seeraddar

Yetkin
Şimdi ben, fotoğraftaki soru kalıplarına nasıl yaklaşmam gerektiğine dair kısa bir video izlemek istedim ve Rüştü Hoca’yı açtım.

Şimdi:

I. numarada arılar, Platon tarafından devlet politikacılarına benzetilmiş.
II. ila IV. numaralar arasında Aristoteles arılar hakkında bilgi vermiş.
V. numarada ise Einstein yine arılar hakkında bilgi vermiş.

Benim bakış açıma göre burada doğru cevap I numara. Çünkü diğer tüm yerlerde Aristoteles ve Einstein arılar hakkında bilgi verirken, Platon arıları bir benzetme amacıyla kullanmış ve onları devlet politikacılarına benzetmiş.

Rüştü Hoca’ya yazdım. Diyor ki:
“Ya işte Aristoteles ve Platon eski zamanlarda yaşıyor; Einstein ise daha modern. O yüzden cevap Einstein. yani E şıkkı.”
Ama şimdi diyelim ki ben genel kültürü sıfır biriyim; ben bunu nereden bileceğim? Paragrafta sistem okuduğunu anlama değil mi?
E bu saçma oluyor. Ya soru hatalı, ya da kendisi hatalı.

Şimdi benim fikrim yanlış mı, değil mi? Sizce cevap ne?
Bütün soruları böyle bu adamın.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-07-30 201024.webp
    Ekran görüntüsü 2025-07-30 201024.webp
    512,8 KB · Görüntüleme: 133
"ÖSYM ne cevap verirdi?" kafasına girmek lazım bu sorularda. Yoksa çözülmüyor. YDT'de de en az 10-15 tane var böyle, TYT'de de dolu. Yapacak bir şey yok. Yazan burada ne ölçülmesini istemiş diye yaklaş.

Bence de cevap E şıkkı çünkü ilk cümlede arılara ilişkin en eski referanslara örnek veriyor, son cümlede ise Einstein daha modern birisi olduğu için günümüz zamanında arılardan bahsediyor. Mesela son cümlede canlı yaşamının 4 yıl içinde yok olacağını öne sürmesinden anlayabilirsin. İlk cümlede eski referanslardan örnek istemişti çok eski adamlardan örnekler veriliyor, Platon, aristotales buna uyuyor.

Ben soruyu yanlış okumuşum, düzeltiyorum o yüzden.

I'den V'e kadar olan şıklarda, arılar, yalnızca antik çağa göre yorumlanmış ve o dönemden bahsedilmiş. Ancak V'de, yani E şıkkında ise Einstein'ın yorumuna yer verilmiş.

Bu tarz sorulardan konu nerede farklılaşıyorsa, cevap odur.
Ama şimdi diyelim ki ben genel kültürü sıfır biriyim; ben bunu nereden bileceğim? Paragrafta sistem okuduğunu anlama değil mi?
Zaten dikkat edersen diğer şıklar bilgiyken, son şık biraz daha yorum şıkkı.