Yelleeror 2

Becerikli
Merhaba arkadaşlar.

Sistemi yaklaşık 3 gün önce aldım. Açıkçası bu 3 gün boyunca sürekli Windows kurulumu, sürücüler, BIOS ayarları, programlar ve oyunları yüklemekle uğraştım. Daha doğru düzgün keyfini bile süremedim.

Sistemim:
  • Ryzen 7 7800X3D.
  • RX 9070 XT.
  • RAM'ler BIOS'tan EXPO/XMP ile 5600 MHz olarak ayarlı.
  • BIOS üzerinden işlemcinin dahili grafik birimini (iGPU/APU) devre dışı bıraktım.
İlk fark ettiğim sorun Discord tarafında oldu. Discord açıkken özellikle yayın açtığım anda ekran kartı kullanımı %60-70 seviyelerine çıkıyordu. bugün ise durum daha da garipleşti ve kullanım bazı anlarda %100'e kadar çıktı. buna rağmen kartın çektiği watt değeri normal görünmüyordu. Hem AMD Adrenalin'den hem de Görev Yöneticisi'nden baktığımda kullanım değerleri bana çok sağlıklı gelmedi.

Sorun sadece bununla da kalmadı.

Bugün Valorant oynarken, hiçbir şey yapmadığım halde Windows'un o USB takıldı/çıkarıldı sesi geldi. Tam o ses geldiği anda oyun ciddi bir FPS düşmesi yedi ve kısa süreli dondu. Sonra tekrar normale döndü. O anda herhangi bir USB cihazı takıp çıkarmadım. Bu yüzden ekran kartı ya da sürücüyle ilgili bir problem olabileceğinden şüpheleniyorum.

Bunun dışında bilgisayarı yeniden başlattıktan sonra masaüstünde problem yok gibi görünmesine rağmen bazen Windows ayarlar uygulaması bile 60 FPS çalışıyormuş gibi takılarak açılıyor. böyle küçük ama can sıkan takılmalar yaşıyorum.

Discord kaynaklı olabileceğini düşündüğüm için bugün DDU ile sürücüyü tamamen kaldırıp internet bağlantısını keserek AMD 26.6.4 sürücüsünü temiz kurulum yaptım. şu an bu sürüm yüklü. Discord'un donanım hızlandırmasını da kapatıp denedim ancak herhangi bir değişiklik olmadı. Yayın açınca sorun yine devam ediyor.

Ve sankı oyunlarda renk tıtremesı vardı boyle cogu oyunda var açıkçası anlayamadım monıtorle kaynaklı dıyenler açıkçası 2 gun once 5060 Ti da boyle seyler olmuyordu boyle renk tıtremesı derken ekran kartı falan sorunlu anlayanlar cıkmasın oyunda ıken oluyor zaten renk boyle kararsız kalıyor.

İşin en can sıkıcı tarafı ise şu; bu bilgisayarı alabilmek için neredeyse bütün birikimimi harcadım. Bu devirde para kazanmak zaten çok zor. Hatta ilk başta RTX 5070 Ti'lı, giriş seviyesi anakart ve güç kaynağı olan bir sistem almayı düşünüyordum. Sonra "madem alıyorum, düzgün olsun." diyerek daha kaliteli parçalar seçtim.

Yaklaşık 4 yıldır NVIDIA ekran kartı kullanıyordum ve bu kadar kısa sürede bu kadar fazla sorun yaşamamıştım. Açık konuşmam gerekirse son 3 günde yaşadıklarım, 4 yılda yaşadığımdan fazla gibi hissettiriyor. Gerçekten moralim çok bozuldu.

Şu an neyin donanımsal, neyin sürücüsal, neyin yazılımsal olduğunu ayırt edemiyorum.

Benim yerimde olsanız ilk olarak hangi testleri yapardınız? Bu belirtiler sizce ekran kartını mı, sürücüyü mü, BIOS ayarlarını mı yoksa başka bir şeyi mi işaret ediyor?

