey var mı?
- Sanırım bazı kullanıcılar Re-Size BAR'ı etkinleştirdiğinde görüntü almama gibi problemler yaşıyormuş. Ancak ekran kartım UEFI destekli olduğundan ve işletim sistemim de UEFI olduğundan böyle bir sorun yaşamam muhtemelen değil mi?
Sistemim:
Anakart: Gigabyte B550M DS3H Rev 1.4
İşlemci: Ryzen 5 5600
Ekran Kartı: Galax GeForce RTX 4060 1-Click OC 2X 8 GB
RAM: Adata XPG Spectrix D50 32 GB (2x16 GB) DDR4 4133MHz CL19
PSU: Simplicity HPG-600ST-T12S - 600W
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
VBIOS güncellemeden BIOS üzerinden aktif ettim ve herhangi bir sorun olmadan kullanabiliyorum.
Yine de teşekkür ederim.
Son düzenleme: