ggbye

Başarılı
Makaleler
1
Yer
Bursa
Merhaba, çok değişik bir duygu ve çaresizlikle bu konuyu oluşturmak istedim. Yaklaşık 1.5-2 yıldır Valorant oynuyorum. Daha önce FPS oyunları geçmişim oldu. 5-6 ay ara verip tekrar başladım. Bir sorun canımı çok sıkıyor ve çözüm aramak için sizlere danışmak istiyorum.

Oyunum çamur gibi ve gecikmeler mevcut, anlık droplar, takılmalar oluyor ve mermilerim abuk sabuk yerlere gidiyor. Artık Riot bilerek öldürtmek için uğraşıyormuş gibi hissediyorum. Aimlabs’te 130k skorum var, düzenli olarak aim çalışıyorum. BenQ 540Hz monitörüm var, 600 FPS üzeri alıyorum. 32 GB 6000 MHz RAM kullanıyorum.

Birçok mouse kullandım, tüm sürücülerim güncel. Temiz kurulum defalarca yaptım, farklı işletim sistemleri denedim (ReviOS, Atlas OS, NVIDIA default). Ayar yaptım, EXPO açık/kapalı denedim, ReSize BAR açtım kapattım, birçok BIOS sürümü denedim. 3-4 tane farklı mouse denedim, USB slotlarını değiştirdim, akım korumalı priz aldım. Donanım hızlandırmalı GPU açıp kapattım, SVM açıp kapattım, işlemci ve grafik kartını devre dışı bırakıp denedim. EXPO 1-2, XMP, nihai performans, yüksek performans her şeyi denedim.Yine de oyunumda gecikme var. Oyun sırasında işlemci bir anda yükselip tekrar normale dönüyor. Lütfen yardım eder misiniz?

RTX 5070 kullanıyorum (önceden 3080 kullanıyordum, aynı sorun onda da vardı). Kolsuz değilim, peek rank’ım Immortal 3. Şu an güncel olarak Yüce 3-Immortal arasıyım. Peek atsam ölüyorum, cross koysam ölüyorum. İnanılmaz bir gecikme var mış gibi hissediyorum. W peek atmamaya özen gösteriyorum ama yine de sorun devam ediyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
En uygunu bu ve Amazon satıcılı. Dediğim gibi EXPO açıp bakacaksın farklılık var mı yok mu? Bir de @Engin ayarlarını seninle paylaşsın. Onda da benzer sıkıntılar vardı.

O anakartta 6000-6400 arası açarsın problem olmaz @ggbye

Ryzen 7 7800X3D / Pro B650 m-b /patriot DDR5 32 GB(2 X 16 GB) 6000MHz / Sapphire RX 9070 750W PSU.

@ggbye senin bu arada sistem özetinde böyle yazıyor, RAM'lerin tam marka modelini atma şansın var mı, Patriot ise kalabilir, karışıklık olmasın.

Patriot Hynix kullandığı kesin çünkü, Crucial Micron kullanıyor ya da teamgroup.
Değişmiştim o PC'yi, güncel sistem bilgim;
  • Ryzen 7 7800X3D.
  • MSI Pro B650 m-b
  • T-Force 32 GB 6000 MHz CL38.
  • Samsung EVO 970 (2-3 M.2 SSD vardı onları da denedim)
  • BenQ 540Hz.
  • Razer DeathAdder V4 Pro.
  • Stelseries Apex Pro TKL.

Değişmiştim o PC'yi, güncel sistem bilgim;
  • Ryzen 7 7800X3D.
  • MSI Pro B650 m-b
  • T-Force 32 GB 6000 MHz CL38.
  • Samsung EVO 970 (2-3 M.2 SSD vardı onları da denedim)
  • BenQ 540Hz.
  • Razer DeathAdder V4 Pro.
  • Stelseries Apex Pro TKL.
Attığım Lexar'ı al, birkaç gün deneyimle, @Engin Sana manuel zamanları versin onu uygula. Sana benzer sorunları vardı düzeldi. Baktın sorun başka bir şey, iade edersin uyumsuzluk yaptı diye, paran boşa gitmez.

Oyunlardaki akıcılık direkt olarak RAM zamanlarıyla doğru orantılı, kendisi konuyu ziyaret ederse anlatsın.

Onun haricinde SSD'de problem vardır, GPU Hotspot 105'lere uçup droplatıyordur, OS kaynaklı bir şey vardır, mouse-klavye kaynaklı bir şey vardır, onlara yorum yapamam, ama RAM direkt olarak yanlış, rekabetçi oynamaya uygun değil akıcı istiyorsan. Mouse polling rate 8 KHz yapmak bile problem bu işlemcilerde.

Selamlar.

Valorant oynamiyorum fakat Counter Strike 2 oynuyorum. Oyun esnasinda frametime anlik 25 ms degeri civarina cikip dusuyor ve o esnada takilma hissediyordum. G-Sync acik olmasina ragmen sanki ekranda yirtilma varmis gibi bile oluyordu. AMD 9950X3D islemcim, RTX 5080 ekran kartim, 32 GB DDR5 7200Mhz RAM'im var. Windows 11 Pro 25H2 kullaniyorum. Baslat tusuna tiklarken bile sanki 60Hz gibi animasyon calisiyordu bende. Farenin imleci bile 180Hz ekranimda akici degildi. Kimi zaman akici cogu zaman da kasintili gibi hissediyorum. Yani bunu kameraya cekip incelesek bile fark edemeyiz ama goz hissediyor. Sizin konunuzu okuyunca direkt benim takintim geldi aklima. :D

Bu konuyla ilgili ben de bir konu actim ve degerli @Ayhan Dönmez bana cokca destek oldu. Konu linkim: https://techolay.net/sosyal/konu/ryzen-9950x3d-sistemde-anlik-takilmalar-normal-mi.152611/

RAM zamanlamalari ve bazi voltaj duzenlemeleriyle bu sorunu cozebildim. Su anda Windows fare imlecinin akiciligi bile degisti size oyle soyleyeyim. Benim senaryomda sorunun RAM zamanlamalarini ve voltaj ayarlamalarini yapmak cozum oldu. Sizde ise yarar mi bilemiyorum ama mevcut ayarlarimi altta paylasiyorum.

1761231603318.webp

Selam.

Valorant oynamiyorum fakat Counter-Strike 2 oynuyorum. Oyun esnasinda frametime anlik 25 ms degeri civarina cikip dusuyor ve o esnada takilma hissediyordum. G-Sync acik olmasina ragmen sanki ekranda yirtilma varmis gibi bile oluyordu. AMD 9950X3D islemcim, RTX 5080 ekran kartim, 32 GB DDR5 7200MHz RAM'im var. Windows 11 Pro 25H2 kullanıyorum. Baslat tusuna tiklarken bile sanki 60Hz gibi animasyon calisiyordu bende. Farenin imleci bile 180Hz ekranimda akici değildi. Kimi zaman akici cogu zaman da kasintili gibi hissediyorum. Yani bunu kameraya cekip incelesek bile fark edemeyiz ama goz hissediyor. Sizin konunuzu okuyunca direkt benim takintim geldi aklima. :D

Bu konuyla ilgili ben de bir konu açtım ve degerli @Ayhan Dönmez bana cokca destek oldu. Konu linkim: https://techolay.net/sosyal/konu/ryzen-9950x3d-sistemde-anlik-takilmalar-normal-mi.152611/

RAM zamanlamalari ve bazi voltaj duzenlemeleriyle bu sorunu cozebildim. Su anda Windows fare imlecinin akiciligi bile degisti size oyle soyleyeyim. Benim senaryomda sorunun RAM zamanlamalarini ve voltaj ayarlamalarini yapmak cozum oldu. Sizde ise yarar mi bilemiyorum ama mevcut ayarlarimi altta paylasiyorum.

Eki Görüntüle 195069
Katılımınız için teşekkür ederim siz ve ayhan bey için oyuna girip video çektim tamgaz attım 1 el YT video yükleyeceğim ve sizler için 10 dk bir video hazırladım gecikme ve takılmalarla ilgili video izliyorum saniye saniye nerede takıldıgını not alıp sizlerle paylaşacağım video izleyip ne oldugunu çözmenize yardımcı olabilir.