Gerçekten yardımcı olabilecek arkadaşların yorumlarını bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:
@X99,@Ayhan Dönmez, ben de daisy chain varken undervolt yapamıyordum özellikle -20 üzerinde crash yiyordum, şu an ayrı kablolardan daha iyi PSU da -55 undervolt verdim şu ana kadar sorun çıkmadı, @X99 bahsettiği o dalgalanmadan dolayı dediği olay dogru olabilir zaten crash yiyince o ses geliyordu.

BIOS güncelleyin ilk etapta bence ama Gigabyte sonu küçük harf ile biten sürümler beta. Beta olmayan en son sürüme güncelleyin. Sonrasında ayarlar sıfırlanır zaten, EXPO vs. açmayın mümkünse. Integrated Graphics ve Fast boot BIOS'tan aratıp kapatın. Sonrasında temiz kurulum deneyin ve 9070 XT güç bağlantısını dediğim şekilde 2 ayrı kablo takılması lazım. Olmuyorsa PSU değişecek.

Hocam bu dediğiniz ayarları nasıl yapacağım hiçbir fikrim yok dediğim gibi dört senedir NVIDIA kullandım ilk defa AMD kullanıyorum BIOS ile alakalı da çok bir bilgim yok.

@X99,@Ayhan Dönmez, ben de daisy chain varken undervolt yapamıyordum özellikle -20 üzerinde crash yiyordum, şu an ayrı kablolardan daha iyi PSU da -55 undervolt verdim şu ana kadar sorun çıkmadı, @X99 bahsettiği o dalgalanmadan dolayı dediği olay dogru olabilir zaten crash yiyince o ses geliyordu.

Hocam bu Power üzerinde dediğiniz problem nedir? Bende önceki sayfalarda bırakılmış olan görsel gibi ilk 8 pin giriyor oradan direk diğer 8 pine gidiyor yanlış hatırlamıyorsam ki yanlış değildir öyle.

Sen şimdi parçaları özenle seçtik o kadar para verdik mantığı ile hareket ediyorsun, çok yanlış düşünceler, ne yapacağını belirtti zaten. Bilgisayar elektroniği bu, sorun yaşamayacaksın diye bir şey yok, panik yaparsan durumu daha da kötüleştirirsin, ekran kartı bağlantısı ve farklı güç kaynağı ile başlaman gerekli. Gerçekler biraz acıtır çok dert etme :)

Hocam vallahi eve geçerim akşama doğru ondan sonra oturup dediğiniz ayarları teker teker denemek lazım açıkçası bu USB sesi sadece iki kez oldu ve Valorant'tayken oldu onun dışında Rust da girdim onda olmadı mesela veya ana menüde hiç olduğunu hatırlamıyorum Windows ekranında falan şu an bilgisayar sıfırlanmış şekilde evde eve gidince dediğiniz ayarlardan teker teker deneyeceğim.

6+2 ise normal ama her 8 pin girişini PSU'dan gelen ayrı bir PCI-e kablosuyla yani 2x8 olarak beslemekte fayda var. 9070XT gibi özellikle yüksek güç çeken ekran kartlarında PCI-e güç kablolarının aynı kablo üzerinden zincirleme bir şekilde gelmesi biraz sakıncalı.

Arkadaşlar önemli hususlara değinmişler. Sabırlı bir şekilde sırasıyla deneyip gözlemlemekte faydar var.

Hocam bu dediğiniz şeyde ne fark ediyor bende dediğim gibi ilk 8 pinden diğer 8 pine gidiyor direkt bunun olayı tam olarak nedir şu an neredeyse tüm paramı bilgisayara verdim hiçbir şey değiştirme şansım yok gibi bir şey.

Sinerji'ye geri gönderse, dediğin gibi, sorun yok diyerek geri gönderecekler, sorunu kendisi çözecek, duruma göre parça iadesi yapılacak.

Evet hocam ben dediğim FurMark ve OCCT Power ve 3D Graphics testleri yaptım onlardada problem cıkmadı.

Son düzenleme:
Bak benim eskiden böyleydi bir tane kablo geliyor o kablodan ikiye ayrılan 8 pin var buna daisy chain deniyor böyle mi?

