Mendax

Başarılı
Merhaba, başlıkta belirttiğim sorundan şikayetçiyim, oyunlarda genelde GPU kullanımım %65-80 civarlarında oluyor. Acaba benim yanlış yaptığım bir şey mi var diye merak edip YouTube'daki oyun testlerine baktım, onlar da genelde %90-99 civarlarında çalışıyor. İşlemcim mi düşük kalıyor yoksa 1080p üzerinde darboğaz mı oluyor? Eğer çözebileceğim bir şey ise yardımcı olabilirseniz sevinirim.

İşlemcim: Ryzen 5 5600
Ekran kartı: RX 6800
Ram: 2x8GB 3600mhz

Darboğaz olup olmadığını anlamamız için öncelikle işlemcinin kullanım aralığını söylemen lazım. Darboğaz ekran kartının %60 kullanılması değildir. Eğer işlemcin %70 kullanılıyorsa darboğazdadır ama %30 kullanılıyorsa ortada bir darboğaz yoktur. Hele Valorant gibi oyunlarda böyleyse normaldir.

Kardeş FPS testlerinde CPU kullanımı da olur. Eğer CPU kullanımı çok yüksek ise darboğaz oluyor.
GPU kullanımını oranlarını bilmiyorum.

Bu işlemci çok güçlü bir işlemci yani. Darboğaz neden olur bilemedim.

Darboğaz olup olmadığını anlamamız için öncelikle işlemcinin kullanım aralığını söylemen lazım. Darboğaz ekran kartının %60 kullanılması değildir. Eğer işlemcin %70 kullanılıyorsa darboğazdadır ama %30 kullanılıyorsa ortada bir darboğaz yoktur. Hele Valorant gibi oyunlarda böyleyse normaldir.

Bazen mesela işlemci kullanımı değişmeyebiliyor toplam kullanımı %50 mesela bazen çekirdeklerin birisi tıkanıyor ve bu da darbogazdır.

Pardon işlemci kullanımını yazmayı unutmuşum. Marvel's Spider-Man Remastered oyununda mesela işlemci kullanımı %60-80 arasına çıkabiliyor, ekran kartı kullanımı da başta belirttiğim şekilde.