Attığım Lexar'ı al, birkaç gün deneyimle, @Engin sana manuel zamanları versin onu uygula. Sana benzer sorunları vardı düzeldi. Baktın sorun başka bir şey, iade edersin uyumsuzluk yaptı diye, paran boşa gitmez.

Oyunlardaki akıcılık direkt olarak RAM zamanlarıyla doğru orantılı, kendisi konuyu ziyaret ederse anlatsın.

Onun haricinde SSD'de problem vardır, GPU hotspot 105'lere uçup droplatıyordur, OS kaynaklı bir şey vardır, mouse-klavye kaynaklı bir şey vardır, onlara yorum yapamam ama RAM direkt olarak yanlış, rekabetçi oynamaya uygun değil akıcı istiyorsan. Mouse polling rate 8 KHz yapmak bile problem bu işlemcilerde.
Efendim 1-2-4-8KHz hepsini tektek denedim 6 tane farklı mouse farklı USB portları hepsini denedim 3 tane M.2 SSD denedim Windows 10 default 11 default editli birçok ayar yüzlerce format attım DDU temiz kurulum normal kurulum birçok şey denedim sonuç degisen bir şey yok.

Katılımınız için teşekkür ederim siz ve ayhan bey için oyuna girip video çektim tamgaz attım 1 el YT video yükleyeceğim ve sizler için 10 dk bir video hazırladım gecikme ve takılmalarla ilgili video izliyorum saniye saniye nerede takıldıgını not alıp sizlerle paylaşacağım video izleyip ne oldugunu çözmenize yardımcı olabilir.

Efendim 1-2-4-8KHz hepsini tektek denedim 6 tane farklı mouse farklı USB portları hepsini denedim 3 tane M.2 SSD denedim Windows 10 default 11 default editli birçok ayar yüzlerce format attım DDU temiz kurulum normal kurulum birçok şey denedim sonuç degisen bir şey yok.
@Engin de rekabetçi bir oyuncu, o daha iyi anlayacaktır. Aynı sıkıntıyı yaşıyordu açtığı konuda, üst düzey sistem akıcı değildi, naptıysa çözememişti, sadece RAM ayarları çözdü sorunu. Ama illa böyle olacak bir şey yok tabi, SSD olur, ekran kartı olur ihtimal çok. Micron 6000 CL38 direkt ofsayt ama, ilk ondan başlaman lazım. En kötü alıp iade edersin, 6000 CL32 Hynix M-Die kullanıyor, optimize edip kullanırsın onu 6000 1:1 modda.

Şimdi Micron'a alt zaman bile yazamıyorsun yani.

Sistemde Kaspersky veya turevi bir anti virus yuklu mu hocam?

Sistemde Kaspersky veya turevi bir antivirüs yuklu mu hocam?
Hayır Defender bile kapatıyorum.

Buyurun demin video cektim izleyiniz.
00.03 00.06 00.47 00.55 01.00 lobi takılmaları.
01.53 02.26 02.41 03.09 04.25 oyun takılmaları 1 oyunda yüzlerce kez oluyor.

Sistemde Kaspersky veya turevi bir antivirüs yuklu mu hocam?

Yüklediğim video bakar mısınız?
@Engin de rekabetçi bir oyuncu, o daha iyi anlayacaktır. Aynı sıkıntıyı yaşıyordu açtığı konuda, üst düzey sistem akıcı değildi, naptıysa çözememişti, sadece RAM ayarları çözdü sorunu. Ama illa böyle olacak bir şey yok tabii, SSD olur, ekran kartı olur ihtimal çok. Micron 6000 CL38 direkt ofsayt ama, ilk ondan başlaman lazım. En kötü alıp iade edersin, 6000 CL32 Hynix m-die kullanıyor, optimize edip kullanırsın onu 6000 1:1 modda.

Şimdi Micron'a alt zaman bile yazamıyorsun yani.

Hayır Defender bile kapatıyorum.

