glados

Başarılı
Yer
İstanbul
Arkadaşlar merhaba. Elimde Ryzen APU sistemli bir laptop var. Şu an içinde Windows 10 var ve seneye zaten desteği falan çekliyor ki destek umurumda bile değil. Benim şu anki derdim başka. Bilgisayarımda hem HDD hem de 4 GB RAM bulunduğu için gün geçtikçe çok yavaşlıyor. Ben de Linux kurmaya karar verdim fakat mantıklı mı yoksa Windows 10'da mı kalmalıyım? Bir türlü karar veremiyorum. Yardım eder misiniz?

Sistem özellikleri;

Ekran Kartı 1--> AMD Radeon(TM) Vega 3 Graphics

Ekran kartı 2--> Radeon 530 Series

İşlemci--> AMD Ryzen 3 2200U with Radeon Vega Mobile GFX (4 CPUs), ~2.5GHz

RAM--> 4 GB RAM

HDD --> 1TB

Son düzenleyen: Moderatör:
Kurulur, niye kurulmasın? AMD'nin sürücüleri direkt çekirdek üzerinden sağlanır ve desteği de iyidir. Ancak Linux kurmak HDD'nizin yavaşlığını ve bellek yetersizliğini gene hissettirecek.

Şu anda başlangıç için Linux Mint derim, hazır araçları öğrenme konusunda işini kolaylaştırır. Sonrasında güzel bir dağıtıma geçersin. MATE ve XFCE arayüzlüleri daha az bellek harcar ama en Windows'a yakın deneyimi Cinnamon yani fazla RAM yiyen arayüzle alırsın.

Paket deposundan varsayılan olarak sunulmayan GNOME, KDE veya çeşitli döşeme pencere yöneticilerini de edinebilirsin.

Arkadaşlar merhaba. Elimde Ryzen APU sistemli bir laptop var. Şu an içinde Windows 10 var ve seneye zaten desteği falan çekliyor ki destek umurumda bile değil. Benim şu anki derdim başka. Bilgisayarımda hem HDD hem de 4 GB RAM bulunduğu için gün geçtikçe çok yavaşlıyor. Ben de Linux kurmaya karar verdim fakat mantıklı mı yoksa Windows 10'da mı kalmalıyım? Bir türlü karar veremiyorum. Yardım eder misiniz?

Sistem özellikleri;

Ekran Kartı 1--> AMD Radeon(TM) Vega 3 Graphics

Ekran kartı 2--> Radeon 530 Series

İşlemci--> AMD Ryzen 3 2200U with Radeon Vega Mobile GFX (4 CPUs), ~2.5GHz

RAM--> 4 GB RAM

HDD --> 1TB

Bence Cruslan'ın dediği gibi Mint deneyebilirsiniz. Ama laptop tarafında bazı özel sürücüler vesaire olabildiğinden Linux'ta sorun çıkabiliyor. Düzgün çalışıp çalışmadığını live USB'de deneme yaparak bir bakın derim.

Genel olarak Linux masaüstlerinin HDD kullanımı Windows 10'dan çok daha iyi, bu yüzden daha iyi bir deneyim yaşarsınız diye düşünüyorum.

AMD, Linux'ta Windows'tan daha iyi desteğe sahiptir(1). Hafif bir dağıtım olarak Xubuntu önerebilirim. EndavourOS de hız açısından baya iyidir ancak Arch tabanlı olduğu için sizi daha çok zorlayabilir.

(1): Aynı sürücü Windows ile kıyaslandığında Ubuntu üzerinde 7% performans artışına sahip. Kaynak: Ryzen 7 7800X3D Benchmarks Show Advantages for Linux Over Windows 11