Dosya Ekleri

• 20260219_232452.webp
    20260219_232452.webp
    3,6 MB · Görüntüleme: 14
Vallahi hocam anlasam zaten cok şey yaparım da mecbur bir şeyler deniyoruz.

Bak benim eskiden böyleydi bir tane kablo geliyor o kablodan ikiye ayrılan 8 pin var buna daisy chain deniyor böyle mi?

Hocam tam emin değilim ama yüksek ihtimal böyle gene de eve gidince bakacağım ama benim bildiğim kadarıyla yüksek ihtimal böyle tek bir kablo gidiyor onun içinden bir kablo daha çıkıyor ufak. Bunun kötü kısmı nedir yani dediğim gibi tüm parayı bastım sisteme hani şu an değiştirme gibi bir imkanım da yok hangi konuda ne kadar problem yaşarım açıkçası.

Vallahi hocam anlasam zaten cok şey yaparım da mecbur bir şeyler deniyoruz.

Hocam tam emin değilim ama yüksek ihtimal böyle gene de eve gidince bakacağım ama benim bildiğim kadarıyla yüksek ihtimal böyle tek bir kablo gidiyor onun içinden bir kablo daha çıkıyor ufak. Bunun kötü kısmı nedir yani dediğim gibi tüm parayı bastım sisteme hani şu an değiştirme gibi bir imkanım da yok hangi konuda ne kadar problem yaşarım açıkçası.

Bu kullanımda oluşabilecek sorun da garanti dışı kalıyor, bu şekilde voltaj kontrolünde sorun da olabiliyor bu yüzden o yaşadığın şeylere sebep olabilir. Sistemi ne zaman aldınız?

@SalimBdk arkadaşımız zaten gayet güzel izah etmiş zaten.

Tüm yük tek kabloda toplandığı için voltaj düşüşü yaşanabilir ki bu durum doğrudan ekran kartının stabil çalışmaması için bir sebep. O nedenle 8+8 şeklinde kullanmak daha sağlıklı.

Mesela benim kullandığım 9070XT'de 3x8 PCIe güç girişi var. Bende de PSU'dan çıkan ve ikiye ayrılan güç kablosu var fakat üç güç girişini de PSU'dan çıkan üç ayrı PCIe kablosu ile bağlamıştım güvenilir olsun diye.

Bu kullanımda oluşabilecek sorun da garanti dışı kalıyor, bu şekilde voltaj kontrolünde sorun da olabiliyor bu yüzden o yaşadığın şeylere sebep olabilir. Sistemi ne zaman aldınız?
Hocam vallahi sanmıyorum bununla alakalı olduğunu ama bir fikrim de yok. Ama şu an dediğim gibi sabahleyin sıfırlamıştım, yaklaşık 5 dakikalık bir bilgisayarla uğraşma işim oldu, hiç problem görmedim. Ama driver'lar falan daha kurulmadı tabii ki, her şeyi kuracağım. Bir de GGC Gigabyte'ın uygulaması var, onu indirdim. 10'daki güncellemeleri yapayım mı? Fotoğrafını bırakıyorum (evde değilim).

@SalimBdk arkadaşımız zaten gayet güzel izah etmiş zaten.

Tüm yük tek kabloda toplandığı için voltaj düşüşü yaşanabilir ki bu durum doğrudan ekran kartının stabil çalışmaması için bir sebep. O nedenle 8+8 şeklinde kullanmak daha sağlıklı.

Mesela benim kullandığım 9070XT'de 3x8 PCI-e güç girişi var. Bende de PSU'dan çıkan ve ikiye ayrılan güç kablosu var fakat üç güç girişini de PSU'dan çıkan üç ayrı PCI-e kablosu ile bağlamıştım güvenilir olsun diye.
Hocam vallahi benim bir tanıdığım var, o da dediğim gibi az çok anlıyor. Furmark testinde falan herhangi bir dalgalanma falan olmadı.

IMG_2822.webp

Son düzenleyen: Moderatör: