wnairz

Başarılı
Merhaba.
  • i5 10400F
  • RX 6700
  • 32 GB RAM
  • 500 GB M.2 SSD

Yaklaşık 3 gün önce bilgisayarıma format attım. O zamanlar Apacer'in 120GB'lık SATA SSD'sini kullanıyordum. Bu formatın ardından bilgisayarımda SSD'ye kurulu olan programlarda bir yavaşlık söz konusu olmaya başladı. Mesela oyunlarımı HDD'ye kurarım ve Steam'da HDD'ye kuruludur. Steam'da bir sorun yokken hem Chrome hem de Edge'de genel olarak bir yavaşlık olmaya başladı. Özellikle YouTube'da fark ettim bu durumu.

Ardından SSD'nin artık ömrünü doldurduğunu düşünüp uzun süredir almak istediğim MSI'ın 500 GB'lık SSD'sini aldım. İşletim sistemini de bu SSD'ye kurdum fakat sorun hala devam etmekte. RAM'lerden kaynaklı olabileceğini düşünerek tek tek RAM ile de denedim, fakat sorun hala devam etmekte. Sizce neden kaynaklı olabilir?

Son düzenleyen: Moderatör:
CrystalDiskMark ile SSD'nin okuma yazma hızlarını kontrol edin. Malwarebytes Free indirip tam tarama yapın virüsler sistemi yavaşlatabiliyor. Sorun yine çözülmezse ekran kartı driverini DDU ile silip eski sürümlere geçebilirsiniz. Bazen sürücü problemli olabiliyor, kendimde 6600XT kullanırken benzer bir sorun yaşayıp böyle çözmüştüm.

4 ayrı diskime de Malwarebytes taraması yaptım. Herhangi bir şey çıkmadı. DDU ile güncel driverımı silip yerine en stabil olan sürümlerden birini yükledim. Herhangi bir fark yok. Sonuçlar da bu şekilde.

1721594960419.webp

Furmark testi yap ve ekran kartının ya da tüm sistemin kullandığı Wolt değerini internetteki aynı ekran kartı ile yapılan test ile karşılaştır arada bariz bir fark varsa sorun psu'dadır.

Sanal belleginizin hangi diskte olduguna bakin. HDD'ye otomatik olarak atandigi icin sanal bellege vurdugunuzda sisteminiz yavasliyor olabilir.

Bu duruma bakmak icin Sistem > Gelismis Sistem Ayarlari > Performans > Gelismis > Sanal Bellek > Ozellestir penceresine girebilirsiniz. Otomatik olarak HDD'ye atanmissa, otomatik yonetme tikini kaldirip, SSD'ye tasiyabilirsiniz sanal bellek dosyanizi. Bir de oyle deneyin.

PS'unuz kaç watt bir de hangi marka ve model? Her şey daha iyi anlaşılır.

Sharkoon SHP650 V2 650W Power Supply

Sanal belleginizin hangi diskte olduguna bakin. HDD'ye otomatik olarak atandigi icin sanal bellege vurdugunuzda sisteminiz yavasliyor olabilir.

Bu duruma bakmak icin sistem > gelismis sistem ayarlari > performans > gelismis > sanal bellek > ozellestir penceresine girebilirsiniz. Otomatik olarak HDD'ye atanmissa, otomatik yonetme tikini kaldirip, SSD'ye tasiyabilirsiniz sanal bellek dosyanizi. Bir de oyle deneyin.

Hocam kontrol ettim. Olması gerektiği gibi.

Artı olarak bilgisayara M.2 SSD harici tüm diskleri çıkararak bir daha format attım. Sorun devam etmekte.

Son düzenleme:
@wnairz hocam en basitinden FurMark testi yapın kaç watt harcadığına bakın sizde ki ekran kartının aynısının testine bakın orada kaç watt kullanıyor bariz fark varsa sorun PSU'dadır.

Son düzenleyen: Moderatör:
@wnairz hocam en basitinden FurMark testi yapın kaç watt harcadığına bakın sizde ki ekran kartının aynısının testine bakın orada kaç watt kullanıyor bariz fark varsa sorun PSU'dadır.

Hocam yaptım hocam.

Sorun hala devam ediyor başka bir önerisi olan yok mu acaba?

Yaptığım UserBenchmarks testleri:

UserBenchmarks: Game 92%, Desk 89%, Work 83%
CPU: Intel Core i5-10400F - 83.5%
GPU: AMD RX 6700 - 109%
SSD: MSI M450 500GB - 220.8%
SSD: Apacer AS340 120GB - 64.2%
HDD: Seagate Barracuda 1TB (2016) - 110.1%
USB: WD Game Drive 4TB - 64.6%
RAM: Crucial CB8GU2400.C8JT 04CD F4-3200C16-16GVK 24GB - 62%
MBD: MSI B460M PRO (MS-7C88)

Son düzenleme:
Merhaba. Daha önce de bu sorun ile alakalı bir konu açmıştım fakat şu an durum farklı. Önceki sorunun SSD'den kaynaklı olduğunu düşünüyordum fakat sorun SSD'de değilmiş. Şu anda sistemimde genel olarak bir yavaşlık var. Oyunlarda bunu hissetmesem de mesela herhangi bir uygulamayı açtığımda Steam gibi ilk önce pencere simsiyah kalıyor ardından görüntü geliyor. Aynı şekilde herhangi bir tarayıcıda da durum böyle. YouTube'da bir videoyu durduruyorum 5 6 saniye sonra duruyor. Yazı yazarken arada sırada yazdığım yazı ben yazdıktan sonra geliyor.

Windows'un RAM'leri test eden aracı ile RAM'leri test ettim. Herhangi bir sorun çıkmadı. RAM'lerimi tek tek test ettim. Yine sorun devam etmekte. Sorunun SSD'den kaynaklı olmadığına da eminim çünkü daha dün sorundan ötürü yeni bir M.2 SSD aldım ve 2 defa sıfırdan Windows 11 kurmama rağmen sorun hala devam etmekte.

UserBenchmarks ile test yaptım. Sonuçlar da bu şekilde:
UserBenchmarks: Game 92%, Desk 89%, Work 83%
CPU: Intel Core i5-10400F - 83.5%
GPU: AMD RX 6700 - 109%
SSD: MSI M450 500GB - 220.8%
SSD: Apacer AS340 120GB - 64.2%
HDD: Seagate Barracuda 1TB (2016) - 110.1%
USB: WD Game Drive 4TB - 64.6%
RAM: Crucial CB8GU2400.C8JT 04CD F4-3200C16-16GVK 24GB - 62%
MBD: MSI B460M PRO (MS-7C88)

RAM: 24 (8+16)
SSD: veya HDD modeli MSI M450 500GB