KayraSct

Çalışkan
Merhaba, 5 aylık sistemimde Micro-stutter sorunları vardı. Oyun yüzündendir deyip sorun etmemiştim ama Witcher 3'te bile aynı sorun olunca yazmak istedim. Forum forum gezdim, birçok ayar denedim ama çözüm bulamadım. Aşağıya sistem bilgilerini ve denediğim çözümleri yazacağım, yardımınız dokunursa çok teşekkür ederim.

Sistem: RTX 4070 Super, Ryzen 7500F, Crucial 6000 MHz 16x2, 1 TB SSD, ASUS B650M-K anakart.

Denediklerim:
BIOS güncellemek
EXPO açmak
Oyun modunu açıp kapatmak
Windows 10-11 denemek
ISLC kullanmak
Grafikleri düşük ayarlarda kullanmak,
İşlemciye OC yapmak
DDU ile driver kaldırmak
SysMain, EnablePrefetch gibi ayarları kapatmak.

Son düzenleyen: Moderatör:
DDU kullanmışsın ama sonrasında NVIDIA sürücüsünü "Studio" versiyonu olarak kurmayı dene. Oyunlarda bazen Game Ready sürücüsü yerine Studio sürücüsü daha stabil çalışabiliyor. Ayrıca EXPO açıkken bazı oyunlarda anlık takılmalar yaşanabiliyor. Bir test olarak EXPO’yu kapatıp 5600 MHz CL36 civarı manuel ayarla kullanmayı deneyebilirsin.

DDU kullanmışsın ama sonrasında NVIDIA sürücüsünü "Studio" versiyonu olarak kurmayı dene. Oyunlarda bazen Game Ready sürücüsü yerine Studio sürücüsü daha stabil çalışabiliyor. Ayrıca EXPO açıkken bazı oyunlarda anlık takılmalar yaşanabiliyor. Bir test olarak EXPO'yu kapatıp 5600 MHz CL36 civarı manuel ayarla kullanmayı deneyebilirsin.

NVIDIA'da Studio denemiştim hocam bir şey değişmedi. EXPO'yu söylemeyi unutmuşum elle ayarladım EXPO 1 EXPO 2 hepsini denedim.

Anladım, o zaman GPU sürücüsü ve bellek ayarları kısmını elemiş oluyoruz. Donanım hızlandırmalı GPU zamanlaması diye bir ayar var. Başlat - ayarlar - sistem - görüntü sekmesinde grafik ayarlarında olmalı. Burada Donanım hızlandırmalı GPU zamanlaması seçeneğini göreceksin. Açık ise kapat, kapalı ise aç. Bazı sistemlerde bu ayar micro-stutter tetikleyebiliyor. Arka plan yönetiminde ise PCI Express güç yönetimini kapalı yap, CPU minimum işlemci durumunu %100 olarak ayarla.

Anladım, o zaman GPU sürücüsü ve bellek ayarları kısmını elemiş oluyoruz. Donanım hızlandırmalı GPU zamanlaması diye bir ayar var. Başlat - ayarlar - sistem - görüntü sekmesinde grafik ayarlarında olmalı. Burada donanım hızlandırmalı GPU zamanlaması seçeneğini göreceksin. Açık ise kapat, kapalı ise aç. Bazı sistemlerde bu ayar Micro-stutter tetikleyebiliyor. Arka plan yönetiminde ise PCI Express güç yönetimini kapalı yap, CPU minimum işlemci durumunu %100 olarak ayarla.

Tamam hocam deneyip söylerim neler olduğunu.

"Not sure if this fix will work for you. But I recently bought the 4070 and was suffering from stuttering. For me it was the fact I was using the Nvidia HD Audio built in with the card. As soon as I disabled it in the device manager, *Problem Solved.."

Aygıt yöneticisinden Nvdia HD Audio'yu devre dışı bırakarak çözmüş arkadaş. Deneyebilirsin. Malum stuttering sorununa birçok şey sebep olabiliyor. Olası sorunları tek tek elemekten başka çaren yok.

Güç tuşu ayarlarından hızlı başlatmayı kapa.

Deneyeceğim hocam.

Anladım, o zaman GPU sürücüsü ve bellek ayarları kısmını elemiş oluyoruz. Donanım hızlandırmalı GPU zamanlaması diye bir ayar var. Başlat - ayarlar - sistem - görüntü sekmesinde grafik ayarlarında olmalı. Burada donanım hızlandırmalı GPU zamanlaması seçeneğini göreceksin. Açık ise kapat, kapalı ise aç. Bazı sistemlerde bu ayar Micro-stutter tetikleyebiliyor. Arka plan yönetiminde ise PCI Express güç yönetimini kapalı yap, CPU minimum işlemci durumunu %100 olarak ayarla.

Hocam daha çok arttırdı GPU zamanlaması PCI kapalıymış.

Güç tuşu ayarlarından hızlı başlatmayı kapatın, bilgisayarı yeniden başlatın.

O ayar nerede hocam güç tuşu ayarı yok.

"Not sure if this fix will work for you. But I recently bought the 4070 and was suffering from stuttering. For me it was the fact I was using the NVIDIA HD Audio built in with the Card. As soon as I disabled it in the device Manager, *Problem Solved."

Aygıt Yöneticisi'nden NVIDIA HD Audio'yu devre dışı bırakarak çözmüş arkadaş. Deneyebilirsin. Malum stuttering sorununa birçok şey sebep olabiliyor. Olası sorunları tek tek elemekten başka çaren yok.

Hocam sesi montörden kullanıyordum onu kapattı bu ayar.

Güç seçeneklerine girin, hemen sol üst kısımda.

Düzeltme: buldum.