Şişman Adam

Kategori Yetkilisi
Hukuk Moderatörü
Makaleler
3
Yer
Ankara
Merhaba arkadaşlar,

Biraz canım sıkıldı ve Re-Size BAR'a merak saldım. Araştırınca bu özelliğin ne olduğunu ve ne işe yaradığını anladım. Bunda bir problem yok.

Anladığım kadarıyla Re-Size BAR esasen AMD tarafında yer edinen bir teknoloji ama sonrasında NVIDIA da bunu kullanmaya başlamış. Sanırım RTX 3000 serisi ve 4000 serisi bu teknolojiyi destekliyor.

@Recep Baltaş, bir videosunda RTX 3090 için Re-Size BAR'ı etkinleştirmek için öncelikle NVIDIA Denetim Masasında "Yeniden Boyutlandırılabilir Taban Adres Yazmacı" kısmının "Hayır" olduğunu gösteriyor, sonrasında RTX 3090'ın VBIOS'unu güncelliyor, devamında ise BIOS üzerinden Re-Size BAR'ı açıyor ve sonra da "Yeniden Boyutlandırılabilir Taban Adres Yazmacı" kısmının "Evet" olduğunu göstererek Re-Size BAR'ı etkinleştirdiğini ifade ediyor.

Şimdi sorularımı sıralıyorum:
  1. RTX 4060 ekran kartım için de aynı yolu mu izlemeliyim? Yani önce ekran kartımın VBIOS'unu güncellemeli miyim?
  2. RTX 4060'ın VBIOS'unun güncel olup olmadığını nasıl anlarım?
  3. RTX 4060'ın VBIOS'u nasıl güncellenir? NVIDIA'nın sitesinde VBIOS güncellemeyle ilgili bir yazılım aradım ama bulamadım maalesef.
  4. VBIOS güncellemeye gerek yoksa direkt BIOS üzerinden Re-Size BAR'ı etkinleştirdikten sonra yapmam gereken bir şey var mı?
  5. Sanırım bazı kullanıcılar Re-Size BAR'ı etkinleştirdiğinde görüntü almama gibi problemler yaşıyormuş. Ancak ekran kartım UEFI destekli olduğundan ve işletim sistemim de UEFI olduğundan böyle bir sorun yaşamam muhtemelen değil mi?

Sistemim:
Anakart: Gigabyte B550M DS3H Rev 1.4
İşlemci: Ryzen 5 5600
Ekran Kartı: Galax GeForce RTX 4060 1-Click OC 2X 8 GB
RAM: Adata XPG Spectrix D50 32 GB (2x16 GB) DDR4 4133MHz CL19
PSU: Simplicity HPG-600ST-T12S - 600W

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
VBIOS güncellemeden BIOS üzerinden aktif ettim ve herhangi bir sorun olmadan kullanabiliyorum.
Yine de teşekkür ederim.

Son düzenleme:
BIOS'tan ''Above 4G Decoding'' ayarını ''enabled'' yapın. Daha sonra Re-Size BAR ayarını ''auto'' yapın.

1717527399464.webp

Re-Size BAR'ın çalışıp çalışmadığını da NVIDIA kontrol panelinden doğrulayabilirsiniz. Kontrol panelini açın ve ''sistem bilgileri'' sekmesine girin. Açılan pencerede ''Re-Size BAR'' için ''yes'' yazıyorsa çalışıyor demektir.

BIOS'tan ''Above 4G Decoding'' ayarını ''enabled'' yapın. Daha sonra Re-Size BAR ayarını ''auto'' yapın.

Eki Görüntüle 53473

Re-Size BAR'ın çalışıp çalışmadığını da NVIDIA kontrol panelinden doğrulayabilirsiniz. Kontrol panelini açın ve ''sistem bilgileri'' sekmesine girin. Açılan pencerede ''Re-Size BAR'' için ''yes'' yazıyorsa çalışıyor demektir.
Konuya bir cevap gelmeyince daha fazla beklemeyip yapmıştım zaten. Sonra yazdım tabi ama ikinci bir mesaj olarak görünmüyor, konu mesajının hemen altına ekliyor. Tekrar bakabilirsin.

Esasen merak ettiğim şey BIOS'ta nasıl aktif edileceği değildi. BIOS'ta bunu aktif etmeden önce ekran kartımın VBIOS'unu güncellemem gerekip gerekmediğiydi ve devamında yine merak ettiklerimi sıralamıştım.

Ama artık problem yok. VBIOS güncellemeden kullanabiliyorum. Yine de teşekkür ederim.