Buyurun demin video cektim izleyiniz.
00.03 00.06 00.47 00.55 01.00 lobi takılmaları.
01.53 02.26 02.41 03.09 04.25 oyun takılmaları 1 oyunda yüzlerce kez oluyor.

iGPU kapalıydı değil mi BIOS içerisinden? Integrated Graphics yazıp kapatman gerekiyor onu. BIOS'ta search kısayolu F9 olmalı, oraya dediğimi yazıp kapat. Bir de sana Nitro ayarı vereyim onları bir uygular mısın BIOS'tan:

Advanced-AMD Overclocking-DDR Options-Nitro Settings Nitro-Enable Robust Training-Enable Rx-1 Tx-2 Control Line-1 Rx-Tx Burst Length-8x/x @ggbye Bunları bir yapıp gelir misin hızlıca BIOS'tan.

DRAM Timings ya da DRAM Configuration tarzı bir yer olmalı MSI'da, oradan tREFI-Refresh Interval değerini 50000 olarak değiştir bir de EXPO açtıktan sonra. @ggbye

Selamlar.

Valorant oynamiyorum fakat Counter Strike 2 oynuyorum. Oyun esnasinda frametime anlik 25 ms degeri civarina cikip dusuyor ve o esnada takilma hissediyordum. G-Sync acik olmasina ragmen sanki ekranda yirtilma varmis gibi bile oluyordu. AMD 9950X3D islemcim, RTX 5080 ekran kartim, 32 GB DDR5 7200Mhz RAM'im var. Windows 11 Pro 25H2 kullaniyorum. Baslat tusuna tiklarken bile sanki 60Hz gibi animasyon calisiyordu bende. Farenin imleci bile 180Hz ekranimda akici degildi. Kimi zaman akici cogu zaman da kasintili gibi hissediyorum. Yani bunu kameraya cekip incelesek bile fark edemeyiz ama goz hissediyor. Sizin konunuzu okuyunca direkt benim takintim geldi aklima. :D

Bu konuyla ilgili ben de bir konu actim ve degerli @Ayhan Dönmez bana cokca destek oldu. Konu linkim: https://techolay.net/sosyal/konu/ryzen-9950x3d-sistemde-anlik-takilmalar-normal-mi.152611/

Eki Görüntüle 195069
1761234337575.webp

@Engin Bu arada VDDG 1.15v, VMisc 1.2v mı yaptın? Eğer öyleyse VDDG 1050 mV, Misc Voltage 1.1v yap manuel olarak. 2233'te falan işe yarıyor bu değer yararsa. 2066'dasın zaten FCLK olarak. BIOS'tan bir bak bunlara, elle ayarla, VDDG CCD/IOD 1050 mV, Misc Voltaj manuel mod 1.1v ayarla.

iGPU kapalıydı değil mi BIOS içerisinden? Integrated Graphics yazıp kapatman gerekiyor onu. BIOS'ta Search kısayolu F9 olmalı, oraya dediğimi yazıp kapat. Bir de sana Nitro ayarı vereyim onları bir uygular mısın BIOS'tan:

Advanced-AMD overclocking-DDR options-Nitro settings Nitro-enable robust training-enable RX-1 tx-2 Control line-1 RX-tx burst Length-8x/x @ggbye bunları bir yapıp gelir misin hızlıca BIOS'tan.

DRAM timings ya da DRAM Configuration tarzı bir yer olmalı MSI'da, oradan trefı-Refresh ınterval değerini 50000 olarak değiştir bir de EXPO açtıktan sonra. @ggbye

Eki Görüntüle 195090

@Engin bu arada vddg 1.15v, vmisc 1.2v mı yaptın? Eğer öyleyse vddg 1050 mv, misc voltage 1.1v yap manuel olarak. 2233'te falan işe yarıyor bu değer yararsa. 2066'dasın zaten FCLK olarak. BIOS'tan bir bak bunlara, elle ayarla, vddg CCD/IOD 1050 mv, misc voltaj manuel mod 1.1v ayarla.
iGPU kapalı cstate global kapalı HD Audi Control kapalı video izledinizmi demek istediğimi anladıgınızı düşünüyorum ve bu ayarları nasıl yapacağım.
iGPU kapalıydı değil mi BIOS içerisinden? Integrated Graphics yazıp kapatman gerekiyor onu. BIOS'ta Search kısayolu F9 olmalı, oraya dediğimi yazıp kapat. Bir de sana Nitro ayarı vereyim onları bir uygular mısın BIOS'tan:

Advanced-AMD overclocking-DDR options-Nitro settings Nitro-enable robust training-enable RX-1 tx-2 Control line-1 RX-tx burst Length-8x/x @ggbye bunları bir yapıp gelir misin hızlıca BIOS'tan.

DRAM timings ya da DRAM Configuration tarzı bir yer olmalı MSI'da, oradan trefı-Refresh ınterval değerini 50000 olarak değiştir bir de EXPO açtıktan sonra. @ggbye

Eki Görüntüle 195090

@Engin bu arada vddg 1.15v, vmisc 1.2v mı yaptın? Eğer öyleyse vddg 1050 mv, misc voltage 1.1v yap manuel olarak. 2233'te falan işe yarıyor bu değer yararsa. 2066'dasın zaten FCLK olarak. BIOS'tan bir bak bunlara, elle ayarla, vddg CCD/IOD 1050 mv, misc voltaj manuel mod 1.1v ayarla.
Dediğiniz ayarları yaptım DRAM timings ya da DRAM Configuration tarzı bir yer olmalı MSI'da, oradan trefı-Refresh ınterval değerini 50000 olarak değiştir bir de EXPO açtıktan sonra bunu bulamadım.
iGPU kapalı cstate global kapalı HD Audi Control kapalı video izledinizmi demek istediğimi anladıgınızı düşünüyorum ve bu ayarları nasıl yapacağım.

Dediğiniz ayarları yaptım DRAM timings ya da DRAM Configuration tarzı bir yer olmalı MSI'da, oradan trefı-Refresh ınterval değerini 50000 olarak değiştir bir de EXPO açtıktan sonra bunu bulamadım.
Tam yeri nerede? Trefı buldum işlem yaptırmıyor Auto'da hiçbir şey yapılmıyor iGPU kapalı göründüğü gibi orada bir hata var mı? Son olarak Power down onu da kapattım güncel olarak böyle ayarlarım.

Dosya Ekleri

• WhatsApp Görsel 2025-10-23 saat 19.00.15_651eef8f.webp
    WhatsApp Görsel 2025-10-23 saat 19.00.15_651eef8f.webp
    1,6 MB · Görüntüleme: 64
  • WhatsApp Görsel 2025-10-23 saat 19.01.29_ac8b3177.webp
    WhatsApp Görsel 2025-10-23 saat 19.01.29_ac8b3177.webp
    1,5 MB · Görüntüleme: 40
  • WhatsApp Görsel 2025-10-23 saat 19.01.31_1d300985.webp
    WhatsApp Görsel 2025-10-23 saat 19.01.31_1d300985.webp
    1,5 MB · Görüntüleme: 37
  • 1.webp
    1.webp
    1,4 MB · Görüntüleme: 38
  • 2.webp
    2.webp
    865,3 KB · Görüntüleme: 40
  • ss.webp
    ss.webp
    24,3 KB · Görüntüleme: 58
@Engin Bu arada VDDG 1.15v, VMisc 1.2v mı yaptın? Eğer öyleyse VDDG 1050 mV, Misc Voltage 1.1v yap manuel olarak. 2233'te falan işe yarıyor bu değer yararsa. 2066'dasın zaten FCLK olarak. BIOS'tan bir bak bunlara, elle ayarla, VDDG CCD/IOD 1050 mV, Misc Voltaj manuel mod 1.1v ayarla.
Boyle duruyor hocam voltajlar. Baska bir yerden de ayarlamadim zaten. Degistireyim mi Misc Voltage kismini?

VDDG 1050mV olmasina ragmen neden uygulamada 1.11 cikiyor olabilir ki? 🧐

IMG_1269.webp