RX 9070 XT oyunlarda ghosting ve donma sorunu

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan keysky
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 22
  • Görüntüleme Görüntüleme 657
  • Etiketler Etiketler
    9070xt bozuk

keysky

Çalışkan
Merhabalar, ASUS Prime 9070 XT var. Oyunlarda görüntü bozulması, saliselik donma ve ghosting oluyor. Sorun monitörde değil, UFO testinde ghosting gözükmüyor. Neyden kaynaklı acaba bir ayarı falan mı var?

Son düzenleyen: Moderatör:

@stormhawks47, normal değil, @keysky, hotspot 100 olduğunda GPU kaç derece oluyor?
Resimde gördüğünüz gibi bu arada zaman geçtikçe hotspot ısı ve fan hızı daha da artıyor. Ama kartın kendi derecesi düşük.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-10-28 185237.webp
    1,3 MB · Görüntüleme: 43
  • Ekran görüntüsü 2025-10-28 185914.webp
    565,6 KB · Görüntüleme: 45
@keysky, sorunun kaynağı ısı değil, termal limite ulaşmasına daha var.

Daha önemlisi kartınızda termal sorun var, çip kaynaklı bir problem de olabilir, 45-50 derece hotspot GPU farkı olamaz, 4-5 yaşında kartlarda bile bu fark olmuyor.

Kısacası termal problem yüzünden o kart servislik.

Benim fikrim kartın çipinde sorun var.

Son düzenleme:
Tamamdır hocam sağolasın. Gamıng gen ile dün iletişime geçtim mail attım teknik yere dönüş bekliyorum. Zamanında 6900xt kullanmıştım aynı hotspot sorununu yaşadım bu kartı çoğu kişi övdü korkarak aldım maalesef benim şansım AMD den yana yok. Ben 5070 e geri dönecem herhalde iade ederlerse.

Prime yerine daha farklı modellere geçebilirsin, Prime çok başarılı değil genel anlamda, ama tabi buradaki sorun bu değil, o farklı. Ne olursa olsun böyle bir durum olmaması lazım, teknik ekip incelesin.

@keysky Kafa rahatlığı açısından bir de 2x16 6000 CL30 geçebilirsen iyi olur. Zam yedi RAM fiyatları, o açıdan f/p model şu anda çok yok piyasada. 6000 CL32-30-28'den birini tercih et alırken eğer düşünürsen. 2x16 olmasında fayda var bu saatten sonra.

Aslında hotspot derecesi normal olsa kendi derecesi bayağı başarılı. 1080p de oynadığım için bana yetiyor ama tabii yeri gelince geçeceğim 32 GB RAM'e.

@keysky, bu tarz sorunlar şans işi, aynı şey NVIDIA tarafında da başınıza gelebilirdi, bence 9070XT başarılı bir kart, 5070 Ti alamıyorsanız en iyi seçenek bu, 5070 alınacak bir kart değil.

@keysky, bu tarz sorunlar şans işi, aynı şey NVIDIA tarafında da başınıza gelebilirdi, bence 9070XT başarılı bir kart, 5070 Ti alamıyorsanız en iyi seçenek bu, 5070 alınacak bir kart değil.
Doğru söylüyorsunuz hocam 9070xt güçlü ve başarılı eğer hotspot fazla olmasa çok iyi dereceside vardı. 5070 1080P de alınabilir mi hocam 2K hedefim yok.

5070 çok arada bir kart, 9070XT için biraz fark verip 5070 Ti performansı almak çok daha mantıklı, yoksa 1080p için 5060 Ti bile bayağı iyi.

Hotspot 100 dereceyi goruyorsa oyun içi ayarlarla çözülecek bir mesele değildir. Yine de denemek istersen R6 için önerdiğim ayarlar; 2K'da oynuyorsan T-AA aç, T-AA sharpness 50-75 arası kalsın, texture quality medium/high, anisotropic filtering 16x (sistemi zorlarsa 2x yap), ambient occlusion SSBC/SSBC+ olsun. Onun dışındaki ayarlar low kalabilir. NVDIA tarafında DLSS bu ayarlara çok iyi gidiyor, FSR de işe yarayacaktir %1 Low değerini arttırır en azından. Harici olarak FPS cap yapabilirsin monitor hertz degerinden biraz düşüğe sabitlemen yeterli. Freesync hep aktif kalmış olur hem. R6'da yaşadığın uzak nesnelerdeki bulaniklilik bu şekilde geçmeli.

Oyun içi ayarlar harici monitordeki OD değeri çok agresif ise o da ghosting benzeri bulaniklilik yapabiliyor. DbD'de başıma gelmişti, en ideal değeri deneme yanılma ile bulabilirsiniz.

Donma dediğiniz olay uzerinde çok konusmanin anlamı yok, muhtemelen sıcaklık kaynaklı oluyor. Farklı bir ekran kartı ile sistemi test ederseniz anlamış olursunuz. (Biraz komik biliyorum fakat arkadaşım ekran karti jelatinini çıkarmadan oyun oynamaya kalktığında 90-100 derecelerde gezmisti, sisteminiz yeni ise ve böyle bir şey gözünüzden kactiysa diye bahsetmek istedim. )

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…